Co możecie powiedzieć o North Evo?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Sigi
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2009, 21:14

Chyba nie powtarzam tematu bo nie znalazłem.
Zainteresowałem się tym latawcem kiedy w wakacje na jednym z zagr. spotów zaobserwowałem niesamowite właściwości słabowiatrowe 10m EVO 09. Gdy wiatr osłabł i pospadały wszystkie latawce (głównie 13m bowy) wystartował gościu EVO 10m i pływał z niesamowitą łatwością, no i ta stabilność w prowadzeniu, praktycznie latawiec w jednym położeniu.
Deskę miał co prawda większą ale mimo wszystko.
Wyczytałem, że delty mają właśnie takie właściwości ale może ktoś się wypowie co pływa na EVO. No i o co chodzi z tą możliwością podpinania baru 4 lub 5 linek, po co to?
Dzięki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 11:05 przez Sigi, łącznie zmieniany 2 razy.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2009, 11:12

Weź lepiej Rebela :idea:
Dół mają porównywalny, góra w Rebelu lepsza i ciut szybszy.
pozdro

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 05:28

Wątpię, czy porównywalny dół, wydaje mi się że jednak evo lepiej stoi pod tym względem. Pamiętaj że jest to latawiec typu delta, a ich podstawową cechą wspólną jest właśnie bardzo dobry zakres dolny i duża moc "z metra";)

Pamiętajmy jednak, zeby te plusy nie przesłoniły nam minusów ;)- evo ma tendencję do szybkiego backstallowania, do tego dziwnym trafem wszystkie egzemplarze które mieliśmy miały problemy z jakością. Piąta linka jest wg mnie totalnie nieprzydatna, zwłaszcza że akurat system bezp. jest całkiem OK.

Podsumowując - znajdziesz bardziej udane latawce typu delta - z tych na których pływałem - best kahoona, bandit dos, delta airrusha. Spróbowałbym też przetestować na Twoim miejscu nowe waroo, bo może zaskoczyć.

pzdr

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 07:18

przemass pisze:Wątpię, czy porównywalny dół, wydaje mi się że jednak evo lepiej stoi pod tym względem. Pamiętaj że jest to latawiec typu delta, a ich podstawową cechą wspólną jest właśnie bardzo dobry zakres dolny i duża moc "z metra";)

Pamiętajmy jednak, zeby te plusy nie przesłoniły nam minusów ;)- evo ma tendencję do szybkiego backstallowania, do tego dziwnym trafem wszystkie egzemplarze które mieliśmy miały problemy z jakością. Piąta linka jest wg mnie totalnie nieprzydatna, zwłaszcza że akurat system bezp. jest całkiem OK.

Podsumowując - znajdziesz bardziej udane latawce typu delta - z tych na których pływałem - best kahoona, bandit dos, delta airrusha. Spróbowałbym też przetestować na Twoim miejscu nowe waroo, bo może zaskoczyć.

pzdr

Best is the best zupełnie przypadkowo jak zwykle.
pozdro

Awatar użytkownika
terranborn

Post08 wrz 2009, 10:29

Przecież wymienił 3 delty :roll:

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Dostał piwko: 1 raz

Post08 wrz 2009, 11:07

terranborn pisze:Przecież wymienił 3 delty :roll:

ale dwa besty ;)

przemass
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 15:00

prodegior pisze:

ale dwa besty ;)

Dla tych mało domyślnych - uważam że w tym roku Bandit dos jest jak dla mnie najlepszą deltą, natomiast mam nadzieję że w 2010 będzie nią Waroo.

Evolution - a macie w ogóle już to evo? O ile rebel jest dla mnie udaną hybrydą, o tyle evo jest mniej udaną deltą.

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 15:05

przemass pisze:
prodegior pisze:

ale dwa besty ;)

Dla tych mało domyślnych - uważam że w tym roku Bandit dos jest jak dla mnie najlepszą deltą, natomiast mam nadzieję że w 2010 będzie nią Waroo.

Evolution - a macie w ogóle już to evo? O ile rebel jest dla mnie udaną hybrydą, o tyle evo jest mniej udaną deltą.

Przybyły Rebele 2010, Evo jeszcze nie, jeżeli będziesz w Polsce zapraszam do "się karnięcia"
pozdrawiam

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Dostał piwko: 1 raz

Post08 wrz 2009, 16:04

przemass pisze:
prodegior pisze:

ale dwa besty ;)

.

No to widze ze Waroo 2010 jest juz latawcem-legenda-nikt go nie widzial nikt na nim nie plywal a juz zostal uznany za najlepsza delte...:) btw a jak w tym porownaniu wypada Bandit 3?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post19 lip 2010, 09:59

Na temat EVO 2009 mogę powiedzieć tyle, że:

PRZETESTUJ EVO 2010 - jak dla mnie latawiec REWELACJA. Szybki, mocny, bezpośredni i lekki na barze, porządny dół zakresu..

Niebawem napiszę więcej na temat EVO 2010 z porównaniem do REBELa 2008. ALOHA!

przemass
Kontaktowanie:

Post19 lip 2010, 12:45

prodegior pisze:No to widze ze Waroo 2010 jest juz latawcem-legenda-nikt go nie widzial nikt na nim nie plywal a juz zostal uznany za najlepsza delte...:) btw a jak w tym porownaniu wypada Bandit 3?

Zacytuj plizz GDZIE napisałem że waroo 010 to najlepsza delta ;)? Napisałem że może być wart uwagi bo ma konstrukcję zbliżoną do delty, generalnie po porównaniu uważam że lepszą deltą jest Kahoona. Co do "widzenia i pływania" widzieliśmy prototypy i modele seryjne tego latawca od września w centrum testowym Best Paracuru.

Bandit 3 spoko, poprawiony na pewno górny zakres w porównaniu do 09.

sorry za offtop :hand:

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post19 lip 2010, 13:07

przemass pisze:
prodegior pisze:No to widze ze Waroo 2010 jest juz latawcem-legenda-nikt go nie widzial nikt na nim nie plywal a juz zostal uznany za najlepsza delte...:) btw a jak w tym porownaniu wypada Bandit 3?

Zacytuj plizz GDZIE napisałem że waroo 010 to najlepsza delta ;)? Napisałem że może być wart uwagi bo ma konstrukcję zbliżoną do delty, generalnie po porównaniu uważam że lepszą deltą jest Kahoona. Co do "widzenia i pływania" widzieliśmy prototypy i modele seryjne tego latawca od września w centrum testowym Best Paracuru.

Bandit 3 spoko, poprawiony na pewno górny zakres w porównaniu do 09.

sorry za offtop :hand:

Ale szybko odpowiedziałeś na post z września ubiegłego roku :thumbsup:
Zdejmij okulary :twisted:

przemass
Kontaktowanie:

Post20 lip 2010, 10:51

Heheh, jakoś tak mi się przypomniało, może też dlatego że nie widziałem wcześniej ;)

No ale skoro już odświeżamy temat, może napiszesz parę słów jak tam ta 12m się spisuje, będzie bardziej w temacie ;)?

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post20 lip 2010, 11:30

przemass pisze:Heheh, jakoś tak mi się przypomniało, może też dlatego że nie widziałem wcześniej ;)

No ale skoro już odświeżamy temat, może napiszesz parę słów jak tam ta 12m się spisuje, będzie bardziej w temacie ;)?

Nie będę nic pisał, bo stronniczy jestem. a dla mnie latawiec - bomba
pozdrawiam

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2010, 12:52

Ja też jestem stronniczy - latam tylko NORTHem i napiszę o EVO 12m 2010 w porównaniu do 12m Rebel 2008:

1. wyraźnie lżejszy na barze
2. wyraźnie szybszy w powietrzu
3. wyraźnie mocniejszy - w tych samych warunkach Rebel nie był zdepowerowany a Evo musiałem zdepowerować na maxa
4. skoki - trudno mi napisać sporo po półgodzinnym pływaniu ale bez problemu osiągałem wysokości skoków Rebela więc po wpływaniu się byłoby zapewne jeszcze lepiej
5. latawiec szybki, zwinny, fajnie kręci loopy - szybciej i ciaśniej niż Rebel.
6. można go ustawić na 4 lub 5 linek

Typ DELTA. Pięknie wstaje z wody. Plasuje się pomiędzy Rebelem a Vegasem jeśli chodzi o przeznaczenie. Jeśli uwielbiasz latać ale nie jesteś maniakiem extremalnego FS a nie sprawia Ci już przyjemności zwykły FR to jest to latawiec dla Ciebie. Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle: pływałem nim 30 minut i od momentu oddania latawca zacząłem zbierać na niego kasę.

ALOHA!

Wróć do „Recenzje & Opinie”