Poszukuje deski Wave - prosze o porade

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Lukaszgov.kb

Post11 cze 2010, 22:53

Bardzo dziękuje wszystkim za zainteresowanie postem i tak wiele opinii bardzo jednak podobnych i tym samym pozwalających szybciej podjąć decyzje.
Mam propozycje taniej deski Waimann Surf 6,1 oraz Naish Global 6,0. Na pewno biorę ten rozmiar tylko teraz którą, thrustera czy quada.
Wątpię żebym jakoś wymiatał dlatego szukam czegoś jednak uniwersalnego. Waimann wydaje mi się najlepszym wyjściem ale używana a Naisha mam nowego.
Rozpatruje jeszcze nowego North Kontact lub WAM też 6,0. Warto byłoby na tym popływać przed zakupem ale chwilowo nie mam możliwości a cena jest dobra.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 cze 2010, 23:07

Lukaszgov.kb pisze:Warto byłoby na tym popływać przed zakupem ale chwilowo nie mam możliwości a cena jest dobra.

Ja bym brał najlepszą okazję, czyli:
- jeśli różnice w cenie są coś między 200PLN to brałbym najładniejszą.
- jeśli różnice w cenie są znacznie większe - to najtańszą.

3 czy 4 finy mi nie robi - na każdej mam fun i podczas pływania nie mam najzwyklej w świecie czasu myśleć o takich pierdołach.
Jak będę spędzał 200h rocznie na takiej desce - wówczas pomyślę.

Życzę wielu godzin na wave i dobrej zabawy!

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post14 cze 2010, 21:30

Cześć. Założyłem na początku roku wątek dotyczący informacji jakie należy znać , żeby w miarę mądrze wybrać deskę wave. Wątek ten został sponiewierany w na kf . Może warto byłoby abyś go sobie odnalazł. Jeszcze do wczoraj byłem posiadaczem 8 desek wave kupionych , zamienionych w ostatnich 4 latach. W skrócie ich zalety, wady . Moja waga 75 kg.
1. Deska BIG dł 200 szer 47 polietylen 3 steczniki 3 strapy kupiona do nauki zwrotów. Wszystko ok poza jednym . Słaby ślizg , hamuje przy zwrotach . Generalnie najlepiej zrobić z niej ławkę.
2,3. Naisch 5,0 i 5,4 z 2007 3 steczniki , wąskie, rufa zaokrąglona i wąska . Fajne deski dla lekkich zawodników. Nawet przy wietrze powyżej 20 węzłów wydają się małe, dla mnie. Bałtyk, skoki, szybkie zwroty ok. Ale utrzymanie ślizgu po ciasnym zwrocie na szybkiej fali bylo dla mnie problemem.
4. Naish 6,0 , szer 43, 2 strapy 2 stateczniki wave + jeden centralny większy od deski wf wafe. Rok może 2005.Rufa wąska i długa. Super jeżdzi po kartoflisku, zakręca po dużym łuku - moja waga 75 , nie mogę wcisnąć rufy w zwrocie. NA pewno ciekawa , na wolną płaską falę . Ja rezygnują.

5. RRD 2010 5/9 możliwość zamiany 3 na 4 stateczniki. Z czterema wyrażnie ostrzej chodzi na wiatr. Świetny pokład pokryty gumą i szorstkim lakierem. Mocna mechanicznie konstrukcja . Szerokość , rocker i szer rufy opisałem na kf wcześniej. Konkretna deska do jazdy. szybka , zwrotna , ale szukałem dalej.
6. Naish Gan 2010 wymiar 5/10. Piękna. Mechanicznie słabsza od RRD.3 steczniki. Opisana z wymiarami na kf. Wąska , i wąska rufa. Świetnie jeżdzi na wiatr, rewelacyjnie skręca , nie uślizguje się przy ciasnych zwrotach .
7. Cabrinha 5/7. , 4 ststeczniki, lekka, mechanicznie konstrukcja jak Gun. Szersza od Naisha o 2 cm, pełniejsza rufa , wiekszy roker . Efekt.Może zwroty troszkę mniej ciasne, ale utrzymuje fantastycznie ślizg przy zwrotach , większa manewrowość przy półzwrotach . Tą oststecznie wybrałem .
8. RRD 180/50 deska dedykowana do RACE. Ale po zmianie ststeczników 4 szt na wave-owe cudo. Fantastycznie skręca , pływa na wiatr i co widziało i nie wierzyło wielu chłopaków na ch6 w ostatnią niedzielę 14 węzów , oni na 12 a ja spokojnie na 7 pływając i robiąc górę w sposób o którym reszta mogła pomarzyć. Nie wiem jak to cudo będzie pływało na fali , ale myślę , że na małe zafalowanie , tzw słaby wiatr to rewelacyjny wybór.

Pomyśl jeszcze o jednej rzeczy. Deski mają różne rozstawy strapów. Na prawdę jest to problem gdy je załóżysz i okazuje się , że jesteś w pozycji rozkraczonej. Kolejny temat trochę ukryty przez poprzedniego użytkownika to sztywność pokładu, Twoja waga może go przerobić na poduszkę szybciej niż myślisz. Gniazda stateczników , luzy przed dokręceniem śrubek .

Wczoraj mój frend 90 kg pływał pierwszy raz , na s-kilu Cabrinha 3 stateczniki 5/10 rozbudowany dziób. Jazda pod gorę jak na desce do RACE . Może i to warto popróbować.
Przy Twojej wadze stawiałbym na deskę szeroką . Może coś w kierunku fisha , ale tu brak mi doświadczeń i sam bym na czymś takim popływał.
Ja zostaję przy Cabrinha 5/7 i RRD Race .
Pozdro.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 19:21

jacekdaktera pisze:Założyłem na początku roku wątek dotyczący informacji jakie należy znać , żeby w miarę mądrze wybrać deskę wave. Wątek ten został sponiewierany w na kf

Oto link:
viewtopic.php?f=1&t=28237

Sponiewierany :?: Za grubo powiedziane :idea:

Nadal uważam, że tabelki niewiele wartościowego wniosą.
Natomiast Twój powyższy post ma rzeczywistą wartość dla kupującego :clap:
Jednakże pozwolę sobie zwrócić uwagę potencjalnym kupcom, że pkt.8 RRD race do wave to Twój SPAM, aby pozbyć się deski za dobre pieniądze :lol: :lol: :lol:
Testy sprzetu wave na CH6 :doh: :shock:
Czy nie byłoby lepiej w tym celu przejść na Ciemną Stronę Półwyspu :lol:

Jednym zdaniem: pkt 1-7 :clap: :thumb: a pkt 8 to prowokacja :lol:

jacekdaktera

Post15 cze 2010, 21:11

Cześć Mareczku. Jak obiecasz , że po pływaniu w Łebie napiszesz relację z RRD ujeżdżania to dostaniesz ją na testy. Najlepiej od razu zamów psychoterapeutę bo będzie spora kolejka. Nie chciałbym , abyś w stresie wracał do domu. Możę będę w przyszłym tyg jechał w Twoją stronę to dam Ci stateczniki. Spróbujesz ze swoim North- wavem. Pozdro.

jacekdaktera

Post15 cze 2010, 21:14

Zapomniałem dopisać. Ciemna strona Półwyspu obsługiwana była niestety przez poł- zach wiatr.Stąd mój występ na Ch6. Ale przyszły tydzień przed nami z wiatrami z pn-zach. Uzupełnię relację o kolejne doświadczenia. Pozdro.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 13:40

a widzisz a my poźniej jak i ekipa z CH6 udała się do Lubiatowa gdzie dało sie troszkę pozawijać.....

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 14:42

jacekdaktera pisze:Najlepiej od razu zamów psychoterapeutę bo będzie spora kolejka.

Chyba tak zrobię, bo do tej pory nie przyszłoby do głowy podpinać stateczniki wave do deski race. Najwyraźniej ze mna coś nie tak :lol:

Przypominając sobie wspólne testy Crossbowa na barze Switchblada parę lat temu w Pracuru śmiem przyznać, że to Twoje testy to nie prowokacja :D

Do zobaczenia. Teraz grzeję na plaże, bo się rozkręca termiczna suszarka - będzie race a wieczorem mały wave 8)

Awatar użytkownika
jashaka
Deska: F-one signature 5'10''
Latawiec: Wainman Hawaii
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 22:47

Bardzo fajny wątek " wybór deski wave " , który mógłby "żyć" do dzisiaj został sponiewierany przez jago autora Jackadaktera w słowach :"Ta strona miała być dla tych co nie wiedzą i dla tych co wydaje im się, że
wiedzą wszystko.''-
Czyli dla nikogo i mniej więcej na tym skończył się ten post , bo komu chciało by się odpowiadać na coś takiego .
Ludkowie albo się szanujemy i wymieniamy swoje poglądy i doświadczenia ,bez względu na stopień zaawansowania i ilosć desek użytych albo czeka nas jakiś chory wyścig ,kto ile ,gdzie i na czym etc, etc ... Przestrzegam przyd monopolem na rację.
Pozdrawiam wszystkich surferów
Maciek

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 23:32

jashaka pisze:Bardzo fajny wątek " wybór deski wave " , który mógłby "żyć" do dzisiaj został sponiewierany przez jago autora Jackadaktera w słowach :"Ta strona miała być dla tych co nie wiedzą i dla tych co wydaje im się, że wiedzą wszystko.''

Znam Jacka pare lat i tak zinterpretowałem jego słowa:

Ten wątek miał być dla tych co dopiero zaczynają i dla tych, którzy już potrafią a wydaje im sie, że nie potrzebują wiedzieć więcej.

Jednym krótkim zdaniem:
wątek - skarbnica wiedzy o deskach wave

evens77
Deska: Core Fusion 4
Latawiec: CORE XR6, CORE XR7
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post17 cze 2010, 17:37

Podłącze się pod temat i zapytam doświadczonych. Czy deska naish Gun custom 5"10' z 2010 to dobra deska na początek przygody z wave. Waga ridera 83kg i jeszcze jedno a mianowicie, chciałbym pływać na tej desce na naszej zatoce gdańskiej i na Bałtyku?
Pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post18 cze 2010, 08:11

na naszej zatoce gdańskiej

:roll:

evens77
Deska: Core Fusion 4
Latawiec: CORE XR6, CORE XR7
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post19 cze 2010, 07:49

No tak kolega ,,rolnik" wie jak ,,doradzić"

Ponawiam pytanie.
Podłącze się pod temat i zapytam doświadczonych. Czy deska naish Gun custom 5"10' z 2010 to dobra deska na początek przygody z wave. Waga ridera 83kg i jeszcze jedno a mianowicie, chciałbym pływać na tej desce na zatoce gdańskiej i na Bałtyku?
Pzdr

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 09:58

evens77 pisze:No tak kolega ,,rolnik" wie jak ,,doradzić"

Ponawiam pytanie.
Podłącze się pod temat i zapytam doświadczonych. Czy deska naish Gun custom 5"10' z 2010 to dobra deska na początek przygody z wave. Waga ridera 83kg i jeszcze jedno a mianowicie, chciałbym pływać na tej desce na zatoce gdańskiej i na Bałtyku?
Pzdr

...będzie ok! rozmiar jest niezły!

...choć ogólnie Naish'e mają charakter żywy [ czasami początkujący określają to jako nerwowy] , mnie to akurat pasuje, bo wole deskę żywą, dynamiczną niż ..."przespokojoną"-nudną :roll: , ale dasz radę...spokojnie :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”