soma bay / egipt

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2010, 21:31

dobra, to tak:
wlasnie wrocilem z dwutygodniowego (tydzien gratis dzieki wulkanowi) pobytu w soma bay w caribbean world resort. opisze to jakos w punktach, zeby bylo zwiezlej.

spot przy caribbean (planet windsurfing):
- strasznie szkwaliscie (hotel intercontinental zgarnia straszna ilosc wiatru, zaslania w duzej mierze kierunek)
- wieje rowniej dopiero jakies 100-200m od brzegu
- wiatr kreci i zmienia kierunek im dalej od brzegu (przy brzegu czesto offshore lub lekki sideoff, dalej side)
- gleboko
- przycumowane jachty
- da sie spokojnie przy tym kierunku wiatru podostrzyc do konca cypla (na ktorym jest intercontinental) i stamtad podplynac na lagune do surfmotion. do konca cypla da sie doplynac na 1-3 halsy, wiec w miare szybko. a pozniej troche pod wiatr, zeby wyladowac w lagunie.
- downwind z laguny bardzo szybki, ale wymaga wachlowania na koncu
- korzystanie z plazy bezplatne
- sciagniecie z wody przez rescue 25€ (jak sie wykupi korzystanie z bazy, ponad 10€ za dzien, to asekuracja za darmo)
- przy wykupieniu korzystania z bazy, zawoza motorowka za free na lagune przy surfmotion
- drozej
- w bazie sprzet north'a

spot przy intercontinental (surfmotion):
- wieje rowno
- wieje ok. 1,5 razy mocniej niz mowi WG, jesli wieje z polnocy lub polnocnego zachodu (N, NW)
- laguna (zalezna od faz ksiezyca i pory roku) - albo nie ma w ogole, albo po pas. laguna jest strasznie szeroka, a dluga na hmm 500m lub cos kolo tego.
- rejony glebsze i plytsze (glebsze dla wind'ow)
- wydzielone strefy plywania wind i kite
- za laguna glebsza woda, wiec nawet jak wyschnie jest gdzie plywac
- korzystanie z plazy platne 10€ a pozniej po 8€ (w cenie pelna obsluga start-ladowanie kite, przechowywanie sprzetu, asekuracja). nie mozna plywac bez zaplacenia teoretycznie.
- surferski klimat i spoko muzyka w bazie
- otwieraja o 8:30, wiec na wczesniejsze plywanie, trzeba miec sprzet ze soba
- taniej
- w bazie sprzet core'a

hotel caribbean:
- duzo budyneczkow dwu pietrowych
- duzo zieleni, kwiatow, duzo trawy
- wiecej dzieci, rodzin z dziecmi, wiecej atrakcji niz w intercontinentalu
- fajniejszy klimat, bo ma sie wrazenie, ze jest sie na rynku jakiegos malego miasteczka - szczegolnie noca siedzac w szisza barze
- sa sklepy i jest w nich alkohol
- duzo barow na terenie hotelu, w kazdym alkohole niskie, srednie i wysokie (oczywiscie lokalne)
- latwiej ludziom z intercontinentala przejsc plaza do caribbean niz odwrotnie
- przejscie przez hol dla osob z poza hotelu, co nie maja znajomych w hotelu bardzo ciezkie
- mini aquapark (3 zjezdzalnie)
- spoko boisko do plazowej siatki
- znosne animacje, jesli to kogos interesuje ;)
- odlegly od laguny o 10-15 min drogi
- ogolnie bardziej rodzinny hotel

hotel intercontinental:
- jeden/dwa duze budynki
- duzo trawy
- cicho i pusto, takie sprawia wrazenie, nikogo na basenie (w caribbean lezaki byly zajete juz o 7 rano praktycznie wszystkie)
- spokojnie mozna dostac sie poprzez wejscie glowne mowiac, ze idzie sie na surfing
- dostanie sie plaza ciezkie, ale powrot bezproblemowy
- brak sklepu
- brak wysoprocentowego alkoholu
- jest przy lagunie
- lepsze sniadania ;)

ogolnie hotele o podobnym standardzie. w caribbean troche fajniejszy klimat, ale dalej do spotu. zawsze trzeba poswiecic te pare minut na dojscie. z drugiej strony troche tanszy, ale baza drozsza.

statsy:
- wialo 9/14 dni (9-23 kwiecien)
- plywalem na 8 i 12 metrowych bow'ach. zdarzalo sie, ze 8 bylo do polowy na depowerze
- na spotach byly bow'y od 5-15m i chlopaki z polski lataly na komorowcach 12-19m, jesli dobrze pamietam
- wieczorem siadal wiatr, ale nie zawsze, zdarzalo sie plywac do zamkniecia baz, czyli do 18
- czesto rano wialo, ale zdarzalo sie, ze dopiero w srodku dnia sie rozwiewalo
- jesli WG pisal, ze wiatr ze wschodu lub poludnia, to nie bylo plywania, jesli wialo z polnocy lub polnocnego zachodu, to dalo sie plywac

a i jeszcze brak rafy na obu spotach, mozna plywac bez butkow.

moze ktos z obecnych na wyjezdzie, jeszce cos dopisze ;)

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post09 maja 2010, 20:08

fajnie, że w soma coś się nowego postawiło... (myślę o 7bft-kitehouse, bo jest rzeczywiście w tej zatoce najlepiej usytuowanym miejscem). potwierdzam, że przed caribbean kręci, bo interconti i jego cypel wybierają sporo wiatru... no i jest głęboko, więc nie dla wszystkich fajnie. byłam w soma bay 2 lata temu i niewiele popływałam - po II IKO wolałam płytką wodę i zdziwiłam się co z tą uroczą zatoczką robią tidy... wody na płytkim w godzinach najfajniejszego wiania po prostu nie było a z bagienka, przez które trzeba było się do głębokiej wody dostać wystawały muszle i wyłaziły kraby... w sumie może i miło, ale jak ktoś nie znosi butów do pływania to po prostu masakra. też mieszkałam w caribbean (bardzo fajny hotel!!! i dla singli i dla rodzin z dziećmi), ale do bazy surfmotion (przy interconti) musiałam pedałować po plaży 20min. cieszę się tym bardziej, że pobudowali 7bft-kitehouse bo do tego miejsca naprawdę warto pojechać. jak kto tam będzie, nie uprzejmie doniesie, jak jest.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2010, 10:51

chrab;

bardzo fajny - syntetyczny opis, dla mnie bomba, byłem "przejazdem" autukarem tylko w tych hotelach, no i z wody tez je raz czy dwa mijałem, ale dzieki takim opisom wiem juz napewno co wybierać :thumbsup:

pozdrawim

stiv a.

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 00:37

goraco polecam, spot bardzo fajny :)

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 01:21

jak dla mnie - marzenie mimo tendecji do "choppy water" http://vimeo.com/7589696

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post18 maja 2010, 21:59

koles z filmiku plywa przy intercontinentalu, od szkwalistej strony, nie od laguny (aczkolwiek tam jest duza plycizna na cyplu), w tle widac caribbean world restort (ten pomaranczowy).

Betard

Post19 maja 2010, 15:40

Który zatem spot jest lepszy dla początkujących? Surfmotion?
Chodzi mi o płytką wodę.

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post20 maja 2010, 16:07

od laguny sa surfmotion i 7bft.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 maja 2010, 12:51

A czy ktoś może pozaznaczać te hotele na mapce google'a bo ja się trochę gubię gdzie jechać. Planuję wypad we wrześniu i zastanawiam się nad Soma, Safaga, Ras Sudr i ponownie RSZ (ale tam mi się już nudzi). Co polecacie :?:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post27 maja 2010, 12:54

Dobra jużsobie znalazłem - 7bft jak rozumiem jest pod drugiej stronie, ale to nadal sideshore tak :?:

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2010, 14:56

Onzo poczekaj do października to z nami pojedziesz, dużą ekipą - będzie sympatycznie !!!!

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post06 cze 2010, 21:57

7bft sideoff.

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2010, 22:21

Onzo, przy przewzającym wietrze w Egipcie w 7BF wieje od brzegu, choc ja byłem w takim nietypowym okresie, ze wiało wzdłuż (ale tylko 3 dni).
Przewaga wiatru od brzegu: super płaska woda, wada wiadomo. Ale była to pierwsza baza w ktorej byłem gdzie dwa pontony motorowe były uzywane non-stop.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post10 cze 2010, 12:11

Akurat z wiatrem od brzegu z reguły nie mam problemu i jakoś daje radę się już halsować pod wiatr, chociaż nie wiem bo jak utopię latawiec co się przecież często przytrafia to może trzeba będzie wreszcie skorzystać z rescue - ale w końcu za coś płacę.

Endriu - ja bardzo chętnie, ale nie wiem czy uda się urlopy poprzesuwać na październik - może być z tym problem, ale nie mówię nie - tylko ja nie wiem czy ja mogę do Was dołączyć bo przy mojej ostatniej "częstotliwości" pływań to ja już nic chyba sobą nie reprezentuję - macie jakieś kursy przypominające :?: ;)

A jak było teraz :?: Bo chyba dopiero wróciliście :?:

Czemu to takie drogie :?: :?: :?:

paveu27
Dostał piwko: 1 raz

Post22 wrz 2010, 16:49

Mowiac ogolnie o Soma Bay, byl ktos moze w hotelu Amwaj Abu Soma Resort&SPA ?
Jak wyglada sam spocik i warunki wiatrowe ? Oprocz tego ze okresowo sa odplywy i 100m wody zamienia sie w mokre blotko, nic nie wiem. Bede wdzieczny za info bo probuje sie wcelowac w ten hotel w 2giej polowie pazdziernika, ew. carribean.

Wróć do „Spoty”