PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 gru 2009, 18:29

don Komorro pisze:w sumie to pływałem na 555 137 09r i to był najlepszy rozmiar dechy i chyba najlepsza denia jaka miałem na nogach ....

W porównaniu do Twojej starej dechy to każda dobra .... :twisted: Tak je lubiłeś że aż dwie zgubiłeś ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 gru 2009, 20:01

chory83 pisze:Cześć zrobiłem IKO II i chciałbym na ten sezon zakupić własny sprzęt.
Mam 85kg, głównie będę pływał na zatoce (chałupy6), ewentualnie jeziora (zalew zegrzyński koło warszawy).

Zastanawiam się nad:
KITE: http://www.kiteshop.pl/Sklep/Kite/products_id/264/ + bar 45

w NIŻSZEJ cenie sprzedam Ci ten sam model i rozmiar ale..
ROK MŁODSZY :idea:
i Z BAR'em :IDEA:

..będzie podobnie "dobry" :/ do nauki jak ten :wink:
a nawet lepszy bo NOWSZY model ..no i z barem LEPIEJ lata :wink: niż bez :lol:

pzdr

Awatar użytkownika
Zaba

Post19 gru 2009, 11:02

chory83 pisze:Zastanawiam się nad:

Cena BARDZO "promocyjna" jak widzę :wink:

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 gru 2009, 11:57

Zaba pisze:
chory83 pisze:Zastanawiam się nad:

Cena BARDZO "promocyjna" jak widzę :wink:

no i latawiec idealny do nauki :lol: :lol: :lol: :lol:
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post19 gru 2009, 12:33

Jurgen pisze:W porównaniu do Twojej starej dechy to każda dobra .... :twisted: Tak je lubiłeś że aż dwie zgubiłeś ;)

ja przynajmniej nie mam klapek na oczach zrobionych z 3x6...:P mimo, ze decha zacna... i juz mi nie przypominaj o tych nieszczęsnych dechach. looknij na mój podpis:) wracajac do tematu mi teraz pasują większe dechy choć cos w stylu bf do fristajlu sie nie nadaje:)

Maniek

Post19 gru 2009, 16:01

Witam, szukam jakiejś padliny do 1000zł (12m bow)
i klarują mi się nasępujące oferty
Takoon Nowa 2006r,
Slingshoot Link 07

Wiem że nie cieszą się najlepszymi opiniami, ale mi naprawde chodzi o byle jakie "ciągnidło":) nie za szybkie.. niezbyt delikatne.. który byście polecili?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post19 gru 2009, 19:58

Maniek pisze:Witam, szukam jakiejś padliny do 1000zł (12m bow)
Takoon Nowa 2006r,
Slingshoot Link 07

Wiem że nie cieszą się najlepszymi opiniami, ale mi naprawde chodzi o byle jakie "ciągnidło":) nie za szybkie.. niezbyt delikatne.. który byście polecili?

A nie możesz poczekać na lepszą ofertę? Chyba, że bardzo Ci się spieszy na snowkite..

chory83

Post19 gru 2009, 23:35

Dzięki za info, ziomek będziemy w kontakcie :)

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post20 gru 2009, 10:26

Maniek pisze:Witam, szukam jakiejś padliny do 1000zł (12m bow)
Takoon Nowa 2006r,
Slingshoot Link 07

Jezeli masz na oku ten latawiec http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=28007 i rzeczywiście jest to Nova2 to za te pieniądze warto się zainteresować, miałem takiego i jest to bardzo przyzwoity latawiec, złe opinie dotyczyły pierwszej edycji Nova, o Linku skolei nie słyszałem żadnej dobrej opinii.

sheriff.kupp

Post22 gru 2009, 18:50

Panie i Panowie.
Dane:
82 KGS
Rookie
ozone 9
ZAgranica

Jaką zabrać deskę?
Przeczytałem:
Waga ridera (kg): 75-90
Rozmiar KITE (m2): SILNOWIATROWY (w każdy razie tak zakładam) : 8-9
Rozmiar Deski: >128x38 lub <132x42 Chodzi mi o to LUB?
Zakładam że na początek większą? W takim razie czy wogóle kupic czy raczej wynająć?
Na tym etapie potrzebuję JASNEJ odpowiedzi.
Z góry dziękuję

A dziewczyny mówią że rozmiar się nie liczy :). No jak nie, jak tak?

thomas
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 gru 2009, 19:42

Jaki snowboard polecacie do sk? Chcę się rozejrzeć za czymś tanim bo sroga zima nas dopadła :twisted: a nie mam pojęcia na co zwracać uwagę itp:). Z góry dzięki za odpowiedzi

orb

Post24 gru 2009, 21:43

Mam kilka pytań z prośbą o radę!
Ważę 69-74 kg, skończone IKO2, opanowane halsy, pierwsze ślizgi , ostrzenia
potrzebuję kupić 2 nowe kajty na początek zabawy i potrzeba mi rzetelnej porady:
odnośnie producenta, rozmiaru, typu latawca, relacji cena/jakość wykonania, gdzie je najlepiej kupić
wstępnie zastanawiam się nad kupnem:
1 kajt: 555 NOBILE 10M (wariantowo: NHP NOBILE 10M) nie wiem który jest dla mnie lepszy a są podobne (proszę o rady
2 kajt: 13 M (też Nobila żeby bar był kompatybilny chociaż chyba do kajta 10M bar jest węższy niż do 13M)
Zastanawiam się nad Nobile ponieważ nie będzie problemu z gwarancjami , częściami zapasowymi bo producent jest nasz.
Doradźcie mi odnośnie tego sprzętu bo jeśli kupię jakiś shit to tak jakbym oddał parę koła w PLN swojej żonie na nowe ciuchy – żeby się bardziej podobała koledze z pracy. A chyba o to jej ostatnio właśnie chodzi.
odnośnie deski już wybrałem Nobile 2009 T555 w rozmiarze 131x40 - jeśli to zły wybór proszę o wyprostujcie mój światopogląd:)
ewentualnie inne propozycje, innych producentów w relacji cena/jakość
główne pływanie planuję na Helu w ciągu roku, wiosną planuję wyjazd do Egiptu na kajt- jeśli nie będzie to problem dajcie info gdzie i z kim warto pojechać i dlaczego (zależy mi na płytkiej dużej lagunie) 3go kajta też będę musiał kupić albo pożyczyć bo tam na 10M chyba raczej nie popływam
jestem na forum pierwszy raz więc jeśli nie piszę w tym miejscu co trzeba ten post to sorry
dziękuję za wszystkie odpowiedzi życząc wszystkim szczęśliwego kajtowego nowego roku
pozdrawiam z Łodzi
er.

Nomercy
Kontaktowanie:

Post25 gru 2009, 21:00

sheriff.kupp pisze:Panie i Panowie.
Dane:
82 KGS
Rookie
ozone 9
ZAgranica

Jaką zabrać deskę?
Przeczytałem:
Waga ridera (kg): 75-90
Rozmiar KITE (m2): SILNOWIATROWY (w każdy razie tak zakładam) : 8-9
Rozmiar Deski: >128x38 lub <132x42 Chodzi mi o to LUB?
Zakładam że na początek większą? W takim razie czy wogóle kupic czy raczej wynająć?
Na tym etapie potrzebuję JASNEJ odpowiedzi.
Z góry dziękuję

A dziewczyny mówią że rozmiar się nie liczy :). No jak nie, jak tak?

Podane wymiary desek sa docelowe.
Do twojej wagi, na poczatki przygody uzylbym wiekszej, a nawet zastanowil sie nad rozmiarem powyzej :roll: :roll: :roll: np 135x45
jesli masz komfort posiadana dwóch desek, pomysl czy nie chcialbys zainwestowac w deske wieksza na poczatek, która w pózniejszym czasie mozesz wykorzystywac przy slabych warunkach wiatrowych < 16 knt a potem dokupic deske docelowo wynikajaca z tabeli.

Nomercy
Kontaktowanie:

Post25 gru 2009, 21:06

orb - do twojej wagi zastanowilbym sie nad rozmiarami o nr mniejszymi

tzn. 8 i 12 ew 7 i 11

a co do tego ze Nobile jest polską marką i bedzie latwiej z reklamacjami lub naprawami, hmm... raczej ta opcje bralbym pod uwage jako jedna z ostatnich
:lol: :lol: :lol:

Rynek jest tak specyficzny ze w zasadzie kazdy liczacy sie producent zalatwia takie rzeczy bezproblemowo.

orb

Post25 gru 2009, 22:41

Nomercy pisze:orb - do twojej wagi zastanowilbym sie nad rozmiarami o nr mniejszymi

tzn. 8 i 12 ew 7 i 11

a co do tego ze Nobile jest polską marką i bedzie latwiej z reklamacjami lub naprawami, hmm... raczej ta opcje bralbym pod uwage jako jedna z ostatnich
:lol: :lol: :lol:

Rynek jest tak specyficzny ze w zasadzie kazdy liczacy sie producent zalatwia takie rzeczy bezproblemowo.

Dzięki za pomoc NM,
po przeczytaniu KF do około maja 2009:) trochę mi się światopogląd rozjaśnił i wiem, że powinienem poszukać BOWa, najwyżej hybrydy (na pewno nie C-sh)
odnośnie rozmiarówki masz rację (8/12__7/11-tylko nie wszyscy producenci mają takie rozmiary w swojej ofercie np. 11)
możesz mi coś doradzić odnośnie typu/ marki (najlepiej na priv, żeby nie było afery- bo wiadomo gusta i preferencje są różne a ja potrzebuję porady a nie kłótni na forum)
chcę kupić nowy sprzęt bo widziałem jak są traktowane kajty w szkółkach- aż żal było na to patrzeć jak były tłuczone w przeliczeniu na każdy dzień szkoleń.

Wróć do „Pierwsze Kroki”