kanap4 pisze:Sniady pisze: ... wiesz jak jest z durnym polakiem.... Jak widzi że 2 zarabia, a on nie, to może zrobić wszystko, by ten drugi wszystko stracił ... Pojebana mentalność....;/
No wybacz, ale dla mnie "pojebane" jest Twoje podejscie.Uwazasz, ze mozna bezprawnie zarabiac na kims?A co bys powiedzial, jakby np ktos wykorzystal Twoj wizerunek i reklamowal Toba np agencje towarzyskie?Tez bys uwazal, ze wszystko jest ok i nie mialbys z tym problemu?Jezeli ktos chce zarabiac na czyjejs pracy (w przypadku wykorzystania czyjegos zdjecia) albo na czyims wizerunku, to musi miec zgode, w przeciwnym wypadku jest to przestepstwo.
Sam mialem kiedys sytuacje, ze wykorzystano zdjecie zrobione przeze mnie do reklamowania imprezy sportowej, wyslalem do nich pismo i polubownie dogadalismy sie, ze zaplacili mi odszkodowanie w wysokosci kilku tys zl.Na prawde nie polecam tego typu dzialan, bo po pierwsze to jest kradziez, po drugie frajerstwo, a po trzecie jak sie trafi na kogos znajacego temat, to mozna naprawde niezle beknac i zaplacic za to duza kase, czego zycze wszystkim zlodziejom cudzej pracy.
Mi bardziej chodzi o coś mniejszego, a nie duża impreza, np. sportowa.
Jak oklejasz swoje auto na którym zarabiasz 50 zł. na miesiąc reklamą, np. kumpla który robi strony internetowe i na zdjęciu jest na boku jakiś koleś.
Nie jest na pierwszym planie, itd.
Ale może się ciepać, bo ty zarobisz 50zł. sprytem i pomocą. Ale on jest na zdjęciu i się czepia...
Powalone moim zdaniem.
Owszem jak jesteś na Plakatach reklamujących jakąś firmę, agencję, czy coś innego to masz prawo do odszkodowania.
Ale zastanów się czy jeśli jest to mała reklama początkującego pracodawcy wchodzącego na rynek(np. student z budżetem który ledwo będzie miał na komputer).
Czy warto być CH*#@ i mu od razu nawalić do talerza. Moim zdaniem to
czysta zazdrość. Ale mniejsza o to.
Peace !