Puchar Polski w Kitesurfingu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Free&Style Magazyn
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 15:23

Witam,

Polskie Stowarzyszenie Sportów Ekstremalnych KAMIKAZE, organizator zeszłorocznej edycji Pucharu Polski, planuje w roku 2005 zorganizować te zawody w innej formule.
Mistrzostwa mają odbyć się w dniach 10 - 15 sierpnia w Juracie, Łebie lub Sopocie. Pomysł jest taki, aby rozegrać trzy konkurencje w dwóch kategoriach wiekowych: „zawodniczej” oraz „master” (powyżej 40 lat).
W każdej konkurencji wyłoniony będzie Mistrz Polski, a najbardziej wszechstronny zawodnik zdobędzie Puchar KAMIKAZE.
Ze względu na kapryśność pogody, na starty planuje się aż 6 dni. Organizatorzy mają nadzieję, że będzie to prawdziwy kajtowy festiwal, który wyłoni króla i królową roku 2005.

PSSE KAMIKAZE zwraca się do naszych Czytelników z prośbą o przekazywanie swoich sugestii dotyczących formuły zawodów i ich organizacji. W tej sprawie możecie pisać na adres: zawody@testsa.com

Pozdrawiam,

.

Post02 mar 2005, 15:42

Propozycja niestety już na wstępnie rezygnuje z formy pucharu
(cykl zawodów rozłożony w czasie) i wprowadza formę mistrzostw (jednorazowy start, przypadkowy wynik, ....)
Z drugiej strony po co wprowadzać kategorię MASTER.
Ja osobiście wolę oglądać sprawnych, przebojowych, kreatywnych
zawodników (mogą mieć nawet powyżej 40 :lol: ) a tak od razu zaczynam się zastanawiać czy czasem ktoś sztucznie nie próbuje sobie
zarezerwować miejsca na podium :disgusted:

Najważniejsze jednak że jest taka inicjatywa. Jeśli nie będzie innych propozycji
to będę ją popierał z całych sił.

Pozdrawiam

Facet po czterdziestce

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 17:01

A ja bym zaproponowal kategorie nei tyle wiekowa co umiejetnosciowa... klasa PROFI i AMATOR... bo wiadomo, ze nikt nie dorowna tym co od lat sie tym zajmuja typu Janek, Maciek, Ksieciu, Koniu i inni, a wiedzac, ze jest klasa dla tych, ktorzy duzo plywaja, ale nie w pelni pro to by pokonkurowali... a wiem, ze nie jeden kajciarz sporo umie - typu backrolle, obroty, boad-offy i inne, a ze im jeszcze brakuje do wysokich handlepassow itp. to z gory sa na straconej pozycji. Nie mowie, ze ja bym dzieki temu chcial startowac, bo jeszcze za cienki jestem, ale mysle, ze stworzenie klasy amatorskiej dalo by dodatkowa forme rywalizacji wsrod osob latajacych czesto, skutecznie, ale jeszcze nie pro 8)

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 17:32

Szwedak pisze:Z drugiej strony po co wprowadzać kategorię MASTER.
.....od razu zaczynam się zastanawiać czy czasem ktoś sztucznie nie próbuje sobie
zarezerwować miejsca na podium :disgusted:

ciekawe.... tez mi sie to od razu skojarzylo z konkretna osoba... co? cialko juz nie to samo a nocnik jest nocnik i na tv mozna postawic? :twisted: i why master? czemu nie senior skoro tyczy sie wieku? :lol:

BTW oczywistym jest, ze "starsza mlodziez" nie ma szans na wyniki takie jakie osiagaja nasze mlodsze odpowiedniki... ale przez takie podzialy to zaczyna sie juz tak naprawde walka o pietruszke :roll: zrobmy jeszcze osobny puchar dla gejow, feministek, mniejszosci narodowych i wyznaniowych, dla singli i dla zaobraczkowanych, dla niskich i wysokich, chudych i puszystych, zwolennikow legalizacji marihuany i przeciwnikow i pare jeszcze innych kategorii. bedziemy miec 50 mistrzow i kazdy bedzie zadowolony. oczywiscie do momentu kiedy mistrzowie nie zaczna sie klocic miedzy soba kto jest lepszym mistrzem...

IMHO nie podoba mi sie tez opcja zorganizowania zawodow w jednym terminie dluzszych czy krotszych nie ma znaczenia
argumenty przeciw:
1. kiepski pod wzgledem wiatru okres nad baltykiem
2. sezon ogorkowy - czyli okres przygotowan do rb - z regoly nie nad baltykiem i wyjecie z tego az 6 wietrznych gdzieindziej dni??? barbarzynstwo....
3. siedzenie i czekanie na wiatr przez 6 dni jest o wiele bardziej irytujace niz siedzenie i czekanie na wiatr przez dni 2 czy 3. dodatkowo grozi alkoholizmem ;)
4. tytul mistrza polski obowiazuje przez rok... troche kiepsko jesli ktos go zdobywa w ciagu jednej imprezy a nie jest on suma zwyciestw w ciagu sezonu... a jako ze swiatem rzadzi przypadek to jest to przynajmniej jak dla mnie w takiej sytuacji malo wiarygodny tytul.
5. co to znaczy najbardziej wszechstronny zawodnik? jak dla mnie to wlasnie mistrz powinien byc najbardziej wszechstronnym zawodnikiem... a z tego wynika, ze mistrz to tytul nizszy ranga...

pozdro,
Kasya

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 17:59

Ogólnie zgadzam się z Maxem co do "klas". Jeżeli już trzeba tworzyć jakiś podział to klasa Profi i amatroska jakoś bardziej mi leży. Ilu jest kiterów, którzy by się załapali do klasy Master (swoja drogą idiotyczna nazwa), a którzy na pewno pojawiliby się na zawodach :?: Coś tutaj mam wrażenie, że znowu ktoś chce się wypromować...

2. Jak to ma być 6dni za jednym razem to zrezygnowałbym z nazwy - Puchar Polski. Żaden tam Puchar tylko jedne zawody. Wszystko zależy od przypadku tak naprawdę na 1-2 heatach. Już w zeszłym sezonie było widać, że tak naprawdę kwestia wygranej w ogólnej klasyfikacji zależała od niewielu spotkań (część gdy było najwięcej zawodników ostatecznie nie odbyła się, część na początku sezonu gdy nie każdy jeszcze był opływany miała wielkie znaczenie dla ogólnych wyników). Chcecie więc zrobić jedne zawody bo trudno znaleźć kilka terminów - ok tylko nie Puchar Polski.

3. Termin jak najbardziej nietrafiony. Druga połowa lipca i pierwsza połowa sierpnia prawie nigdy nie ma dobrych warunków. No może w Łebie, ale pod warunkiem, że jest ciepło. Jakoś chyba naprawdę nie macie pomysłu na lepszy termin :?: Czy początek lipca nie byłby lepszym rozwiązaniem :?:

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 18:32

M@X pisze:A ja bym zaproponowal kategorie nei tyle wiekowa co umiejetnosciowa... klasa PROFI i AMATOR...

a w jaki sposob dokonasz podzialu zawodnikow na tych profi i mniej profi? moze i moja logika bywa pokretna ale to chyba jest trudne do okreslenia. a zawodnik, ktory i tak wie, ze nie ma szans na pudlo w profi tylko na jakies 7 miejsce, wystartuje w klasie amatorskiej gdzie z tymi co byliby na jakims fafnastym miejscu bedzie mogl "powalczyc" i gdzie o to pudlo bedzie mu zdecydowanie latwiej. skonczy sie na tym ze w profi wystartuje janek, maciek, ksieciu, koniu i moze jeszcze ze 2 czy 3 os. no i teoretycznie beda to klasy profi i amator... tylko gdzie jakikolwiek sens i logika?

pozdro,
Kasya

btw to rozwiazanie ma tez swoje plusy ;) zeby nie bylo ze taka jakas sceptycznie nastawiona do wszystkiego jestem :wink: kobiet jest zdecydowanie mniej wiec debesciary niech sie bija w profi a my z eska sie podzielimy klasa amatorska hyhy uwaga zostaje jeszcze braz do rozdania :lol: :lol: :lol: nocnik jest nocnik - nie wazne ze wygrany w walce dookola trzepaka 8) o to chodzi?

bahala na!

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 18:40

kasya pisze: debesciary niech sie bija w profi a my z eska sie podzielimy klasa amatorska hyhy uwaga zostaje jeszcze braz do rozdania :lol: :lol: :lol:
bahala na!

Aloha droga Kate :-)
Taaaak klasa amatorska nalezy do nas hyhy :) biore sie za złoto haha :) wszystkie triki bede robic "one hand" :)

pozdro dla tych co sa profi, dla amatoroof i teoretykow tez :)

es

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 18:50

eska pisze:
kasya pisze: debesciary niech sie bija w profi a my z eska sie podzielimy klasa amatorska hyhy uwaga zostaje jeszcze braz do rozdania :lol: :lol: :lol:
bahala na!

Aloha droga Kate :-)
Taaaak klasa amatorska nalezy do nas hyhy :) biore sie za złoto haha :) wszystkie triki bede robic "one hand" :)

pozdro dla tych co sa profi, dla amatoroof i teoretykow tez :)

es

hyhyhy nie :lol: :lol: :lol: zloto jest moje za kreatywnosc :wink: moze byc ewentualnie ex aequo :lol: wchodzisz?

pozdro,
Kasya

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 18:52

kasya pisze:hyhyhy nie :lol: :lol: :lol: zloto jest moje za kreatywnosc :wink: moze byc ewentualnie ex aequo :lol: wchodzisz?
Kasya

Jasne :) z toba wszedzie i wszystko :) Cyrograf podpisuje in blanco nawet dla Ciebie :)

eska

Agii

Post02 mar 2005, 19:01

gdzie dwie sie bija ta trzecia korzysta i zloto zdobede ja :wink: :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 19:22

To się dziewczyny rozpędziłyście ;) A tak na serio - myślę, że to kwestia zrobienia odpowiednich kryteriów i wszystko byłoby spoko. Np zajmowane do tej pory miejsca w zawodach czy coś w tym rodzaju. Oczywiście taki podział nie musi pojawić się już teraz. . Zresztą - wszyscy mogą też rywalizować wg tej samej puktacji co na pewno będzie miało wpływ na dokładniejsze porównanie umiejętności. No i pamiętaj, że co innego zająć 6 miejsce w klasie profi a co innego 1 w klasie amatorskiej.

A swoją drogą - zastanowiły mnie te pozdrowienia dla teoretyków - w sumie - racja takimi rzeczami powinni zajmować się sędziowie i byli zawodnicy. Tylko gdzie oni są :?:

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post02 mar 2005, 20:39

czytam i galy przecieram ze zdumienia,
- zawodow nie bylo a juz w klasie zenskiej zloto rozdane :lol:
- wymysla sie podzialy na "Gej Master " itp.

a nurtuje mnie pytanie czy ktosz szanowne srodowisko pytal jak zorganizowac RB w Rewie :?:, "Free&Style Magazyn - Redakcja " ludziska albo jestescie profesjonalistami i odpalacie Puchar na swoich zasadach (w koncu kase na zawody wykladacie) albo bawicie sie w dziecinade i czekacie na propozycje,

onzo pisze:A swoją drogą - zastanowiły mnie te pozdrowienia dla teoretyków - w sumie - racja takimi rzeczami powinni zajmować się sędziowie i byli zawodnicy. Tylko gdzie oni są :?:

Strzal w dziesiatke :!:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post02 mar 2005, 20:47

M@X pisze:A ja bym zaproponowal kategorie nei tyle wiekowa co umiejetnosciowa... klasa PROFI i AMATOR...

a jak to podzielisz, jakie kryteria ???

.

Post02 mar 2005, 21:04

A może podejdzmy do pucharu w trochę inny sposób. Będzie to wymagało pewnego dogadania się Polaków :lol: (co jest podobno nierealne ale z marzeń rodzi się rzeczywistość).
Słychać z prawa i z lewa o planach na sezon wiosenny.
Tu jakieś przepłynięcie zatoki, tu jakieś wyścigi, tu jakaś promocja SS.
Przyjmijmy (naprawdę jest to pierwsze przybliżenie jakiejś ideii) że w danych zawodach za pierwsze miejsce jest 10 punktów za drugie 8 itp
Niech zawodnicy zbierają w czasie sezonu punkty i na koniec zobaczymy kto jest mistrzem Polski. :twisted:
Będzie to wymagało na pewno określenia na początku sezonu listy zawodów, zasad, itp, itd
I WŁAŚNIE MOŻE TYM zajmie się Polskie Stowarzyszenie Sportów Ekstremalnych KAMIKAZE ( i oczywiście finałem :wink: )
Dodatkowo dobrzy zawodnicy będą niestety musieli pokazywać się na polskich spotach (a my ich będziemy mogli oglądać :lol: ) .

Pozdrawiam z nadnocnika, facet po czterdziestce, nie zawodnik,
słabiutki rider ale dobrze życzący kitowaniu w polsze

wojtas

Post03 mar 2005, 18:36

powinno byc pare edycji zawodow ktore pozwola na wylonienie obiektywnego Mistrza Polski a podzialy na grupy wiekowe nie maja namniejszego sensu

Wróć do „Forum Główne”