tarifa4you pisze:Najlepiej aby spoty oddalone od siebie co 5 km były i do tego na każdym inne warunki do pływania. Tak aby z kitem na plecach piechotką z jednego na drugi...
Tak dokładnie - i z pamięci mogę wymienić Ci z 5 miejsc na świecie w których byłem i było DUŻO lepiej niż w Tarifie i promieniu 10 km od niej. Jestem pewien że osoby jeżdżące trochę częściej byłyby w stanie wymienić takich miejsc jeszcze więcej.
Rolnik - nie piszę o Tarifie poza sezonem, bo nie byłem i nie będę. Nie chciałem się za bardzo rozpisywać ale w sumie co tam...Idąc od Tarify w stronę Cadiz:
- miasto Tarifa - strefa zamknięta dla kite
- Rio Jara - bardzo fajne ujście rzeczki - zamknięte dla kite
- Los Lances - przy poniente - nieciekawy przybój, ogromny tłok do samego wieczora ( szkółki ) spory chop, przy levante - off shore, gust
- Valdevaqueros - przy poniente - mała strefa kite, tłok, przy levante - off shore/side off shore, więc szkwały też chodzą ciekawe
- Bolonia - zamknięta dla kite.
Jeśli znasz jeszcze jakieś ciekawe miejsce w okolicy lub powód żeby którykolwiek z wymienionych spotów uznać za DOBRY - napisz proszę. Osobiście uważam że Zatoka gdyby tylko wiało tak jak tutaj byłaby o niebo lepsza, o Brazylii czy Egipcie nie wspominając...
Wczoraj pływałem ze znajomym z Brazylii na Valde. Pomijając fakt że ciężko się było w ogóle wypiąć z haka przy szkwałach 20 - 35 knts, koleś zszedł z wody po 20 min bo dla niego to w ogóle nie jest pływanie...zresztą rozumiem doskonale.
To że miejsce ma rozdmuchaną reklamę i dla Niemców Geld ist Geld też jest zrozumiałe
Pozostają spoty poza Tarifą:
- Barbate - bardzo fajne, opisałem powyżej, ale raczej tylko na levante
- Canos de Mecca - to samo, plus czasem flauta jak tarifa4you pisze, jednak dobry hippi klimat nawet jak siądzie wiaterek;)
- Sancti Petri - najlepszy tak naprawdę jaki znalazłem, wszystkie kierunki wave i flat, ale pisanie że to jest w Tarifie to kiepski żart - tak jakby pisać że Gdańsk jest na Helu...Niemniej jednak spot BARDZO dobry wg mnie.
tyle moich spostrzeżeń, piszę tylko o sezonie ( koniec czerwca - początek września ) od jesieni zaczyna się sezon wave, więc zapewne również nasi kiteforumowi łejwowcy będą ten okres preferowali
pzdrv