Czy ktoś już używał kabriny z rekonem?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post20 lis 2003, 19:23

Cóż - pozwolę sobie dodać kilka słow od siebie.

Pomimo tego, że latawce cabrinhy mi nie "leżą" :oops: to z całą pewnością pomysł jest na miarę nagrody za najlepszy wynalazek roku, a te negatywne komentarze najczęściej pochodzą od zazdrosnej konkurencji.
Recon to system, który z pewnościa pomoże wszystkim tym, którzy zaczynają z kajtem, albo po prostu nie lubią restartować latawca tradycyjną metodą z takich czy innych względów. Dodatkową zaletą jest fajnie skonstruowany bar, który wreszcie pozwala na pozbycie sie tego sznurka do bielizny. Podsumowując - BARDZO dobra konstrukcja. Ciekaw jestem czy konkurencja w przyszłym roku nie zaimplementuje tego rozwiązania w swoich latawcach, bo z tego co sie orientuje, cabrinha ustawiła patent na rok.

Tymczasem dla mnie najważniejsze jest jednak to jak kajt sie zachowuje w powietrzu a nie na wodzie. Dlatego też osobiście preferuje inne marki, na których pływa mi sie znacznie przyjemniej, a ponieważ mam przyjemność posiadać bar markowany obecnie przez XShootera, to już od dawna nie mam problemu z leashem i koniecznością odrotowywania sie po spinach.

podsumowując - nie ma systemów doskonałych, jednak recon jest najlepszy z tych co są.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2003, 19:36

to X Shooter zaczął robić bary? NApisz o tym coś wiecej, bo ciekaw jestem, deseczki super robia, a teraz ida a wstrone kajta? pierwsze słysze?

Dr Eutanator

Post20 lis 2003, 20:37

Koniu - ponieważ to pytanie zbacza juz z tematu rekona, nie chce robić zamieszania. Krótko mówiąc, ten bar został w ubiegłym roku zaprojektowany prze KiteProShop (firma niemiecka) a w tym roku markuje go już tak jak wspomniałem XShooter. Zastosowane rozwiązanie uważam za jedno z najbezpieczniejszych i najprzyjemniejszych. Jak bede mial chwile czasu to może napisze jakąś recenzje.

piter

Post22 lis 2003, 23:06

SIemanko jestem wlasnie z Ksienciem i Korkiem na pucharze swiata PKRA w brazylijskiej miejscowosci Fortaleze. Zjechalo wielu znakomitych zawodnikow w tym Martin Vari . Ku mojemu zaskoczeniu Martin nie uzywa reconu!!!
Co wiencej wogle nie ma go zalozonego!!!.
Zreszta nie jest jedynym zawodnikiem co sciagna recon z kita . Cos jednak jest nie tak jesli czolowi zawodnicy sie tego pozbywaja .
POZDRAWIAM

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post23 lis 2003, 12:06

A spróbujmy odpowiedzieć na pytanie dlaczego 90% zawodników, tzw ładnie pros, ze wszystkich dyscyplin sportowych nie posiada seryjnego sprzętu. Dlaczego nie zastanawia nas, ze kierowcy rajdowi nie mają żadnej seryjnej częsci pod maską? Dlaczego deski czołowych kolesi z windsurfingu wave ważą 4-5kg, a nie 7?
...każdy może dodać jeszcze przykład od siebie

Wydaje mi się, że w kajcie już rok, dwa lata temu nastały te czasy, kiedy zawodnik z pierwszej 5, czy 10 ma sprzęt totalnie inny, niz oferowany w katalogu sponsorującej go firmy.

Takie jest moje zdanie.

pozdr
Łukasz

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2003, 19:32

No dobra, ale zawodnicy maja ten sprzet inny (nieseryjny) po to zeby byl lepszy. Czy musze dodawac ze zdjecie recona przez zawodnikow swiadczy o jego nieprzydatnosci w ich przypadku? Nie mialem tego w rekach wiec nie wiem czy zly, czy dobry, ale jezeli zawodnik go zdejmuje to oznacza to, za conajmniej go niepotrzebuje i radzi sobie dobrze i bez niego, zeby nie powiedziec ze mu przeszkadza... :think:
Moze zawodowcom za zadko spada kite do wody :?:
Swoja droga jednak - czy ktos widzial zeby zawodnicy zdejmowali safety system? Bo to dobry patent, ale moze w zawodach niepotrzebny... :wink:

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post23 lis 2003, 21:48

Czy to znaczy, że do ok pół roku temu powinni pływac z leash'ami???
Ciekawa teoria.
cH

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2003, 22:44

Ktory leash masz na mysli? Przy desce juz sie praktycznie nie uzywa bo jak sam wiesz przeszkadza, a raczej jest niebezpieczny. I nie wiem jaki to ma zwiazek...Z tego co wiem przy kicie nadal jest wykorzystywany... a moze sie myle?

Ja rozumiem, ze zalezy Ci na jak najlepszej opinii nt recona, ja tam nie neguje jego funkcjonowania, zastanawia mnie text o tym co maja zawodnicy a czego nie...

Pozdr
eDwin

Awatar użytkownika
Naz-T
Kontaktowanie:

Post24 lis 2003, 00:28

Z wywiadu z Naish'em na www.kitsurfing.pl :

""Za kulisami" Robby dużo opowiadał o swoistym fetyszyzmie sprzętowym, który narodził się wśród zawodników. Wielu z nich uważa się za najmądrzejszych projektantów, których propozycje zmian powinny być niezwłocznie wdrażane bez względu na koszty. Od tego sezonu zawodnicy teamu Naish mają startować na sprzęcie seryjnym, gdyż jak mówi, ich potencjał ciągle tkwi w umiejętnościach technicznych i doświadczeniu, a nie np. w minimalnych różnicach w ustawieniu stateczników."

Moze to sie nie dotyczy DOKŁADNIE omawiaego tu tematu (recon) ale raczej na pewno cos wnosi 8)

POZDRO

Wróć do „Forum Główne”