Początek

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Creatix
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 19:45

Siema. Mam 16 lat ważę ~60 kilo, mam 170 cm wysokości. Uprawiam żeglarstwo i windsurfing, niedawno zainteresowałem się kitesurfingiem.
Mam kilka pytań:
1. Czy ten latawiec nadaje się na początek, dla moich rozmiarów?
Czy uciągnie mnie i czy będę miał jakieś ciekawe prędkości? Czy będzie szansa na jakiś mały wyskok? Zaznaczam, że pływam na Jeziorze Lubie - poj. zach. pom. Chce przez zimę trenować nim "na sucho" a na wiosne kupić sobie deskę i z tym latawcem popływać.
http://www.allegro.pl/item472057128_lat ... 2_0m2.html

2. Jeżeli ten latawiec się nie nadaje na warunki "mojego" jeziora, To jaki rozmiar się nadaje? I nie chce dużo wydać :/.

3. Czy trapez z windsurfingu nadaje się do kitesurfingu?

Z góry dziękuję za pomoc.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 20:25

Zanim ktokolwiek odpowie na twoje pytania, napisz, czy jeździsz na nartach, lub snowbardzie???

A tak krótko i lakonicznie można odpowiedzieć na twoje pytania:

1. nie
2. zima: 4-6 m2
lato: sam stwierdzisz po zimie
3. na początek tak, najlepiej niski trapez WS

Pozdr

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 20:26

po 1 do takich pytan zostal stworzony specjalnie temat
ten latawiec nadaje sie tylko i wylacznie do nauki sterowania (czyli po paru godzinach Ci sie znudzi) aby cokolwiek pociagnal musi ostro przywiac
latawce komorowe ,takie jak ten, nie nadaja sie w zupelnosci na wode bo poprostu tona( wyjatkiem sa latawce firmy flysurfer)
trapez od ws jest ok do ks ale duuuuzo lepiej sprawdzi sie trapez ks...
wiekszosc jezior w polsce nie nadaje sie do uprawiania ks a co dopiero do nauki
ks jest duzo niebezpieczniejszym sportem niz ws i zeglarstwo (zwlaszcza poczatki) przede wszystkim wymaga duzo rowniejszego wiatru wszelkie drzewa przeszkadzaja
doswiadczenie z ws i zeglarstwa da Ci conajwyzej umiejetnosc oceniania sily wiatru...
moja rada kup latawiec 5m na manetkach do cwiczenia "na sucho" a na poczatku lata zrob kurs kitesurfing'u

:/

Post01 lis 2008, 20:26

Hmm proponuje poczytac troche wiecej na forum co i z czym sie je.
Bo narazie bardzo malo wiesz skoro masz ochote plywac na treningowej komorce o wielkosc 2m kwadratowych. Jesli uprawiasz zeglarstwo i windsurfing to od razu Ci mowie ze kitesurfing wcale nie jest wiele tanszy wiec nie licz na bardzo male wydatki. Trapez ws sie nadaje pod warunkiem ze ma stalowy hak a nie aluminiowy.
A oprocz tego to opcja szukaj, gwarantuje Ci ze wszystkie odpowiedzi znajdziesz na forum.

Creatix
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 20:46

Niestety nie jeżdżę ani na nartach, ani na snowboardzie. Wiem, że mało wiem o ks, ale gdybym wiedział dużo to bym nie pytał, nie? Wiem, że ks, nie jest sportem tanim, ale nie chciałbym na początek nie wydawać dużo pieniędzy, bo wiadomo, że na początku sprzęt się psuje najbardziej. Najwyraźniej informacje zawarte na forum nie zaspakajają mnie, dlatego piszę. Wydawało mi się, że dział "Pierwsze Kroki" jest odpowiedni.

Tak więc moglibyście podać jakąś ofertę dla mnie? Tj. Jaki sprzęt musiałbym kupić?

kowalm
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 20:56

boze widzisz a nie grzmisz....
cos malo kolego poczytales na forum bo bezproblemu znalazlbys odpowiedz na te wsszystkie pytania
http://www.flyzone.pl/sklep/index.php?m ... ducts_id=5
kup 4.5m napewno bedziesz zadowolony i da Ci to zabawe na cala zime...
pozniej idz na kurs po tym dopiero mozesz zaczac na wodzie
napisz na jakim jeziorze plywasz na ws
ale nie chciałbym na początek nie wydawać dużo pieniędzy, bo wiadomo, że na początku sprzęt się psuje najbardziej.

przeczytaj to zdanie jeszcze raz bo sie maly blad wdarl :)
ten latawiec jest komorowy wiec bardzo duzo wytrzyma, pozniej pojdziesz na kurs, a wtedy bedziesz juz na tyle obeznany ze bedziesz wiedzial co Ci potrzebne...

Creatix
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 21:28

Zaznaczam, że pływam na Jeziorze Lubie - poj. zach. pom.

No wdarł się :D, ale to dlatego, że mnie zestresowaliście ;p

A czy ten latawiec, który mi wysłałeś - http://www.flyzone.pl/sklep/index.php?m ... ducts_id=5 , mógłbym opcjonalnie użyć na wodę?

Awatar użytkownika
fabi

Post01 lis 2008, 21:50

Niestety nie no chyba ze do pierwszej wpadki do wody. Na wode kup sobie latawiec pompowany ok 11m myśle będzie rozmiarem optymalnym, najlepiej typu bow-poczytaj sobie co to takiego, ale najlepiej zrób tak jak poprzednicy prawią tzn idz na kurs najlepiej na półwyspie lub tam gdzie płytko. Wydasz pieniadze ale po 2-3 dniach bedziesz wszystko wiedział no i umiał, dowiesz sie co ci tak naprawdę potrzeba i wtedy sobie pływaj po swoim jeziorku jesli chcesz. Rozumiem, ze goraczka poznania i dotkniecia czegos nowego Cie rozpala, ale ochłoń troszkę. Na poczatek moze rzeczywiscie pocwicz z komórką i jesli ja dobrze opanujesz tzn sterowanie ósemki to latem bedzie ci łatwiej.

kowalm
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 21:58

nie, chyba ze do kaluz ;)
nie wiem jak na tym lubiu z kitem ale daleko na miedwie nie masz a tam warunki swietne
kup narazie kite'a na poczatek ktory ani Tobie krzywdy nie zrobi (no chyba ze sie baaaardzo postarasz), ani latwo sie nie znudzi i da sporo wrazen , latwo sie nie rozwali ale na wode sie nie nada pojdz na kurs i po kursie kup sprzet na wode :)

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 22:01

I przede wszystkim czytaj, czytaj, czytaj -zacznij od strony 13 działu "pierwsze kroki" i jak dojdziesz do swojego topiku, to będziesz wiedział już bardzo duuużo, boKiteforum jest wielką składnicą wiedzy :) , a pytania takie jak twoje powtarzają się średnio co piąty temat :wink:

Creatix
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 22:19

Na Miedwie mam 1h 26 min w jedną stronę, to można pojechać raz na jakiś czas, a na lubie mam 10 minut rowerem :D i sprzętu nie ciągne bo mam w hangarze:D. I pływam średnio 3h jedną sesje, a takie mam dwie, może trzy. W między czasie jeszcze na jachcie się przepłynę, ale to w lato, teraz nudno jest i myślę nad jakąś alternatywą na okres poza sezonowy, a także nad tym co mogę robić w lato :D

yanosik
Kontaktowanie:

Post01 lis 2008, 22:29

...dużo przydatnych informacji znajdziesz na stronie www.radsails.pl w zakładce "szkoła".
Zgred przygotował dość pokaźny pakiet informacji - jak zacząć :)

Awatar użytkownika
terranborn

Post01 lis 2008, 23:01

jaka 11... Na taką wagę maks 9...

Creatix
Kontaktowanie:

Post02 lis 2008, 14:12

Poczytałem, pooglądałem konstrukcje i już wiem na czym polegał mój błąd... Myślałem, że w latawcach komorowych, te komory są pompowane, a one nie są pompowane... lol...

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post02 lis 2008, 14:47

lol.. no nie są

Wróć do „Offtopic”