PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
apacz321

Post13 paź 2008, 12:22

Witajcie
Poradźcie jaki rozmiar latawca kupić. Mam 87 kg skończone IKO1,2 - na razie umiejętności podstawowe.
Z tego co czytałem na forum najlepszy byłby dla mnie BOW 13 m2. Jednak mało jest latawców z drugiej ręki w tym rozmiarze.
Gdybyście mieli kupować coś zbliżonego to warto zainwestować w 12m2, czy 14m2.
Zamierzam pływać raczej po śródlądziu - sporadycznie nasza Zatoka.
Aha, dodam, że na razie nie zamierzam posiadać 2 latawców.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2008, 13:36

Pedros pisze:Moze i ja dołacze sie do tematu bo nie mam pojecia co kupic.

Waze okolo 95 kg ( +/- 2do 3 kg ) zamierzam pływac w Polsce ( głównie Zagrze i okolice Helu czasami Powidz i Kamienica ) no i oczywiscie zagranica . Juz za niespełna 3 tyg pierwszy wyjazd do egiptu , zapewne co roku bede gdzies jedził . NIe wiem czy wystarczy 1 latawiec czy lepiej 2 szt do wyboru w zaleznosci od siły wiatru ale jaki rozmiar do mojej wagi . Podobnie z deska wystarczy 1 szt czy lepiej 2-3 szt i wybierac odpowiednia do warunków pogodowych . Jaki sprzet byscie mi polecili

...weź sobie na początek jakąś sprawną i szybką 13stkę /14stkę :wink: , potem dobierzesz jeszcze 9/10m i masz full wypas :lol:

. decha wystarczy jedna ok 135cm dł i 41-44szer.

fristek
Kontaktowanie:

Post13 paź 2008, 18:34

Poprosze rowniez o pomoc, Skonczylem kurs iko level 2. Wiec jak wiekszosc podstawy zakonczone pierwszymi slizgami. Chce kupic 2 latawce 9 i 13m bowy (zdecyduje sie raczej na best waroo). Nie jestem juz tak pewny przy wyborze deski, troche mniej sie orjentuje, ale wstepnie (best ouija, lub north cesar pro). Nie do konca rozumiem podzialu na slabowiatrowe i silno. Czyli mialbym posiadac 2 deski, czy tez moglbym na jednej desce smigac, przy kazdym wietrze?. Prosze o pomoc 170cm i 72 kg wagi, chodzi mi o rozmiar deski. Nie chcialbym tez kupowac sprzetu, ktory za pol roku nie bedzie nadazal za moim progresem :D . Dodam jeszcze, ze bede plywal na wybrzezu w Anglii, plus wyjazdy do innych krajow. Dzieki za pomoc,
pozdrawiam wszystkich

:/

Post13 paź 2008, 23:05

fristek. Za duze latawce do twojej wagi. 11 i 7 bow w zupelnosci wystarcza.
Jesli masz zamiar robic b.szybkie postepy i ma to byc koniecznie best to nie
waroo a Nemesis. Deska dla Ciebie to 129-132 dlugosci i wystarczy w zupelnosci jedna.
Pozdro. :wink:

fristek
Kontaktowanie:

Post13 paź 2008, 23:18

dzieki za podpowiedzi, mozesz mi tak po krotce wytlumaczyc dlaczego 7 i 11 i nie waroo lecz nemesis?, dzieki pozdrawiam :)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 08:12

bo 13 bedzie dla Ciebie za duza 11 super ogarnie dolny zakres

apacz321

Post14 paź 2008, 11:06

apacz321 pisze:Witajcie
Poradźcie jaki rozmiar latawca kupić. Mam 87 kg skończone IKO1,2 - na razie umiejętności podstawowe.
Z tego co czytałem na forum najlepszy byłby dla mnie BOW 13 m2. Jednak mało jest latawców z drugiej ręki w tym rozmiarze.
Gdybyście mieli kupować coś zbliżonego to warto zainwestować w 12m2, czy 14m2.
Zamierzam pływać raczej po śródlądziu - sporadycznie nasza Zatoka.
Aha, dodam, że na razie nie zamierzam posiadać 2 latawców.

Poradźcie proszę...

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post14 paź 2008, 11:38

apacz321 pisze:Poradźcie proszę...

Nikt Ci nie chce odpisać to może ja coś napiszę :wink:
Na początek dla Ciebie, jeśli chcesz kupić 1 latawiec to wg mnie najlepszym latawcem był by jakoś bow 12m – 13m ale to już wiesz.
14-tki raczej nie kupuj, bo te „uważane” są za słabowiatrowe i dla osób cięższych. Twoja waga 87 kg jak najbardziej pasuje do 12 i 13.
Dalej :arrow: nie ma wcale mało latawców z 2 ręki w tym rozmiarze na rynku wtórnym, wystarczy spojrzeć na allegro i giełdę na forum.
No i 3 rada, jeśli chcesz pływać głównie na śródlądziu to polecam coś, co bardzo dobrze wstaje z wody przyda się na początek, bo latawiec będzie częściej spadał jak i również za względu na głębokość wody na śródlądziu. Stojąc po pas zdecydowanie łatwiej jest wystartować ponownie latawiec, ale nie każdy akwen jest tak przyjazny do nauki jak zatoka do strony półwyspu.
Co do marek sprzętu to wolę się nie wypowiadać :wink:
Poczytaj opinie na forum :!:
Pozdrówka :wink:

apacz321

Post15 paź 2008, 09:50

Pinio pisze:
apacz321 pisze:Poradźcie proszę...

Nikt Ci nie chce odpisać to może ja coś napiszę :wink:
Na początek dla Ciebie, jeśli chcesz kupić 1 latawiec to wg mnie najlepszym latawcem był by jakoś bow 12m – 13m ale to już wiesz.
14-tki raczej nie kupuj, bo te „uważane” są za słabowiatrowe i dla osób cięższych. Twoja waga 87 kg jak najbardziej pasuje do 12 i 13.
Dalej :arrow: nie ma wcale mało latawców z 2 ręki w tym rozmiarze na rynku wtórnym, wystarczy spojrzeć na allegro i giełdę na forum.
No i 3 rada, jeśli chcesz pływać głównie na śródlądziu to polecam coś, co bardzo dobrze wstaje z wody przyda się na początek, bo latawiec będzie częściej spadał jak i również za względu na głębokość wody na śródlądziu. Stojąc po pas zdecydowanie łatwiej jest wystartować ponownie latawiec, ale nie każdy akwen jest tak przyjazny do nauki jak zatoka do strony półwyspu.
Co do marek sprzętu to wolę się nie wypowiadać :wink:
Poczytaj opinie na forum :!:
Pozdrówka :wink:

Ok dzięk - to jest konkretna odpowiedź. Czyli celuję w 12-13 m. Gorzej z tym wstawaniem. Podejrzewam, że każdy sprzedawca będzie zachwlał, że latawiec wstaje bez problemu... Przeskanuję jeszcze forum - zobaczymy może coś znajdę w temacie.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2008, 09:54

nawet jako początkujący, przy wyborze latawca w ogóle nie kierowałbym się tym jak toto wstaje z wody. po pierwsze jak napisane jest, że latawiec X wstaje słabo, to nie znaczy to, że jego z wody się nie da podnieść, tylko, że wstaje gorzej od Y, który w zasadzie sam się od wody odrywa.
Po drugie zaś bardzo szybko przeskakuje się etap, w którym latawiec wpada do wody.
I po ostatnie, jak postawisz coś co wstaje słabiej, to postawisz już potem wszytko wszędzie i zdobędziesz mnóstwo doświadczenia.

I kilka słów wyjaśnienia. Uczyłem się na reckonach, potem bowy, następnie kupiłem C shape z 5 linką i to był mój pierwszy z nią kontakt. Jedyne co wiedziałem o stawianiu takiego latawca, to to, że tą linkę się ciągnie ;) Pływałem na śródlądziu, w okropnych warunkach. Spadł raz, drugi, a za trzecim już umiałem go podnosić zawsze i wszędzie. Z tobą będzie tak samo.

pzdr.

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post25 paź 2008, 09:57

ted pisze:Po drugie zaś bardzo szybko przeskakuje się etap, w którym latawiec wpada do wody.

Hah, ten etap dopiero nadchodzi :twisted:

Mevlana

Post25 paź 2008, 11:15

pytanie : jaka deska dla kobiety 170 wzrostu okolo 55 kg wagi poczatkujaca ale rokujaca bardzo szybkie postepy?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2008, 11:28

rozowa :D
sry nie moglem
dl.124-128
a model to juz zbyt indywidualna sprawa jednemu bedzie lezec 666/su-2 proriders drugiemu su-2 proseries czy 555 (lub pochodne)

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post25 paź 2008, 12:01

kowalm pisze:rozowa :D

lol :D

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post25 paź 2008, 12:09

Biały pisze:
ted pisze:Po drugie zaś bardzo szybko przeskakuje się etap, w którym latawiec wpada do wody.

Hah, ten etap dopiero nadchodzi :twisted:

...ale jak już nadejdzie to podnosisz go drapiąc się za uchem ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”