Jaki komplet dwoch BOW'ow dla mnie (90+kg)

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2008, 21:35

Nie polecam marek, ktore nie sa znane w Polsce bo bedziesz mial problemy z serwisem i odsprzedaza.

Kazdy oczywiscie bedzie chwalil swoje produkty wiec nie licz na jednomyslnosc w podpowiedziach. Dla przykladu ze swojej strony polecam:
Cabrinha Crossbowy IDSy. 9m to chyba najbardziej freeridowy model na rynku. 13m nie znam ale mysle, ze bedziesz zadowolony bo Crossbowy IDS maja w tym roku ciekawa rzecz a mianowicie inny profil w kazdym rozmiarze: duze rozmiary sa bardziej plaskie a male bardziej C-shapowate. Wydaje sie to byc bardzo logiczne i praktyczne dla kogos kto kupuje dwa jednakowe kajty.

Ze stajni Naisha nie kupuj Helixow bo jak do tej pory mialem przykre doswiadczenia i maja marny dol. Za to Culty to warta inwestycja. Tyle, ze nie kupisz ich taniej niz w Polsce :D

Jesli sprecyzujesz w paru slowach na jakim jestes etapie i czego oczekujesz sie nauczyc to latwiej bedzie podac Ci propozycje.

sprintx

Post01 wrz 2008, 21:52

BraCuru,

masz 100% racje, jesli kupowac w usa to tylko to z glowa w dobrej cenie ale i dostepne w PL.

Ciagle jestem bardzo poczatkujacym, praktycznie swiezo po szkolce. Samodzielnie spedzilem w wodzie max 8h. Kazdy udany start i kilka przeplynietych metrow to dla mnie ogromna frajda. Niestety moj jedyny latawiec tj. FS utrudnia mi robienie postepow. Jest skrajnie mulowaty i wymaga ograniecia, ktorego narazie nie mam. Od nowych latawcow oczekuje tak jak pisalem wczesniej trwalosci, wybaczania bledow, latwosci restartu itp. (dla mnie taki jest Waroo)

Poprostu chce sie nauczyc plywac bez rozplatywania co 3h Flysurfer'owej uzdy :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2008, 22:28

Ok - teraz bedzie prosciej.

Jesli masz targac sprzet z USA to osobiscie uwazam:

1. Waroo 09 bedzie faktycznie bardzo dobrym wyborem i do tego chyba najmniej kosztownym. Wg ostatniego Kitesurfa z UK jest genialny do kiteloopow. Do tego jest kitem instynktownym i latwym do rozwoju. Ma lekkie obciazenie baru. Swietnie skacze. Dol jest przyzwoity ale nie jest najlepszy. Latawiec lubi wiecej wiatru. Latwo startuje (zdecydowanie lepiej niz wczesniejsze modele) Nie ma one-pumpu (dla jednych minus dla innych plus)

2. Crossbow IDS bedzie najlepszym wyborem ze wzgledu na jakosc i bezpieczenstwo i performance. Cena bedzie wyzsza niz waroo. Wg tego samego magazynu (i mojego skromnego doswiadczenia) jest latawcem o najwiekszym zakresie wiatrowym z jakim sie testerzy spotkali. Jest spokojny. Nadaje sie do trikow unhooked. Hangtime i loty to kosmos. Wieksze sily na barze niz w Waroo (dla jednych minus, dla innych plus :wink: )

3. Bandit Dos - dobry wybor ze wzgledu na jakosc i modę. W nastepnym sezonie F-One beda coraz bardziej popularne :D Kite jest wielozadaniowa maszynka. Super skacze i kreci loopy. Bardzo szybki. Nie ma one-pumpu.

4. Slingshot Rev - nie znam ale z tego co slyszalem goraco polecany. Chyba kupisz tam go znacznie taniej.

5. North Rebel - podobnie jak wyzej.

6. Nobile 555 - ciekaw jestem ile kosztuje w USA :wink:

Jesli zdecydujesz sie na ktorykolwiek z wymienionych nie bedziesz mial powodow do narzekania...

Powodzenia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2008, 11:47

BraCuru pisze:
2. Crossbow IDS bedzie najlepszym wyborem ze wzgledu na jakosc i bezpieczenstwo i performance. Cena bedzie wyzsza niz waroo.

a TO z jakiego powodu :?: :wink:

BraCuru pisze: Wg tego samego magazynu (i mojego skromnego doswiadczenia) jest latawcem o najwiekszym zakresie wiatrowym z jakim sie testerzy spotkali.

..widocznie się z NEMESISEM nie spotkali/ście :wink:

BraCuru pisze:3. Bandit Dos - dobry wybor ze wzgledu na jakosc i modę. W nastepnym sezonie F-One beda coraz bardziej popularne :D

interesujące prognozy :roll:
stawiam 10 do jednego że tak NIE będzie
a wnioskujęnie po obejrzeniu świetnego filmy F-One
a po pływaniu na Bandicie :idea:

ponadto z Twojego powyzszego postu można wyczytać:
"tak, tak, - wszystkie kajty niełe, WAroo nawet bardzo niezły
ale i tak Cabrinia na której pływam najlepsza będzie.."
a już z tą JAKOŚCIĄ to zagalopowałeś się "w konopie" :wink:

DARUJ SOBIE "tak obiektywne" porady :idea:

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2008, 16:10

@up: najbardziej obiektywna postac kiteforum :roll: :roll:
sorry nie moglem sie powstrzymac :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2008, 16:13

Ziomek. pisze:ponadto z Twojego powyzszego postu można wyczytać:"tak, tak, - wszystkie kajty niełe, WAroo nawet bardzo niezły
ale i tak Cabrinia na której pływam najlepsza będzie.."
a już z tą JAKOŚCIĄ to zagalopowałeś się "w konopie" :wink:

DARUJ SOBIE "tak obiektywne" porady :idea:

Ziomek, Ty masz tupet :idea: DARUJ SOBIE DAWANIA MI RADY bo nie dasz RADY :!:

Dlaczego nie mam chwalic Crossbowa jak plywam na nim juz 4 sezon? Oczywiscie, ze jest dla mnie the best. Plywam na nim, bo lubie miec najlepszy sprzet. W przeciwienstwie do Ciebie nie mam zadnego interesu w reklamowaniu jakiejkolwiek firmy. Nie jestem w Teamie Nobile i nie dostaje zjebek od Skywalkera za kryptoreklame.

Jak ktos pyta sie o najlepsze latawce to mu szczerze udzielam subiektywnej odpowiedzi. Nawet jakbym przetestowal wszystkie kajty na rynku to nadal bylaby to subiektywna ocena. Bo jak juz nie raz sie przekonalismy tylko TY masz monopol na obiektywizm.

Wiem, ze masz wszystkich gdzies - dlatego zaloz sobie forum Ziomek.pl i tam pokazuj swoje kompleksy mani wielkosci. A na KF wypowiadaj sie o rzeczach, ktore moga byc pomocne dla innych a nie irytujace dla wszystkich.

PS.
O Nemesisie zapomnialem napisac....

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2008, 17:15

PS 2
Zapomnialem nie tylko o Nemesisie...

Zapomnialem rowniez poprosic Cie Ziomek, abys skupil sie na czyms co bardzo dobrze robisz i wszyscy za to Ci sa wdzieczni - czyli LOOSERSI.
Zamiast opublikowac wyniki i jak przypuszczam swietne relacje to tylko irrrrrrytujesz ludzi jak juz napisalem w szczecinskim watku...

Wiecej juz tu nie oftopuje... sorki.

Sprintx - jak nie kupisz Besta to smialo bierz Crossbowa - bedziesz zadowolony tak jak najliczniejsza grupa rajderow w tym kraju i na swiecie. Ta rada oczywiscie jest najzwyklej subiektywna (ale szczera :D )

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2008, 11:47

BraCuru pisze:..jak nie kupisz Besta to smialo bierz Crossbowa - bedziesz zadowolony tak jak najliczniejsza grupa rajderow w tym kraju i na swiecie.

a TEN "fakt" gdzie się ukluł?? :lol:

BraCuru - "skup się może na tym co wychodzi Ci najlepiej" (poza włosami :hand: )
a przynajmniej daj nam szansę zobaczyć wyniki
i TAK to ocenić
czyli na swoim "prawie drogi" bo zacząłeś pięknie (jak wszystkie inicjatywy na kiteforum :wink: )
tylko jakoś skończyć nie możesz :wink:

może za dużo czasu poświęcasz udzielaniu innym rad i poleceń na kf.pl :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2008, 12:43

Ziomek. pisze:może za dużo czasu poświęcasz udzielaniu innym rad i poleceń na kf.pl :lol:

Wlasnie w takim celu powstalo KF a nie w celu reklamy Ekolaguny / Jedynej i Slusznej Ksiazki oraz wake.pl...

PS.
Ziomek - "po ostatniej Twojej odpowiedzi
zaczynam sie sklaniać ku stwierdzeniom wszystkich znajomych - że nie warto z Tobą dyskutować.."

Crazy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 02:29

Cabrinha ma kiepskie grafiki a best nie dość
że śmierdzi to jeszcze ma zrywki w dwie różne strony
do tego jeśli jesteś początkujący to nie ma szans że
złożysz je na wodzie :P

Dam Ci dobrą radę jeśli chodzi o zakup pierwszego kite'a
stań na brzegu poczuj wiatr we włosach i kup ten który
podoba Ci się wizualnie :lol: olej to pitolenie o właściwościach,
przez pierwsze 1.5 roku
i tak nie będziesz potrzebował mega windy itp a średnio po tym czasie
kupuje sie drugiego kite'a który będzie Twoim świadomym zakupem
bo pewnie sporo do tej pory przetestujesz...
Nie kupuj nowej latawki będziesz po pierwszym pływaniu 3000 w plecy :lol:

Coś bym jeszcze napisał... a może nie??

(mam 3 różne latawki... pływałem na bescie i cabrinhie żeby nie było
że tak z partyzanta :P )

Awatar użytkownika
wojol
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 06:56

Zgadzam sie z Crazy w 100%, bo zując oczywiście na własnych doświadczeniach - na tym etapie kotrym jestes - czyli początki winda , szybkośc, i jakies tam inne sformuowania będa miłay dla CIebie tyle znaczenia Co kolor portek w których będzeisz pływał. Pływam już czwarty sezon i mam obecnie drugi zestaw latawcow - zacząłem od cabrinhy 20mkw któa dzeielnie służyłami dwa sezony, teraz mam besty 16 i 9. I le to sie naczytałem że 16 - co za krowa , nie lata, i ktoto i po co robi takie muły - a dla mnie to rewelacja... Jakoś tak sie składa że przez ostanie trzy lata plywam w odosobnieniu - tylko i wyłącznie dla wlasnej przyjemnosci stroniac od zatłoczonych popularnych spotów, no a co za tym idzei nie mam mozliwwości testowania wszystkich tych pieknych i kolorowych latawców jak rowniez dzielenia sie opiniami na temat jaki to ten czy inny bar jest wspaniały, jak to kolana bola po plywaniu na desce która ma śrubki M6 do przykręcenia rączki zamiast M5 itp itd... i jak tak czasem przysiąde poczytac KF zeby byc na bierząco z wszystkimi nowinkami i opiniami to mam wrażenie że lepiej zyc w niewiedzy , dbac o własny sprzet - jaki by on nie był i wypatrywac za oknem najmniejszych oznak wiatru by czym prędzej pognać nad wode ;-)

Pozdrawiam

Wojtek.

sprintx

Post04 wrz 2008, 09:09

Dzieki za wszystkie opowiedzi.

Teraz sam musze sam podjac decyje i wybrac model latawca, na ktorym bede trenowal plywanie.

Mala ciekawostka, ktora moze sie przydac osoba planujacym zakupy.
Wyslalem zapytanie do kilku dilerow Best'a w usa. Dostalem kilka odpowiedzi.
Oferty sa bardzo do siebie podobne.

Najlepsza cena za nowe BEST Waroo 08 jaka mam to:

13m $679
9m $559
bar $249

Ceny wydaja mi sie srednio aktracyjne. Moze sie myle?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 10:46

Wojol - zgadzam się z tobą w 100%.
Jeżeli wyznacznikiem jakości latawca ma być tylko jego szybkość reakcji i różne kolorowe fikum mikum, to znaczy, że wchodzimy w typowe pierdzielenie marketingowe. W tym wypadku nie dziwię się Ziomkowi i jemu podobnym, bo jeżeli by tak każdy kupował kita na 3-4 lata, to dystrybutorzy poszliby z torbami.
A tak, co roku wprowadza się jakieś twister-świster, lub inne dyndadełko i promuje się jako rewelacyjne rozwiązanie, które niczym za dotknięciem różdżki zmienia kite w samosterujący pocisk odrzutowy.
Jest to normalna taktyka marketingowa.

Więc jeżeli doznałeś "flesza" na jakiś latawiec i stwierdziłeś, że chcesz go mieć, bo pływałeś na nim i ci odpowiada, to nie daj sobie wmówić, że inny jest lepszy, bo coś tam...
Po prostu kup, dbaj i ciesz się nim przez lata!!!

Pozdro

Yanos

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 10:51

Crazy pisze:Cabrinha ma kiepskie grafiki a best nie dość
że śmierdzi to jeszcze ..

jak masz TAK pisać
to może nie pisz w ogóle?
bo SOBIE wystawiasz świadectwo :lol:
a to nie forum dla przedszkolaków :wink:

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 11:20

sprintx pisze:
Najlepsza cena za nowe BEST Waroo 08 jaka mam to:

13m $679
9m $559
bar $249

Ceny wydaja mi sie srednio aktracyjne. Moze sie myle?

przykladowo w PL waroo 13m w granicach 3500zl wiec twoje ceny są chyba dobre:)

Wróć do „Pierwsze Kroki”