Czy trzeba byc mocno zaawansowanym by plywac na morzu PL???

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2008, 11:06

zielwandam pisze:Mozna to zrobic wybierajac inny spot a takowych u nas nie brakuje...
Nawet w okolicach polwyspu mozna zmienic kierunek uderzania fal wybierajac Karwie zamiast Chalup czy Kuznicy... :idea:
.

Zielwandam: akurat w KArwii przy kierunku SIDE-shore
czyli WEST
natrafiam zazwyczaj na TAKI PRĄD :shock: :shock:
że mimo iż dość nieźle ostrzę - tam mam z tym często problemy :idea:

prądy w KArwii są wręcz legendarne :idea:
zwłaszcza przy dużej sile wiatru

nie sposób wyostrzyć się wtedy "mieląc" powoli pod górę
gdyż prąd znosi szybciej
jedynie bardzo szybka, ostra jazda pozwala na wyostrzenie się

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zielwandam

Post28 lip 2008, 12:07

Ziomek. pisze:Zielwandam: akurat w KArwii przy kierunku SIDE-shore
czyli WEST
natrafiam zazwyczaj na TAKI PRĄD :shock: :shock:

Nie wspomnialem ze pradow brak :!:
Ino przy side-shore beda te prady mialy kierunek wzdluz brzegu a nie beda wciagac na Baltyk :idea:
I tu jest ta roznica :wink:

NIe wiem czy zauwazyles wczesniejsze posty byly na temat pradow od brzegu w morze :!: tak zwanych wynoszacych i odprowadzajacych nadmiar wody z plazy (potocznie mowiac)

Znosic, znosi i zawsze bedzie :D
Kwestia kto co woli.
Po prostu wybrzeze nasze na zachod od Rozewia jest mniej wiecej pod katem 30 stopni do polwyspu i w ten sposob mozna wybrac sobie miejsce do zabawy.
Albo wybiramy on-shore i problemy z przejsciem przyboju (jak napisano w innym watku) albo side on shore (tudziez side shore) i mamy problem z utrzymaniem wysokosci... ale za to nie zagrazamy plazowiczom bo nie jezdzimy im po glowach :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2008, 13:15

Albo wybiramy on-shore i problemy z przejsciem przyboju (jak napisano w innym watku) albo side on shore (tudziez side shore) i mamy problem z utrzymaniem wysokosci... ale za to nie zagrazamy plazowiczom bo nie jezdzimy im po glowach Wink

Tak wracając do tematu - kolejny ciekawy argument co do bezpieczniejszej nauki na morzu niż na Zatoce.

:/

Post28 lip 2008, 16:15

Nie bez powodu mowi sie ze jesli radzisz sobie na naszym morzu to
poradzisz sobie raczej wszedzie. Dowodem na to byly ostatnie dni z wiatrem
on-shore i na prawde wysokim przybojem. Trzeba juz sporo umiec zeby
radzic sobie w takich warunkach.
Aczkolwiek moj brat uczyl sie plywac w Mielnie przy niezlych falach i sie nauczyl.
Trzeba jednak brac pod uwage to ze nie jestesmy koniecznie az tak predysponowani
do tego sportu jak nam sie wydaje! Trzeba mierzyc sily na zamiary.
Niestety nie wszyscy o tym pamietaja.

Awatar użytkownika
Ducek
Postawił piwka: 3 razy

Post29 lip 2008, 18:12

Siemka Wszystkim
Ostatnio dosc duzo sie dzialooo tzn od czwartku
Zrobilem dosc duze postepy jesli chodzi o ostrzenie juz zyskuje na wysokosci :D cieszy mnie to bardzo pływam na glebokiej wodzie i strachu nie ma 8)
W czwartek plywalem z dobre 3h i niestety spadla mi deska z nog tak 400m na oko od brzegu a plywalem w Swarzewie niestety prad byl zbyt silny i nie moglem bodydragami doplynac do niej (dosc duze zafalowanie) wiec postanowilem doplynac do brzegu i poprosic kogos by poplynal poszukac...
Ale juz jej nie bylo wiec pozyczylem deske plywalem dosc dlugo z wiatrem i niestety nic???? :( bylo juz pozno wiec postanowilem jechac do domu, wiedzialem ze kerunek wiatru sie nie zmieni i pojechalem rano jej szukac.... Smierdzialem jakbym z jakiegos bagna wylazl ale sie oplacało :D znalazlem ja wyrzucona na brzeg ucieszylem sie jak male dziecko :P Aha odnosnie tematu probowalwem plywac na morzu w Łebie ale juz zbyt malo jak dla mnie wialo bardziej doswiadczeni dawali rade ale i tak wiekszosc splywala i wedrowala w gore wiatru... Strachu nie bylo tylko fale troche przyszkadzaly w starcie i duzo ludzi uzywalo lisza do deski hmmm??? a ja nie mialem czyzby to byl blad??
Pozdrawiam :wink:

RAFAŁ

Post29 lip 2008, 18:43

W tamtym roku robiłem kurs i po tym czasie można śmiało pływać na morzu.

Awatar użytkownika
Ducek
Postawił piwka: 3 razy

Post29 lip 2008, 21:59

Tylko ze Ja sobie zrobilem SAM kurs... 8)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2008, 22:22

Ziomek. pisze:Zielwandam: akurat w KArwii przy kierunku SIDE-shore czyli WEST natrafiam zazwyczaj na TAKI PRĄD :shock: :shock:

Piszesz o pradach wzdluz brzegu a ja pisalem o pradach prostopadle od brzegu (wynoszacych w morze).
Prady wynoszace w morze nie maja najmniejszego zagrozenia dla KS dopoki utrzymuje sie kajta w powietrzu. Przekornie piszac stwierdzam, ze wrecz pomagaja nabrac wysokosci - teoretycznie :idea:

Jaka ciekawostka to max zmierzony prad przy W8-9B to 2,5kt wzdluz brzegu - czyli bardzo silny jak na polskie wybrzeze. Przy wietrze 20-25kt utrzymujacych sie przez 2-3 dni prad zwykle nie przekracza 1,5kt.

Plywajac na Morzu Polnocnym lub wybrzezu Atlantyku zawsze trzeba zapoznac sie z istniejacym pradem zanim wejdzie sie do wody. Zwykle jest tak, ze jak prad dziala z tego samego kierunku jak wiatr - nie ma plywania. Jak jest odwrotnie to wowczas sa najlepsze warunki dla poczatkujacych (praktycznie jak stracą wysokosc, klada sie do wody czekaja 5 min i sa spowrotem w miejscu startu), dla zaawanasowanych bo tworza sie najlepsze rampy do skakania. Sa takie miejsca w Europie gdzie prad wzdluz plazy moze przekraczac 5kt! brrrrrr.....

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post30 lip 2008, 09:23

wzdluz plazy moze przekraczac 5kt! brrrrrr.....
np Katwijk i Noordwijk w Hollandi na Morzu Polnocnym - przy frontowej pogodzie i silnym wietrze z pdzach plynie przy brzegu prawdziwa rwaca rzeka.Specjalnie przy ostrzeniu nie przeszkada raczej w wystartowaniu.Gorszym problememm jest tworzacy sie pas piany kilkudziesieciometrowej szerokosci i ok 3m wysokosci.
Poczatkujacy raczej wtedy siedza w knajpce i pija ciepla kawke nie myslac o kitowaniu po morzu chroni ich instynkt samozachowawczy.
Ostatnie dni w miedzykach to wiatr 18-25kt zero fali zero tloku luz na plazy(wzgledny) zadnych pradow 300m plytkiego (w swinoujsciu w bazie kitowej jeszcze wicej) wiec jakie "strachy" dla poczatkujacego ze niby Morze Baltyckie ?
Jak najbardziej na morze ale w odpowiednim miejscu i czasie ?

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 09:23

Którejś pięknej sesji w Lubiatowie prąd miał taką prędkość, że osoba lub deska unoszona z prądem na wschód przemieszczała sie z predkośćią dosyć szybkiego marszu czyli ok 8km/h czo daje ok 4,3 knt. Akurat sytuacja była dość awaryjna i generalnie trzeba było wejść w ten prąd złapać deske i oddzielnie latawiec (bez baru) i później z niego jeszcze wyjść. Do 10 metrów od brzegu było jeszcze luz. Ale powyzej 10 od brzegu zaczynal sie problem z powrotem do brzegu. Bart mimo tego ze cherlawy nie jest wyszedl z wody po jakis 100 m z sama deska i ledwo ducha nie wyzional bo czas by pewnie lespzy niz Otylka wykrecil. Po latawiec już trzeba bylo sie dostac z latawcem body dragiem innej opcji nie było ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”