Jaki leash do pierwszych krokow z jazda unhooked?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 11:30

Hej hej!

Prosze o porady dotyczace wyboru leasha do jazdy i trikow unhooked!
Kazdy bedzie dobry? Czy leash musi miec odpowiednia dlugosc? Ktory ma dobry system bezpieczenstwa? Na czym WY plywacie? :)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi!

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post18 cze 2008, 12:26

Pływasz na SLE czy na c-shapie? Bo to stwarza pewną różnicę.

Generalnie do pierwszych unhooked każdy lish będzie dobry bule nie podpinany do linki nośnej bo będzie przeszkadzał.

Jak masz cshape można podpiąć poprostu do piątej linki albo suicide, ja używam takiej chybrydki że mam naraz i suicide jak puszczę bar podczas tricku ale jak się wypnę przy użyciu QR z chickenloopa to latawiec zostaje na piątej lince.

W bole chyba generalnie można na Suicide podpinać o ile nie ma jakiś hardkorowych warunków.

Ja polecam Leash Naisha i obecny Besta (kopia naisha) są wytrzymałe i łatwe w zerwaniu wrazie czego, nie wypinają się same. Podobno jescze cabhrina ma niezłę, ale to już pytanie do konia;]

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 13:14

Cygański król pisze:
Ja polecam Leash Naisha i obecny Besta (kopia naisha) są wytrzymałe i łatwe w zerwaniu wrazie czego, nie wypinają się same.

..faktycznie te dwa, bardzo zresztą podobne do siebie
(raczej to Best jest kopią wzorowego NAisha - ni odwrotnie)
są również wg mnie NAJLEPSZE :idea:

zarówno jesli chodzi o system bezpieczeństwa, jak i długość oraz materiał owijki leasha

co do samodzielnego wypinania sie - niestety HP leash 07 BESTa
trzeba było kontrolować co jakiścas na wodzie - b0 był zbyt "luźny"
i potrafiłsam się obsunąć
co mogło też powodować zgubienie czerwonej "rurki"
jesli ktoś był "mało bystry"

na szczeście w HP LEASHU BESTA 2008
mocno to poprawili - wstawiając kawałek gumki :idea:
która:

a) powoduje że system bezpieczenstwa chodzi nieco cięej - czyli tak jak powinien :idea:
b) sam sie NIE odpina :idea:
c) czerwona rurka jest NIE DO ZGUBIENIA :idea: .. bo jest na stałe połączona ową gumką..

pozdro

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 14:37

Długość taka, żeby był w miarę luźny przy maksymalnie wyprostowanych rękach i leashem wpiętym przy plecach. Za długi może się plątać podczas pływania.
Podpięcie - w zależności od rodzaju i marki kite'a podpiąć można różnie. Ja pływając marnie unhooked nie lubię za kazdym razem startować kite'a z wody, więc wolę go mieć na suicide, z możliwością wypięcia CL i przejścia na 5 linkęlub środkową (w zależności od modelu kite'a). W latawcach o dostatecznie dużym depowerze i próbach przy średnio silnym wietrze leash na suicide nie jest jakimś dużym niebezpieczeństwem przy zachowaniu oczywiście pewnego poziomu bezpieczeństwa.

Przede wszystki wybierz taki leash, który nie doprowadzi do tego, że latawka odleci w siną dal. We Flysurferach leash ma na końcu karabińczyk, który idealnie się wpina w CL, tak, że zawsze można po zerwaniu zrywki na CL zostać na piątej lince albo na środkowej, ale odradzam podpinać 5 linkę lub środkową do tego samego karabińczyka bo można się zdziwić widząc latawiec odlatujący bez żadnego zabezpieczenia. Piąta lub środkowa linka musi być przymocowana pewnie do samego leasha.

Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 18:07

wielkie dzieki za wasze rady :D

pozdrawiam!

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post18 cze 2008, 22:33

Z tym że best (kopia naisha) miałem włąśnie na myśli że best skopiował lisza naisha:D

A fakt gumka sprawdza się dobrze w lishu 08, chcoaiż w moim torchu mam lisza bez niej i nie zdażyło mi się by się sam wypiął

Wróć do „Pierwsze Kroki”