Nowe linki - ustawienie

Forum dla początkujących
heops

Post25 maja 2008, 20:01

Witam....

Zakupilem nowy sprzet. North Vegas 14 i bar (nazwy nie pamietam) 5 linkowy system

Mam problem.
Mam kita i bar ale nie mam linek. Zakupilem nowe linki ale teraz musze wiedziec jakie dlugosci.... jest jakis sposob jak sobie samemu dobrac dlugosci linek? Nie chodzi mi o to czy ma byc 20 czy 30 metrow. Chdzi o to czy wszystkie maja byc jednakowej dlugosci? Czy element piaty (linka srodkowa) ma byc dluzsza.... i o ile? Jak to wszystko ustawic? W jakiej pozycji musi byc bar przy ustawianiu linek (przy ciele.... czy od ciala)... Sorki za lamerski jezyk ale nie znam fachowego nazewnictwa.

Widze ze duzo osob sie przewija.... naprawde nikt nie wymienial linek? Lub nie skracal po uciagnieciu?.... nie chce mi sie wierzyc...

pozdrawiam
heops

Awatar użytkownika
fabi

Post25 maja 2008, 22:45

Pytanie po co je skracać jak sa nowe?? Najważniejsze, żeby były równej długości. A kupiłeś zestaw linek w liczbie pięciu?. Do latawca northa najlepsze będą linki i bar northa. Co do 5 tej linki to czy masz koniec tej linki przy latawcu?No i jeszcze jedno, czy do tego baru masz linkę z tasmą depowera oraz chicken loop, bo jesli to sam bar to nijak tych linek nie podczepisz.

heops

Post25 maja 2008, 23:24

fabi pisze:Pytanie po co je skracać jak sa nowe?? Najważniejsze, żeby były równej długości. A kupiłeś zestaw linek w liczbie pięciu?. Do latawca northa najlepsze będą linki i bar northa.

Kupilem linki ciete z metra... Nie gotowy zestaw..... Zamowilem linki po 30 metrow i mam ..... odpowiednio zakonczone z jednej strony (tylko z jednej)

fabi pisze:Co do 5 tej linki to czy masz koniec tej linki przy latawcu?

Koniec piatej linki powinien byc przy latawcu, ale mam gole skrzydlo.
i goly Bar. Takze nie wiem jaka powinna byc dlugosc piatej linki. jak ja ustalic?

fabi pisze:No i jeszcze jedno, czy do tego baru masz linkę z tasmą depowera oraz chicken loop, bo jesli to sam bar to nijak tych linek nie podczepisz.

Mam depowera i mam chicken loop...

Awatar użytkownika
fabi

Post26 maja 2008, 00:46

A jakie to linki z metra kupiłeś, czy to jest dyneema? i jaką maja wytrzymałość? Linki latawcowe maja około 200-300 kg wytrzymałości, więc jeśli twoje maja mniej to daj sobie z nimi spokój. A jaka mają srednicę? Oczywiście mozna przystosować linki z metra na żądaną długość, która w tym przypadku wynosi 25m choć może byc dłuższa lub krótsza(zależy co chcesz osiągnąć-szybkość-krótsze lub stabilność-dłuższe). Żeby te linki nadawały sie do użycia trzeba je zaprawić tzn opracować ich końce za pomocą koszulek i przeszyć, ja taki numer robiłem sam ale tobie radzę zlecic to w specjalistycznym zakładzie.np na Helu. Podsumowując to wydaje mi się, że trochę wyważamy otwarte drzwi, nie wiem ile dałeś za te linki i bar, ale komplet 5 linkowy northa to koszt ok 500-700 zł u dealera. Za te pieniądze można juz kupić używany bar i mieć problem z głowy. Ponadto pomysl o całej instalacji 5-tej linki tzn połączeniu tego wszystkiego z barem, czy da sie ja przeprowadzić przez otwór w barze, czy masz miejsce do przyłączenia tego przy chicken loopie?. Nie znam aż tak dokładnie northa ale np w naishu linka sterująca pojedynczo odchodzi od depowera a następnie rozdziela się na dwie. Piąta linka pracuje w specjalnych oczkach tej pojedynczej linki, jak chcesz je wykonać? Moim zdaniem to troche walka z wiatrakami ale dla chcącego nic trudnego. W sprawach technicznych polecam www.landkiting.pl tzn w kwestii zaprawiania linek, zas schemat 5 linki kilkukrotnie pojawiał się na forum, opcja szukaj załatwi sprawę.

cyberdog1899

Post26 maja 2008, 01:11

Bar North'a chyba trochę droższy niż 500-700pln, przynajmniej oficjalnie. Shift Naish pasuje idealnie i moim zdaniem lepszy od oryginalnego, szczególnie w wersji 'double depower' - pogadaj z Wenzelem. Jak chcesz sam, to obstawiam, że linki są równe (nie chce mi się mierzyć). Piątą zawsze można wyrególować przy latawcu. Potrzymaj w 'pozycji startowej' i zobaczysz. Kółeczka, przez które przechodzi 5ta linka wraz z linkami mocy, nie mają specjalnie znaczenia jeśli idzie o właściwości lotne kite'a, ale do niej podpinasz leash'a poniżej baru. Latawiec trzymany (przez kogoś) na krawędzi dużo Ci powie. Ma być ładnie napięty i sterowny.
Nie startuj jak masz wątpliwości!

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post26 maja 2008, 05:58

Dlugość 5linki bardzo łatwo wyznaczyć.
Latawiec napompowany leży na tubie łączysz tipy linia ( np. na pisaku ).
Mierzysz odległość dd punktu przyczepienia 5linki do tuby do lini na piasku ( prostopadle ) Zostawiasz +/- 10 cm zapasu ( o 10 cm więcej ) Robisz kilka supełków i doświadczalnie na wodzie ustawiasz. Lepiej jak jest troszkę luźniejsza. Jeżeli mocno wali to nie tylko zmieniasz supełki na sterówkach ale i na 5lince. 5linke skracasz, sterówki wydłużasz .

Ogólnie linki powinieneś mieć zakończone z dwóch stron :roll:
Może daj zdjęcia baru to podumamy jak najlepiej zaczepić.

pzdr,

heops

Post26 maja 2008, 18:49

Dzieki chlopaki za pomoc...

Bar to Takoon 5 line... Uzywany...
Linki to Dyneema 220 kg wytrzymalosci... 30 metrow...
Bar jest przystosowany do piatej linki. Ma przepuszczona gruba linke przez bar... i jest miejsce na wiazanie wlasnie tych ktore kupilem.

Sprobuje sie pobawic z dlugosciami. Najpierw sprobuje ustawic dluzsze boczne i krotsza srodkowa... mniej niebezpieczne niz odwrotnie... :-)

Jakies rady z takimi zabawami?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post26 maja 2008, 20:17

Linki sterujące i mocy MAJĄ MIEĆ TĄ SAMĄ DŁUGOŚĆ
ustawiać sobie będziesz na supełkach.
Kiedyś używałem takiego baru i tam z tego co pamiętam
regulujesz długości na grubszych linkach odchodzących od baru.
I te grubsze linki powinny być dłuższe niż punkty zaczepienia linek mocy.
( w ten sposób nie tylko tasma depowera zmniejszasz moc, lecz możesz przepiąć linki sterujące wyżej względem środkowych = zmniejszenie mocy )

pzdr,

PS: Mam nadzieje ,że zrozumiale opisałem :think:

heops

Post26 maja 2008, 20:54

Wszystko jasne....
Zgadza sie... grubsze linki ida od baru i maja kilka supelkow.

A jaka w koncu ma byc linka srodkowa piata....?
Taka jak napisal kolega BIALY ??
A moze deczko krotsza?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post26 maja 2008, 23:05

:wink:

Hehe, możesz mi wieżyć bo sam dorabiałem linki do tego baru
żeby testować prototyp i był właśnie 5 linkowy.
Więc pamiętam o co chodzi.

( Fabrycznej długości 5linki z zestawu nie zmieniasz, tylko
dorabiasz odpowiedni kawałek linki idącej od tuby głównej
do linki idącej od baru i robisz ją dłuższą a na wodzie oceniasz
czy trzeba skrócić czy wydłużyć, ale lepiej mieć zapas i zrobić trochę
dłuższą)

tyle...

heops

Post26 maja 2008, 23:17

Dzisiaj dorobilem juz komplet:

Wszystkie linki jednakowej dlugosci.
Linki boczne na barze zamontowalem bardziej na wysokosci supelka LOW niz POWER. Kawalek o ktorym piszesz BIALY wlasnie tak dorobilem i polaczylem z oryginalem. Po nadmuchaniu kita ladnie sobie wszystko ulozylem i ustawilem. Teraz tylko czekam na weeken i wio... Mam nadzieje ze mnie nie przeciagnie po plazy... Kite 14 metrow a na Balmedie (szkocja) troche wieje...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post26 maja 2008, 23:23

Jakby co pisz ...
I pamiętaj jak mocno wali to nie tylko wydłużasz sterówki ale i 5 linke sciągasz (1.5-6 cm ), na oko. To wszystko trzeba próbować w praktyce
a zmian dokonywać na bieżąco.

pzdr,

heops

Post26 maja 2008, 23:27

Dzieki za info....
Podziele sie doswiadczeniem po sprawdzeniu.

pozdrawiam
HEOPS

Wróć do „Pierwsze Kroki”