Pierwsze poważniejsze latanko :)

Forum dla początkujących
BETON
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2008, 18:13

Witam. Dzisiaj po długiej przerwie zaliczyłem pierwsze poważniejsze (tzn przy silniejszym wietrze )samonauki na podwarszawskich Oborach. Miałem się wbić na Książenice, ale to trochę za daleko jak dla mnie. Nauki moje polegały ogólnie na nieudolnych próbach skakania. Mimo że wiatr był dosyć porwisty i nierówny to jednak latanko uważam za udane. :D
Jako że były to moje pierwsze próby skoków to oczywiście nie odbyło sie bez gleb. Najlepsza z nich polegała na tym , że kiedy przyszedł mocniejszy podmuch wykonałem skok i tak się tym przejąłem że udało mi się oderwać od ziemi na około metr ,że zapomniałem skontrować latawki. Oczywiście zadziałał efekt wahadła więc po przebyciu lotem koszacym paru metrów pieprzłem o matkę glebę. To niestety nie był koniec , bo kiedy pieprzłem to moja 16-stka sie złożyła i zaczęła opadać w power zone, a jak już była w centrum to się oczywiście rozłożyła. Efekt tego, jaki był to wiadomo. Pierwsza orka zaliczona. :mrgreen: :mrgreen:
Wnioski z dzisiejszej lekcji (może się komuś przydadzą):
1. Ziemia jest twarda
2. Kontra to ważna rzecz
3. Duży latawiec rozkładający się w power zone = katapulta

Mam jeszcze pytanie do profi masterów :wink: . W moim OR 16 bow linka od depowera jest cholernie długa i plącze mi sie pod nogami. Czy ten depower działa na całym zakresie długości tej linki, bo dzisiaj jakoś nie miałem chęci tego sprawdzać na własnej skórze. Tzn z moich obserwacji wynika że jak się go ściągnie na maksa to latawiec prawie nie lata, a jak się odpuści za mocno to latawiec przepada za krawędź okna. :?:

:/

Post13 kwie 2008, 20:18

Yyy w Onach jest zajebiscie dluga linka depowera... jesli ja za mocno sciagniesz to tworzy sie totalny nielot.
Dokladnie tak jak napisales. W Onie z reszta nie sciaga sie wiecej jak 30 (moze 40 w skrajnych warunkach) cm depowera.
Bo jest moment w ktorym linki nosne sa juz na tyle krotkie iz zaciagniecie baru z jednej strony nie da zadnego efektu.
Obserwuj stosunek linek nosnych do sterujacych. Te 2 nie powinny przesadnie zwisac :!:
Ps. pamietaj ze 16 to duzy rozmiar zwlaszcza jesli chodzi o ona bo jest plaski jak stol.
Wiec dobieraj warunki odpowiednio do kita zeby nie zrobic sobie krzywdy.
Zwlaszcza ze one w odpowiednich warunkach przy samym tylko zaciagnieciu baru podnosi w gore spokojnie na 1,5m.
(przynajmniej moja 9 tak nosila)
I pompuj kita na kamien :!:
Bow nie ma prawa sie skladac :idea:

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2008, 21:25

BETON pisze:3. Duży latawiec rozkładający się w power zone = katapulta

... wydaje mi się że powinieneś też uważać na termikę, bo przy dużych rozmiarach, przynajmniej z mojego doświadczenia,( Flysurfer Speed 13) to nie przelewki.

Do bardziej doświaczonych.

Jak się to przekłada na mniejsze latawki jeśli wogóle?

Beton sorki za troche offtop.

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2008, 22:28

djdaniel pisze:
BETON pisze:3. Duży latawiec rozkładający się w power zone = katapulta

... wydaje mi się że powinieneś też uważać na termikę, bo przy dużych rozmiarach, przynajmniej z mojego doświadczenia,( Flysurfer Speed 13) to nie przelewki.

Do bardziej doświaczonych.

Jak się to przekłada na mniejsze latawki jeśli wogóle?

Beton sorki za troche offtop.

co ma termika dla latawca w powerzone :roll:

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2008, 22:44

a gdzie taka fajna termike mamy w pl? :wink: i kiedy wystepuje,warto wiedziec na przyszlosc 8)

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2008, 22:57

Nie chodzi o termikę w power zone,

Miałem kiedyś taki przypadek że latawiec stał spokojnie w zenicie na odpuszczonym barze moc na minimum, wiatr niezbyt silny i w miarę spokojny
I nagle odleciałem kawałek

A nie był to silny szkwał, więc zastanawiam się czy nie zadziałała tu termika,

dzień był bardzo ciepły z chłodnymi podmuchami

To było raczej pytanie, a nie stwierdzenie

Jak przedkłada się termika na kita?

A chyba nie zaprzeczycie że wiosna są podmuchy termiczne.

Pozdrawiam

:/

Post14 kwie 2008, 00:55

djdaniel pisze:Nie chodzi o termikę w power zone,

Miałem kiedyś taki przypadek że latawiec stał spokojnie w zenicie na odpuszczonym barze moc na minimum, wiatr niezbyt silny i w miarę spokojny

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :)
Termik czy tez termika to wiatr wywolany roznica cisnieni ktora jest spowodowana roznica temperatur powietrza, ziemi i wody.
Jak wszyscy wiemy na kajta wplywa wiatr a z wiatrem wiadomo jak jest. :lol:
Szkwal termiczny dziala tak samo jak zwykly a jego kierunek na wysokosci ~25m moze co najwyzej nieznacznie odbiegac od kierunku poziomego.
Przy czym to ze Tobie wydawalo sie iz wieje slabo nie oznacza iz na wysokosci np 28m nie wial "duzo" silniejszy wiatr :idea:
Dobrze sie wstrzelilem?
ps. komorki od pewnej sily wiatru przekraczajacej ich zakres wiatrowy
zaczynaja sie zachowywac jak glide moze wlasnie tego doswiadczyles.
Mi tez sie kiedys zdazylo walnac skok z kitem w zenicie taki ze nie powstydzil bym sie go na wodzie. :idea:

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2008, 02:20

djdaniel pisze:Nie chodzi o termikę w power zone,

Pozdrawiam

Nie obraź się, ale to pytanie z serii dziwnych :wink:

Tam gdzie wiatr wieje, czy to jest wywołane różnicą ciśnień czy różnicą w
nagrzewaniu się pewnych obszarów czy innym zjawiskiem o którym nie
mam pojęcia.
Mogą wystapić nagłe podmuchy wiatru i to nie jest żadna nowść.

Ale termika jak mniem dla większości to stały wiatr wynikąjacy właśnie
z faktu, że coś nagrzewa sie wolniej a coś szybciej tyle ...

BETON
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2008, 09:24

:D Ale perfidny offtop :D
Dzięki Akir za wskazówki.

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2008, 09:40

Akir pisze:
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :)
Termik czy tez termika to wiatr wywolany roznica cisnieni ktora jest spowodowana roznica temperatur powietrza, ziemi i wody.
Jak wszyscy wiemy na kajta wplywa wiatr a z wiatrem wiadomo jak jest. :lol:
Szkwal termiczny dziala tak samo jak zwykly a jego kierunek na wysokosci ~25m moze co najwyzej nieznacznie odbiegac od kierunku poziomego.
Przy czym to ze Tobie wydawalo sie iz wieje slabo nie oznacza iz na wysokosci np 28m nie wial "duzo" silniejszy wiatr :idea:
Dobrze sie wstrzelilem?
ps. komorki od pewnej sily wiatru przekraczajacej ich zakres wiatrowy
zaczynaja sie zachowywac jak glide moze wlasnie tego doswiadczyles.
Mi tez sie kiedys zdazylo walnac skok z kitem w zenicie taki ze nie powstydzil bym sie go na wodzie. :idea:

chyba jednak dobrze rozumiesz :D mądrego to i dobrze posłuchać

bo właśnie o to mi chodziło czy termika ma duży wpływ na kita czy też nie, i teraz juz wiem ze przy tej długości linek raczej znikomom, choć pewnie zdażają się wyjątki(Pamiętacie chyba filmik o kolesiu który wleciał nad plażę.... wysoko :idea:

Co do termiki i zasady jak powstaje to coś tam wiem o tym.

Sorki Beton za offtop, ale też zaczynasz z tego co wiem więc i takie info Ci się na pewno przyda.

Moje pytanie może wydaje Wam się dziwne, ale dopiero sie uczę, więc co dla Was jest trywialne i śmieszne nie znaczy że osoba która się uczy musi to wiedzieć.

Peace.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2008, 10:50

Pod pojęciem prądów termicznych rozumiemy pionowe ruchy powietrza w atmosferze powstałe w wyniku różnicy temperatur, czyli obszary wznoszącego się lub opadającego powietrza. Potocznie nazwę tę stosuje się do prądów wznoszących wykorzystywanych w szybownictwie czy lotniarstwie.Termiką nazywamy takie prądy wznoszącego się ciepłego powietrza, które powstały na skutek nagrzania terenu pod wpływem nasłonecznienia. Powierzchnia ziemi bardzo chętnie wypromieniowuje ciepło oddając je powietrzu zalegającemu bezpośrednio nad nią i ogrzewając je w stosunku do mas powietrza położonych powyżej. Ciepłe powietrze w pewnym momencie odrywa się od warstwy przyziemnej i w postaci "bąbla" rozpoczyna wędrówkę w górę. Czyli masa takiego powietrza nie dość że leci z wiatrem to jeszcze wznosi sie do góry(kominy potrafią sie wznosić z prędkością nawet 12 m/s).Przy dużym latawcu może sie tak zdarzyć że taki bąbel może nas unieść do góry. Kiedyś termika dała mi w kość podczas jazdy na snowkajcie w Schwarzwaldzie. Jeżdziłem na 5m radsails pro. Wiatr był silny, do tego bardzo mocna wiosenna termika( świeciło słońce i były duże kontrasty terenowe np. snieg i ciemny las, łąki itp.). Podczas jazdy na halsie latawca co chwila składało a potem wystrzelał. Ogólnie masakra.

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post14 kwie 2008, 14:30

No właśnie. Termika to pionowe ruchy nie zaś poprostu wiatr. Myślę żę na kajta termika bezpośredniego wpływu nie ma - to co pisałeś żę cię uniosło, termika nie ma "mocniejszych i słabszych" podmuchów, jest raczej równomierna i spodwodowana nagrzewaniem się powietrza od nagrzanej ziemi.
Śnieg włąśnie bardzo negatywnie wpływa na termiki i to na snowkicie to nie było to;] Gdyż śnieg odbija światło, a zatem i energię cieplną (dlatego w zimie na szybowcach się nieczęsto lata niestety) Gdy mamy głównie ciemne grunty któe szybko się nagrzewają a od nich gwałtownie nagrzewa się powietrze to wtedy mamy doczynienia z prądami wznoszącymi;]

To co miałeś ze składaniem latawca to prawdopodobnie były szkwały/dzióry wiatrowe. Przynajmniej tak nam mówili na kursach teorii szybownictwa;]
Pozdro

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2008, 14:31

Akir pisze:Mi tez sie kiedys zdazylo walnac skok z kitem w zenicie taki ze nie powstydzil bym sie go na wodzie. :idea:

I to właśnie mógł być wspomniany przez qbaepp11 "bąbel" odrywający się od ziemi, który czasami potrafi dać w kość. 8) :roll:

Czyli jednak chyba miałem racje :roll:

SURF TIME

Post15 kwie 2008, 12:29

bez dwóch zdań - na wysokości 25-35m to do czynienia z termiką raczej nie mamy :P trochę za nisko...

a dziwne zachowania latawca to szkwały, dziury itp...

zawsze popatrz pod wiatr jakie przeszkody tam są i jakie anomalie wiatrowe mogą powodować

istotny jest zasięg tegu typu reakcji, który wynosi w teorii ok. 7x, a z doświadczenia na przykład na helu to nawet z 12x, gdzie x jest wysokością przeszkody... czyli przykładowo do brzegu akwenu dochodzi las o wysokości 20m - strefa nierównego wiatru może sięgać 140-240m od brzegu!!

oczywiście to tylko jeden przykład anomalii wiatrowych, które mogą być wywołane przez ukształtownie terenu... a jest ich sporo :P

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2008, 13:05

SURF TIME pisze:bez dwóch zdań - na wysokości 25-35m to do czynienia z termiką raczej nie mamy :P trochę za nisko...

I tu Cie muszę zmartwić bo znam przypadki gdzie zabierało paralotniarza z mniejszych wysokości. Zgadzam sie z tym co opisywałem wcześniej o robieniu sie cukierka z latawca, że to przez szkwały, dziury itp ale właśnie te nagłe szkwały to nic innego jak właśnie termika :) Pomijam tu przeszkody terenowe na tym spocie gdzie to siedziało bo nie było ich za wiele.

Wróć do „Pierwsze Kroki”