O co kaman z tą wagą???

Forum dla początkujących
:/

Post22 sty 2008, 00:26

Hmm 115kg to dosc sporawo. Kite to niestety pod tym wzgledem
niewdzieczny sport.
Dla wiadomosci C.Krola Beton nie ma zbytnio wielu alternatyw oprocz
duzych kitow.
Niewazne czy komorowe czy pompowane. Bedzie musial sie przyzwyczaic do duzych rozmiarow chyba ze sie wyprowadzi na Hawaje. Po prostu w momencie gdy ja bede mial sporo na 8 przy 35kt beton bedzie mial sporo
(ablo i jeszcze nie :?: )na 12 czyli moim najwiekszym kajcie!
Jestem lekkim riderem jest mi ciezko cokolwiek doradzic.
Niech ktos kto wazy podobnie sie wypowie. Jakiego kita potrzebuje
zeby przy 13,14 suplach moc wracac w miejsce z ktorego wyplynal. :idea:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post22 sty 2008, 09:58

Przestancie goscia dolowac!!!!!!
Jest jeszcze cos takiego jak duza deska.
Moim zdaniem latawiec jesli c shape to 18 bardzo fajnie lataly northy 05 w tej cenie widzialem chyba w vento nowki jesli komorowiec to 13 (ale 17 tez ogarniesz z poczatku nie jest ta szybkoszc az tak potrzebna) wreszcie jakiegos bowa 12 metrow .Do tego spora deska 145 + /42+.I dajesz rady przy 12 wezlach.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post22 sty 2008, 11:17

Pan Sławek do małych nie należy a radzi sobie sam zobacz :clap: http://slawek.projekt206.pl/
Sam spróbujesz to zobaczysz że da radę :!: Ja mam zamiar w tym roku wciągnąć kumpla który waży 120 a może więcej wszystko zależy od nastawienia miłego dnia pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
zielwandam

Post22 sty 2008, 12:02

Akir pisze:Hmm 115kg to dosc sporawo. Kite to niestety pod tym wzgledem
niewdzieczny sport.
...
Niech ktos kto wazy podobnie sie wypowie. Jakiego kita potrzebuje
zeby przy 13,14 suplach moc wracac w miejsce z ktorego wyplynal. :idea:

No hejka,

Ja mam jakies 10kg mniej - i daje rade :wink:
Ale przy 13, 14 supelkach to zapomnij o powrotach.
Generalnie jak nie ma 16 wezelkow to nie ma sensu wogole na wode schodzic.
Moze latawiec mam nie taki wielki bo raptem waroo 14m z 2006 - ale przednie mnie ciagnie, do tego dwie deseczki, jak mniej wieje to wyciagam ta wielka - i czasami sie ludziska dziwia ze przy takim wiaterku i takiej deseczce ja jeszcze nie mam problemow z trzymaniem krawedzi :D
Kg maja czasami tez swe zalety :wink:
Takze Beton nie lam sie tylko sprobuj - ale jezeli jeszcze nigdys nie probowal, to sie lepiej na kurs zapisz a sprzet sobie dokupisz pozniej jak bedziesz wiedzial co i jak.
I ja jednak radze bowa 14-15 metrow a nie C shape - bo jak na polwyspie wiecej wieje to i bardziej szkwalisto jest...
HNo chyba ze C - high depower - a to juz zupelnie inna sprawa... :roll:

BETON
Kontaktowanie:

Post22 sty 2008, 20:35

Teraz już wiem, że nic nie wiem. :lol:
Zastanawiam sie obecnie czy wybrać FS-a extacy 13 na którego mnie prawie stać, no ale jest trochę maławy i chyba mógłbym go używać tylko od 20 knt w górę, czy może wybrać psychoII 17m na którego mnie jak na razie nie stać ale prawdopodobnie mógłbym go używać od ok. 15knt.
Ale teraz już sam nie wiem. Hilfeeeeeeee :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2008, 21:05

To może napisz może na co Cię stać - a dokładnie - ile masz kasy. Co prawda ktoś próbował odpowiedzieć za mnie, ale ja... też bym sie zastanawiał czy warto wchodzić w tak duży latawiec... sprzed kilku sezonów. :think:
13m xtc od razu zostaw w spokoju... taka moja rada ;)

:/

Post22 sty 2008, 21:53

zielwandam pisze:I ja jednak radze bowa 14-15 metrow a nie C shape

Rzadko to mowie (C vs bow), ale w tej kwestii w pelni sie zgadzam.
Taki bow 14-15 to lepsza opcja niz C 18 :idea:

BETON
Kontaktowanie:

Post22 sty 2008, 22:05

Kasy mam tak ok 1000zł, jak nie zapłacę paru rachunków to może jakoś wyskrobie 1500zł na latawkę chociaż wolałbym tą pierwsza opcję, bo druga opcja wiąże się z komornikiem :wink: . Ale cały czas reflektuje na komórkę ponieważ (nie wiem dlaczego) wzbudzają we mnie większe zaufanie, a poza tym chcę go używać nie tylko na wodzie.

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 01:01

BETON pisze:
Chodziło mi bardziej o to jaki ciąg generuje latawiec komorowy i czy jest on zależny liniowo od prędkości wiatru np. 10knt = 50kg ciągu , 20knt = 100kg ciągu, czy wykres ten wygląda inaczej.
:?:

Taki wykres liniowy odpad- sila nośna jest zależna wprost proporcjonalnie od szybkości powietrza opływającego profil, dlatego jeśli chciałbyś w sporym uproszczeniu narysować wykres szybkości wiatru od ciągu dla danego latawca, to byłby to fragment paraboli.

Jednak w praktyce zastosowanie takeigo wykresu byłoby znikome

pozdroo

Awatar użytkownika
BESTIA
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post23 sty 2008, 08:53

swistak pisze:
Taki wykres liniowy odpada, sila nośna jest zależna wprost proporcjonalnie od szybkości powietrza opływającego profil [...] wykres szybkości wiatru od ciągu dla danego latawca, to byłby to fragment paraboli.

Sory ze sie czepiam i nie na temat ale twoja wypowiedz jest nielogiczna.
Jak coś jest wprost proporcjonalne od innej wartości to znaczy też, że są od siebie zależne liniowo.
To tak na przyszłość :wink:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 09:30

BETON pisze:Teraz już wiem, że nic nie wiem. :lol:
Zastanawiam sie obecnie czy wybrać FS-a extacy 13 na którego mnie prawie stać, no ale jest trochę maławy i chyba mógłbym go używać tylko od 20 knt w górę, czy może wybrać psychoII 17m na którego mnie jak na razie nie stać ale prawdopodobnie mógłbym go używać od ok. 15knt.
Ale teraz już sam nie wiem. Hilfeeeeeeee :!: :!: :!:

Nie wiem jak xtc ale ja przy moich 100kg na speedzie 13 (a to najpotężniejszy ma ciąg z FSów) na wodzie wystartuję od około 12 węzełków na dese 139x38 ale rewelacji nie bedzie.

Na twoim miejscu poważnie zastanowiłbym się nad pompowańcem jednak.
Będzie szybszy w powietrzu a przy tak dużych kajtach to ma znaczenie.
Moja 13 to straaaaaaaaszna zamuła.

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 10:06

BESTIA pisze:Sory ze sie czepiam i nie na temat ale twoja wypowiedz jest nielogiczna.
Jak coś jest wprost proporcjonalne od innej wartości to znaczy też, że są od siebie zależne liniowo.
To tak na przyszłość :wink:

pozdrawiam

hej oczywisci masz racje! slowo wprost proporcjonalen jest tu uzyty w pelni blednie! - dzieki za korekte

Chodzilo mi tylk o to ze wykres nie bedzie liniowy

pozdrawiam

BETON
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 10:21

A jak myślicie ile czasu mi zajmie zniszczenie pompowańca na lądzie?
5, 10min ? Bo jednak chciałbym go trochę dłużej poużywać. :)

Awatar użytkownika
zielwandam

Post23 sty 2008, 10:27

BETON pisze:Kasy mam tak ok 1000zł, jak nie zapłacę paru rachunków to może jakoś wyskrobie 1500zł na latawkę chociaż wolałbym tą pierwsza opcję, bo druga opcja wiąże się z komornikiem :wink: . Ale cały czas reflektuje na komórkę ponieważ (nie wiem dlaczego) wzbudzają we mnie większe zaufanie, a poza tym chcę go używać nie tylko na wodzie.

Na komorkach nie plywalem wiec nie bede sie na ich temat wypowiadal - ale jesli taki zwolennik komorek jak Zgred radzi bys sie zastanowil nad pompowancem to cos to znaczy.

No i za 1000-1500 mozesz spokojnie kupic bowa...

Ale mimo wszystko radze szkolke i wyprobowanie co ci pasuje...

Pozdrowionka

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 11:33

Na pewno masz szansę szybko wykończyć pompowańca na lądzie. Ale jak się postarasz to komórkę też. Kwestia taka, że komórka jest droższa od pompowańca na początek.
Niestety sprawa wygląd też następująco, że komórka, szczególnie duża - wymaga umiejętnego prowadzenia, co na początku wcale nie jest łatwe do osiągnięcia. Stąd mnóstwo ludzi, która wywala kasę na super light wind maszynę, na której nie potrafią latać i potem jest jeszcze trudniej. A do tego duży latawiec jest wolny - w tej chwili dopiero pulse 2 w większych rozmiarach kręci optymalnie szybko, ale największy rozmiar to 12. Inna sprawa, że ciężko stwierdzić jaka szybkość Cię interesuje :think:
Moja sugestia - jak poprzednika - zapisz się do szkółki i wtedy zdecyduj co dla Ciebie lepsze. Ważne żebyś spróbował i jednej i drugiej konstrukcji. W ogólnym rozliczeniu wyjdzie taniej niż kupować kite'a do zakatowania przy nauce.

Wróć do „Pierwsze Kroki”