obcierający trapez - pytanie do ekspertów

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 12:44

Witam,

Piszę tutaj bo nie bardzo wiem, gdzie zapytać. Pytałem kilka osób, ale nikt mi jakoś konkretnie nie odpowiedział.
Otóż obciera mnie trapez na wysokości biodra. Problemu nie ma gdy pływam w piance natomaist po wyjeździe do Egiptu i pływaniu tylko w lycrze i spodenkach okazało się, że trapez mnie obciera przy przechodzeniu na switch, blind, grabach z obrotem ciała - krótko pisząc- zawsze gdy trapez lekko się obraca.
Pływam w nieco leciwym Pat-Love wire więc model niezły, jedyne co może jakoś tutaj mieć znaczenie to fakt, że gdy trapez już zmoczę to zaciągam go na maxa (taki chudy jestem ;) ). Natomiast trapez nie podchodzi mi do góry za bardzo i raczej jestem mocno ściśnięty, więc nie wyobrażam sobie żeby go ściskać tak, że powietrza brakuje.
Czy jest na to jakiś sposób :?: Czy może są trapezy inne - mniej rozbudowane :?: Patrzyłem na nowego x-cute'a ale wydaje mi się, że jest bardzo podobny. Mystic jest nieco mniejszy, ale krawędź dolna wypada akurat w miejscu, które mam obtarte.
Po 3 dniach miałem już tak wytartą otwartą ranę, że musiałem się przesiąść na równie leciwy trapez takoona, w którym pływa moja żona i on nie obcierał z boku (za to obcierał hakiem przy railey bo nie ma podkładki), ale to jest miękki trapez, który mi za bardzo nie leży (po prostu marnie podpiera plecy moim zdaniem). Nie piszę o czywiście o rozmiarze bo to już inna sprawa.
Ogólnie jestem bardzo chudy (jak napiał Camel - longonzo) i możliwe, że to kwestia dociskania dodatkowo skóry biodrem do trapezu (albo odwrotnie) i kaleczenie, ale tak sięnie da pływać...

Czy jestem skazany na pływanie w piance :?: ;)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, 12:35 przez onzo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brunotti.pl
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 13:52

Odpowiedz jest prosta :D
trapez brunotti pro-x :D i po problemie
dowody )
zapytaj Batmana
http://www.kiteforum.pl/forum/privmsg.php?mode=post&u=1044

po powrocie opowiadał pływałem w pro-x tydzień czasu na Rodos w lycra a najczęściej na gole ciało "to mój pierwszy trapez gdzie nie mailem problemów z obcieraniem "
jestem przekonany ze jest więcej takich osób znajacych sie na rzeczy

http://www.rebelgroup.pl/aktualnosci.php?id=6
pozdrawiam

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 14:16

A ja pływałem 2,5 miesiącą w Brazylii w Cabrinha Waist i co z tego???
Teraz mamy kozacki nowy model 2008, wiec już nawet nie będę czuł w ogóle kajta :roll:

A z prawdziwych doświadczen - raz obciera raz nie, kiedys na ws tez raz obcieral raz nie. Niezaleznie od "fałdek", czy je masz czy nie.
Tak już jest i tyle.
Jedne ma pecha i rozpieprza sobie nge w egipcie pierwszego dnia, a ty masz farta i rozppieprzasz sobie noge na drugim wyjezdzie w polowie pobytu.
Tak samo jestem pewien, ze ten sam trapez moze raz cie obcierac, innym razem nie. Nie wazne czy jest SUper extra Pro dakine, Hiper super cabrinha, Mega rewelacja Double Pro Naish, czy biało bielszy najprosniejszy brunotti albo Liquid 8)

Taki sport

Awatar użytkownika
raf

Post18 paź 2007, 14:22

onzo nie jesteś osamotniony w tym obcierającym problemie. Ja również do najgrubszych nie należę :wink: i na gołe ciało obciera :x Moge powiedzieć, że tydzień na Rodos był całkiem krwawy :shock:

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 14:33

Tez mialem taki problem ktory wyszedł podczas plywania w egipcie. Tyle ze ja najczesciej nie uzywalem lycry tylko na gole cialko. Po paru dniach mialem niezle optarcia co + slona woda nie bylo przyjemne.

Tez jestem chudy ale zwalilem wiercenie sie trapezu na krem, no ale ciezko nie posmarowac siew egipcie i ruszyc na wode.
Poniewz stwierdzilem ze zaden trapez wysoki nie bedzie wolny od tej wady wiec zakupilem Dakine Ntrous zeby od czasu do czasu odciazyc boczki.

Co do spodenek to zaraz posypie sie pewnie fala krytyki ale dodam ze nigdy wczesniej nie plywalem na niskim trapezie i jak narazie jestem mile zaskoczony.Narazie nie wypowiadam sie bo plywalem kilka razy a to za mało zeby wyrobic sobie zdanie. Dokladne testy szykuja sie juz niebawem bo 26 jade do egiptu. Jak wroce to postaram sie napisac kilka obiektywnych słów o szortach. A model 2007 oczywiscie :D

Awatar użytkownika
janciowodnik
Deska: su-2
Latawiec: rabbit gang
Postawił piwka: 9 razy

Post18 paź 2007, 14:40

hej
miałem identyczny problem
kupiłem x-cuta pływałem , było wszystko ok
dopóki nie poleciałem do egiptu a tam bez pianeczki zacząłem czuć jakieś obtarcia które z biegiem czasu nasilały się
pożyczyłem trapezik liquid forca i bylo duzo lepiej
po powrocie do polski x-cut poszedł w zapomnienie a zakupiłem lf
pływam w nim pół roku, jest rewelka - polecam
howk

Awatar użytkownika
g!uchy

Post18 paź 2007, 15:02

nie ma zasady ktory trapez lepszy a ktory gorszy obciera czy nie obciera... ten sam model moze jednemu szkodzic a innemu nie... osobiscie mialem juz 3 trapezy neilpryde...naish...i teraz LF... kazdy obcieral... czasem na biodrach czasem pod rzebrami... jednyne co moge poradzic to tylko to ze po jakims czasie skura sie przyzwyczaajaaa... tak wiec noś go jak najczesciej :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 15:44

Dzięki za odpowiedzi. Nie będę robił fotek, ale dla ścisłości - to nie są po prostu obtarcia - to jest wytarcie do żywego z pojawianiem się krwi, ropy itd. 4 dnia ból przy zakładaniu trapezu był na tyle duży, że musiałem przestać pływać we własnym trapezie. Słyszałem, że niektórzy mają problemy z obcieraniem, ale nie do tego stopnia. Widziałem też ludzi na plaży, którzy pływają w wysokich trapezach i nikt nie miał obtarć nie pisząc o tym co ja mam w tej chwili na boku.
A o trapezach niskich lub ze spodenkami to mi nie piszcie bo w tym się marnie pływa - przynajmniej dla mnie, nie pisząc już o ewolucjach ;)

Jak tak dalej pójdzie to w Egipcie przerzucę się na 100% unhooked :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 15:46

A skoro juztak reklamujesz to brunotti to gdzie to można zobaczyć w Wawie na żywo :?: Poza tym, że u Batmana, ale z nim pewnie najwcześniej zobaczę siejak zwykle zimą na spocie, chyba, że ruszę się na acro.

Awatar użytkownika
C A M E L
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 16:18

LONG 2 LONG :wink:

jak pewnie zauważyłeś ostatnio
zdecydowałem się na IMPACT DAKINE z podkładką i hakiem typu pivot
(czyli z zawiasem w ruchu "do góry")

po testach różnych modeli

i problem obcierania bardzo poważnie zmalał

powodów widzę kilka:

- dobrze dopasowana kamizelka mniej się obraca na człowieku niż sam pas;
- w środku jakiś taki miły dla skóry;
- hak typu pivot ogranicza napięcia na dolnej krawędzi pasa.

komfort pływania odczułem jako dużo większy,
więc podjęliśmy decyzję o wyposażeniu RSZ w te IMPACTY.

opinie klientów są bardzo dobre.
jak będziesz jeszcze w RSZ - zapraszam do spróbowania :D .

camel

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 16:45

Ale wtedy cięzko się opalić na klacie ;)
A tak na serio - właśnie zapomniałem zapytać o testowanie - byłoby łatwo podjąć decyzję. A w RSZ będę jak tylko uzupełnie zapasy... urlopowe ;) Zresztą jak napisałem problem pojawia się tylko przy pływaniu bez pianki, więc tutaj raczej mi nic nie grozi ;)

Awatar użytkownika
brunotti.pl
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 17:08

co do trapezów na żywo na pewno w naszym całorocznym sklepie w Poznaniu otwarcie będzie na początku listopada , teraz już zapraszam wszystkich na imprezę rozpoczęcia sezonu zimowego o szczegółach poinformuje nie długo :D
a w sezonie na półwyspie helskim w naszych dwóch sklepach na Solarze i Ekolagunie oraz w najlepszych szkolach kite miedzy innymi na kempingu chałupy 3- w szkole Akademia Kitesurfingu , na Rewce- w szkole Aloha i w kilku innych ... :D
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=16411

pozdrawiam i zapraszam :D

Awatar użytkownika
wielkibrat
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 17:13

brunotti.pl pisze: oraz w najlepszych szkolach kite miedzy innymi na kempingu chałupy 3- w szkole Akademia Kitesurfingu , na Rewce- w szkole Aloha i w kilku innych ... :D

pozdrawiam i zapraszam :D

to ześ pojechal...... :roll:

morlov
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 17:57

brunotti.pl pisze: oraz w najlepszych szkolach kite miedzy innymi na kempingu chałupy 3- w szkole Akademia Kitesurfingu , na Rewce- w szkole Aloha i w kilku innych ... :D

Dla kogo najlepszych?

dexter
Deska: Slingshot LenTen
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post18 paź 2007, 19:49

Miałem podobny problem z Pat Lovem - chociaż nadal uważam go za zajebistego, to od dwóch sezonów w LF czuję się bardziej komfortowo szczególnie pływając saute :D

Wróć do „Forum Główne”