Pytania do ludzi przebywajacych w Irlandi

Forum dla początkujących
Pako82
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2007, 02:52

Na wstepie witam wszystkich bo to jest moj pierwszy post na tym forum!
Od niedawna zainteresowalem sie wlasnie tym sportem jakim jest kitesurfing i mam pare pytan do ludzi ktorzy przebywaja w Irlandi!
1. na jakim sprzecie plywacie i jaki sprzet jest odpowiedni na te warunki?
2. gdzie mozna was spotkac zobaczec z bliska jak to wszystko wyglada?
3. czy orientujecie sie gdzie sa jakie szkoly kiteserfingu w irlandi?
4. gdzie mozna kupic sprzet w irlandi?
5. ile miesiecy w roku mozna tu plywac?
Kiedys widzialem chlopakow z Poznania wlasnie tu w Galway ale nie wiem czy sa oni na forum wtedy dopiero sie tym zainteresowalem a teraz chcialbym cos wiecej z tego sportu!
Ps. jesli mi cos jeszcze wpadnie do glowy to napisze!
Ps. pozdrawiam wszystkich z Galway
Ps. pozno juz ide spac!

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2007, 11:22

Witam, obecnie juz nie w Ie, ale siedzialem tam troche wiec postaram sie pomoc.
Wielkosc latawca oczywiscie odpowiednia do wagi, ale najpopularniejszy rozmiar to chyba ok 12 m bow. Jednak czesto wieje tam duzo mocniej wiec warto miec cos mniejszego jak 7m (te wielkosci to dla typowego 80 kg raidera).
Ja osobiscie bylem na poludniowym wschodzie wiec bardziej tamte rejony znam, a najpopularniejszy tam spot to Tramore, Co. Waterford.
Przy dobrej, cieplej piance (+rekawiczki+buty+kaptur jak jest zimniej) mozna praktycznie caly rok o ile temp. powietrza nie jest zbyt niska (jak dla mnie >10st), woda natomiast nie ochladza sie tak mocno jak u nas wiec wszystko zalezy od powietrza. Ja plywalem juz w lutym i bylo calkiem spoko.
Jesli chodzi o spoty i cala reszte to pewnie przyda sie ten link: www.kitesurfing.ie . W Irlandii wieje czesto i sa super miejscowki wiec naprawde warto sie tam tym zajac. Gdyby jeszcze tylko bylo wiecej slonca :wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
charli
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2007, 20:25

cze)
niestety nie podpowiem ci nic ciekawego o kite'owaniu w irlandii, bo pojecia zielonego nie mam) zreszta o samym kite'owaniu równiez nic ciekawego ci nie powiem, bo to i moje równiez poczatki) o sprzecie niech wypowiedza sie irlandzcy kiterzy, bo nie znam tamtych warunków wiatrowych)
bynajmniej!
jastrzab dobrze mówi: 9m lub 12m bow jak chcesz jednego kite'a jak dwa to zestaw 7m i 12m i odjazd. reszta juz mniej wazna i zalezy od wlasnych upodoban, umiejetnosci, wrunków na akwenach na których plywasz oraz warunków finansowych) jezeli natomiast chodzi o zakup sprzetu, to przerabialem to na wyspach dosyc ostro. ja upodobalem sobie ebay.uk. calkiem duzo fajnego uzywanego i nowego sprzetu mozna kupic, do tego przesylka po wyspach nie bedzie az tak droga. na ebay.ie zawsze kiedy wchodzilem byla lipa:/ maly wybór i wiekszosci nówki sztuki. choc teraz jak sezon sie konczy to moze byc wiecej) uwazaj jednak na kite'y ze szkólek, moga byc juz "przerobione" po sezonie. pozatym, na wyspach masz mnóstwo sklepów internetowych i miejsc gdzie mozna kupic caly sprzet do kite, nowy i uzywany. poszukaj na google.
na marginesie! dobrze ze nie zadajesz pytan w stylu "czy trudno jest sie samemu nauczyc kite"? madry chlopiec!) zacznij od szkólki! to naprawde ulatwia sprawe i moze przedluzyc zycie w pelni zdrowia))) pozatym polecam ksiazke Dariusza Ziomka - KITE Szkola Kitesurfingu, a jak masz staly intrnet, to sciagnij sobie The Complete Kiteboarding Guide ( po angielsku).
to tyle mojego marudzenia) mam nadzieje, iz jakies informacje sie przydadza.
kite or die
:twisted:

Pako82
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2007, 19:47

dzieki wielkie chlopaki troche informacji juz mam szkoda tylko ze nikt z irlandi nic nie napisal! tak jak pisalem wczesniej chcialbym zobaczec to z bliska i ewentualnie popytac sie troche co mi na sl przyjdzie! Patrzylem na ebay i w sumie tanio mozna wychaczyc w miare dobry sprzet dla poczatkujacego kitesurfera musze tylko znalesc kogos zarejestrowanego na ebayju! dzieki jeszcze raz i moze ktos sie odezwie z irlandi!!

Awatar użytkownika
lucas

Post03 paź 2007, 10:43

Ja jestem z Irlandii ale z Dublina wiec mogę powiedzieć jak to wygląda w Dublinie.
Szkoły jest tego kilka ja znam http://www.sutton-kite.com/ oraz większa http://www.puremagic.ie/ tam również maja sklep,
ze stronek polecam również http://www.kitesurfing.ie/ jest tam forum wiec na pewno coś znajdziesz w Galway.
Warta polecenia jest również http://kitesurf.ie/ znajdziesz tam kalendarz zawodów/imprez.
Pływać ponoć można cały rok, ja dopiero zaczynam wiec na własnej skórze tego nie sprawdzianem, ale kumple mówili ze się da :)
Jak byś kiedyś był w wietrzny weekend w Dublinie to daj znać, będzie można się spotkać i pogadać.

Pako82
Kontaktowanie:

Post03 paź 2007, 14:51

ok dzieki Lucas napewno twoje informacje sie przydadza! I z mila checia podjade kiedys do Dublina w weeken jak bedzie wialo to w koncu tylko 200km! jeszcze gdybys wyslal nr tel na pm bym byl wdzieczny to ewentualnie wczesniej zadzwonie! moj jak by co to 0851210357

Wróć do „Pierwsze Kroki”