KITE szkolenie MAGAWISH - Egipt '09 (18.09 - 25.09 - 02.10)

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
grzechu
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 13:41

Pływa sie brzy sandbarze.
Tutaj jest filmik, wiekszosc krecona wlasnie z tej wyspy.
http://www.youtube.com/watch?v=NGgNAWgOJ6g

Awatar użytkownika
tunczyk

Post31 sie 2009, 14:23

Von Belka pisze:
Istotną różnicą, o której zapomniałeś :wink: wspomnieć jest również zasłonięcie Colony od wiatru :idea: Ładnie przedstawiają to zdjęcia na Google Earth......

W ciągu ostatniego 0,5 roku wypływając 7-8 razy na nurkowania daily z okolic Magawishu miałem okazję pięknie to zaobserwować :!:

Pozdrawiam,

Ja zapomniałem ale za to Ty idealnie wyłapałeś tą "istotną" lukę i ją zapełniłeś, za co dziękuję :wink:

Reasumując:

- woda NON STOP :idea:
- wiatru POD DOSTATKIEM a na wyspie SANDBAR tak jak na załączonym przez "Grzecha" filmiku :idea:
- spot ZRÓŻNICOWANY :idea: doceniany nie tylko przez amatorów, początkujących jak i PRO którym BRAK WIATRU NIE DOSKWIERA w Colonie :idea: (tym bardziej w TYM OKRESIE który w statystykach jest NAJLEPSZY jeśli chodzi o Egipt i nie jest to tylko moje zdanie! )
- dodatkową atrakcją w każdym tygodniu będzie KITEsafari OVERNITE które właśnie zostało dopięte na ostatni guzik :idea:

pzdr.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 14:39

tunczyk pisze:
Von Belka pisze:
Istotną różnicą, o której zapomniałeś :wink: wspomnieć jest również zasłonięcie Colony od wiatru :idea: Ładnie przedstawiają to zdjęcia na Google Earth......

W ciągu ostatniego 0,5 roku wypływając 7-8 razy na nurkowania daily z okolic Magawishu miałem okazję pięknie to zaobserwować :!:

Pozdrawiam,

Ja zapomniałem ale za to Ty idealnie wyłapałeś tą "istotną" lukę i ją zapełniłeś, za co dziękuję :wink:

Reasumując:

- wiatru pod dostatkiem a na wyspie SANDBAR tak jak na załączonym przez "Grzecha" filmiku :idea:
- spot doceniany nie tylko przez amatorów, początkujących jak i PRO którym chyba BRAK wiatru nie doskwiera :idea: w Colonie (tym bardziej, że w TYM okresie który w statystykach jest NAJLEPSZY jeśli chodzi o Egipt i nie jest to tylko moje zdanie! )
- dodatkową atrakcją w każdym tygodniu będzie KITEsafari OVERNITE które właśnie zostało dopięte na ostatni guzik :idea:

pzdr.

Dla mnie to istotna różnica! Nie pływam 12h :wink:, do pływów mogę się dostosować, do braku wiatru mniej :idea:
Statystyki na Egipt są rewelacyjne, dlatego pewnie większość z nas tam jedzie w tym okresie. Gorzej jednak z Coloną (wraz z sandbankiem), która jest osłonięta przez HURGHADĘ.

Każde z miejsc (RSZ i Colona) ma swoje + i -, kwestia priorytetów :wink:

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
tunczyk

Post31 sie 2009, 14:45

Von Belka pisze:
tunczyk pisze:
Von Belka pisze:

Pozdrawiam,

Reasumując:

- wiatru pod dostatkiem a na wyspie SANDBAR tak jak na załączonym przez "Grzecha" filmiku :idea:
- spot doceniany nie tylko przez amatorów, początkujących jak i PRO którym chyba BRAK wiatru nie doskwiera :idea: w Colonie (tym bardziej, że w TYM okresie który w statystykach jest NAJLEPSZY jeśli chodzi o Egipt i nie jest to tylko moje zdanie! )

pzdr.

Dla mnie to istotna różnica! Nie pływam 12h :wink:, do pływów mogę się dostosować, do braku wiatru mniej :idea:
Statystyki na Egipt są rewelacyjne, dlatego pewnie większość z nas tam jedzie w tym okresie. Gorzej jednak z Coloną (wraz z sandbankiem), która jest osłonięta przez HURGHADĘ.

Każde z miejsc (RSZ i Colona) ma swoje + i -, kwestia priorytetów :wink:

Pozdrawiam,

Nikt RSZ nie odejmuje plusów bo mają ich nie mało :idea:

ale chodzi o to: "...aby w tym wszystkim plusy nie przysłoniły nam minusów i na odwrót" :wink:

p.s. z tym wiatrem to nie przesadzaj bo piszesz jakby w Colonie nie wiało a w El Gounie wiało non stop.

p.s.2 woda przez cały dzień jest DUŻYM ATUTEM... nawet jak nie pływasz 12 h :wink:

pzdr

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 15:29

Nigdzie nie wieje non stop :cry:

Chodzi jedynie o rzetelność informacji i porównania dwóch spotów :!:

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu.

P.S. Tydzień temu musiałem pływać przy najniższych stanach wody w RSZ i jestem cały, moja deska i latawiec również
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 15:33 przez Sebastian Kite.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 15:33

Von Belka pisze:Nigdzie nie wieje non stop :cry:

Chodzi jedynie o rzetelność informacji i porównania dwóch spotów :!:

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu.

tak sie zastanawiam patrzac na mapke. niby jaka hurgada ma zaslaniac hotel megawish? z tego co pamietam to tam od ladu jest pustynia a nie miasto. to w el guanie jest blizej masyw gorski patrzac na zdjecia satelitarne.

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 15:50

march_in pisze:tak sie zastanawiam patrzac na mapke. niby jaka hurgada ma zaslaniac hotel megawish? z tego co pamietam to tam od ladu jest pustynia a nie miasto. to w el guanie jest blizej masyw gorski patrzac na zdjecia satelitarne.

Tutaj masz wywód Camelowskiego i dyskusję na ten temat http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=5357&postdays=0&postorder=asc&start=360

A najlepiej to pojechać do Colony, RSZ i Ras Sudr - a wkrótce do Hamaty również :wink: i samemu wybrać :lol:

Myślę, że to będzie najprzyjemniejszy sposób 8)

Pzdr,

Awatar użytkownika
Zaba

Post31 sie 2009, 16:34

Von Belka pisze:
P.S. Tydzień temu musiałem pływać przy najniższych stanach wody w RSZ i jestem cały, moja deska i latawiec również

Zapomniałeś dodać, że masz bardzo małe zanurzenie :wink: bardzo mały % ludzi tak ma :idea:

Von Belka pisze:
Tu masz wywód Camelowskiego i dyskusję na ten temat http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... &start=360

W tym akurat przypadku dziwne jakby inaczej to było opisane :wink:

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 16:39

Zaba pisze:
Von Belka pisze:

Zapomniałeś dodać, że masz bardzo małe zanurzenie :wink: bardzo mały % ludzi tak ma :idea:

Tu się zgodzę :lol:

Pzdr,

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 18:06

akurat pływy maja bardzo duze znaczenie szczególnie jesli idzie o szkolenia bo jakos sobie nie wyobrazam szkolen za rafą w RSZ. Ja tez nie plywam 12h dziennie ale szlag mnie jasny trafial w RSZ i w Ras Sudr jak mi woda uciekala od godz 11 i wracala ok 15. Colona generalnie nie jest zaslonieta od wiatru przez miasto przez cale lato czyli od kwietnia do konca pazdziernika, a zimą jak odwija lekko na NW to problemy są tylko przy samym brzegu (czasem cos komus przepadnie) więc drogi Von Belko nie dramatyzuj.
pozdro
(uznalam ze sie wypowiem bo bylam w magawishu juz kilka razy i to o roznych porach roku wiec jakąs tam opinie moglam sobie wyrobic)

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post31 sie 2009, 19:57

Nie dramatyzuję, bo jadę w inne miejsce :lol:

P.S. Uznałem, że mogę się wypowiedzieć w tym temacie, bo spędziłem kilkaset dni w El Gouna/Hurghada :wink:

Tak jak pisałem wcześniej, życzę udanego wyjazdu.

Pozdrawiam serdecznie,

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post01 wrz 2009, 16:54

Juz bylo pytane, ale czy ktos sie orientuje i wie 'z pierwszej reki', czy w Magawish mozna plywac NIE PLACAC Colonie za plywanie - oczywiscie startujac nie bezposrednio przed ich baza - co nie jest problemem, a nawet zaleta i nie uzywajac ich slodkiej wody, itp.

Czy biczboje krzywo popatrza i tyle, czy bedzie nerwowka, wzywanie szefa albo nie wiadomo kogo, zakazy, czy spoko, luz, twoja decyzja, przy awarii placisz drogo za reskju?

Bylem w Magawish, ale juz jakis czas temu, temat byl kilkakrotnie poruszany rownierz na forum, ale ostatnio chyba kilka lat temu, ciekaw jestem jaka jest aktualna sytuacja?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2009, 23:15

Leeloo pisze:. Ja tez nie plywam 12h dziennie ale szlag mnie jasny trafial w RSZ i w Ras Sudr jak mi woda uciekala od godz 11 i wracala ok 15.

no to mnie chyba jednak "jaśniejszy szlag trafiał" jak kisiłem się w COlonie 2 tygodnie - z JEDNYM :idea: :shock: dniem wiatru :(
a jak już tenże nadszedł na 11tki :/ - to od brzegu i był TAK nierówny
że popłynąłem na sławetny sandbank - gdzie z kolei przeżyłem TAKI TURBOCZOP - że nigdy - nigdzie coś takiego mi się nie zdarzyło
wydawało mi się że pływam po zaoranym kartoflisku
i w ogóle że nie umiem pływać

co do RAS - to po odkryciu w zeszłym sezonie miejscówki nad Morzem
która jest 10 minut pieszo od hotelu
lub 5 minut na kajtach
pływy PRZESTAŁY TAM mieć JAKIEKOLWIEK znaczenie :]

Von Belka pisze:A najlepiej to pojechać do Colony, RSZ i Ras Sudr - a wkrótce do Hamaty również :wink: i samemu wybrać :lol:

Myślę, że to będzie najprzyjemniejszy sposób 8)

Pzdr,

tak właśnie zrobiłem kilka razy
i od dwóch sezonów jeśli chodzi o Egipt - latam TYLKO do Ras SUdr :]

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2009, 23:52

No Magawish nie jest najlepszą miejscówką do pływania w Egipcie w tym terminie, a wywód Camela jest "niestety" logiczny ;) zarówno Red Sea Zone, jak i Ras Sudr biją ją na głowę choć każde z nieco innych względów.

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2009, 09:01

Ziomek. pisze:no to mnie chyba jednak "jaśniejszy szlag trafiał" jak kisiłem się w COlonie 2 tygodnie - z JEDNYM :idea: :shock: dniem wiatru :(

:) wtedy wiatru nie było również w RSZ (przypomne Ci Ziomuś, że byliśmy w drugiej polowie listopada) a w RasSudr też zdaza sie flauta o czym może zaświadczyć spora ekipa z wiosennego wyjazdu gdzie na 2 tyg wialo 3 dni (ja na szczescie wyjechałam po jednym tyg)

Mi Ras Sudr kompletnie nie leży, lubie RSZ i lubie Magawish.... ale o gustach sie nie dyskutuje :)

Pod koniec września zarówno w ElGounie jak i w Hurghadzie wiatru nie powinno brakować.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”