Wiązania Flow

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post06 lut 2005, 20:57

Witam,

Używacie wiąząń Flowa? Na forum www.snowboard.pl przebrnąłem przez setki postów i tylko mam więcej wątpliwości. Pojawia się negatywne opinie odnoścnie poruszania się nogi w wiązaniu, problemów z zapinaniem w puchu, że podobno zdarzają się sytuacje że puszczają, i że kiepsko się w nich skacze.

Ja się zastanawiam czy ich nie kupić w tym roku na jakiejś posezonowej wyprzedaży. Po pierwsze wygoda zapinania, styl jazdy głównie Fr, freestylowcem to już nie zostane i skacze tyle o ile.

Wydaje mi się również że będą te wiązania idealne to SK, właśnie ze względu na łatwość zapinania.

pzdr
Fin

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post06 lut 2005, 21:11

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2005, 21:46

Bardzo intensywnie zastanawiałem się nad wiązaniami Flowa własnie ze względu na sk. Szczególnie jeśli używasz kite'ów mało stabilnych, a przy warunkach wiatrowych zimą mało który kite jest stabilny, rozwiązanie Flowa wydaje się być najlepszym. Po prostu szybko zapiansz wiązania i jest szansa, że w tym czasie kite nie zacznie spadać. Przy zwykłych zanim wepniesz wszystko to przy słabym wietrze kite zaczyna wyczyniać różne sztuki. No chyba, że masz Ozone'a lub FS, które możesz zliszować a potem postawić po wpięciu...
Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej do wiązań Flowa pasują buty Flowa, czasami można dopasować inne, ale to już kompromis. Po obejrzeniu wielu konstrukcji wydaje mi się, że Flow jest całkiem solidnym produktem i nie wydaje mi się, żeby był z nim jakiświększy problem. Co do samych wiązań - zapinasz je od tyłu, na kolanach i do tego się trzeba przyzwyczaić. To podstawowy problem, chyba również w puchu (ale ile puchu masz w Polsce :?: No chyba, że często wyjeżdżasz....)
Ostateczie wydaje mi się, że najlepsze buty, raczej FS Flowa to Fusion lub Kinetic. Niestety, dostępne w okolicach 600-700zł :? Do tego wiązania - najtańsze dostępne to nadal 420 zł (AMP5 FR - w pksie). Czyli bez deski już masz ponad 1000zł. To dużo wg mnie.
Gdybyś potrzebował buty FR to zawsze można kupić vortexy 03/04 za 490zł (pks) ale one są bardzo twarde.
Tak więc jeżeli taka cena Cię nie zniechęca to myślę, że to spoko wybór. Step iny mnie nie przekonują ze względu na fakt, że wpinanie jest jeszcze bardziej "śniegozależne" no i nie wiem jak z tymi skokami - różne rzeczy słyszałem.
Sam zrezygnowałem z kupna sprzętu SB bo wczoraj przejechałem się na nartach z latawcem i nie widzę potrzeby wracania do sb. A na stoku to i tak głównie wybieram narty ;)

Awatar użytkownika
Neykon

Post06 lut 2005, 22:11

onzo pisze:
Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej do wiązań Flowa pasują buty Flowa, <b>czasami można dopasować inne</b>, ale to już kompromis.

sa tacy partyzanci :?:

a propo flowa, jesli ktos ogladal MS w MB to napewno widziale ze na BA w pierwszej 5, 3 kolesi jezdzilo w wiazanich Flowa

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post06 lut 2005, 22:15

Piękne te skróty ;)

Awatar użytkownika
Neykon

Post06 lut 2005, 22:21

onzo pisze:Piękne te skróty ;)

no co :?: chyba wszystko jasne :?:

ale nie odbiegajmy od tematu :lol:

Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post06 lut 2005, 22:23

Wiec tak, ten sezon mam juz niestety za sobą 6 dni w dolinie di Fassa. Normalnie jeżdze około 10 dni w sezonie więc niestety niewiele. Tak jak pisałem Fr, troche po puchu poza trasami, głównie turystycznie bez szaleństw.

Buty tak się składa że mam flowa ale sprzed 3 sezonów. Musze się przespacerować do sklepu i na miejscu przymierzyć.

Czuje że przy swojej jeździe te wiązania mi wystarczą. Nie skacze wiele bo niestety kości nie są już tak giętkie :) A to zapinanie strasznie kusi szczególnie że można zejść z krzesełka w biegu zapiąć sie i smigąć na dół bez sadzania tyłka na śniegu.

pzdr
Fin

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post06 lut 2005, 22:44

Fin pisze:Buty tak się składa że mam flowa ale sprzed 3 sezonów. Musze się przespacerować do sklepu i na miejscu przymierzyć.

Właściwie z tego co wiem to jeżeli chodzi o wiązania to wszystko zależy czy FS czy FR. Wiązania FR mająbardziej płaską łychę, w FS jest bardziej zagięta. Oczywiście różnią się też twardością no ale to też zależy, który model. Najlepiej wpasować i zobaczyć, który najlepiej pasuje.

A to zapinanie strasznie kusi szczególnie że można zejść z krzesełka w biegu zapiąć sie i smigąć na dół bez sadzania tyłka na śniegu.

Słyszałem, że da się wpiąć również podczas jazdy na orczyku. Z drugiej strony jednak tak się zastanawiam czy odchylona łycha przypadkiem nie przeszkadza na orczyku... Ale chyba nie, skoro nikt o tym nigdzie nie wspomina :think:

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post07 lut 2005, 01:57

wpiac i wypiac to mozna normalne wiazanie ( na krzesle badz orczyku) a w powietrzu raczej ciezko(moze jak ktos lata prawie 2 minuty to robi to z palcem w pupie :lol: )

onefooty i boardoffy z flowami podejrzewam ze sa latwiejsze niz z normalnymi wiazaniami

i to jest kolejny + (co do snkite'a)

Kris
Kontaktowanie:

Post08 lut 2005, 20:34

Witam! :idea: :idea: :idea:
Ja mam flow'y amp 05 fs a buciki burton driwer i stwierdzam że wg. mnie ten zestaw pasuje do siebie bardzo dobrze. W kwesti SK są to naj bardziej zajebiste wiązania na świecie; ujmując sprawę delikatnie wypierd.... tylną łychę języczki trochę luzujesz (potrzeba trochę prób aby znależc złoty środek) i korzystasz z nich jak ze strapów w kite-desce.
Sprzwdziłem przetestowałem i stwierdzam. Działa.

ps. a kwestia BO nie daje wiekszych różnic jak latem na wodzie.
pzdr.
powodzenia.

Driver

Post15 lut 2005, 23:51

bez problemu mozna inne ja uzywam np. rossignol i jest super,
w wogole superwiazania ze wzgledu na wygode...polecam wszystkim , chyba ze ma sie juz jakies specjalne wymagania typu skoki nie skoki i inne...

Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej do wiązań Flowa pasują buty Flowa, czasami można dopasować inne, ale to już kompromis.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post20 lut 2005, 09:30

Driver pisze:chyba ze ma sie juz jakies specjalne wymagania typu skoki nie skoki i inne....

Czyli do skoków się Flowy nie nadają? Dlaczego?

pzdr

Awatar użytkownika
Dioda... Mistrz Dioda
Kontaktowanie:

Post21 lut 2005, 18:14

Ja bym flow'y odradzał z kilku podstawowych przyczyn:

-buty (ye bez kapcia wewnetrznego) są strasznie zimne i mało wygodne (jexdziłem 2 sezony i wiem, pozbyłem sie już :)

-wiązania - po jakimś czasie łyżka przestaje pożądnie trzymać (to właśnie ma znaczenie w FS), a paski nie są w stanie dociągnąć tak buta, jak standardowe.

Według mnie w SK lepiej sprawdzą się porządne step-in'y.

pzdr
Chucky

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post01 mar 2005, 09:50

A przepraszam z której epoki miałes buty flowa bez wyjmowanej wkładki ?:) Katuje buty KINETIK i wiązania flow AMP5 już dwa lata i nic tam sie nie luzuje w nich. A buty spisuja sie znakomicie , wkładka sie wyjmuje i po praniu pachnie jak nowa . Polecam tylko w zestawie but FL i wiazanie FL
inaczej mozna pomarudzć, i jak bede zmianiał na cos nowszego to tylko bedzie to FLOW MADAFAKA ! ps. Koniu ? dostane znizke ? :) POZDRO

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 mar 2005, 10:05

Koniu już się tym nie zajmuje...:(

Flow nadal robi bezwkładkowe Vortexy i chyba TXP.... :think: ale nie jestem pewny...

Wróć do „Snowkiting Forum”