TARIFA

Miejscówki Kitesurfingowe
tarifa4you
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 23:50

Na początku września jest jeszcze nadal tłoczno i co gorsza pociskają jeszcze po plażach policjanci którzy pilnują aby pływać tylko w wydzielonych na to miejscach – co oznacza oczywiście tłok na wodzie. W Tarifie 10 Bft to z reguły lewante a przy tym wietrze woda jest raczej płaska i przyboju brak, na spotkanie z falami trzeba troszkę w ocean się wypuścić (Canios to miejsce gdzie przy silnym lewante jest często piękny przybój ale to miejsce ma tak samo wiele plusów jak i minusów). Poniente falkę z oceanu przynosi ale przypomina to raczej pralkę niż ładny przybój, chlupie co chwilę i wali się na głowę ze wszytkich stron – jak na Bałtyku… a wiatr to najczęściej 4 Bft. W zimie przewalają się nad Tarifą nawałnice, bardzo silne poniente i wielkie fale oraz często deszcz – ale początek września to raczej jeszcze za wcześnie.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2009, 16:39

Szukam tanich lotow od 16ego do 25ego pazdziernika.
Moze macie jakies pomysly gdzie nabyc bitety do max 700PLN?
Najlepiej z Berlina.

cyberdog1899

Post01 sie 2009, 19:05

Easyjet Gatwick - Gibraltar za 90 funtów mnie wychodzi, więc zostaje Ci jakieś 60 żeby na Gatwick się dostać ( loty np. też Easy z Krakowa). Ewentualnie - pływasz chyba w okolicach, to zawsze możesz statek zostawić i powiedzieć, że Cię odpływ zaskoczył. Tutejszym 'weekendowym żeglażom' czasem się to zdarza... A jak wrócisz powiesz, że cały czas byłeś w kraju, bo Gibraltar to też Wielka Brytania, jednynie skoczyłeś do bezcłowego na zakupy :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2009, 19:55

cyberdog1899 pisze:Ewentualnie - pływasz chyba w okolicach, to zawsze możesz statek zostawić i powiedzieć, że Cię odpływ zaskoczył

:lol: :lol: :lol:

Bomba pomysl - juz w marzeniach widze sie jako Jack Sparrow :lol: :wink: :lol:

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post02 sie 2009, 23:01

z berlina do malagi easy jet tez lata.
no i z poznania/wrocka lata ryan, ale przesiadka gdzies musi byc wtedy (barca, londyn, frankfurt). tylko, te przesiadki paro godzinne na lotniskach (9-12godzin), wiec berlin - malaga, lub berlin - londyn - gibraltar easy jetem najlepiej chyba.
ja wracalem z malagi do berlina i placilem jakos 300 zl za lot z bagazem i kitebagiem. rezerwowane poltora miesiaca wczesniej.

immune69

Post11 sie 2009, 19:23

Witajcie mama kilka pytań, męczyłem też Karola na priva ale on pewnie
setkich takich zapytań dostaje a tak może komuś innemu się przyda.

- może ktoś zna jakieś przyjazne miejsca noclegwe ale nie w samej
Tarifie lecz bardziej w kierunku morza śródziemnego Malagi etc.(tam gdzie ponoć lepsze warunki dla początkujących)

- czy da rade skuterem na spoty jeździć znaczy taka małą pierdziawką 50cc
i pozwiedzać okolice przy okazji ? czy raczje autko konieczne ?

- ile kosztuje średnio transfer z Malagi do Tarify ?

- jak wygląda sytuacja z spotami na morzu śródziemnym czy tam tez jest zakaz pływania i milicjanci:) pedzają czy to tylko w okolicach samej tarify ?

Dzięki !

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2009, 14:41

immune69 pisze:Witajcie mama kilka pytań, męczyłem też Karola na priva ale on pewnie
setkich takich zapytań dostaje a tak może komuś innemu się przyda.

- może ktoś zna jakieś przyjazne miejsca noclegwe ale nie w samej
Tarifie lecz bardziej w kierunku morza śródziemnego Malagi etc.(tam gdzie ponoć lepsze warunki dla początkujących)

- czy da rade skuterem na spoty jeździć znaczy taka małą pierdziawką 50cc
i pozwiedzać okolice przy okazji ? czy raczje autko konieczne ?

- ile kosztuje średnio transfer z Malagi do Tarify ?

- jak wygląda sytuacja z spotami na morzu śródziemnym czy tam tez jest zakaz pływania i milicjanci:) pedzają czy to tylko w okolicach samej tarify ?

Dzięki !

Hej,

-Mam przyjazne miejsce noclegowe w SAMEJ Tarifie na ostatni tydzień sierpnia jeśli jesteś zainteresowany
- Skuterem wszystko da radę ;) Ale odpowiedz sobie na pytanie czy jest wygodnie w załadowanym skuterze, z deską i latawcem, przy bocznym wietrze do 30 knts ;)?
- transfer "prywatną inicjatywą" znajomych samochodem kosztuje ok 120 EUR ( do 3 osób ze sprzętem ), autobus jakieś 17 EUR.
-na śródziemnym nie pływałem, a policja goni tylko na plażach w Tarifie - zaraz za miastem zaczyna się kitezone.

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post13 sie 2009, 14:50

na spotach w okolicach tarify, na srodziemnym zeby bylo plywanie, to na samej tarifie musi naprawde wiac mocno, bardzo mocno.

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post13 sie 2009, 23:46

Zaraz za miastem jest kitezone? Masz na myśli Los Lances – tylko że tam przy lewante odpych jest, a dalej na Valdevaqueros gdzie można przy tym kierunku pośmigać to już ostra segregacja na kite, ws i plażowiczów, tłok przez to niesamowity a i lepiej nie ryzykować bo osobiście byłem światkiem jak sprzęt rekwirowali…
Latem lewante jest w Tarifie dużo silniejsze niż na Śródziemnym, zimą bardziej się wyrównuje, jeśli chodzi o poniente to jest on często silniejszy na Śródziemnym, w La Linia jest pływanie na płaskiej wodzie (latem w dzień kiepsko - plażowiczów tłumy) a jeśli nie jest to wiatr z kierunków północnych to w San Pedro de Alkantara jest super pływanko przy prawie płaskiej wodzie (oficjalny całoroczny spot kite).

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post13 sie 2009, 23:48

Ja odbiorę z lotniska i zawiozę do Tarify za 80 euro.
Mam też samochód do wynajęcia.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 00:31 przez tarifa4you, łącznie zmieniany 1 raz.

immune69

Post14 sie 2009, 13:43

Dzięki za odpowiedzi, sprawa jasna. O legendarnym tłoku w okolicy Tarify
juz z wielu źródeł słyszałem. Chyba jednak okolice San Pedro, mnie bardziej kuszą.Tym bardziej że tam jeszcze wyjazdy organizują biura podróży,
w odróżnieniu do samej Tarify. Auto wydaje się niezbędne więc zawsze można do samej Tarify pojechać.

przemass
Kontaktowanie:

Post15 sie 2009, 13:08

Tak, mówiąc o kitezone miałem na myśli Los Lances. Nie mówiłem że to dobry spot, chociaz pływałem na nim i przy Levante i przy Poniente. Generalnie uważam że DOBRYCH spotów w okolicy 10 km od Tarify po prostu NIE MA i wybitnie nie polecam początkującym.

Nawiązując do pierwszego postu Smokiego - tak jak już pisałem, przy silnym levante warto wybrać się do Canos. Wczoraj bylem też w Barbate i naprawdę polecam - piękna piaskowa plaża, silny wiatr side leciutko off, można pośmigać w rozlewisku rzeczki ( jak w Rio Jara ). Do tego największy plus - bylismy jedynymi kajciarzami więc cała strefa poza plażą dla turystów luźna ( nie licząc 2-3 WS).
Bolonia na sezon zamknięta.
Najlepszy spot surfowy jaki w tych warunkach udało mi się znaleźć to El Palmar ( koło Canos ).

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post15 sie 2009, 22:39

DOBRYCH spotów w okolicy 10 km od Tarify po prostu NIE MA

tiaaaa

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 01:54

Najlepiej aby spoty oddalone od siebie co 5 km były i do tego na każdym inne warunki do pływania. Tak aby z kitem na plecach piechotką z jednego na drugi...
Przecież ledwo z Tarify się wyjedzie a już prawie 10 km na liczniku wybija…
Canios super miejsce ale uprzedzam aby ostrożnie podchodzić do tego spotu bo często jest tak że w Tarifie silne lewante hula a w Canios flauta (szczególnie przez pierwsze dni lewante) a szkoda tracić dnia za kierownicą auta. Lepiej lokalesów popytać choć i oni najczęściej dzwonią do kumpli w Canios i o warunki pytają zanim się tam wybiorą.
Generalnie z lewante jest tak że w okresie letnim często i mocno w Tarifie wieje a na Śródziemnym nie można latawca wystartować, natomiast w okresie zimowym jest bardzo często odwrotnie – w Tarifie kupa totalna a na Śródziemnym silny, równy wiatr z piękną falą (płaska woda tylko w Palmones).
Jeśli chodzi o surf to trzy dni temu próbowałem swoich sił w Torreguadiaro na 2 metrowych falach w bezwietrzną pogodę.
W Palmar często są wspaniałe warunki na surf ale z pewnością jest to miejsce numer 1 jeśli chodzi o ilość zgrabnych laseczek oraz menów z wielkimi klatami i deskami do surfa pod pachą.

przemass
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 13:23

tarifa4you pisze:Najlepiej aby spoty oddalone od siebie co 5 km były i do tego na każdym inne warunki do pływania. Tak aby z kitem na plecach piechotką z jednego na drugi...

Tak dokładnie - i z pamięci mogę wymienić Ci z 5 miejsc na świecie w których byłem i było DUŻO lepiej niż w Tarifie i promieniu 10 km od niej. Jestem pewien że osoby jeżdżące trochę częściej byłyby w stanie wymienić takich miejsc jeszcze więcej.

Rolnik - nie piszę o Tarifie poza sezonem, bo nie byłem i nie będę. Nie chciałem się za bardzo rozpisywać ale w sumie co tam...Idąc od Tarify w stronę Cadiz:

- miasto Tarifa - strefa zamknięta dla kite
- Rio Jara - bardzo fajne ujście rzeczki - zamknięte dla kite
- Los Lances - przy poniente - nieciekawy przybój, ogromny tłok do samego wieczora ( szkółki ) spory chop, przy levante - off shore, gust
- Valdevaqueros - przy poniente - mała strefa kite, tłok, przy levante - off shore/side off shore, więc szkwały też chodzą ciekawe ;)
- Bolonia - zamknięta dla kite.

Jeśli znasz jeszcze jakieś ciekawe miejsce w okolicy lub powód żeby którykolwiek z wymienionych spotów uznać za DOBRY - napisz proszę. Osobiście uważam że Zatoka gdyby tylko wiało tak jak tutaj byłaby o niebo lepsza, o Brazylii czy Egipcie nie wspominając...
Wczoraj pływałem ze znajomym z Brazylii na Valde. Pomijając fakt że ciężko się było w ogóle wypiąć z haka przy szkwałach 20 - 35 knts, koleś zszedł z wody po 20 min bo dla niego to w ogóle nie jest pływanie...zresztą rozumiem doskonale.
To że miejsce ma rozdmuchaną reklamę i dla Niemców Geld ist Geld też jest zrozumiałe ;)

Pozostają spoty poza Tarifą:

- Barbate - bardzo fajne, opisałem powyżej, ale raczej tylko na levante
- Canos de Mecca - to samo, plus czasem flauta jak tarifa4you pisze, jednak dobry hippi klimat nawet jak siądzie wiaterek;)
- Sancti Petri - najlepszy tak naprawdę jaki znalazłem, wszystkie kierunki wave i flat, ale pisanie że to jest w Tarifie to kiepski żart - tak jakby pisać że Gdańsk jest na Helu...Niemniej jednak spot BARDZO dobry wg mnie.

tyle moich spostrzeżeń, piszę tylko o sezonie ( koniec czerwca - początek września ) od jesieni zaczyna się sezon wave, więc zapewne również nasi kiteforumowi łejwowcy będą ten okres preferowali ;)

pzdrv

Wróć do „Spoty”