dobry wybór open C

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
chodor

Post31 sty 2012, 14:09

CZY MOŻE KTOŚ DORADZIĆ W WYBORZE OPEN C CZY BANDIT 3 A MOŻE OZON C4 BAĆ SLINGSCHOT ALBO COŚ INNEGO TYPU NEMEZIS. OCZYWIŚCIE NIE MÓWIMY O SPRZĘCIE Z TEGO ROKU.CHODZI MI O DOŚWIADCZENIA Z TEGO TYPEM LATAWCA A NIE OPIS MOŻLIWOSCI JAKI MOZNA ODSZUKAĆ W NECIE . JAK TO MÓWIĄ TEORIA A PRAKTYKA :D

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 15:25

celuj w RPM'a a bedziesz super zadowolony .
chodor pisze:CZY MOŻE KTOŚ DORADZIĆ W WYBORZE OPEN C CZY BANDIT 3 A MOŻE OZON C4 BAĆ SLINGSCHOT ALBO COŚ INNEGO TYPU NEMEZIS. OCZYWIŚCIE NIE MÓWIMY O SPRZĘCIE Z TEGO ROKU.CHODZI MI O DOŚWIADCZENIA Z TEGO TYPEM LATAWCA A NIE OPIS MOŻLIWOSCI JAKI MOZNA ODSZUKAĆ W NECIE . JAK TO MÓWIĄ TEORIA A PRAKTYKA :D

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 16:38

każdy dobry, zależy czego oczekujesz, wszyscy co handluja napisza ze ich open c sa dobre,
a forma i styl Twojego pytania sugeruje że może jednak nie jest Ci open C tak bardzo potrzebny jak Ci sie wydaje? :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 21:31

chodor pisze:CZY MOŻE KTOŚ DORADZIĆ W WYBORZE OPEN C CZY BANDIT 3 ...

..żaden Bandit z żadnej strony nie przypomina OPEN-C :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 22:20

a ja polecam RPMika. Rewelacyjny latawiec. Na rpm pływam już 3 rok i nie zamierzam zamienić go na żadnego innego.
Bardzo szeroki zakres, dobra winda, fajny w prowadzeniu i wytrzymały

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post01 lut 2012, 10:45

Jeżeli chcesz używać latawca do tego, do czego potrzebne jest open-C czyli jakieś s-bendy, surfpassy, czy pierwsze HP (mocny kop z krawędzi przy trikach unhooked bez utraty dużego zakresu wiatrowego) to mi akurat w RPMie przeszkadza że jest za szybki i zbyt lekki na barze. Na tym etapie wolę latawiec, który jest wolniejszy i czeka tam gdzie powinien. Ale to już kwestia indywidualnych preferencji. Poza tym to fajny latawiec o bardzo dobrej jakkości.
Na C4 nie pływałem wiec sie nie wypowiem... a na Nemesisach przepływałem cały sezon więc nie będę obiektywny... mocno kopią z krawędzi i fajnie odpuszczają, są ciężkie na barze. Za to delikatnie mówiąc nie są mistrzami wstawania z wody i przez cienkie tuby bywają niestabilne przy dużym przeżaglowaniu.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 11:49

Dlatego w RPMie masz tyle możliwości ustawień żeby go sobie stosownie do swoich preferencji podpiąć. No ale nie zawsze wszystkim chce się popróbować.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 12:00

FilipN pisze:... a na Nemesisach przepływałem cały sezon więc nie będę obiektywny... mocno kopią z krawędzi i fajnie odpuszczają, są ciężkie na barze. Za to delikatnie mówiąc nie są mistrzami wstawania z wody i przez cienkie tuby bywają niestabilne przy dużym przeżaglowaniu.

jak widać BYŁEŚ obiektywny :idea: :thumb:
czyli DA SIĘ "nie chwalić własnego ogonka" :thumb: - co niespotykane na forum :shock:

pzdr

Awatar użytkownika
FilipN

Post01 lut 2012, 13:37

Napisałem że nie będę obiektywny bo bardzo te latawce lubię. Parę nowych trików sie na nich nauczyłem. Ale to znów nie koniecznie zasługa latawca, bo może to po prostu ja miałem dobry czas. No w każdym razie w progresie mi oszczędnie mówiąc nie przeszkadzały. To ze są ciężkie na barze to dla mnie zaleta, a ze słabo wstają - czasem irytuje, ale jak ktoś się pcha w open-C to rozumiem że postawić latawiec tez "umi"...

A RPM - pływałem na dwóch ustawieniach (wake i cos tam drugiego) i tak jak mówię - latawiec na prawdę dobry, 12m na którym pływałem ma bardzo ładny dolny zakres. No i fajna jakość wykonania. Ale mi osobiście bardzo przeszkadzała lekkość na barze. Pewnie po kilku dniach bym sie przyzwyczaił...

maski.

Post01 lut 2012, 14:32

FilipN pisze:...A RPM - pływałem na dwóch ustawieniach (wake i cos tam drugiego) i tak jak mówię - latawiec na prawdę dobry, 12m na którym pływałem ma bardzo ładny dolny zakres. No i fajna jakość wykonania. Ale mi osobiście bardzo przeszkadzała lekkość na barze. Pewnie po kilku dniach bym sie przyzwyczaił...

wake / freestyle to ustawienie odpuszczania latawki, reakcję na bar a tym samym cisnienie na bar ustawaia się miejscem podpięcia linek sterujących, (cztery pozycje)

rpm, pewnie inne oc tyż, jednak z rpmem zdecydowanie więcej mam doczynienia nie są latawkami nastawonynymi wyłącznie na ekstremalny freestajl i nic więcej, nie są trudne na początku, dobrze spisują się również na fali
jeżeli ktoś ma potencjał i aspiracje żeby coś pokombinować, spokojnie może z tym latawcem przejść kilka poziomów rozwoju i napewno nie latawka bedzie ograniczała progres
w zeszłym sezonie po wielu latach na C ze względu na zainteresowanie rodzinki wybrałem rpmy, młody stawia na nich piewsze kroki z badzo dobrym skutkiem, żonka też nie nażeka, mnie również daje satysfakcje płaskim czy fali.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 15:11

z filmiku na 2012 podobno maja w rpm zmienic ta lekkosc na barze

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 18:09

Ja tam bym nie rozkminiał czy Bandit ma cos z open C czy nie. Producent napisał Open Delta C wiec jest open.
2 sprawa. Bandit i RPM to jak dla mnie dwa zupełnie inne latawce. Mega się różnią.

Zakres wiatrowy RPM nie powala za to Bandit super.
Skoki RPM także nie są takie wysokie jak Bandit.
UH na RPM to bajka jeśli nawet taki laik jak ja potrafi. Na bandit za nerwowo jak dla mnie ale nie mówię że się nie da. Po prostu trzeba być triszkę lepszym w te klocki a na bank bedzie to efektowne( patrz filmiki F1)

Ja Bawie sie w ten sposób że jak biorę RPM ćwicze UH, jak mocno wieje i jestem na bandicie to skacze ile się da, kręcę backrole.

Co kto lubi. Jak ktoś nie pływa jeszcze UH a chce efektownie wygladać na wodzie i wysoko latać polecałbym Bandit. Jeśli wie że chce sie rozwijać w UH z tych 2 poleciłbym RPM

Awatar użytkownika
FilipN

Post01 lut 2012, 20:37

Barosz21 pisze:Ja tam bym nie rozkminiał czy Bandit ma cos z open C czy nie. Producent napisał Open Delta C wiec jest open.

Może open delta? Bo raczej nie C... No proszę Cię, a jak by producent napisał (przy obecnym kształcie) że jest sigmą to też twierdził byś ze tak jest i już?
Wielokrotnie moje Nemi leżały obok Wenzlowego RPMa czy C4 Świstaka i wszystkie są do siebie bardzo zbliżone kształtem. Najmniej C jest w RPMie, najwięcej w C4... ale Bandit jest kompletnie inny.
Więc skoro różni się kształtem i, jak sam piszesz, nie ma cech open-C to producent może sobie nazywać go jak chce... to i tak nic nie zmieni.

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 23:34

FilipN pisze:... to producent może sobie nazywać go jak chce... to i tak nic nie zmieni.

Właśnie dlatego bym tego nie rozkminiał. Nie czuję sie w kompetencji żeby poprawiać producenta wiec mnie to gila. Szczerze mówiac nawet się banditowi nigdy nie przygladałem pod tym kątem żeby rozkminić czy producent ma racje czy nie. Równie dobrze mogę przyznać Wam rację.
Ważne że ładnie lata. Może sobie być nawet Sigmobow:P

maski.

Post03 lut 2012, 08:29

Barosz21 pisze:..
Skoki RPM także nie są takie wysokie jak Bandit.

przy "łagodnym" traktowaniu owszem, jednak rpm żeby naprawdę wysoko latać lubi być potraktowany agresywnie

Wróć do „Recenzje & Opinie”