Nobile a Su

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2011, 21:59

Pamiętasz może ( mniej więcej ) jaki rocker i grubość krawędzi miała ta SU2?

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 mar 2011, 13:12

Ja od siebie mogę powiedzieć że zawiodłem się na SU-2. Przed wakacjami 2010 kupiłem Bambusa 135 który po 2 miesiącach rozwarstwił się. To samo było z klapkami roskleiły się przy krawędzi na place do tego podczas jednej sesji starciłem śrubkę mocującą pady (całe szczęscie że były jeszcze dwie przy rączce). Deseczke wysłałem do producenta. I fakt dostałem drugą nową ale rozklejone klapki nie zostały wymienione na nowe.
Dlatego ja raczej już podziękuje w/w firmie.

PS Wcześniej katałem Northa Dragona którego przeklinałem po stokroć a nie zawiódł mnie nigdy na przestrzeni 3 lat

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post10 mar 2011, 14:38

JaxoN pisze:Ja od siebie mogę powiedzieć że zawiodłem się na SU-2. Przed wakacjami 2010 kupiłem Bambusa 135 który po 2 miesiącach rozwarstwił się. To samo było z klapkami roskleiły się przy krawędzi na place do tego podczas jednej sesji starciłem śrubkę mocującą pady (całe szczęscie że były jeszcze dwie przy rączce). Deseczke wysłałem do producenta. I fakt dostałem drugą nową ale rozklejone klapki nie zostały wymienione na nowe.
Dlatego ja raczej już podziękuje w/w firmie.

PS Wcześniej katałem Northa Dragona którego przeklinałem po stokroć a nie zawiódł mnie nigdy na przestrzeni 3 lat

Ja swoją katowałem 3 sezony i nic oprócz rys od kamieni. Oby z nową było to samo.
A na marginesie to przy masowej produkcji nie ma bata by wszystkie egzemplarze były w 100 % idealne.
Zawsze sie trafi jakiś babol i to nie tylko w deskach, ale i we wszystkich produktach robionych na dużą skale.
Wszystkim producentom życzę 0 PPM

Awatar użytkownika
JaxoN
Kontaktowanie:

Post10 mar 2011, 15:27

Zawsze sie trafi jakiś babol i to nie tylko w deskach, ale i we wszystkich produktach robionych na dużą skale.

Zgadzam się z tobą jednak fakt że wymieniona została sama deska bez klapek nie usprawiedliwa masowa produkcja.

Awatar użytkownika
dobry
Deska: NHP
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post10 mar 2011, 15:38

Kurcze Jaxon, pamiętam jak się jarałeś tą deseczką SU.
Nie widziałesm, że taki feler.
Od siebie powiem, że zakupiłem nówkę T-5 i wydawała mi się cudowna dopóki nie spróbowałem NHP - pop dwa razy mocniejszy :twisted:
ale za to lądowania twardsze :? Szybko przesiadłem się na NHP i wiem że ta deska starczy mi na parę sezonów :thumbsup:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post10 mar 2011, 17:31

Zawsze sie trafi jakiś babol
zwlaszcza jak sie kupuje z niewiadomych zrodel :hand: .Nie zmienia to FAKTU ze males nie mile doswiadczenie . Ja nie malem na szczescie problemow z chyba 20 juz oblatanymi deskami .Z tego co mi wiadomo o bambusach to poszla krotka seria dla znajomych na probe z zolta pianka niestety sie nie sprawdzily nie byly wypuszczone seryjnie wiec nie wiem jakim cudem trafila sie tobie
Co do klapkow nie wiem co napisac bo nie slyszalem nie zdazylo sie ale niech sie tu wypiowiedza inni generalnie Karas ich nie klei :lol: raczej robione sa tam gdzie reszta i wszystkim o tym wiadomo :wink:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post10 mar 2011, 19:47

JaxoN pisze:Ja od siebie mogę powiedzieć że zawiodłem się na SU-2. Przed wakacjami 2010 kupiłem Bambusa 135 który po 2 miesiącach rozwarstwił się. To samo było z klapkami roskleiły się przy krawędzi na place do tego podczas jednej sesji starciłem śrubkę mocującą pady (całe szczęscie że były jeszcze dwie przy rączce). Deseczke wysłałem do producenta. I fakt dostałem drugą nową ale rozklejone klapki nie zostały wymienione na nowe.
Dlatego ja raczej już podziękuje w/w firmie. ..

deska tak jak i osprzęt są objęte gwarancją, jeżeli coś działo się z padami to problem powinien zostać usunięty.
nie znam szczegółów wiec nie będę wnikał dlaczego tak się stało proponuję zapytać sprzedawcę,
powiem jedynie że nie mieliśmy do tej pory (od kilku lat) żadnego problemu z właściwym załatwieniem reklamacji u producenta.

Awatar użytkownika
dun

Post12 mar 2011, 09:44

dobry pisze:Szybko przesiadłem się na NHP i wiem że ta deska starczy mi na parę sezonów :thumbsup:

Obyś się nie zdziwił jak ja dzisiaj, po wczoraj pływaniu

no nic :? znowu czeka mnie kolejny nerwowy proces reklamacji :evil:

k**** :evil: czy można w tym kraju kupić coś czego nie trzeba będzie reklamować

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2011, 13:49

dun pisze:
dobry pisze:Szybko przesiadłem się na NHP i wiem że ta deska starczy mi na parę sezonów :thumbsup:

Obyś się nie zdziwił jak ja dzisiaj, po wczoraj pływaniu

no nic :? znowu czeka mnie kolejny nerwowy proces reklamacji :evil:

k**** :evil: czy można w tym kraju kupić coś czego nie trzeba będzie reklamować

A co się stało?:D

przemass
Kontaktowanie:

Post13 mar 2011, 13:38

maski pisze:po pierwsze primo w 2010 nie bylo bambusa w rozm 132/41 cm ,
jeżeli chodzi o proridera 2011 to zdecydowanie ma ponad przeciętne możliwości "chodzenia" na wiatr
jedna z testujący osób ładnie to określiła " deska ma autokrawedz, sama się pilnuje na kursie" :)

przemass pisze:Pamiętasz może ( mniej więcej ) jaki rocker i grubość krawędzi miała ta SU2?

Ponowię pytanie - ponadprzeciętne możliwości chodzenia na wiatr to miała moim zdaniem np 2009 NHP, zanim "dostała" w prezencie trochę rockera bo lądowania na niej były niezłym przegięciem. Obecnie 666 nie straciły chyba dużo na popie, jednak na pewno trzeba brać o rozmiar więcej niż parę lat temu, po prostu dla ogólnego komfortu pływania. Z całym szacunkiem nikt rozsądny nie będzie pisał o pilnowaniu się na kursie czy ponadprzeciętnym "chodzeniu" na wiatr, jeśli obejrzał sobie pokład i krawędź SU2...To że da się na nich pływać i wiele osób jest zadowolonych wiadomo, wiadomo również że marketing agresywny Panowie ale bez przesady ;)

Co do gwarancji, napraw itd - wszystko ma określoną żywotność, do tego zdarzają się odpadki partii, przy zakupie deski spojrzałbym na pewno na technologię w jakiej jest ona robiona i jest tu parę desek, zwłaszcza tych z fabryki N, gdzie ta technologia w chwili obecnej jest po prostu najlepsza na świecie. Akurat co do jakości i gwarancji tych desek nie zgłaszałbym ŻADNYCH zastrzeżeń ( poza wyjątkami o których pisałem ).

Awatar użytkownika
rolnik

Post13 mar 2011, 18:49

jeśli obejrzał sobie pokład i krawędź SU2...To że da się na nich pływać i wiele osób jest zadowolonych wiadomo

nie wiem o czym piszesz fakt ze latwiej sie skaleczyc o nobile ale cala reszta :doh: co w takim razie powiesz o krawedzi w deskach f-one ,spleen ,brunotti itd to ze cienka i ostra jak zyletka nie swiadczy ze bedzie dobrze plywac niestety .Co do pokladu to stoisz na padach a nie na golym pokladzie wiec nie wiem co to ma do rzeczy chyba ze teraz na topie jest TT strapless
Kolejny raz podepre sie Markiem Juniorem bo to moj idol freestylowy - jemu nie przeszkadza ta deska :thumb:

Awatar użytkownika
JaxoN
Kontaktowanie:

Post14 mar 2011, 15:01

Nie mam pretesji że deska się rozleciała tylko o to, że nie zostało wszystko wymienione. Wysłałem deskę kompletną. Wróciła do mnie nowa zafoliowana deska, rozklejone klapki, no i lekko porezane finy. Myślałem że skoro jednym podczas wymian trafiają się np nowe modele to ja chociaż zasługuje na nowe laczki no i chociaż śrubki. Co do zakupu rolnik to brałem ją na naszym lokalnym rynku i nigdy do głowyby mi nie przyszło że mogę dostać jakąś limitowaną edycję.

przemass
Kontaktowanie:

Post14 mar 2011, 21:20

Źle się wyraziłem - chodziło mi o kształt dna deski zwłaszcza rocker. Jeśli deska jest bardziej "wygięta" niż standardowa t5, do tego ma grubszą krawędź i jest chyba jeszcze ciut miększa to w tym samym rozmiarze nie ma szans chodzić "ponadprzeciętnie" pod wiatr - fizyka. Tak więc piszę tylko o tym co mnie osobiście uderzyło w tak zwanej recenzji, dlatego też się najpierw zapytałem o to, ale nie dostałem odp niestety.

O deskach brunottiego, fone czy jakichkolwiek innych nie powiem Ci nic innego - nie chodzą bardziej ponad przeciętnie niż 2009 NHP, właśnie z powodów wymienionych powyżej. To, że to nie jest najważniejsze w desce, jest, mam nadzieję, jasne.

Co do idoli freestyle - uwierz że Marek jeśli chodzi o polskich zawodników również jest dla mnie czołówką czołówki ale naprawdę muszę wymieniać riderów którzy osiągają sukcesy na deskacn na inne literki alfabetu?

Na koniec - Panowie spokojnie, nikt Wam nie będzie odmawiał że na Su2 da się pływać, i to dobrze. Targetu też nie stracicie bo to nie Ci sami ludzie te deski kupują. Ciśniecie tylko radykalne opinie więc otrzymujecie radykalne odpowiedzi - nie tylko ode mnie przecież.

peace :hand:

Awatar użytkownika
rolnik

Post14 mar 2011, 21:38

pod wiatr - fizyka
- nie mow ze studiowales fizyke :wink: slabo patrzyles na dno jesli nie zauwazyles concave ktory jest tu kluczowy w przeplywie strug i utrzymaniu sztywnosci deski .Caly czas mam wrazenie ze piszesz o SU2 z przed 3-4 lat .Bede mial okazje przyloze SU do nobilki i zobacze ile rozni sie rocker albo zmierze w wolnej chwili wysokosc .Co do sztywnosci deski :hand: cenie sobie kolana i nie widze potrzeby sztywniejszej :thumb: .
Z desek na ktorych plywalem su ostrzyly najlepiej

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post14 mar 2011, 23:19

sorki przemass ale jest więcej parametrów wpływających na możliwości skutecznej żeglugi na wiatr twintipa niż wysokość rocker'a i grubość krawędzi.
sam przebieg rockera ma bardzo istotne znaczenie, nie wspominając o (b.istotnym) outline krawędzi jej skuteczniej długości, stosunku rockera do długości dechy....flexie, jego rozkładzie, stance'
dodatkowo o czym wspomniał rolnik concave i jego rozkład... o finach nie wspomnę bo można je wymienić ale też wpływ mają
to wszystko teoria którą i tak trzeba zweryfikować w praktyce,
przedstawiłem swoją opinie oraz zacytowałem innych którzy mieli deskę pod nogami, deska jeździ bardzo skutecznie na wiatr, jest stabilna na kursie , ma dobry pop i gładko idzie przez czop
przemass jeżeli pomoże ci w ocenie możliwości dechy to krawędź nowego proridera 2011 nie jest stała, tak circa 5mm w środkowej części zmniejsza się w kierunku tipów do ok 3mm,
Rocker ...hm... najpierw powiedz jak mierzony ? jak zapewne wiesz prorider nie jest płaski w przekroju poprzecznym, deska ma wyraźny concave, wiec czy ma być to rocker w stosunku do osi dechy, krawędzi czy może uśredniony ?

Wróć do „Recenzje & Opinie”