Co możecie powiedzieć o North Evo?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 10:15

Odświeżam temat i proszę WSZYSTKICH, którzy mieli okazję popływać na EVO 2010 o parę słów na jego temat. Szczególnie interesuje mnie porównanie do Rebela i Vegasa. Mój EVO 10m już jest w drodze!! :D :thumb:

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 13:36

Ale po co Ty pytasz jak i tak kupiles?

Sam potestujesz i bedziesz wszystko wiedzial. Przeciesz miales i Rebela i Vegasa wiec sam porownasz, nie?! Troche dziwne podejscie moim zdaniem, bo niepotrzebnie wyganiasz wilka z lasu, IMHO.

Angoola
Deska: North Pro Models
Latawiec: North For All
Lokalizacja: . Ustka . Rowy . Łeba . Słupsk . www.angoola.pl, Evo , Select , WHIP, NKB, 2011 .
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 14:12

peg pisze:Ja też jestem stronniczy - latam tylko NORTHem i napiszę o EVO 12m 2010 w porównaniu do 12m Rebel 2008:

1. wyraźnie lżejszy na barze
2. wyraźnie szybszy w powietrzu
3. wyraźnie mocniejszy - w tych samych warunkach Rebel nie był zdepowerowany a Evo musiałem zdepowerować na maxa
4. skoki - trudno mi napisać sporo po półgodzinnym pływaniu ale bez problemu osiągałem wysokości skoków Rebela więc po wpływaniu się byłoby zapewne jeszcze lepiej
5. latawiec szybki, zwinny, fajnie kręci loopy - szybciej i ciaśniej niż Rebel.
6. można go ustawić na 4 lub 5 linek

Typ DELTA. Pięknie wstaje z wody. Plasuje się pomiędzy Rebelem a Vegasem jeśli chodzi o przeznaczenie. Jeśli uwielbiasz latać ale nie jesteś maniakiem extremalnego FS a nie sprawia Ci już przyjemności zwykły FR to jest to latawiec dla Ciebie. Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle: pływałem nim 30 minut i od momentu oddania latawca zacząłem zbierać na niego kasę.

ALOHA!

Witaj Peg, powiedz proszę przy jakim warunku testowałeś, tę 12-kę, chodzi mi o siłę wiatru, wielkość deski no i jesli nie jest to tajemnicą waga Ridera :wink:. Interesuje mnie dół tej latawki, osobiscie pływam na EVO 8 m z tego roku, i spokojnie daje radę od 16 wezłów przy mojej wadze 90 kg i desce 135/42
Pozdrosy :wink:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 14:59

mkmiec pisze:Ale po co Ty pytasz jak i tak kupiles?
Sam potestujesz i bedziesz wszystko wiedzial. Przeciesz miales i Rebela i Vegasa wiec sam porownasz, nie?! Troche dziwne podejscie moim zdaniem, bo niepotrzebnie wyganiasz wilka z lasu, IMHO.

Hej Michał!

chciałbym bardzo porównać opinie i poznać doświadczenia osób pływających na EVO dłużej niż ja. Udało mi się niecałą godzinkę spędzić na EVO 12m 2010 i wydawał mi się na tyle interesujący, że zdecydowałem się na 10m ;) W każdym razie w CAAŁYM internecie jest niewiele do znalezienia o EVO więc pytam u nas - może ktoś ma, pływa, lubi, nie lubi itp. Interesują mnie konkrety dotyczące dolnego zakresu 10m w porównaniu do Rebela 12m (planuję na stałe przesiąść się na 10m i pozostać przy nim jako podstawowym latawcu) oraz konkrety dotyczące podłączenia 4 lub 5 linek (czy ma to wpływ na właściwości latawca) i prowadzenia latawca podczas skoków - to chyba wszystko. Chętnie podzielę się także swoimi spostrzeżeniami i odczuciami kiedy tylko uda mi się popływać. Dlaczego sądzisz, że "wywołuję wilka z lasu" - czy to coś złego, że pytam?

Pilar pisze:Witaj Peg, powiedz proszę przy jakim warunku testowałeś, tę 12-kę, chodzi mi o siłę wiatru, wielkość deski no i jesli nie jest to tajemnicą waga Ridera :wink:. Interesuje mnie dół tej latawki, osobiscie pływam na EVO 8 m z tego roku, i spokojnie daje radę od 16 wezłów przy mojej wadze 90 kg i desce 135/42
Pozdrosy :wink:

Hej Pilar!

latawiec testowałem przy Rewskiej bryzie więc wiatr był baardzo stabilny i wiał praktycznie cały czas z tego samego kierunku. Woda płaska. Wymieniłem na EVO 12 swojego Rebela 12 bezpośrednio na hakach więc miałem bardzo bezpośrednie porównanie. W dokladnie tych samych warunkach EVO musiałem całkowicie zdepowerować gdy Rebel nie miał zupełnie zciągniętego depowera. EVO było wyraźnie szybsze, dużo ciaśniej kręcące loopy i w/g mnie generujące przy tym na odpuszczonym barze mniejszą siłę niż Rebel (chodzi mi o to, ze ta "siła" była dostępna w każdej chwili "na żądanie" - wystarczyło zaciągnąć bar). Bardzo odpowiadały mi mniejsze siły na barze niż w moim REBELu 2008 oraz bezpośrednie czucie latawca - mi osobiście to się bardzo podoba. Wiatr w/g mnie wiał z prędkością około 15-16 knotów, deska NHP 134, waga na sucho 82 kg. Przy tych warunkach 12m wydal mi się zbyt mocny więc zdecydowałem się na 10m. Już od dawna marzyłem o takim rozmiarze ze względu na kompromis pomiędzy w miarę dobrym dolnym zakresem latawca tak by można go było używać jako podstawowego oraz szybkością i szeroko pojętą "miodnością" ;) Moja uwaga skierowała się w stronę delt ze względu min na CORE oraz dobre opinie o BEST KAHOONA. Finalnie zdecydowałem się jednak na NORTHA - to moja ulubiona "stajnia" ;) Mam nadzieję, ze się nie zawiodę ;) Boje się tylko tego, że skoki na nim nie będą tak wysokie i długie jak na Rebelu - takie opinie słyszałem... Może masz doświadczenia w tym temacie? Aha - Ty chyba pływałeś także na Vegasie - dobrze pamiętam? Jak w/g Ciebie ma się do niego EVO?

ALOHA!!

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 15:47

Dlatego, ze jezeli ktos by napisal cos zlego na temat latawca poczulbys sie zle nawet zanim bys go wzial w rece, a Ty juz go kupiles. Po prostu sprawdz sam! Juz raczej jestes na tyle oplywany, ze bedziesz potrafil ocenic ;) Po co Ci 5. linka do delty? One i tak same wstaja z wody! Evo 09 bardzo przyzwoicie lata na 4. linkach i 5. jest NIEPOTRZEBNA!

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 20:22

mkmiec pisze:Dlatego, ze jezeli ktos by napisal cos zlego na temat latawca poczulbys sie zle nawet zanim bys go wzial w rece, a Ty juz go kupiles. Po prostu sprawdz sam! Juz raczej jestes na tyle oplywany, ze bedziesz potrafil ocenic ;) Po co Ci 5. linka do delty? One i tak same wstaja z wody! Evo 09 bardzo przyzwoicie lata na 4. linkach i 5. jest NIEPOTRZEBNA!

Eee tam Michał.. Ja nie czuje się źle - no chyba TYLKO jeśli myślę o tym jak daleko mam do morza ;) No i jeszcze wtedy gdy zazdroszczę Ci Twoich podróży :D :thumb:
Serdeczne pozdrowienia!!!!
ALOHA!!!

Angoola
Deska: North Pro Models
Latawiec: North For All
Lokalizacja: . Ustka . Rowy . Łeba . Słupsk . www.angoola.pl, Evo , Select , WHIP, NKB, 2011 .
Kontaktowanie:

Post02 sie 2010, 23:20

Tak więc:
pływałem zbyt krótko by coś konkretnego powiedzieć. Trzy sesje, z czego jedna w Ustce przy 35 węzłów rosnącego z kierunku NW do czystej N. Niestety nie jest to sweet spot dla tego konkretnego rozmiaru. W tych warunkach latawiec obliczalny, pomimo szarpiącego wiatru spisywał się bardzo dobrze - dla porównania
drugim latawcem był Rebelek 5m :) .Nie wiem do ilu węzłów udało mi się ogarnąć bo deszcz z rosnącym wiatrem skutecznie nas zniechęcił do kontynuowania tej sesji. Pływanie prawo lewo bez spektakularnych skoków, (było momentami na prawdę srogo) bardziej interesowało mnie jak latawiec spisze sie przy power surfie z twintipem na nogach. Niestety przy tym kierunku, czyli N średnio, po prostu latawiec był za duży. Druga sesja na Rybce (Nasza rodzima miejscówka z płaską wodą na jeziorze Gardno w Słowińskim Parku Narodowym :thumb: polecam ) Wiatr 16-17 wezelków czysty W ,deseczka NKB Team Series 135/42. Latawiec świetnie idzie pod wiatr bezposredni, reaguje na impuls, kiteloopy praktycznie w miejscu - to samo przy zwrotach puszczany dołem lub górą robi zmianę kierunku halsu praktycznie w miejscu, mówie o zwrotach z prędkością do swicha. Ogólnie bardzo przyjemne wrażenia z pływanka, zważywszy, że to 8 m a moja waga to plus minus 90 .
Trzecia sesyjka przy SW od 20 do 28 węzłów. Pływanie z odpuszczonym depowerem , pytałeś o skoki myślę że to kwestia wplywania, otóż skoki na Rebelach ładuje do zenitu do końca trzymając krawędź deski. Natomiast z EVO skoki generuje z krawedzi, dopiero potem inicjuje przejście latawca przez zenit. Bardzo istotna jest predkość, im szyciej tym lepiej, nie zauważyłem różnicy na korzyść Rebela co do wysokosci jak i długości skoków. Na pewno latawiec jest petarda i ma ogromny potencjał. Nie rozumiem dlaczego tak u nas o nim cicho, mam Rebele ale EVO daje mi więcej mozliwości z czego napewno skorzystam. Co do Vegasów to są mniej uniwersalne jak na mój gust, dla młodych wilczków z zacięciem do PRO lub dla Prosósw wiedzacych co z tym latawcem zrobić .Sam mam Vegasa z 07 i jak dla mnie to mistrz jesli chodzi o Bałtycki Wave, jeszcze nie zamknełem górnego zakresu tego latawca a byłem przy blisko 50 wezłach w kopach wiecej w Ustce.Latawce bardzo szybkie i zwrotne, wtedy kiedy tego potrzebujesz a zwłaszcza przy power surf kiedy prowadzisz latawiec nisko nad woda w pełni wykorzystujac jego ciąg. Wiem, że nie do tego został zaprojektowany, ale mi osobiscie bardzo podszedł. Co do skoków to North ma lepsze latawce.Wracając do EVO to zastanawiam się nad 12-ką do pocisniecia z progresem w light wind warunkach.
Jak je ogarnę to coś skrobnę, ale póki co to wiatr nas nie rozpieszcza, oby z sierpniem przyszły zmiany
Pozdrosy :thumb:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2010, 12:12

W sieci pojawił się test 10m EVO 2010 - zapraszam do zapoznania się!

http://www.kiteworldmag.com/2010-kite-t ... h-evo-10m/

Jeśli ktokolwiek zastanawiał się nad zakupem tego latawca teraz ma już jasność ;) POLECAM!!

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post30 lis 2010, 16:42

W stajni NORTH pojawił się najnowszy model Northa Evo:

http://www.northkites.com/public/conten ... x_eng.html

No to mamy komplet :thumb:
ALOHA!

Awatar użytkownika
blazejzbaszyn
Deska: Nobile T5 134x41 2011
Latawiec: Best Kahoona v3
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 lip 2011, 11:07

może ma ktoś przyjemność latania na evo z 2011 i mógłby napisać małą recenzje, albo chociaż porównanie ze wcześniejszymi wypustami.

Awatar użytkownika
Grzybson
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post06 sty 2012, 11:15

Ponawiam prośbę z posta powyżej- czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o North Evo 2011?
Piszę z konta znajomego, gdyż mam problem z założeniem własnego...
Po przeczytaniu Waszych postów zastanawiam się czy jest sens kupować north evo 7m podczas gdy mam juz Wainmana Smoke 2010, 9m, czy nie będą się na siebie "nakładać" jeśli chodzi o warunki wiatrowe? Jestem dziewczyną 160, ważę ~50kg, pływam raptem jeden sezon w Polsce [ czyli nie ukrywajmy, właściwie tyle co nic]. Dzięki za odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 12:42

Na pewno będą się nakładać ale czy to problem? raczej chyba zaleta. Kwestia odpowiedniego sweet spota no i zmiany latawców w odpowiednim czasie - i pływamy w najfajniejszych warunkach dla danego rozmiaru. Osobiście najchętniej korzystałbym z zestawu 8-10-12 dla moich 85 kilo. Wg mnie (oczywiście w zależności od dechy) 7 i 9 do dla Ciebie fajna opcja. Inną sprawą jest to, że Evo wypada tu jako latawiec silnowiatrowy, a że jest deltą nie jest to najlepszy wybór - pewnie wypadałoby tu wybrać Rebela. Tak czy owak - na EVO ciężko się zawieść i jeśli nie lubisz pływać przepowerowana to bierz EVO w ciemno. ALOHA!!

Wróć do „Recenzje & Opinie”