2010 Cabrinha Nomad C-kite

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2009, 14:42

jacekdaktera pisze:Jutro jedziemy do Łeby testować świeżą 9 i 11 z pozycji
amatora - Seniora i początkującego zawodnika - Juniora. .

skromnie :wink:
zważywszy obecną czwartą pozycję w Pucharze Polski :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2009, 20:14

Oto moje pierwsze wrazenia po 3 godzinach plywania na Baltyku i 6 minutach zawodow na Fordzie.

Mam Nomad 9.
Zakres dolny = Crossbow 7m :!: :!: :!: Czyli faktycznie profilem podchodzi bardziej pod C shape.
Takze decydujacy sie na Nomada powinni powaznie przemyslec rozmiarowke :idea:
Dla przykladu: osobiscie kupilem nowego Crossbowa 10m, mam Nomada 9m i planuje Nomada 7m. W ten sposob latam od 10kt do 40kt bez zadnej spiny.

Zakres gorny - nie poznalem bo wialo max 25kt.

Kiteloopy to miodzik! Zaden SB, CB czy Convert nie robi takich miekkich i bezpiecznych KL.

Szybkosc przyzwoita ale nie jakas tam rewolucja czy tez rewelacja jak juz do tej pory slyszalem.

Odpala ladnie z wody w kazdych warunkach, bo ma lekko wyprofilowana tube glowna i podpiera sie na wodzie dwoma odcinkami ulozonymi symetrycznie.

Bardzo stabilny w oknie wiatrowym.

Po 3h na Baltyku stwierdzam, juz ze to najlepsza maszyna do wave jaka wyszla spod igly Cabrinhy.

3style - jeszcze nie wiem bo praktycznie sie nie wypinalem poza paroma minutami na Fordzie.

Konstrukcja - cieszy mnie ze co roku pojawiaja sie nowe udoskonalenia i widac ze firma sie rozwija.

Bar - pierwsza klasa. Linka IDS ukryta w tulejce linki glownej - swietny pomysl. Linki znacznie ciensze niz do tej pory u Cabrinhny.
Kretlik nareszcie dziala!
Ten sam bar bedzie mogl byc uzywany we wszystkich latawcach Cabrinhy :idea:

Wad istotnych nie zauwazylem. Jedynie ma sie wrazenie ze ma slaby dol - ale to kwestia przyzwyczajenia do innych ksztaltow i rozmiarowki. Czlowiek podskornie mysli, ze przy 15kt da rade z 9m. Teraz juz wiem, ze niekoniecznie.

Trzeba troche sie nauczyc pakowac plecak - jak sie to opanuje to wszystko gites.

Mam nadzieje, ze najblizszy weekend pozwoli sprawdzic nie tlko Nomada ale i nowego Crossbowa.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post16 lip 2009, 22:15

Hola,

Wszystkich, którzy są zainteresowani tym co przygotowała Cabrinha na 2010 rok zapraszamy do bazy KITE.PL przez następne 10 dni!!! Prognozy wyglądają obiecująco, więc jest szansa wyrobić sobie własne zdanie, do czego jak zwykle zachęcam!

Pozdrawiamy,

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post19 lip 2009, 10:51

Marek Bara Curu opisał NOMADA ze szczegółami. Trudno coś dodać do Jego przecież własnych spostrzeżeń. Spróbuję własne.
Nie można mówić o slabym dole Nomada. Skoro to nie BOW to wiadomo, że 9 Nomad nie ciągnie jak 9 crossbow. Na tym koniec.
Dół jest taki jak podają w katalogu. Jak dla mnie to 17 węzłów .
Testowana 11 pędzi jak oszalała od 14 węzłów .
Bar bez wad.Regulacja długości de-powera . Rewela.
Triki 3 stylowe sprawdzał Tomek . W latawca oczywiście trzeba się wpływać , ale przez godzinę pływania odało mu się wykonać wszystkie znane mu dotychczas manewry bez większych klopotów. Także myślę , że i z tym jest ok.
Co nowego. Zamiast bloczka stalowy ślizgacz . Na pewno się nie urwie , ale jak na to będzie reagować linka to zobaczymy.
Duże możliwości regulacji ustawienia położenia zaczepienia linek i zmiany charakterystki kita. Niestety nie testowaliśmy.
Materiał wygląda na stracznie sztywny i mocny. szeleści , nie chce się składać. Ciekawe.
Ale największe wrażenie to jakość prowadzenia w ostrym skręcie . Czysto, plynnie bez furkotania , gubienia strugi powietrza.

Po testach ze zmianami sposobu trymowania następna relacja. Pozdro .

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post20 lip 2009, 09:25

To ja od siebie dodam po 2 godzinkach wczoraj, że:
- dół rzeczywiście słaby
- jak jacek zauważył 0 trzepotania, chodzi mięciutko i przyjemnie
- na barze tzw. ozone feeling... baardzo małe siły (czyli co kto lubi)
- no i meeeega noszenie :shock:
systemu bezpieczeństwa nie opiszę bo nie próbowałem aczkolwiek słyszałem że inni użytkownicy mieli zastrzeżenia :wink:

Awatar użytkownika
zawodowiec
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2009, 00:30

mega noszenie :roll:

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2009, 12:10

dreadless pisze:- na barze tzw. ozone feeling... baardzo małe siły (czyli co kto lubi)

buahahaha
no z tym to pojechales po calosci, chyba w zyciu nie miales ozona w rekach, wiec po co piszesz takie glupoty

dreadless

Post22 lip 2009, 13:03

macsurf pisze:
dreadless pisze:- na barze tzw. ozone feeling... baardzo małe siły (czyli co kto lubi)

buahahaha
no z tym to pojechales po calosci, chyba w zyciu nie miales ozona w rekach, wiec po co piszesz takie glupoty

:offtopic: :offtopic: :offtopic:

Jak pisałem 'co kto lubi' jedni wolą lekko inni ciężko...

ps.pływałem na ozonkach 07-09 egde, sport i light w różnych rozmiarach... I pływałem też na latawcach z dużo większymi siłami na barze...więc w przeciwieństwie do ciebie mam spore porównanie.

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2009, 18:43

dreadless pisze:Jak pisałem 'co kto lubi' jedni wolą lekko inni ciężko...

napisales: "- na barze tzw. ozone feeling... baardzo małe siły"

Do ozone feeling to mu bardzo duzo brakuje.

dreadless pisze:ps.pływałem na ozonkach 07-09 egde, sport i light w różnych rozmiarach... I pływałem też na latawcach z dużo większymi siłami na barze...więc w przeciwieństwie do ciebie mam spore porównanie.

No to widocznie za krotko na nich plywales zeby miec wogole jakiekolwiek porownanie.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2009, 23:37

Ale...o jakim "ozone feeling" piszesz? 07, 08 czy 09 ? Bo to ostatnie z poprzednimi nie ma już raczej nic wspólnego :twisted: :twisted: :twisted:

dreadless

Post23 lip 2009, 07:30

przemass pisze:Ale...o jakim "ozone feeling" piszesz? 07, 08 czy 09 ? Bo to ostatnie z poprzednimi nie ma już raczej nic wspólnego :twisted: :twisted: :twisted:

oł men :pray: zapomniałem że to forum jest po to żeby się nie wypowiadać bo automatycznie powstaje dygresja a kolejne dygresje od niej sypią się już potem lawinowo... :? :? :?
jak dla mnie najbliżej mu do 08 ale ja podobnie jak Pinio się nie znam

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post23 lip 2009, 07:42

09

nie o tym ale edge ma bardzo male sily na barze ja chyba naprawde dostaje inne kitey . Nie moge sie doczekac zeby wziac do rak nomada :lol: bo tak na wizus praca samego latawca jest bardzo odobna choc mocno roznia sie predkoscia :wink:

maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post23 lip 2009, 09:45

Jestem za zakazem wypowiadania się o latawcach dla dystrybutorów :wink: Choć pływam na gabryśkach to nie wypowiadam się źle np o ozonach. Np ozone 2009 miały być nieudane ale po przepłynięciu uważam że to czołowka sprzętu na 2009..Mam zaufanie do Gabrysiek chęcią przetestowałbym nomada i CB 2010..Z mojego punktu widzenia w ciemno oba modele będa ok.. Pewnie że nie wszystkim muszą pasować :D

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 12:32

dreadless pisze:
przemass pisze:Ale...o jakim "ozone feeling" piszesz? 07, 08 czy 09 ? Bo to ostatnie z poprzednimi nie ma już raczej nic wspólnego :twisted: :twisted: :twisted:

oł men :pray: zapomniałem że to forum jest po to żeby się nie wypowiadać bo automatycznie powstaje dygresja a kolejne dygresje od niej sypią się już potem lawinowo... :? :? :?
jak dla mnie najbliżej mu do 08 ale ja podobnie jak Pinio się nie znam

Heh, nie pisałem konkretnie do Ciebie, tylko do kolegi który jest specjalistą od "ozone feeling" i najdłużej na nich pływał :hand:

ale nevermind temat faktycznie nie o tym ;)

Wróć do „Recenzje & Opinie”