Crossbow IDS 2009

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
bartofslaves
Kontaktowanie:

Post05 paź 2008, 17:43

Bracuru gdzie sa 2 srubki i o jaka tulejke tobie chodzi?:) Jedyna srubka ktora widze jest w czerwonym stopper ballu (ktory zreszta ciagle spada z tej czarnej otuliny, ale co tam:) - nie jest to skladnik override'u:)

W pakiecie override ids dostalem 2 rzeczy - pierscien zaciskowy + tulejke ktorej kawalek widac na dole (jest wewnatrz tej prowadnicy do linek trymowania)

Obrazek
Bubel? [/url]

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post05 paź 2008, 18:26

BraCuru - tutaj nie ma śrubki, jest tylko dziurka ale śrubki w zestawie nie dali

maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post05 paź 2008, 19:49

BraCuru pisze:
bartofslaves pisze: Moge sobie na maxa go zacisnac a on i tak jest luzny. Jedyny opor jaki stawia nie wynika z zacisniecia a z tulejki ktora wchodzi pod element prowadzacy linki do trymowania. Anyone?

Jesli masz nowy stoper i tulejke to pierwszy raz o tym slysze. Ciekaw jestem rowniez czy ktos ma podobne doswiadczenia.
Do tej pory takie objawy byly jedynie wynikiem zuzycia od tarcia - przede wszystkim tulejki a w drugiej kolejnosci samego pierscienia.
Wowczas najlepszym rozwiazaniem jest wymiana calego patentu.
Mozna bawic sie w odtworzenie startej powierzchni poprzez nalozenie odpowiedniej warstwy twardego kleju - ale to sa jednorazowe metody dobre, gdy nie ma sie dostepu do czesci zamiennych.

Maniek'75. Ja zwijam tak, ze powietrze z tub poprzecznych automatycznie jest wypychane podczas rolowania (oprocz srodkowej tuby).
Efekt taki uzyskasz jak zlozysz koncowke latawca z najmniejsza tuba i bedziesz rolowal latawiec zachowujac kąt prosty w stosunku do tuby glownej.
Zauwaz, ze w takiej sytuacji kolejne tuby zwijane sa od zamknietego konca.
Jesli bedziesz zwijal to srednio ciasno to powietrze automatycznie bedzie wypychane do tuby glownej.
Nastepnie skladam go na 3 i dosciskam zlozony tak latawiec wypychajac ostatni dech kajta.
Zamykam korek i wkladam go przez otwartą przednią kieszen plecaka.

Jakby to bylo nie jasne to moge zrobic foto prezentacje jak bede mial czas.

Dzisiaj poszło mi lepiej pakowanie latawca poprzez zrolwanie jak wcześniej opisujesz z małą róznicą że zamiast składania na trzy zrolowałem go po tubach poprzecznych,zaczynając od ich końców w kierunku tuby głównej. wyszła z tego paczuszka idealnie pasuje w plecak :D To tylko metoda prób i błędówale może Twoja jest zalecana przez producenta :?: Co do zabezpieczenia o którym piszecie to na stronach cabrinha jest filmik jak zakładać tą tulejkę i pierścień.
Dzisiaj na 10m pływałem pierwszy raz. Muszę przyznać że loty mega wysokie. Zakras rewelacyjny. Siły na barze jak dla mnie ok. Rewelacyjnie też ostrzy się na tym latawcu Tylko straszny muł z niego . Wydaje się być wolniejszy od mojej poprzedniej 12 SB3 .

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2008, 10:10

bartofslaves pisze:Bracuru gdzie sa 2 srubki i o jaka tulejke tobie chodzi?:)

Dwie srubki sa pod patentem z zaciskiem. Zbij stoper i zobaczysz dwie male srubki, ktore trzymaja tulejke na lince glownej. Musza one byc mocno wkrecone a przynajmniej tak aby ich glowki nie wystawaly z tulejki - wowczas nie beda przeszkadzaly przy zbijaniu stopera.

Czerwona kulka Ci spada, bo jak widac na Twoim zdjeciu nie masz dokreconej srubki (wyraznie wystaje na jeden obrot gwintu - powinienes przekrecic ja min ze 3 razy)

Srubki na zdjeciu:
Obrazek

tutaj nie ma śrubki, jest tylko dziurka ale śrubki w zestawie nie dali

To dzwon do Konia, aby przeslal caly komplet. Warto mu wspomniec aby zwrocił uwage przy kolejnych wysylkach dla innych majsterkowiczow :idea: Znajac zycie to juz to chyba przeczytal :wink:

Maniek: nie trenowalem sposobu z rolowaniem wzdluz tub poprzecznych ale juz mi sie to bardzo podoba - logiczne i proste a do tego wypycha sie cale powietrze :idea: :clap:

toomaj
Kontaktowanie:

Post06 paź 2008, 11:24

w moim zestawie srubki nie bylo :idea:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2008, 12:13

toomaj pisze:w moim zestawie srubki nie bylo :idea:

Bo stoper/tulejka dodawana dla chetnych do IDS w oryginale NIE MA SRUBKI i JEST PRZECIETA.

Łatwiej się montuje i dzieki temu mozna przesuwac rączką ;) góra dół podczas pływania.

Ktos może narzekać, że gorzej trzyma ale tak już teraz wykombinowali.

bartofslaves
Kontaktowanie:

Post06 paź 2008, 13:02

a mozesz mi wytlumaczyc po co ten pierscien zaciskowy skoro jest luzny?

OlaM.

Post14 sie 2011, 13:54

hej , mam pytanie jak z trymować linki sterujące w Crossbow IDS 2009?
Dzięki za odpowiedz

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post15 sie 2011, 16:15

OlaM. pisze:hej , mam pytanie jak z trymować linki sterujące w Crossbow IDS 2009?
Dzięki za odpowiedz

Wszsytkie 4 linki powinny być równe :!:
Ewentualnie środkowe mogą być ciut krótsze, rzędu 1-3cm :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”