PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post16 gru 2011, 17:14

bloczki przy barze...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post16 gru 2011, 18:15

pol_150 pisze:kowalm,

mamjeszcze pytanie, mowisz, ze istnieja lepsze modele cabrinhy, wsumie to czym rozni sie sb od xbow z tego roku? znaczaca i zauwazalnie? ;) :?:

Hej,

tak, znacząco i zauważalnie. Przede wszystkim Switchblade nie ma bloczków na barze = sporo mniejsze siły na barze no i dodatkowo szybciej reaguje na ruch barem i jest szybszy (mimo, że demonem szybkości nie jest). Zakres jest porównywalny, może z małym + dla CB, ale nie ma co na to patrzeć. Żeby się nie potrzebnie nie rozpisywać - najzwyczajniej w świecie sporo przyjemniej lata się na SB 08'.

A skoro to latawiec na początek i jak już mamy patrzeć na latawce z tego roku to Convert również będzie lepszy.

Generalnie tak jak pisałem - nada się, cena jest w miarę ok (jak na stan), ale znajdziesz sporo lepszych latawców niż ten, zwłaszcza, że wg mnie np. SB 03' był bardzo udany, sam zresztą na nim spędziłem sporo czasu.

Pzdr

pol_150
Deska: Nobile NBL 134
Latawiec: Cabrinha Switchblade 12m2

Post16 gru 2011, 19:42

Dzieki za info. Kowalm posiadasz moze w takim razie jakiegos SB 12m? 8) pzdr

a co do deski to, np. su2 neuron 132x41 ? Cos w ten deseń bedzie :thumbsup: :?:

dazer17
Latawiec: North Fuse 12m
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post19 gru 2011, 09:28

Opłaca kupić sie taką pianke prolimit?Ktoś taką używa?Niemogęznaleźć odpowiedzi na forum.
www.surfshop.pl/sklep/windsurfing/kites ... html?popup

Awatar użytkownika
Endriu
Deska: szuka się
Latawiec: Nobile 555

Post19 gru 2011, 21:47

kowalm pisze:Hej,

@Endriu - co do jaki? - moje zdanie znajdziesz kilka postów wyżej w tym temacie, najlepiej jak coś znajdziesz wrzuć tutaj, coś doradzimy :)

A to już wiem jaki jest Ci bliski sercu :D

To trochę wam jeszcze pozawracam tyłki :pray: i co powiecie na NOBILE 555 14m z 2009r wraz z barem no i jakiej ceny spodziewać się za taki zestawik :?: (przypominam moja waga to 100-105 kg)

Pozdrawiam

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 gru 2011, 15:37

Hej,

sorry, że tak długo, ale nie miałem czasu zajrzeć na forum...

To trochę wam jeszcze pozawracam tyłki :pray: i co powiecie na NOBILE 555 14m z 2009r wraz z barem no i jakiej ceny spodziewać się za taki zestawik :?: (przypominam moja waga to 100-105 kg)

Na latawcu generalnie da się pływać, nie jest to jednak marzenie kitesurfera :roll: jednak dużym atutem jest niska cena, ile się spodziewać, szczerze mówiąc nie wiem, bo nie wiadomo w jakim jest stanie, ale raczej... małej
Mimo wszystko jeśli możesz poszukałbym czegoś lepszego :)

dazer17 pisze:Opłaca kupić sie taką pianke prolimit?Ktoś taką używa? Niemogęznaleźć odpowiedzi na forum.
www.surfshop.pl/sklep/windsurfing/kites ... html?popup

Używaliśmy takich w szkółce, (napisz możliwe, ze jeszcze coś się znajdzie), cena jest niska, więc nie wiadomo czego się nie spodziewaj, ale za te cenę, nowej pianki 5/3 o podobnej jakości ciężko Ci będzie znaleźć, ew. prolimit maverick minimalnie droższa, ale już z "miśkiem" i w trochę lepszej jakości (uderz na priv jaki rozmiar, jakieś resztki może nam zostały, ale współczynnik cena/jakość był na tyle dobry, że szły jak świeże bułeczki ;) )

pol_150 pisze:Dzieki za info. Kowalm posiadasz moze w takim razie jakiegos SB 12m? 8) pzdr

a co do deski to, np. su2 neuron 132x41 ? Cos w ten deseń bedzie :thumbsup: :?:

Niestety chyba nie mam/y już żadnych SB 12, popytam znajomych może coś się znajdzie.
Su-2 neuron to jak dobrze kojarzę starszy model su-2, w niezłych cenach znajdziesz coś lepszego (nobile nbl, t5, nowsze su-2) i rozmiar trochę większy, celowałbym 134-135.

pzdr

coolmen77

Post01 sty 2012, 18:49

witam
planuję kupić pierwszego kite na wode
z racji tego, że sporo będę pływał sam chcę kupić latawiec z skutecznymi systemami bezpieczeństwa
wybór pomiędzy (chyba, że ktoś ma inne propozycje) pięciolinkowym northem (rebel lub evo) lub cabrinhą z ids 2011
waga ok 85 kg
myślę nad northem 12m lub cabrinhą - i tu też mam ewentualny problem bo widzę, że w 2011 były rozmiary nieparzyste więc 11 wystarczy czy szukać 13? ( myslę o convercie)
pozdrawiam w nowym roku!

bunny
Deska: rrd
Latawiec: rrd
Kontaktowanie:

Post02 sty 2012, 10:08

Hej,
staralam sie przejrzec forum w poszukiwaniu odpowiedzi na podobne pytanie, ale chyba nie ma zbyt wiele dziewczyn i odpowiedz znalezc jest naprawde trudno.
W zeszlym (jak to brzmi) roku zaczelismy z moja druga polowka przygode z kitem. Kupilismy dwa komplety latawcow RRD 9 i 12 metrowy, zaczelismy sie uczyc. Na pierwszy ogien poszedl moj latawiec, bo mniejszy a wiatru starczalo. Ja waze 57 kg, a druga polowka prawie 90 i o dziwo oboje moglismy cos tam probowac, pierwsze starty i slizgi. Niestety, musze przyznac ze ja sie troche mecze, obawiam sie ze zaraz mnie porwie i podejrzewam, ze jestem mocno przezaglowana, bo skoro jego potrafi wyciagnac z wody to ja juz wtedy lece pare metrow. Zainwestowalismy sporo w sprzet, ale zastanawiam sie czy nie odzalowac i nie kupic jednak dla mnie mniejszego latawca, albo ewentualnie zwrocic 12tke bo jeszcze nawet nie byla wyjeta z plecaka. Co byscie doradzili? Na pewno pierwsze dwa, trzy sezony bedziemy plywac w okolicach Chalup, jak juz sie nauczymy na tyle ze bedziemy sie tym sportem bawic wybierzemy sie moze zagranice. Uwzgledniajac te wymagania, co zrobilibyscie na moim miejscu - walczyli i zostali przy tych 2 latawcach 9 i 12 czy jednak dla mnie cos mniejszego? do np egiptu przy uwzglednieniu warunkow w poprzednich sezonach, na jakim latawcu najlepiej bym sie czula?
Pozdrawiam i szczesliwego Nowego Roku zycze !

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 sty 2012, 10:45

Mozna powiedziec ze jest to optymalny zestaw dla Was dwojga . Rozwazyl bym dokupienie 7m kitea i oczywiscie zakladam ze macie dwie deski różnej dlugosci .
Ja waze 57 kg, a druga polowka prawie 90 i o dziwo oboje moglismy cos tam probowac, pierwsze starty i slizgi. Niestety, musze przyznac ze ja sie troche mecze, obawiam sie ze zaraz mnie porwie
sa dwie mozliwosci uczyliscie sie przy mocnym wietrze (kolo 20kt) lub on ma dluzsze rece i latwiej bylo mu odpuszczac bar a ty masz z tym problem i latasz na "powerze" . Zaciagaj sobie mocniej trymer . Zestaw jest ok

bunny
Kontaktowanie:

Post02 sty 2012, 12:38

Zgadza sie, mamy dwie deski, kazdy swoja i kolejny raz, racja, on jest duzo wyzszy i bez problemu moze odpuscic bar. Ja mam wrazenie, ze jesli chce odpuscic bar ale go zupelnie nie puszczac, musze sie wyciagnac jak dluga, a i tak chwytam jakby koniuszkami palcow. Nie jestem teraz pewna, ale wydaje mi sie, ze w moim barze nie ma trymera, jest linka depowera, ale ona dziala jakby jednorazowo, albo sie myle. Dla pewnosci moj bar to http://abcsurf.pl/towar-3300-rrd_global ... ashem.html.

Uczylismy sie przy roznych wiatrach, raz latawiec nie chcial wstac, drugi raz, prawie rwal mnie jak byl w zenicie.
W takim razie poszukam czegos, moze sie trafi jakas promocja na 7ke, ewentualnie jakby byla to 6 brac czy to juz za malo?
Pzdr.

Awatar użytkownika
rolnik

Post02 sty 2012, 18:47

to z koluszkiem przy knadze to trymer (celowo nie nazywam tego linka depowera w niektorych kiteach jest tasma wolalem nie wprowadzac w blad) . 6 metrowy kite bedzie mniej uniwersalny dla Was jak 7 do tego wiekszy "wariat" szybszy i trudniejszy do ogarniecia .

bunny
Kontaktowanie:

Post02 sty 2012, 20:01

Wielkie dzięki za rady, w takim razie będę szukać ładnej 7ki. Ja wiem, ze tych pytań jest na forum tysiąc, ale czy prawdopodobnie ten latawiec będzie służył tylko mi, czy mogą się zdarzyć warunki, że uciągnie mojego 90kg pana?

Jak już wcześniej pisałam, mój bar to rrd global bar v3, i ponieważ mamy już takie dwa, chciałabym przy nim zostać. Z tego co patrzę, zastanawiam się nad rrd obsession mk3 freestyle 7m. Czy ktoś zaproponuje jakaś inną sztukę za rozsądne pieniądze, co by pasowały do baru, czy jestem już raczej skazana na rrd?

Pozdrawiam i dziękuję z góry,

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post02 sty 2012, 20:08

bunny pisze:czy jestem już raczej skazana na rrd?

Nie jesteś. Ja z takowym barem pływam na Ozone i jest git :)

Awatar użytkownika
rolnik

Post02 sty 2012, 22:59

czy jestem już raczej skazana na rrd?
nie ale sadze ze dobrze miec set jednej firmy (jeden dystrybutor wiadomo do kogo udezyc w sprawie czesci zawsze jakis upuscik mozna wytargowac za lojalke hehe i takie tam .Dla mnie 7 to najfajniejszy rozmiar ostatnio najczesciej uzywany ; waze ponad 85 kg .

bunny
Kontaktowanie:

Post03 sty 2012, 03:54

W takim razie wiem juz wszystko. Mam argument, ze latawiec nie będzie tylko dla mnie a ja będe sie chyba pewniej czula.
Dziekowac wszystkim !

Wróć do „Pierwsze Kroki”