Pinio pisze:też Cię lubię
wzajemnie
Pinio pisze:też Cię lubię
Pinio pisze:Młoda wiesz co normalnie muszę Cię poznaćserio
![]()
Aparatka
felix8024 pisze:Jestem po kursie i w trakcie kupowania sprzetu..
Zabawa latawcem na brzegu to z 10%, no moze z 20% i to w zasadzie ta prosta cześć. Zabawa sie zaczyna jak juz masz piewsze starty z deską.
Jak cie wyrywa z butów bo dajesz za dużą moc, jak cie ciagnie na wode, jak ci sie linka zaczepi za strapy, jak nie mozesz wystartować, jak ci deska ucieknie i zdryfuje, to mi sie zdarzyło już po godzince. Żeby sie uczyć musisz miec latawiec, deske, trapez, pianka tez mile widziana bo bedziesz marznąć, no i kamizelka jak twoj pierwszy ślizg skonczy sie na głębszej wodzie. Ze swojego doświadczenia jako świeżo upieczony "kajter" jeżeli masz kogoś kto pływał ma wiedze to bez problemu przekaże ci potrzebne informacje i nauczy cie bezpiecznie obchodzić sie z latawcem.
To są proste rzeczy, troche czasu wymaga nauczenie mózgu odpowiednich odruchów,np. jak za szybko przejdziesz przez zenit i zaczynasz orać plaże to odpuścić bar zamiast go kurczowo ciągnąć, nie kręcić barem jak kierownicąitd. Ale tak jak powiedziałem nie jest to matematyka kwantowa, proste rzeczy, ale trzeba je znać żeby pływać, i żeby pływać bezpiecznie.
Takie są moje wrażenia.
gr8 pisze:(ja bym tylko usunal z tamtej wypowiedzi "szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron" i na pewno lepiej by to wygladalo... pomysl, ze innym tez sie moze nie chciec poswiecic nawet tych kilku minut dla kogos z takim nastawieniem.... no, ale ja sie nie znam)
Wracajac do sprzetu to oczywiscie sugerujac sie tabelka z pierwszej strony to powinien byc latawiec w rozmiarze do 10m2. Mi polecali Cabrihna'e 10m2 na moje 75kg, wiec jedynie moge stwierdzic, ze taka Cabrinha 8m2 (moze nawet 7m2) powinna byc ok na poczatek.
Milej przygody.
Nomercy pisze:nareszcie ktos skorzystal![]()
![]()
![]()
![]()
Ziomek. pisze:Kamilos pisze:Witam
Poradżcie, czy na początek przygody z kitem, po kursie, przy wadze 100 kgwarto decydować się na latawiec Best Kahoona 13,5m jako podstawoy i na 9,5 m jako niskowitrowy
![]()
z góry dzięki
przypuszczam, ze miałeś okazję pływać na tym kajcie?
jeśli tak to wiesz, że trudno o lepiej ciągnący w dolnym zakresie kite
oraz że progress na nim jest zadziwiająco szybki
nie jest to zły wybór dla Ciebie
pzdr
M. pisze:W takim razie jakie wymiary powinna mieć deska i reszta sprzętu na osóbkę 165cm wzrostu i 55kg wagi?
M. pisze: szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron
Aga pisze:M. pisze:W takim razie jakie wymiary powinna mieć deska i reszta sprzętu na osóbkę 165cm wzrostu i 55kg wagi?
latawiec typu BOW do 9m, deska max 129cm,trapez M, pianka ok 4x3mm M.M. pisze: szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron
to nie jest sport dla leniwych...
i troszkę więcej pokory...
gr8 pisze:Z tabelki?
Studiowalem ją jak szukalem optymalnego rozmiaru latawca dla siebie.
Ale moze trzeba by bylo troche tą tabelke uaktualnic? poprawic?
Dla mojej wagi wychodzi min. 12m2... jak pytalem tu na forum to radzili rozmiar 10-12m2, a na koniec uslyszalem, ze Cabrinha 10m2 (nawet 9m2 w zupelnosci mi wystarczy)
Tak czy inaczej pomysl super i wielkie dzieki za tabelke![]()
Mi sie przydala w ogolnym rozeznaniu
M. pisze:
albo tygodniowy kurs, albo sprzęt. Gdy mam do wyboru, wolę sprzęt gdyż u nas nie zawsze pogoda jest odpowiednia na taki kurs, a kasa przepada...
M. pisze:Pinio pisze:Tak jak mówi przedmówca idź na kurs albo znajdź kogoś,
kto Cię poprowadzi za rączkę na początku się przyda![]()
Ja uczyłam się sam i nie polecam![]()
szkoda akurat w moim przypadku czasu dobrze, że nie zdrowia
Znajomy kiedys pływal na kajcie. Proponuje mi on zakup najpierw latawca, ...
dany pisze:190 cm / 105 kg,
Szukam deski...
(od najtańszej)
RRD BS3 2008 150x45 (ok 1000)
RRD Placebo 142x45 (ok 1300)
Su-2 BigFoot 2009 135x45 (ok 1500)
NOBILE NBL 142x42 (ok 1850)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości