PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
M.
Kontaktowanie:

Post28 lip 2009, 21:26

Pinio pisze:też Cię lubię :wink:

wzajemnie

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post28 lip 2009, 21:28

Młoda wiesz co normalnie muszę Cię poznać :arrow: serio :!:
Aparatka :D

M.
Kontaktowanie:

Post28 lip 2009, 21:34

Pinio pisze:Młoda wiesz co normalnie muszę Cię poznać :arrow: serio :!:
Aparatka :D

Pinio, Pinio... szybki jesteś :twisted:
może kiedyś na kajcie? kto wie... ;>

Awatar użytkownika
Felix

Post28 lip 2009, 21:49

Jestem po kursie i w trakcie kupowania sprzetu..
Zabawa latawcem na brzegu to z 10%, no moze z 20% i to w zasadzie ta prosta cześć. Zabawa sie zaczyna jak juz masz piewsze starty z deską.
Jak cie wyrywa z butów bo dajesz za dużą moc, jak cie ciagnie na wode, jak ci sie linka zaczepi za strapy, jak nie mozesz wystartować, jak ci deska ucieknie i zdryfuje, to mi sie zdarzyło już po godzince. Żeby sie uczyć musisz miec latawiec, deske, trapez, pianka tez mile widziana bo bedziesz marznąć, no i kamizelka jak twoj pierwszy ślizg skonczy sie na głębszej wodzie. Ze swojego doświadczenia jako świeżo upieczony "kajter" jeżeli masz kogoś kto pływał ma wiedze to bez problemu przekaże ci potrzebne informacje i nauczy cie bezpiecznie obchodzić sie z latawcem.
To są proste rzeczy, troche czasu wymaga nauczenie mózgu odpowiednich odruchów,np. jak za szybko przejdziesz przez zenit i zaczynasz orać plaże to odpuścić bar zamiast go kurczowo ciągnąć, nie kręcić barem jak kierownicą ;)itd. Ale tak jak powiedziałem nie jest to matematyka kwantowa, proste rzeczy, ale trzeba je znać żeby pływać, i żeby pływać bezpiecznie.
Takie są moje wrażenia.

M.
Kontaktowanie:

Post28 lip 2009, 22:00

felix8024 pisze:Jestem po kursie i w trakcie kupowania sprzetu..
Zabawa latawcem na brzegu to z 10%, no moze z 20% i to w zasadzie ta prosta cześć. Zabawa sie zaczyna jak juz masz piewsze starty z deską.
Jak cie wyrywa z butów bo dajesz za dużą moc, jak cie ciagnie na wode, jak ci sie linka zaczepi za strapy, jak nie mozesz wystartować, jak ci deska ucieknie i zdryfuje, to mi sie zdarzyło już po godzince. Żeby sie uczyć musisz miec latawiec, deske, trapez, pianka tez mile widziana bo bedziesz marznąć, no i kamizelka jak twoj pierwszy ślizg skonczy sie na głębszej wodzie. Ze swojego doświadczenia jako świeżo upieczony "kajter" jeżeli masz kogoś kto pływał ma wiedze to bez problemu przekaże ci potrzebne informacje i nauczy cie bezpiecznie obchodzić sie z latawcem.
To są proste rzeczy, troche czasu wymaga nauczenie mózgu odpowiednich odruchów,np. jak za szybko przejdziesz przez zenit i zaczynasz orać plaże to odpuścić bar zamiast go kurczowo ciągnąć, nie kręcić barem jak kierownicą ;)itd. Ale tak jak powiedziałem nie jest to matematyka kwantowa, proste rzeczy, ale trzeba je znać żeby pływać, i żeby pływać bezpiecznie.
Takie są moje wrażenia.

no proszę :) dziękuję bardzo za odpowiedź.

Z tego wynika, że bez sensu jest zakup najpierw latawca (aby nauczyć się go operowac, gdyż zupełnie inaczej wygląda to na brzegu, a inaczej już z deską na nogach w wodzie).
W takim razie jakie wymiary powinna mieć deska i reszta sprzętu na osóbkę 165cm wzrostu i 55kg wagi?

Proszę o konkretne wymiary, a nie odsyłanie na jakies inne fora gdzie podobny temat juz był, gdyż szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron, a dla Was- doświadczonych kajciarzy to chwilka na podanie mi takich danych :D (noo... przyłasiłam się trochę to proszę teraz o konkretne wymiary :p )

gr8

Post28 lip 2009, 22:54

(ja bym tylko usunal z tamtej wypowiedzi "szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron" i na pewno lepiej by to wygladalo... pomysl, ze innym tez sie moze nie chciec poswiecic nawet tych kilku minut dla kogos z takim nastawieniem.... no, ale ja sie nie znam)

Wracajac do sprzetu to oczywiscie sugerujac sie tabelka z pierwszej strony to powinien byc latawiec w rozmiarze do 10m2. Mi polecali Cabrihna'e 10m2 na moje 75kg, wiec jedynie moge stwierdzic, ze taka Cabrinha 8m2 (moze nawet 7m2) powinna byc ok na poczatek.

Milej przygody.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2009, 23:05

nareszcie ktos skorzystal :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

M.
Kontaktowanie:

Post28 lip 2009, 23:09

gr8 pisze:(ja bym tylko usunal z tamtej wypowiedzi "szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron" i na pewno lepiej by to wygladalo... pomysl, ze innym tez sie moze nie chciec poswiecic nawet tych kilku minut dla kogos z takim nastawieniem.... no, ale ja sie nie znam)

Wracajac do sprzetu to oczywiscie sugerujac sie tabelka z pierwszej strony to powinien byc latawiec w rozmiarze do 10m2. Mi polecali Cabrihna'e 10m2 na moje 75kg, wiec jedynie moge stwierdzic, ze taka Cabrinha 8m2 (moze nawet 7m2) powinna byc ok na poczatek.

Milej przygody.

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź :)

gr8

Post28 lip 2009, 23:14

Nomercy pisze:nareszcie ktos skorzystal :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Z tabelki?
Studiowalem ją jak szukalem optymalnego rozmiaru latawca dla siebie.
Ale moze trzeba by bylo troche tą tabelke uaktualnic? poprawic? ;)
Dla mojej wagi wychodzi min. 12m2... jak pytalem tu na forum to radzili rozmiar 10-12m2, a na koniec uslyszalem, ze Cabrinha 10m2 (nawet 9m2 w zupelnosci mi wystarczy ;) )

Tak czy inaczej pomysl super i wielkie dzieki za tabelke :clap:
Mi sie przydala w ogolnym rozeznaniu :thumb:

Awatar użytkownika
Kamilos
Deska: Master Kitboarding
Latawiec: Ozone Edge & Best Waroo
Kontaktowanie:

Post29 lip 2009, 07:45

Ziomek. pisze:
Kamilos pisze:Witam
Poradżcie, czy na początek przygody z kitem, po kursie, przy wadze 100 kg 8) warto decydować się na latawiec Best Kahoona 13,5m jako podstawoy i na 9,5 m jako niskowitrowy :?:
z góry dzięki :!:

przypuszczam :wink: , ze miałeś okazję pływać na tym kajcie?
jeśli tak to wiesz, że trudno o lepiej ciągnący w dolnym zakresie kite :idea:
oraz że progress na nim jest zadziwiająco szybki :shock:
nie jest to zły wybór dla Ciebie :idea:

pzdr

Dzięki,
tak, pływałem u Ciebie w szkółce :D
Ale jednak zdecydowałem się na używanego Ozone Edge 11, gdyż szkoda mi trochę rozwalać nowego (sorry Fuu1), a poza tym mam motywację by coś jeszcze zrobić ze swoją wagą :D
pozdrawiam

Aga

Post29 lip 2009, 09:42

M. pisze:W takim razie jakie wymiary powinna mieć deska i reszta sprzętu na osóbkę 165cm wzrostu i 55kg wagi?

latawiec typu BOW do 9m, deska max 129cm,trapez M, pianka ok 4x3mm M.

M. pisze: szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron

to nie jest sport dla leniwych...
i troszkę więcej pokory...

M.
Kontaktowanie:

Post29 lip 2009, 17:17

Aga pisze:
M. pisze:W takim razie jakie wymiary powinna mieć deska i reszta sprzętu na osóbkę 165cm wzrostu i 55kg wagi?

latawiec typu BOW do 9m, deska max 129cm,trapez M, pianka ok 4x3mm M.

M. pisze: szczerze nie mam ochoty na przeszukiwanie kilkudziesięciu stron

to nie jest sport dla leniwych...
i troszkę więcej pokory...

Dzięki bardzo :) , narazie wiem już wszystko.
----
Jak to łatwo jest kogoś ocenić po kilku słowach... -.-

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2009, 22:23

gr8 pisze:Z tabelki?
Studiowalem ją jak szukalem optymalnego rozmiaru latawca dla siebie.
Ale moze trzeba by bylo troche tą tabelke uaktualnic? poprawic? ;)
Dla mojej wagi wychodzi min. 12m2... jak pytalem tu na forum to radzili rozmiar 10-12m2, a na koniec uslyszalem, ze Cabrinha 10m2 (nawet 9m2 w zupelnosci mi wystarczy ;) )

Tak czy inaczej pomysl super i wielkie dzieki za tabelke :clap:
Mi sie przydala w ogolnym rozeznaniu :thumb:

Tabelka powstala gdzies w maju lub czerwcu tego roku (2009)
Pablo ja wstawil na poczatek, zeby kazdy zerknal jak zaczyna czytac watek, ale chyba nie do konca to sie sprawdza, poniewaz kazdy mysli, ze to wymiary sprzed kilku lat :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Ponadto, kazdy tez ma rózne preferencje
Niektórzy lubia plywac przezaglowani, inni nie
Jedni plywaja na max power, drudzy spokojnie
Tak wiec nie dogodze 100% :twisted: :twisted: :twisted:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2009, 22:55

M. pisze:
albo tygodniowy kurs, albo sprzęt. Gdy mam do wyboru, wolę sprzęt gdyż u nas nie zawsze pogoda jest odpowiednia na taki kurs, a kasa przepada...

a w której to niby szkole takie "zasady" obowiązują??
bo "coś mi się nie wydaje" :wink:

M. pisze:
Pinio pisze:Tak jak mówi przedmówca idź na kurs albo znajdź kogoś,
kto Cię poprowadzi za rączkę na początku się przyda :idea:
Ja uczyłam się sam i nie polecam :arrow:
szkoda akurat w moim przypadku czasu dobrze, że nie zdrowia :!:

Znajomy kiedys pływal na kajcie. Proponuje mi on zakup najpierw latawca, ...

to "świetne" :/ rozwiązanie ..DLA ZNAJOMEGO , który chce sprzedać sprzęt :wink:

potem przychodzi do nas taka ważąco niecałe 60 kg "nabywczyni"
z trudną , wieeeeelką jak słoń 18tką F-One
i ..nie bardzo wiemy CO mamy takiej powiedzieć
poza gratulacjami dla naciągacza...

(historia AUTENTYCZNA - jedna z WIELU :idea: )

pzdr

PS: IDŹ NA KURS - serio - OSZCZĘDZISZ SPORO CZASU I PIENIĘDZY (na zbędne i nietrafne zakupy)..

dany

Post02 sie 2009, 21:24

dany pisze:190 cm / 105 kg,

Szukam deski...
(od najtańszej)
RRD BS3 2008 150x45 (ok 1000)
RRD Placebo 142x45 (ok 1300)
Su-2 BigFoot 2009 135x45 (ok 1500)
NOBILE NBL 142x42 (ok 1850)

Kupiłem
BOW Slingshot T2 14m2 i
Su-2 BigFoot 2009 135x45

i jest zajeb... pływałem przy 4/5, bałem się ze bedzie za duża latawka, ale jest extra, deska tez świetna, bardzo fajnie ostrzy, łatwo sie startuje poczatkującemu, dzisiaj próbowałem jej na wake (w Szczecinku) i świetnie, dla mnie lepiej niz na wakowej, zobaczymy jak z trikami będzie

Także generalnie osobom o zblizonych parametrach polecam tego typu zestaw.

Wróć do „Pierwsze Kroki”