PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post20 kwie 2016, 14:03

sztyvny pisze:Cześć.
Kolega wyprowadza się na tarife i chce rozpoczac przygodę. Waży 70kg. Jakie 2 kity, jaka deske mu polecić. Delty, open c?macie namiary na kogoś kto tam szkoli?

Dominika Kiterelax Relska - szkolka Polska - Hela Sikora - tez polecam bardzo fajny kontakt

obie na FB znajdziesz bez problemu

co do kajtow to 8-12 da najwiekszy zakres. 7-10-13/14 bylby bardziej ok. Silnowiatrowy sie przyda na pewno chyba ze bedzie sie bal wychodzic na warun 30+

deska 136 Clash 2.0 w tarifie pewnie bedzie mozna dostac w miare szybko i za dobre pieniadze bo to lokalny sprzet. Nobile NHP tez bedzie dobra w podobnym rozmiarze. Obie deski nie przeszkodza w nauce ale i zostana na dluzej.

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post20 kwie 2016, 14:21

luuuka pisze:Wainman Punch 10,5; Cabrinha Swichblade 11; F-One Bandit 11. Wszystkie z lat 2014-2015 używane / potestowe pojawiaja się w okolicach 3k - z barem,

I jeszcze jedna sprawa, czy taki rozmiar (8m2) któregoś z powyższych latawcow, bedzie dobry dla mojej żonki, co to waży 50kg i być może rozpocznie jakimś kursem w tym sezonie przygodę z kitesurfingiem. I co doradzicie jeżeli chodzi o deskę?
Pozdrawiam i z góry dzięki.
:D

Cena 3 tys z barem za 2014-2015 dobra - sprawdz tylko czy latawiec nie jest wytrzepany - (szeleci material czy ma spekania czy sa przetarcia w istotnych miejscach) zuzycie linek tez wiele mowi o przebiegu latawca. ostroznie bym pdchodzil do ofert szkolkowych bo nie sa najtansze a sprzet mimo ze mlodszy to czesto mocno uzywany zwlaszcza mniejszych rozmiarach. Ale trafiaja sie tez fajne okazje wiec warto sprawdzic latawiec na zywo a nie tylko po zdjeciach.

Moge polecic Bandita - sam plywam na 14stce i uwielbiam. Switchblade ma swoich zwolennikow ale dla mnie troche wolny i nie przekonuje mnie system zrywki w modelach do 2014. (bar 2015/2016 rewelacja i oby wszyscy poszli w tym kierunku) (mialem kiedys przypadkowe zrywki na glebokiej, np fala wrzucila mnie na deske i niechciacy poszla zrywka - mozliwosc poskladania sie na glebokiej wodzie na fali jak mocno wieje jest dosc istotna Cabrinha wymaga wprawy i warto pocwiczyc jesli sie zdecydujesz na starszy model)

dla was set 8-11 (lub nawet 12 na slaby wiatr) bedzie ok. 8 dla żonki na srednie warunki potem przyda sie jej cos mniejszego.

Awatar użytkownika
Renault

Post27 kwie 2016, 22:32

Witam szukam pomocy w znalezieniu dechy waga 75~77 nie mam kursów ale pływam ,czegoś na początek najlepiej z drugiej ręki i nie drogo ktoś coś poleci

luuuka
Deska: Nobile T5
Latawiec: Wainman Hawaii Punch

Post02 maja 2016, 08:40

ls84 pisze:Cena 3 tys z barem za 2014-2015 dobra - sprawdz tylko czy latawiec nie jest wytrzepany - (szeleci material czy ma spekania czy sa przetarcia w istotnych miejscach) zuzycie linek tez wiele mowi o przebiegu latawca. ostroznie bym pdchodzil do ofert szkolkowych bo nie sa najtansze a sprzet mimo ze mlodszy to czesto mocno uzywany zwlaszcza mniejszych rozmiarach. Ale trafiaja sie tez fajne okazje wiec warto sprawdzic latawiec na zywo a nie tylko po zdjeciach.

Moge polecic Bandita - sam plywam na 14stce i uwielbiam. Switchblade ma swoich zwolennikow ale dla mnie troche wolny i nie przekonuje mnie system zrywki w modelach do 2014. (bar 2015/2016 rewelacja i oby wszyscy poszli w tym kierunku) (mialem kiedys przypadkowe zrywki na glebokiej, np fala wrzucila mnie na deske i niechciacy poszla zrywka - mozliwosc poskladania sie na glebokiej wodzie na fali jak mocno wieje jest dosc istotna Cabrinha wymaga wprawy i warto pocwiczyc jesli sie zdecydujesz na starszy model)

dla was set 8-11 (lub nawet 12 na slaby wiatr) bedzie ok. 8 dla żonki na srednie warunki potem przyda sie jej cos mniejszego.

Dzięki za podpowiedzi. Tak właśnie od pewnego momentu zacząłem celować w Bandita, raz się pojawiają, raz znikają, niektóre trochę wiszą - teraz np. jest coś takiego - czy ktoś może podpowiedzieć, czy warto się tym zainteresować?
I jeszcze mam pytanie na temat Wainmana, bo jakoś są one mało popularne (a przynajmniej pomijane). Gdzieś wyczytałem, że ich "rodowód" sprowadza się do wave, czy ktoś sobie pływa na takich freeride i może delikatnie lata? Ja osobiście spojrzałem w ich kierunku, bo powiedział mi o nich człowiek którego spotkałem na snowboardzie - i zachwalał.

No i jeszcze deseczka, wcześniej pisałem o Nobile NBL, ale jakoś nie mogę nic konkretnego znaleźć ;-/
Na chwilę obecną za to mam dwa typy:
1. Best Armada
2. North X-ride

Przy mojej wadze (65kg +/-2) celuję w jakąś dość uniwersalną deskę w rozmiarze 134 cm (+/- 1 cm), bo żadne wygibasy, tym bardziej UH, nie wchodzą raczej w grę - jak kiedyś zrobię coś co przypomina backrollla, to będzie chyba szał ;-P

A zupełnie poważnie, to uważam się za początkującego, czyli utrzymuję wysokość i nawet trochę ostrzę pod wiatr ;-) - i potrzebuję deski która będzie to jeszcze ułatwiać - czyli progresss ma być ;-D Moje założenie to głównie freeride, przy czym oczywiście chciałbym sobie ćwiczyć jakieś drobne triki ;-) ale póki co bez parcia.
Czy powyższe deski będą dobrym wyborem, czy szukać czegoś zupełnie innego (markowo i wielkościowo)?
Pozdro!

Czaro
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post03 maja 2016, 22:49

ARMADA deska 1 klasa

Awatar użytkownika
DeadMan
Dostał piwko: 1 raz

Post07 maja 2016, 17:58

luuuka pisze:
ls84 pisze:Cena 3 tys z barem za 2014-2015 dobra - sprawdz tylko czy latawiec nie jest wytrzepany - (szeleci material czy ma spekania czy sa przetarcia w istotnych miejscach) zuzycie linek tez wiele mowi o przebiegu latawca. ostroznie bym pdchodzil do ofert szkolkowych bo nie sa najtansze a sprzet mimo ze mlodszy to czesto mocno uzywany zwlaszcza mniejszych rozmiarach. Ale trafiaja sie tez fajne okazje wiec warto sprawdzic latawiec na zywo a nie tylko po zdjeciach.

Dzięki za podpowiedzi. Tak właśnie od pewnego momentu zacząłem celować w Bandita, raz się pojawiają, raz znikają, niektóre trochę wiszą - teraz np. jest coś takiego - czy ktoś może podpowiedzieć, czy warto się tym zainteresować?
I jeszcze mam pytanie na temat Wainmana, bo jakoś są one mało popularne (a przynajmniej pomijane). Gdzieś wyczytałem, że ich "rodowód" sprowadza się do wave, czy ktoś sobie pływa na takich freeride i może delikatnie lata? Ja osobiście spojrzałem w ich kierunku, bo powiedział mi o nich człowiek którego spotkałem na snowboardzie - i zachwalał.

No i jeszcze deseczka, wcześniej pisałem o Nobile NBL, ale jakoś nie mogę nic konkretnego znaleźć ;-/
Na chwilę obecną za to mam dwa typy:
1. Best Armada
2. North X-ride

Przy mojej wadze (65kg +/-2) celuję w jakąś dość uniwersalną deskę w rozmiarze 134 cm (+/- 1 cm), bo żadne wygibasy, tym bardziej UH, nie wchodzą raczej w grę - jak kiedyś zrobię coś co przypomina backrollla, to będzie chyba szał ;-P

A zupełnie poważnie, to uważam się za początkującego, czyli utrzymuję wysokość i nawet trochę ostrzę pod wiatr ;-) - i potrzebuję deski która będzie to jeszcze ułatwiać - czyli progresss ma być ;-D Moje założenie to głównie freeride, przy czym oczywiście chciałbym sobie ćwiczyć jakieś drobne triki ;-) ale póki co bez parcia.
Czy powyższe deski będą dobrym wyborem, czy szukać czegoś zupełnie innego (markowo i wielkościowo)?
Pozdro!

Co do aukcji z Banditem to mogę polecić, dobra cena jak za ten stan latawca.

Wainman to latawiec konstrukcji Delta i będzie mocno wyciągał do góry :!:
Natomiast F-One będzie latawcem zdecydowanie bardziej uniwersalnym, imo łatwiejszym i przyjemniejszym. - Co nie oznacza, że wainmany to złe latawce, wręcz przeciwnie :)

Co do desek - z tego co pamiętam to Armada jest deską raczej pod freestyle, aniżeli freeride. Bardziej do Twoich potrzeb pasowałby ten X-Ride.
Możesz także zastanowić się nad innymi markami, np Liquid Force czy Nobile.
I nie koniecznie NBL.
Skoro myślisz o jakimś tam skakaniu w przyszłości, może warto zakupić od razu docelową deskę? Np NHP?

luuuka
Deska: Nobile T5
Latawiec: Wainman Hawaii Punch

Post08 maja 2016, 14:53

A czemu nie NBl? Ona właśnie jest podobno z przeznaczeniem freeride'owym ułatwiająca ostrzenie - polecana na początek jako fajna decha do wszystkiego. Czy może jest za bardzo do wszystkiego?
A o NHP dookoła piszą że jest dość twarda.
Ja osobiście potrzebuję czegoś co przede wszystkim nie będzie mi przeszkadzało w dalszej nauce, w warunkach przede wszystkim półwyspu kilka razy w roku. Czyli 3-5 wyjazdów weekendowych plus 1-2 po tygodniu.
W przyszłości mam nadzieje na więcej :D

Opinie powyższych desek oczywiście nabyte tylko teoretycznie za pomocą czytania :roll:

A ten latawiec, to akurat chyba poszedł i aukcja znikła.
Szukam sobie zatem dalej.
A z Liquid Force jakie ewentualnie deski oglądać do pływania głównie prawo-lewo?
Dzieki za odzew :thumb:

Lukarone
Deska: Shinn Ronson
Latawiec: CORE XR7
Postawił piwka: 1 raz

Post10 maja 2016, 20:57

witam jestem po kursie 1 i 2 iko mam okazie zakupić latawkę Naish Torch 10 i 12 m kurs zrobiłem w tamtym roku ogólnie to dopiero początek mija waga 82 a wzrost 182 latawce są 2011r a pływam w rejonie Świnoujścia a co myślicie o desce 134x40 deluxe ? warto tym się interesować tym sprzętem na początek przygody z kitem. :D

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post10 maja 2016, 23:22

Torcha raczej odpuść na początek, chyba że jesteś zdecydowany iść w wakestyle/freestyle. Deska to się nie wypowiem :P

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post11 maja 2016, 18:51

o proszę, będzie kolejna osoba na spocie w Świnoujściu. Zależy, czy szybko "łapiesz temat". Nie będę mówił, że to zły latawiec, bo nauczyłem się na 12 mkw 2012 Torch płynąć na prawym halsie i mój pierwszy backroll pocisnąłem na Torczu 2013 12 mkw. Lipa z 2011 jest taka - przynajmniej dla mnie, że taśma, a właściwie linka DP jest od razu przy czikenie, według mnie słabe rozwiązanie, jednak Torcza wolałem na zwykłej taśmie umieszczoną nad głową. O rozmiarze, którym piszesz jest jak najbardziej na tak. 10 na normalne warunki Świnoujskie, 12 na słabszy wiaterek jak dla Ciebie (80 kg +). Jeśli pływasz z głową, a nie podniecasz się, że masz C-shape'a i wiesz co i jak to się je i z czym, a nie masz innego wyboru, to polecam. Choć nie ukrywam, lepiej gdybyś na spokojnie podszedł do tematu i potestował, nawet poprosił kogoś ze spota, czy mógłbyś na chwilę się przepłynąć i nie wydał kasy w błoto :thumbsup:

Lukarone

Post12 maja 2016, 09:05

Dzięki za porady faktycznie lepiej poprubować niz kupić coś z czego nie będę do końca zadowolony
Pochodze popatrze potestuje może decyzja z czasem będzie łatwiejsza. :)

Lukarone

Post14 maja 2016, 11:25

koledzy mam możliwość nabyć latawkę Best Kahoona v4 11.5 z 2013r bez napraw 11.5m Z Ori barem , co sądzicie o tym latawcu na początek? Warto iść w tym kierunku? Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.

kiteigor

Post14 maja 2016, 11:33

Lukarone pisze:koledzy mam możliwość nabyć latawkę Best Kahoona v4 11.5 z 2013r bez napraw 11.5m Z Ori barem , co sądzicie o tym latawcu na początek? Warto iść w tym kierunku? Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Ziomek zachwala, ja na Kahoonie nie latałem, więc nie będę mówił, czy polecam, czy nie. Bierz do testowania, ale na początek myślę, że jest okej, na pewno lepiej - jak nie jesteś pewny siebie w pierwszych krokach - niż Torch

Matriodali

Post14 maja 2016, 19:25

Witam!

Chcę rozpocząć przygodę z kitesurfingiem i jak to bywa potrzebuję sprzętu. Mam 180cm wzrostu i ważę 80kg. Mam możliwość kupna takiego zestawu:

- Latawiec 12m2 OCEAN RODEO BRONCO
- Latawiec 9m2 OCEAN RODEO BRONCO
- DESKA CABRINHA ICON 140
- trapez rozmiar M

Jak myślicie, bedzie ten zestaw odpowiedni do mojej wagi, wzrostu itd?

PS. Jeśli jest ktoś z Dublina to chętnie się poznam :)

Dzieki i Pozdrawiam!!

kiteigor

Post14 maja 2016, 19:33

Matriodali pisze:Witam!

Chcę rozpocząć przygodę z kitesurfingiem i jak to bywa potrzebuję sprzętu. Mam 180cm wzrostu i ważę 80kg. Mam możliwość kupna takiego zestawu:

- Latawiec 12m2 OCEAN RODEO BRONCO
- Latawiec 9m2 OCEAN RODEO BRONCO
- DESKA CABRINHA ICON 140
- trapez rozmiar M

Do wzrostu zbytnio się nie dobiera sprzętu. Wagowo taki set będzie idealny (9/12 138/140). Czy Ocean Rodeo...nie znam. Co do trapezu -zależy ile masz w pasie

Wróć do „Pierwsze Kroki”