sebek_sc pisze:Witam
Ostatnio na ebay uk dokonalem zakupu deski best spark 2011 135cm
Deska byla w komplecie z finami,padami i paskami. Problem w tym ze jeden z finow jest wiekszy od pozostalych i zamiast 1.5' ma wielkosc 1.8'
Moje pytanie dotyczy czy roznica wielkosci jednego z finow bedzie miala negatywny wplyw na plywanie na tej desce?
Sprzedawca zapewnil mnie ze to deska dla poczatkujacego, ja za takiego wlasnie sie uwazam, i nie bedzie to mialo wplywu na plywanie na tej desce.
Prosze wyjasnijcie mi jak to wlasciwie jest.
Hej,
podaj może jeszcze ile ważysz (co do doboru rozmiaru) i ile zapłaciłeś/masz zamiar zapłacić za te deseczkę (można będzie coś więcej powiedzieć).
Jeśli chodzi o samą w sobie deskę wiele nie pomogę, gdyż nie miałem okazji się przepłynąć, ale z opisu producenta jest rzeczywiście przeznaczona dla początkujących.
Co do finów, nie powinno to mieć większego czy w ogóle specjalnie odczuwalnego wpływu, zwłaszcza jak dasz tego dłuższego fina na przednią krawędź (choć z reguły daje się większe finy na tylną krawędź, ale nie próbowałem z 2różnymi finami na tej krawędzi, tak czy siak, jakiegoś wielkiego wpływu to nie będzie miało) , zawsze pozostają Ci dwie dodatkowe opcje -
a) jak się uda to załatwiasz sobie jednego fina 1.8' i wstawiasz 2 finy 1.8' na krawędź "pięt", i 2 finy 1.5' na przednią krawędź
b) dokupujesz komplet finów, nie powinien być to wielki wydatek.
Swoją drogą dosyć krótkie te finy jak na deskę dla początkującego, 1.5 cala to ~ 3,8 cm, standard to 4,5-5,5 cm. (dłuższe finy = prostsze i lepsze ostrzenie)
Pozdrawiam.