KTÓRY BOW MA NAJLEPSZĄ CHARAKTERYSTYKE ?

Forum dla początkujących
RafVanRut
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 01:59

Nawiązanie do innych firm jak :
NORTH REBEL
RRD
SLINGSHOT

-"ŚWIĘTE słowa Ja tam "wolę" wszystko co fajnie lata i się nie psuje za bardzo" (też bym tak chciał [peg]).

jeżeli chodzi o Slingshot to mało widziałem więc się nie zastanawiałem ale jeżeli ktoś mi napiszę co i jak to może wezmę pod uwagę np jeżeli ktoś miał np Best i Slingshota i potrafi mi opowiedzieć na pytanie gdyby teraz miał kupić jeden kite to który by wolał i dlaczego podając konkretnie rocznik oraz model tego Slingshota bo Besta wiadomo chyba i już nie odbiegamy od 07/08 tylko kategoriami bo inaczej to chyba będzie jak porównanie mandaryny i monroe albo madonny a to nie te czasy że by brać S 09 z B 07 bez takich mi tu też jazd :P

Jeżeli chodzi o North Rebel czy to oby nie jest kontynuacja C ? (mogę się mylić i nie jestem pewny więc pytam)

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 07:26

RafVanRut pisze:
Jeżeli chodzi o North Rebel czy to oby nie jest kontynuacja C ? (mogę się mylić i nie jestem pewny więc pytam)

Na pewno nie.
C - Vegas.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post18 sie 2009, 08:55

tóry z nich do freeride najlepiej się nadaj oraz ma małe siły na barze trymer na tasme reszta mi jest obojętna to tyle

z ozona do freeride 07 i 08 edge ewentualnie sport godny polecenia tylko ciezko trafic w rozsadnych pieniadzach .

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 09:10

RafVanRut pisze:Jeżeli chodzi o North Rebel czy to oby nie jest kontynuacja C ? (mogę się mylić i nie jestem pewny więc pytam)

Raf - NORTH REBEL to latawiec ze "stajni" NORTHA przeznaczony do freeride/wave - bardzo przyjazny i bezpieczny dzięki piątej lince. Polecany dla początkujących ze względu na swoje właściwości, dzięki którym możesz stawiać pierwsze kroki z kite i szybko się rozwijać ale także pływać super wave, race i całkiem ok oldskul kiedy już nabierzesz umiejętności. Fajnie na nim poskaczesz a w górnym zakresie wiatrowym długo "powisisz" ;)

Więcej informacji znajdziesz tu:
Strona NORTH
Opis i test
Obszerny opis i test

Obrazek

Obrazek

Jest tego sporo - jeśli będziesz potrzebował więcej informacji - pisz. Jak widzisz w teście JEDYNYM minusem REBELA jaki zauważyli testerzy było to, że musieli ten latawiec zwrócić :D
ALOHA!

RafVanRut
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 09:36

Witam ponownie spodobała mi się wypowiedz rolnika -"ciezko trafic w rozsadnych pieniadzach" no właśnie to jest problem dlatego właśnie skupiam się na tych modelach i markach które wcześniej wymieniałem gdyż jest tego wiele na rynku i dostępne w różnych stanach jedne to szmaty i śmietniki a drugie extra zadbane lecz ciut drogie no na nowego rebelka bym się połakomił lecz tu jest opcja tylko czasu by zdobyć potrzebne środki dlatego nad nowym narazie nie myślę bo koszta są duże uczę się jeszcze i pewnie przez całe życie będę się uczyć :P i jak bym zepsuł kite za takie pieniądze to chyba na linkach od bara bym się powiesił na pierwszym lepszym napotkanym drzewie.

Dlatego dziękuję za poradę co do Northa i prosiłbym o jednak skupienie się na liście kite-ów z listy bowiem są na rynku za całkiem przyzwoite pieniądze.

Ozon Edge i Sport pewnie widziałem na wodzie właściwie to sprzęty jakie widuję głównie to Ozony , Cabrinha , Best skoro tyle tego to chyba dobre czasem widuję egzotyczne firmy dla mnie jak Naish Cult zobaczyłem i myślałem ojej wykręcony sprzęt :D ale jednak upieram się przy sprawdzonym sprzęcie typu Bow niż wymyślne Naish chociaż fajnie wyglądają ale wygląd to nie wszystko :P (podobno:D)

Pozdro Walking On Water

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 10:02

Raf - bez urazy - wywaliłem Ci "litanię" w odpowiedzi ale uznałem, że sobie "daruję" bo skoro głównym wyznacznikiem przy zakupie kite jest to ile ich lata (bo to znaczy, ze na pewno dobre ;) i ile ich się sprzedaje na allegro i w jak niskich cenach - bo to znaczy, ze na pewno popularne - czyli znów dobre ;)) to nie ma sensu pisać wiele. Waroo Ci polecam - fajny latawiec freeride/allround (notabene IDENTYCZNY target jak REBELa ;)) a i super fristajl da się na nim odwalić (pooglądaj zdjęcia Ziomka - można się zdziwić co ten "dziadek" odwala na Waroo albo ManianaRewa na Waroo 2006 - dla mnie MISZCZ!) - podobno 2009 najciekawszy ale pływałem tylko na 2006 12m (wg mnie super) i 2008 13m (wg mnie słaby). Na reszcie nie pływałem więc się nie wypowiem ale to porządne firmy więc bubla nie kupisz raczej. Pozdrawiam!

ps - Darek - sorki za "dziadka" ;)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 18:52

ja tam zwolennikiem 5 linki nie jestem i nie będę - co nie zmienia faktu że mając do wyboru waroo i ozona wziąłem ozona (chodzi o rozmiar 7m2) z większych tak koło 11-13m2 też szukam jakoś po tych dwóch firmach (best/ozone) ale znó skłaniam się ku ozonowi bo edge 07 ma bardzo przyzwoity dół. A to jest głównym wyznacznikiem dla mnie przy większych latawcach. Z drugiej strony da kogoś kto się dopiero uczy 4 linki besta moim zdaniem mają większą rację bytu - nic się nie poprzewija - nawet jak klapnie z zenitu (chociaż klapnąć bestem od rocznika 08 w górę - ciężko jak wieje ponad 10kt, a ozone potrafi spaść z nienacka)

RafVanRut
Kontaktowanie:

Post20 sie 2009, 01:44

Witam no w sumie to tak sugeruję się tym co działa na rynku i w tym kierunku idę bo skoro dużo lata dużo jest sprawdzonych lepiej myślę kupić coś co się widziało w akcji niż jakiś egzotyk bo można się zawieść :D jeżeli większość ludzi kupiło i lata tzn sprzęt powinien być ok możliwe że te ptaszki nieloty leżą sobie w sklepie i obrastając pajęczynką z dwóch powodów albo lata ale nie tak jak trzeba albo za droga impreza :D tak wiem że opcja też zależy od poziomu raidera i zgadam się z tym ale jeżeli nawet nowicjusz jak ja radzi sobie na Best Waroo lub Cabrinha Crossbow no i również widzę że są też na wodzie maniaki skoków to chyba i mi podpasuje sprzęt.

Best Waroo 06/07 to co usłyszałem na plaży to podobno wypas sprawa i ludzie sobie chwalili i powiedzieli jeżeli już będą zmieniać to tylko na Best Waroo tyle że nowszy model bo wszystko im pasi puszcza się bar i totalnie odpuszcza moc gdzie właśnie taką cechę chciałbym posiadać to już podstawa jeżeli chodzi o moje wymogi (proszę podajcie więcej przykładów które kite mają takie samą cechę lub jeszcze lepiej odpuszcza moc)

Thx Pozdro

Windcatcher

Post20 sie 2009, 10:09

RafVanRut pisze:puszcza się bar i totalnie odpuszcza moc gdzie właśnie taką cechę chciałbym posiadać to już podstawa jeżeli chodzi o moje wymogi (proszę podajcie więcej przykładów które kite mają takie samą cechę lub jeszcze lepiej odpuszcza moc)

W takim razie obejrzyj sobie system Cabrinhy, to dopiero odpuszcza moc :) W latawcach z 2008 nazywał się Override2.
http://gallery.cabrinhakites.com/video/ ... ide2-video

W latawcach z 2009 nazywa się IDS i jeszcze ma dodatkową linkę.
http://gallery.cabrinhakites.com/video/ ... wer-system

Jiraya

Post20 sie 2009, 11:54

RafVanRut pisze:
PS. Ziomek podaj mi pare przykładów dlaczego 2 ostatnie pozycje radzisz mi sobie odpuscic ??

Pozdro all walking on water

Bo na nich nie pływał :lol: :lol: :lol:
Ja mam gaastre i lata bardzo fajnie

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2009, 12:08

co do odpuszczania mocy o 100% - na samym poczatku - owszem docenisz taką cechę - pozniej natomiast zacznie Ci to przeszkadzać - każde odpuszczenie baru bedzie rownać się utracie mocy - po lądowaniu, czy podczas skoków - przydaje się czasem trochę swobody ruchów. W moim RRD type 9 moge odpuscic około 95 % mocy ( na oko ) w fazie lotu zaczyna mi to przeszkadzać - przydałby się jakiś stoper, albo coś :) ( z wiadomych przyczyn nie będzie używany podczas skoków, ale podczas kilometrowych wypraw rejsowych byłby pomocny )
Samo zjawisko odpuszczenia mocy do 100% jest rewelacyjne - powiedzmy ze wazysz tyle co ja ( 90 kg ) wieje 25-30 węzłow masz w rekach 12sto metrowy latawiec ( troszkę dużo na taki rozmiar, ale 12stka to mój jedyny kajt - podobnie jak u wiekszosci zaczynających)- po odpuszczeniu baru i zaciągnieciu trymera jesteś w stanie spokojnie stać na plazy bez zbytnich podskoków podczas szkwałów - w chwili zaciągnięcia baru do konca zaczynasz się najzwyczajniej unosić.
Jestem przekonany, że 90% wszystkich bowów i hybryd będzie miało taka właśnie właściwość.
W drugą stronę kto lubi pływac przy granicznie niskim wietrze walcząc o wysokość i ledwie skacząc ? - to juz naprawde musi być desperacja po miesiącu bez kajta :) . Wybierz dlatego ofertę najlepszą pod kątem cena/jakosc/intuicyjnosc obslugi. Nie ma sensu kierować się ilością linek - jedni lubią 4 inni wola 5 - tak czy siak jesli kupisz latawiec produkowany na lata 2007 w gorę - będziesz zadowolony - na mnie ogromne wrazenie zrobil slingshot REV 9m - jego sily na barze byly zerowe, a po zaciagnieciu dostawał mega kopniaka, ale zalezne to bylo jednie od mojego braku doswiadczenia w tej materii.
Wez kilka latawek do ręki - podepnij się, zobacz jak dzialaja zrywki, trymery i sam latawiec.
Jako czlowiek ktory przechodzil przez identyczną drogę moge polecic slingshota REV, RRD na 2009 jak i na 2008 ( HT II i Type 9 ) raz mialem w rekach besta waroo 7m i tez bylem pozytywnie zaskoczony.

Powodzenia w wyborze i nie sugeruj się zadnymi zakresami wiatrowymi ani innymi czysto teoretycznymi parametrami - jesli bedzie to bow, lub hybryda - będziesz zadowolony.

Wróć do „Pierwsze Kroki”