CZy nie widzicie zagrożenia ?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
ZaŻenowany

Post14 cze 2005, 14:58

Jak w temacie a pytanie dotyczy, bardzo poważnie, przyszłosci funcjonowania szkół kiteowych !
Ostatnio z różnych stron (zwłaszcza nie-kiteowych) dochodza mnie słuchy i opinie, że zageszczenie i funkcjonowanie szkół na półwyspie powinno zostac zastopowane a nawet zabronione !
powód - duże zagęszczenie na wodzie a zwłaszcza osób uczacych sie !
pływajacy kiter to nie problem - jednak mnóstwo szkółek i kursantów na wodzie z co kawałęk leżącymi linkami na wodzie to juz PROBLEM.
szkółki powstaja jak grzyby po deszczu i ... powstają konflikty, skargi i wypadki.
prosze o poważne odpowiedzi i wypowiedzi na ten temat !!!

pedro

Awatar użytkownika
jinx
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 19:26

deskarze maja wieksze prawo do polwyspu ? nie sadze zawsze mozemy zlozyc zbiorowa skarge to trybunalu w Hadze :D A tak serio to wystarczy wytyczyc jakies miejsca dla linek i po sprawie, mysle ze to jest jakis kompromis.

Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 19:35

Zastopowane albo zabronione to nic z tego :)

Moim zdaniem jest jedno rozwiazanie - nowe szkolki nie beda powstawac, bo nie bedzie dla nich miejsca :) a jak na sile beda sie pchac to beda stanowic (kajciarze) zagrozenie, wiec wtedy mozna taka szkole zgodnie z prawem usunac! a przynajmniej UTRUDNIC "nieco" zycie :P (czego oczywiscie nie popieram:) )

A szkolki ktore juz istnieja powinny zgodnie z dobrymi obyczajami i zgodnie z przepisami prowadzic dalej swoje dzialalnosci i ju :) a wieczorem na broo..

i to byla powazna odpowiedz, tylko jezykiem nieco luzniejszym :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 20:41

spróbuję poważnie na dosć niepowazny post..
singx: zabronić? :roll:
pies ogrodnika?? :wink:
sluchaj: tak sie sklada ze czterdziesto milionowa Polska ma taką ot "nieduzą" Zatokę, plytką dosć, z dośc częstym wiatrem i dlugim (okolo 5-6 miesięcy) sezonem [chopaki caloroczniaki - darujcie mi :wink: ]
i.. nie dziwota że większość z surf-rodaków (i nie tylko) TU ciągnie w każdej wolnej chwili
Ty z tego co wiem też nie jezdzisz na snowboard do Olsztyna..
i wiesz co: ja się zaj...scie ciesze z tego spotu, gadalem z Czechami :wink:

funkcjonowanie? :sugerujesz że lepiej by szkól w ogole nie bylo?

Co do zageszczenia: faktycznie jak jest szkola na szkole, jak u ciebie na spocie, moze to utraudniac organizację szkoleń, ale wierz mi ze dla chcącego..
a jeśli uważasz ze Egipt jest boski - pojedz tam kiedyć nie przed czy po ale W sezonie..
poza tym nie dziwię się że narzekasz na brak miejsca na linki itd, z "TAAKĄA" plażą.. :wink:
Obrazek
też kiedyś narzekalem
poki nie przyjechalo.. "zlodowacenie" :wink:
ktore kosztowalo niemalo..
nie sadze by TERAZ stanowilo to problem, ja nie odczuwam tego co ci ze stron nie-kiteowych
a jak poplywac na zatloczonym kempingu?
dalej od brzegu :idea: :?:
Baltyk??
..wiem, wiem: trza umiec :roll:
ok, ale znów mozesz charytatywnie wspomóc rozwój zwiekszając miejsce na Zatoce i ..przestać plywać :?
zastanów się nad tym co piszesz
mnie trochę przeszkadza tlok na polskkich drogach (w tym na Pówyspie w weekend) więc ...zabrońmy uczyć i wydawać prawa jazdy i sprzedawać samochody
nowych na księżyc, i kierowców i kiterów
snowboardzistów zreszta tez, nie do zniesienia te kolejki w weekendy i tkok na stokach (w tym lodowcach)
dżizas..
w plackach robie nieco dluzej niz ty, ale konflikty i skargi mnie ominęly :roll:
btw: pozdrów kręgi nie-kiteowe :wink:

Bad-Max: JAK chcesz "utrudniac" życie nowych szkól?? :roll: :(
luudzie co wy piszecie..

szit..

Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 20:56

Ziomek. za bardzo ironizujesz cala sytuacje.. nie mozna tego porownywac do zakazu wydawania ludziom prawa jazdy bo jest tlok na drogach :)

Co do utrudniania:

Chodzilo mi o to, ze jak bedzie duuuo szkolek i bedzie to prowadzilo do NIEBEZPIECZNYCH sytuacji, to mozna taka szkolke zgodnie z prawem zlikwidowac.. a jezeli beda sie na sile na hama bronic, mimo tego, ze stwarzaja zagrozenia, to mozna im zycie utrudnic poprzez np. odizolowanie od reszty (co wbrew pzorom nie jest blacha sprawa) albo nekanie kontrolami (czego nie preferuje)

przedstawiam tylko zarys ewntualnych sytuacji...

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:07

... :?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:13

Bad-Max pisze:Ziomek. za bardzo ironizujesz cala sytuacje.. nie mozna tego porownywac do zakazu wydawania ludziom prawa jazdy bo jest tlok na drogach :)...

dlatego że autem jezdza nie dla przyemnosci??
więc zakażmy wyjazdów do rodziny, w weekendy itd..

Bad-Max pisze:Chodzilo mi o to, ze jak bedzie duuuo szkolek i bedzie to prowadzilo do NIEBEZPIECZNYCH sytuacji, to mozna taka szkolke zgodnie z prawem zlikwidowac.. ...

a JAKIE to prawo??
DŻUNGLI??

powiedz mi JAKIE szkólki generują zagrozenie, bo przestaję kumać
wydawalo mi się że wresz przeciwnie: ludzie uczący się samopas , bez opieki mogą być niebezpieczni dla siebie i otoczenia..
..ale moge się mylić w TEJ FALI KF NJUSKULU...

widzisz kite-grzyba wyrastającego z dwóch kolesi, z których jeden jest w kasku i kapoku za który trzyma go drugi - i umiesz plywać: OMIŃ GO LUKIEM SZEROKIM
..nie potrafisz??
DOLACZ SIĘ DO TEGO GRZYBA...

eh...

Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:41

Piszesz ironicznie i tyle..a po co?

a JAKIE to prawo??
DŻUNGLI??

powiedz mi JAKIE szkólki generują zagrozenie, bo przestaję kumać

szkolki, ktore powtaja tam gdzie nie ma juz miejsca... wtedy robi sie tlok i niebezpiecznie. te szkolki generuja zagrozenie.

A prawo nasze... nie mozna prowadzic dzialalnosci, ktora moze zagrazac zdrowiu osob fizycznych :) wtedy takowe mozna zlikwidowac zgodnie NASZYM prawem :)

a swoja droga... to aby otworzyc szkole kajta to trzeba miec jakies szczegolne zezwolenia?

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:42

chyba wszyscy sie uczulismy ... i chyba tez wtedy przeszkadzalismy innym .... ale skoro my juz umiemy to nalezy zakazac wchodzic uczacym sie do wody .... paranoja .....

Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:44

ale nikt nie chce nikomu zabraniac wchodzic do wody! chodzi o to ze jest coraz wiecej szkolek.. i wiecej.. i powoduje to problemy!

przynajmniej JA tak zrozumialem...

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:55

problemem jest to, ze stare szkolki traca kursantow ... jesli nie powstana nowe szkolki to stare zarudnia nowych instruktorow, bo coraz wiecej osob chcesie uczyc plywac....... wiec ilosc uczacych sie nie zmieni. Niewiem czy ktos tychce miec monopol na szkolenie ????

Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:57

Dobra, ja juz sobie daje bana na ten temat, i nie odpisuje... jak chceta to mozemy pogadac real na plazy z piwkiem w reku..

milej dalszej dyskusji, uciekam w cien :)

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 21:58

Bad-Max pisze:Ziomek. za bardzo ironizujesz cala sytuacje.. nie mozna tego porownywac do zakazu wydawania ludziom prawa jazdy bo jest tlok na drogach :)

Co do utrudniania:

Chodzilo mi o to, ze jak bedzie duuuo szkolek i bedzie to prowadzilo do NIEBEZPIECZNYCH sytuacji, to mozna taka szkolke zgodnie z prawem zlikwidowac.. a jezeli beda sie na sile na hama bronic, mimo tego, ze stwarzaja zagrozenia, to mozna im zycie utrudnic poprzez np. odizolowanie od reszty (co wbrew pzorom nie jest blacha sprawa) albo nekanie kontrolami (czego nie preferuje)

przedstawiam tylko zarys ewntualnych sytuacji...

na Boga Wiatru dzieciaku nie pal wiecej tego swinstwa bo malo, ze glupoty wygadujesz to jeszcze chyba najwidoczniej w nie wierzysz...

jak zgodnie z prawem zlikwidowac??? a konstytucja??? a zapis o rownosci??? a prawo konsumenta??? wolny rynek??? o zdrowym rozsadku mowic chyba nie musze... :roll: a rozmawiamy o regionie, który w duzej mierze utrzymuje sie z turystow/sportowcow etc etc...

ech... ta dzisiejsza mlodziez.... ktos kiedys powiedzial, ze myslenie ma przyszlosc... mila bede i dam Ci taka dobra rade... taka zyciowa... POMYSL... :lol: :lol: :lol:

pozdro,
Kasya

BTW Super Express poszukuje chyba współpracowników... z taka wyobraźnia... ;)

ZaŻenowany

Post14 cze 2005, 21:58

pisałem po to aby przemyslec i napisac cos powazengo
ale na tym forum sie nie da !
znowu ton agresywny i z podtextami !!!
no cóż !

ZaŻenowany

Post14 cze 2005, 22:03

elo
ja nie chce niczego i nikomu zamykac
ani zabraniac !
wogóle "otkuda" takie myślenie ????
po co te fotki plazy ?? ja zaczynam sezon z pierwszym dniem wakacji i all bedzie gut !!! jak zwykle zreszta !
a niestety prawo własnie jest prawem ! i zeby szkoła istniała trzeba miec zgode kapitanatu wiec....
we Włoszech na Gardzie tez sie pływało a teraz w niektórych czesciach jest zakaz !
ja to daje tylko pod rozwage - nic wiecej !

Wróć do „Forum Główne”