szacun

march_in pisze:no troche w tym watku sie offtop zrobil na temat obowiazkowego OC dla wszystkich plywajacych.
toz to nic jak kaczygrod. precz z zamordyzmem.
wypadki spowodowane przez osoby na kite w ktorych ucierpialy osoby 3cie to jakis promil. rownie dobrze mozna by wprowadzic oc dla rowerzystow.
Adam S pisze:march_in pisze:no troche w tym watku sie offtop zrobil na temat obowiazkowego OC dla wszystkich plywajacych.
toz to nic jak kaczygrod. precz z zamordyzmem.
wypadki spowodowane przez osoby na kite w ktorych ucierpialy osoby 3cie to jakis promil. rownie dobrze mozna by wprowadzic oc dla rowerzystow.
Offtop się zrobił, bo offtopowa jest przyczyna wniosku złożonego na walnym pskite.
Z powodu wypadku spowodowanego prze rowerzystę nie zostaną zamknięte drogi i chodniki a rowery częściowo zdelegalizowane. Z kajtem może być inaczej (są miejsca, w których się tak stało). Skoro posiadasz dane nt. szkód wyrządzonych osobom trzecim, podziel się nimi proszę. Jeżeli nie masz, powstrzymaj się od populizmu i fantazjowania (bo to wg. niektórych jest własnie definiowany kaczyzm).
Adam S pisze:Widzę, że niektórzy piszący nie czytają, tego co zostało napisane i chyba nie do końca rozumieją o co chodzi.
1. Obowiązkowe ubezpieczenie OC dla wszystkich pływających to nie decyzja walnego, ale mój osobisty plan. Nie mam zamiaru żadnego amatora zmuszać do członkostwa w PSKite, ani nikogo uszczęśliwiać. Mam zamiar zrobić wszystko co w mojej mocy, aby podnieść poziom bezpieczeństwa. Formalne usankcjonowanie KsPD i obowiązkowe OC to realne do wykonania przez PSKite kroki w tym kierunku.
Adam S pisze:4. Onzo, Fokus123 - jeżeli macie pomysł w jaki sposób podzielić półwysep, czy inny spot, na którym pływacie, jak w praktyce to wprowadzić i egzekwować - podzielcie się nim.
Adam S pisze:5. Onzo - samo wprowadzenie OC nie poprawi wprost znacznie realnego bezpieczeństwa na wodzie. Poprawi wprost finansowe bezpieczeństwo ofiar ewentualnych wypadków. I pośrednio poprawi świadomość zagrożeń, które niesie ze sobą uprawianie tego sportu. Co pośrednio poprawi poziom bezpieczeństwa. Oczywiście przyjęcie takiego toku rozumowania wymaga odrobiny dobrej woli i poruszania się w tej samej rzeczywistości, co np. rewska - brak latających nad głową katamaranów, zamiast tego 50 (słownie pięćdziesięciu; z czego 15 ledwo kontrolujących deskę, 3 pijanych) operatorów latawców beztrosko slalomujących pomiędzy plażowiczami.
Adam S pisze:PS. Ubezpieczenie OC jest do kupienia via PSKite (już kilka razy o tym było, co) za 170 PLN. Wymaga członkostwa w PSKite i licencji PZŻ (30PLN). W tym roku wykupiło je około 20 osób.
onzo pisze: I nie mam nic przeciwko działaniom PSKite w zakresie, dla którego zostało powołane - dla sportu. Tam decydujcie sobie o czym chcecie. Nie znam się, jestem laikiem, Wy wiecie o tym więcej.
Ale od amatorskiego uprawiania KSu - wara, bo to nie ich teren.
Adam S pisze:Ozno,(...)
Adam S pisze:Podłoże wniosku złożonego przeze mnie (czyli Adama Szymańskiego; możecie mnie spotkać w Rewie i osobiście mi nawrzucać) na Walnym PSKite o ograniczenie dostępności MP dla członków PSKite było następujące:
mam podstawy do przypuszczeń, że część z osób startujących w zawodach ma spore kłopoty z przeczytaniem nawet nie tyle regulaminu, czy zawiadomienia o zawodach, co nawet dokumentów, które podpisują.
PusieK pisze:Adam S pisze:Podłoże wniosku złożonego przeze mnie (czyli Adama Szymańskiego; możecie mnie spotkać w Rewie i osobiście mi nawrzucać) na Walnym PSKite o ograniczenie dostępności MP dla członków PSKite było następujące:
mam podstawy do przypuszczeń, że część z osób startujących w zawodach ma spore kłopoty z przeczytaniem nawet nie tyle regulaminu, czy zawiadomienia o zawodach, co nawet dokumentów, które podpisują.
Czegoś tu nie rozumiem, profistyle pisał iż wprowadzenie warunku posiadania licencji zostało wprowadzone na wniosek zawodników.
Adam piszesz iż to była Twoja inicjatywa, a powodem jej wprowadzenie był fakt, iż "część z osób startujących w zawodach ma spore kłopoty z przeczytaniem... ".
OC n/c..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości