Odwieszam: Sprawa Pauli i Pluta

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post03 gru 2012, 12:10

oszust jest ścigany i będzie, tak więc na pewno nie zamierzam mu odpuszczać, i jak to jeden z forumowiczów wcześniej napisał, ten facet kiedyś zacznie legalną pracę, będzie gdzieś mieszkał (mimo że teraz mu na tym najwyraźniej nie zależy) i niestety będzie miał za sobą ogon, przed którym raczej nie ucieknie, bo ta sprawa się nie przedawnia, wcześniej czy później komornik ściągnie z niego nie tylko należność roszczenia ale i odsetki, i opłaty windykacyjne, a dług będzie rósł i rósł, a jeśli dodatkowo wydany zostanie za plutem list gończy, tym bardziej będzie zaskoczenie jak go gdzieś zgarną, np. na półwyspie w czasie szkolenia kursanta :)

dodam tylko, że pluto był już wcześniej notowany i karany z art 270 i 286 k.k. (potwierdzone info) a z doniesienia innych osób poszkodowanych prowadzone jest obecnie odrębne postępowanie. zdaję sobie sprawę że to wszystko może jeszcze potrwać, ale jak mi prokurator powiedział, "skoro czeka pan już 2 lata to może poczekać jeszcze trochę..." fakt, mogę i poczekam niespiesznie, licząc na to, że "kto ma wisieć, nie utonie"

mrmateo
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 gru 2012, 16:47

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post04 gru 2012, 01:37

Color1, jednak wróciłem jeszcze raz do tego wątku bo podbijasz go co chwila na głównym od roku.
Nota bene powinien już dawno wylądować w offtopicu bo z kitem ma tyle wspólnego, że dwie z trzech stron (Ty, on i ona) mają latawce.

W odpowiedzi na prośbę o wspacie drobnymi kwotami - dobrowolnie, z własnej nieprzymuszonej woli udzieliłeś bezzwrotnej zapomogi (o pożyczkę nikt nie prosił) dwóm niewypłacalnym osobom fizycznym, które o swej sytuacji finansowej wszem i wobec informowały. Inaczej nie było by tej prośby. Czarna dziura wchłonęła Twoją zapomogę, czy jak mówisz pożyczkę.
I nic tego faktu nie zmieni - ani "życzliwi koledzy" z forum ani nawet prokurator Ślepokura.
Oni, razem, czy każde z osobna po prostu tych 9k nie mają i nigdy nie bedą mieli. Ogłoszą a może już ogłosili bankructwo.
A nwet jeśli nie to żaden komornik (nawet jak będzie znał miejsce zameldowania i zatrudnienia) nie ściągnie z nich nic, bo nie będzie z czego.

Doświadczyłem podobnej sytuacji i w swych postach chciałem Ci tylko pomóc i wskazać drogę przynajmniej psychologicznego wyjścia z trudnej sytuacji.
Trudnej dla Ciebie jak widać i jak piszesz nie finansowo lecz moralnie.

Kpisz sobie z tego i brniesz dalej...

Dwa lata mówisz to nic, hmmm.... zjarzę tu za rok, może za dwa lata i pogadamy.

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post04 gru 2012, 10:55

Jakiej bezzwrotnej zapomogi?
Z tego co pamiętam, to była pożyczka.

Poza tym, sprawa zasługuje na główne forum.

roonek
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 gru 2012, 11:02

Krzysztof-L pisze:Color1, jednak wróciłem jeszcze raz do tego wątku bo podbijasz go co chwila na głównym od roku.
Nota bene powinien już dawno wylądować w offtopicu bo z kitem ma tyle wspólnego, że dwie z trzech stron (Ty, on i ona) mają latawce.

wtf?

Ten topik bardzo zasługuje na stronę główną gdyż to włąśnie tutaj była zbiórka, ten temat dotyczy nas wszystkich
pamiętam dokładnie jak bardzo się cieszyłem że tak szybko ludzie z KF zareagowali na czyjąś krzywdę i udało
się zebrać odpowiednią kwotę. Pamiętam też dokładnie jak wkurzyłem się gdy dowiedziałem się ze color został najzwyczajniej
w świecie oszukany.
3mam kciuki Color1 i mam nadzieje ze odzyskasz kasę, szacun że CI się chce.

A topik powinnien być przypięty ku przestrodze innym cwaniaczkom :)

pozdrawiam Ronek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 gru 2012, 11:15

Krzysztof opierasz swoją opinię na domysłach i własnych doświadczeniach a nie na faktach. Działasz jak 90% polaków, którzy włączają TV lub przeglądają gazetę i już wiedzą co sądzić na każdy temat.
Jaka zapomoga? Color pisał o pożyczce - chyba nawet w tym topicu. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
Jakie ogłoszenie bankructwa? Wiesz jak to działa? Ogłaszałeś? Myślisz, że wystarczy powiedzieć, że jest się niewypłacalnym, żeby nie trzeba było spłacać zobowiązań? To czemu nikt nie bierze 300 kredytów na kilka mld złotych i nie ogłasza bankructwa? Sprawdź wcześniej jak to działa.
Dobry komornik potrafi ściągnąć wszystko. Kwestia czasu i wytrwałości. Może na takiego nie trafiłeś.
2 lata - ja myślę, że sporo więcej - niestety takie sprawy w PL trwają. Powiem więcej - jak się Color uprze to może to ciągnąć w nieskończoność. Ostatecznie długi można też odziedziczyć.
Ponownie napiszę - odpuszczanie w takiej sytuacji prowadzi do jeszcze większej patologii, gdzie nawet policja i sąd liczą na to, że facet się odpierd... i przestanie się czepiać o głupie 9K pieniędzy

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post04 gru 2012, 11:30

Dobry komornik potrafi ściągnąć wszystko. Kwestia czasu i wytrwałości. Może na takiego nie trafiłeś.

W radio była ostatnio fajna audycja .... z komornikiem. Prawnikiem nie jestem, dokladnego pojecia nie mam o tym jak 'to dziala', ale do sedna. Komornik uzyl stwierdzenia o rzeczy 'ktora jest we wladaniu' osoby zadluzonej (nie jest jej wlasnoscia) i ktora moze zajac :lol: Abstrahujac od tego co jest 'fair' a co nie, bardzo sie zdziwlem jak to uslyszalem. Jak macie znajomego z dlugami nie pozyczajcie mu auta .... czy latawca :wink:

http://gustlik222.nowyekran.pl/post/710 ... udze-dlugi - pierwsze co wujek google wypluwa.

EDIT: trzymam kciuki za Colora. Teraz to chyba juz niewielkim nakladem sil bedzie mogl sprawe ciagnac, oby do pozytywnego rozstrzygniecia. :thumbsup:

Awatar użytkownika
donaj
Deska: Shinn ADHD
Latawiec: Vegas
Postawił piwka: 74 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post04 gru 2012, 11:51

Wrogu pisze:

W radio była ostatnio fajna audycja .... z komornikiem. Prawnikiem nie jestem, dokladnego pojecia nie mam o tym jak 'to dziala', ale do sedna. Komornik uzyl stwierdzenia o rzeczy 'ktora jest we wladaniu' osoby zadluzonej (nie jest jej wlasnoscia) i ktora moze zajac :lol: Abstrahujac od tego co jest 'fair' a co nie, bardzo sie zdziwlem jak to uslyszalem. Jak macie znajomego z dlugami nie pozyczajcie mu auta .... czy latawca :wink:

http://gustlik222.nowyekran.pl/post/710 ... udze-dlugi - pierwsze co wujek google wypluwa.

EDIT: trzymam kciuki za Colora. Teraz to chyba juz niewielkim nakladem sil bedzie mogl sprawe ciagnac, oby do pozytywnego rozstrzygniecia. :thumbsup:

"- gdy pożyczysz zadłużonemu znajomemu jakiś sprzęt,
- gdy zaparkujesz swoim samochodem na posesji zadłużonego znajomego
- gdy oddasz do naprawy samochód albo inny sprzęt, a właściciel warsztatu będzie miał długi itp."

ma-sa-kra.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post04 gru 2012, 11:59

Cale szczescie, ze w artykule podaje jest jak sie bronic, ale czas ktory sie straci, nerwy i komplikacje wynikajace faktu zabrania czegos - pozostaja.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post04 gru 2012, 12:00

Krzysztof-L :doh:
Color 1 - ścigać oszusta i nie przejmować się marnymi komentarzami...prokurator, kumornik...mama nadzieję, że dadzą radę...trzymam kciuki

Awatar użytkownika
hudson

Post04 gru 2012, 12:16

Wow.

Niesamowita historia z twistem fabularnym. Ludzka solidarność na tym forum jest imponująca. Mam nadzieję, że color1 odzyska swoje pieniądze. Zdecydowanie nie powinien odpuszczać. Komornicy w tym względzie sa całkiem skuteczni.

Awatar użytkownika
donaj
Deska: Shinn ADHD
Latawiec: Vegas
Postawił piwka: 74 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post04 gru 2012, 12:23

Wrogu pisze:Cale szczescie, ze w artykule podaje jest jak sie bronic, ale czas ktory sie straci, nerwy i komplikacje wynikajace faktu zabrania czegos - pozostaja.

Przede wszystkim czas i "blokada". Reszta to skutki uboczne :P

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post04 gru 2012, 15:18

onzo pisze:Dobry komornik potrafi ściągnąć wszystko. Kwestia czasu i wytrwałości. Może na takiego nie trafiłeś.
2 lata - ja myślę, że sporo więcej - niestety takie sprawy w PL trwają. Powiem więcej - jak się Color uprze to może to ciągnąć w nieskończoność. Ostatecznie długi można też odziedziczyć.
Ponownie napiszę - odpuszczanie w takiej sytuacji prowadzi do jeszcze większej patologii, gdzie nawet policja i sąd liczą na to, że facet się odpierd... i przestanie się czepiać o głupie 9K pieniędzy

ciągnąć ile się da i nie odpuszczać !!!!!!!

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post04 gru 2012, 19:09

Krzysztof-L pisze:Color1, jednak wróciłem jeszcze raz do tego wątku bo podbijasz go co chwila na głównym od roku.
Nota bene powinien już dawno wylądować w offtopicu bo z kitem ma tyle wspólnego, że dwie z trzech stron (Ty, on i ona) mają latawce

podbijam bo nie uznaję zamiatania pod dywan takich spraw, choć niektórzy tutaj bardzo się starają aby o sprawie zapomniano.
ktoś już wywalił go także do off-a nadgorliwie, ale całe szczęście wrócił, bo sprawa wcale nie jest błaha i ZDECYDOWANIE dotyczy tematycznie tego forum (a zwłaszcza środowiska).

twierdzisz, że to była bezzwrotna zapomoga ? przeczytaj ze zrozumieniem i uwaga ten wątek jeszcze raz. z reszta co tu gadać, niepotrzebnie tylko mieszasz, bo najwyraźniej sprawy nie znasz, a o moja równowagę "psychologiczną" się nie martw ;) bo sprawa idzie nie tylko o pieniądze, co wiele osób również zauważyło.

jak się to skończy - nie wiem, ważne że doprowadzę sprawę do końca.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post07 gru 2012, 18:11

Kpisz sobie z tego i brniesz dalej...

Przeczytałem co napisałeś i z pełną świadomością twierdzę, że jesteś głupi.
Za słownikiem języka polskiego:
► głupota
1. brak wiedzy, bezmyślność i przejaw tej bezmyślności; tępota;
2. informacja, tekst pozbawiony sensu, wewnętrznie sprzeczny, nielogiczny

Wróć do „Forum Główne”