Stare C-shapy - ucieczka z tonącego okrętu?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
nietaki
Deska: 129 Nobile 666
Latawiec: North Evo 8, Rebel 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 18:32

Wybaczcie taki trochę głupi temat, ale trochę się we mnie wzbierały wątpliwości...

Przeglądając ostatnio kf (przyznam, po dłuższej przerwie), trafiłem na posty, niepozbawione sensu, ale trochę (dla mnie) niepokojące, przykładowo (tak, większość z jednego tematu):

RAFAŁ pisze:Najlepsi są tacy co napompują C, później przez godzinę pytają czy nie za mocno będą mieli.
A jak wejdą do wody to szarpnie ich z dwa razy porządnie i siedzą na brzegu. :lol:
Ale tacy goście też są potrzebni , bo kto by robił zdjęcia. :lol:

Lachon pisze:podsumowywując ten maly esej to jednak stawiałbym na LANS (przy wyborze latawca)

Crazy Horse pisze:Już naprawdę, jakby mój dobry kumpel przymierzał się do nauki i zakupu C, bo jest tani, to chyba bym mu pozyczł te 700-1000zł żeby jednak kupił coś hybrydowatego.

Otóż w o 2004 zrobiłem kurs IKO, na ówczesnych C-shape'ach, oraz wszedłem w posiadanie dwóch yarg. Od tamtego czasu pływałem, na Helu i na Rodos, niestety tak się złożyło, że tylko 3 sezony, ale cały czas na tym sprzęcie. I było (jest) dla mnie naturalne, że jak przywali porządniejszy szkwał, to może mnie wyrwać z wody, że warto się orientować, jak mocno wieje i nie robić nic przesadnie głupiego, bo mam mały zakres depowera. Że jak wieje offshore to warto, gdyby się zerwał huragan, mieć asekurację, a kiedy onshore, to na plaży łapiącego latawiec z dobrym refleksem :twisted:. Albo to, że przy mocniejszym wietrze większa deska w moim przypadku przestaje dawać radę ;) I mimo tego wszystkiego nauczyłem się, także na swoich Yargach pływać mniej więcej tam gdzie chcę i co jakiś czas oderwać się od wody, nie robiąc przy tym ani sobie ani nikomu innemu krzywdy, samemu wstając swojego latawca z wody i możliwie rzadko makaroniąc sobie linki ;)

I w dodatku wszyscy którzy wtedy pływali, instruktorzy i zwykli ludzie, też o tym wiedzieli i być może mieli podobne przeżycia i nie przeszkadzało im to mieć dużo radości z (bezpiecznego) pływania ;). A co więcej na tego typu sprzęcie nauczyli się rzeczy, na które mogłem patrzeć godzinami...

I teraz planowałem (nadal planuję, wylatujemy za 3 dni) wrócić po jakimś czasie (w wielkim stylu naturalnie ;)) do tego wspaniałego sportu i mam dziwne wrażenie, że przez to, że nie mam teraz za bardzo funduszy na nowy sprzęt (tym bardziej, że mój obecny jest w dobrym stanie i znam go całkiem nieźle) mogę wyjść w oczach nowoczesnych pływających na człowieka, który nie dość, że gówno umie, to jeszcze sknerzy na prawdziwy sprzęt i w sposób boleśnie kontrastujący ze swoimi umiejętnościami lansuje się swoimi kajtami dla profesjonalistów, których niektórzy nie życzyli by nawet swoim pomniejszym wrogom. I generalnie stanowi zagrożenie dla ogólnego bezpieczeństwa i dobrego gustu :D. I przyznam szczerze, że nawet zaczynam się bać, czy będę w stanie podołać wysokim standardom nowego kajtserfingowego światka :cry: Tym bardziej, że chciałbym wreszcie wychodować jaja i popróbować UH/jakichś rolli, więc pewnie będę często niedomagał na wodzie :D

Dziękuję za cierpliowść i przeczytanie takiego długiego bloku tekstu oraz możliwość wylania swoich obaw na ten e-papier :)
Ciekawe kto i z jakiej okazji mi w tym temacie pojedzie xD
Also: przy okazji, żebym nie zakładał nowego tematu, na ile byście wycenili zestaw dwóch Yarg: 9 i 13m. z barem bodajże 55,( w tym z jednej oniegdaj schodziło powietrze z końcówki tuby więc została naprawiona profesjonalnie na Helu, ale generalnie w bardzo dobrym stanie)?

Jako że wszyscy teraz, chyba żeby zminimalizować wolną konkurencję, nie podają otwarcie cen sprzętu który sprzedają, to nawet trudno mi jakoś oszacować wartość takiego zestawu...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 19:57

nietaki pisze:Jako że wszyscy teraz, chyba żeby zminimalizować wolną konkurencję, nie podają otwarcie cen sprzętu który sprzedają, ..

..wypraszam sobie :hand: :wink:
NIE wszyscy :idea:

swoje Yargi możesz wycenić obie i na 2 tys z barem
ale w rzeczywistości moooże ktoś Ci 1000 pln za nie da :idea:

mam również dwie takie, z tym że 2008 , i do tego NOWE
po pińcet za sztuke - ZERO zainteresowania :idea:

co do "wyrywania z kapci" w silnym wietrze zgodzić się nie mogę
dolny zakres faktycznie C mają nieporównywalnie gorszy od wszystkich innych chyba konstrukcji
ale górny przynajmniej w Yargach problemem nie jest ŻADNYM
musi przykuć dobre 40 węzłów, bym ze względów przyjemności
nie pompował juz 9tki..

pzdr

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 23:28

Temata był podsumowując o tym, że mają cod dyspozycji 1000zł lepiej kupić do nauki przyatrta hybryde, po naprawie, niż niełatane C.

Jeśli masz swoje ukochane C z 2004 w super stanie, to nic sie nie bój wyciagaj z piwnicy i lataj, skoor już na nich sie uczyłes i masz 2 rozmiary, to pompuj i skacz ;)
Ja niestety sprzedałem, a błąd bo fajna by była teraz czasem 12-10 CO2 do KL, no i przede wszystkim sentymentalnie z MP 2004 ;)

Awatar użytkownika
.. .mike. ..
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 23:55

ja mam north rhino 2003 w dobrym a nawet bardzo dobrym stanie :) i na sprzedaż, choc kusi mnie aby nim polatac...jakos sie nie sklada :/

Awatar użytkownika
Sigi
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 15:48

A ja właśnie spakowałem swojego 15 m airush'a z 2004 i pojutrze wylatuję na urlopik. Pewnie, że chciałbym coś nowego ale nie mam. Na miejscu coś popróbuję z nowszych modeli ale biorę to co mam.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 16:50 przez Sigi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 16:00

Heh, czyli niedługo się okaże, że największy lans będzie pływać na konstrukcjach '04, 05 ;) Widać moda vintage zawita też na wodę :thumb:
I potem będą rozmowy w barze: "eeee, co to za pływanie na tych nowych kejtach, deepower, zrywka, 100%, autopark etc, a ja to wciąż się do haka przypinam na szeklę" 8)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2011, 13:10

Crazy Horse pisze:Jeśli masz swoje ukochane C z 2004 w super stanie, to nic sie nie bój wyciagaj z piwnicy i lataj, skoor już na nich sie uczyłes i masz 2 rozmiary, to pompuj i skacz ;)

..tym bardziej, że wiatr się od tamtego roku jakoś specjalnie NIE zmienił :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
nietaki
Deska: 129 Nobile 666
Latawiec: North Evo 8, Rebel 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2011, 03:38

Ziomek. pisze:..wypraszam sobie :hand: :wink:
NIE wszyscy :idea:

swoje Yargi możesz wycenić obie i na 2 tys z barem
ale w rzeczywistości moooże ktoś Ci 1000 pln za nie da :idea:

mam również dwie takie, z tym że 2008 , i do tego NOWE
po pińcet za sztuke - ZERO zainteresowania :idea:

To akurat wiem, zawsze z zainteresowaniem śledzę Twoje oferty i widziałem też te yargi za 500 zł :)

Dzięki za odpowiedz :thumbsup: i, właśnie skończyłem się pakować i idę się przekimać dwie godziny przed wyjazdem :jive:

Pozdr

Awatar użytkownika
maciek_3c
Kontaktowanie:

Post16 sie 2011, 20:53

nawiązując do tematu
phpBB [video]

na razie wiekoszosc filmow promo sprzetu na 2012 jest kozackie

Wróć do „Forum Główne”