Ziomek. pisze:z ciekawosci: SKĄD wziąleś info o min. 4ro metrowej lodzi jako wymogu?
nie wiem dlaczego rozmowa z tobą przypomina kopanie sie z koniem ??
wyluzuj i nie atakuj każdego wychodząc z założenia kto nie z nami ten przeciw nam. czytaj uważnie posty, wrzuć na luz, uśmiechnij się

ale skoro wywołałeś mnie do tablicy sprawdziłem dokładnie w Kapitanacie Portu w Helu
I pokolei:
http://www.umgdy.gov.pl/pium/dokumenty/ ... timjx23211
tutaj znajduje się: Zarządzenie porządkowe Nr 2 Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni z dnia 24 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków uprawiania żeglugi na wodach morskich w celach rekreacyjno-sportowych przez jednostki pływające o długości do 5 m oraz niezatapialne jednostki pływające o długości od 5-8 m.
Które jest obowiązującym również dla prowadzących szkółki
faktycznie nie ma dokładnego określenia długości łodzi ale jak ponformowała mnie miła Pani w kapitanacie NIE może to być ponton zwłaszcza z miękkim dnem ponieważ łódź musi mieć twarde dno i miesce na pokładzie do przeprowadzenia ew. akcji reanimacyjnej przez wykwalifikowaną załogę.....
hmmm..... ciekawe jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie takiej akcji w czymś co ma mniej niż 4 metry .....
żeby nie być gołosłownym ( link działa dziwnie) przytoczę wyrywek Obwieszczenia dot. tylko szkółek:
par.4 pkt. 1
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie wynajmowania jednostek pływających, prowadzenia szkółeklub przewożenia osób tymi jjednostkami obowiązane są:
1) posiadać regulamin korzystania ze sprzętu pływającego, zatwierdzony przez właściwego terytorialnie kapitana portu (wytyczne do regulaminu stanowią zał. nr 1).
2)Wyzanczyć kierownika przystani,
3)oznakować pas ruchu łączący plażę ze strefą pływania,
4) posiadać system zabezpieczeniaratowniczego, składający się z co najmniej motorowej jednostki ratowniczej z kwalifikowaną załogąi odpowiedniej ilości ratowników,
5) zapewnić na przystani i akweniewarunki do udzielenia pomocy osobom potrzebującym ( w tym pierwszej pomocy medycznej w nagłychprzypadkach),
6)posiadać dokumentpotwierdzający zawarcie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej związany z prowadzoną działalnością.
2. Osoby prowadzące działalność o których mowa w ust 1., powinny zapewnić aby osoby obsługujące wypożyczalniesprzętu pływającego były pełnoletnie i posiadały kwalifikacje do obsługi tych jednostek:
1) w przypadkujednostek z napędem mechanicznym - sternik motorowodny,
2) w przypadku jednostek wyposażonych w żagiel - sternik jachtowy,
3) w przypadku skuterów wodnych- patentu instruktora wydanego przez PZMiNW,
3. Przed rozpoczęciemdziłalności, o której mowa w ust.1 należy zawiadomić najbliższy terytorialnie kapitanat portu z jednoczesnym okazaniem właściwych dokumentów upoważniających do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie określonymw przepisach niniejszegozarządzenia w celu wydania przez kapitana portu zezwolenia ( wzór zezwlenia stanowi załącznik Nr 2)
to tyle jeżeli chodzi o prawo
wiesz jakie zanurzenie ma taka lódź?
jak dlugą kolumnę silnika?
odp: znasz glebokość Zatoki? TU gdzie uczą się kursanci?
tyle..
zanużenie łodzi motorowej to jest średnio 30-40 cm + ew 10cm dla śruby
i pływać można bez problemu ponieważ w każdej chwili można podnieść srubę - kwestia ew. echosondy itd. - ogólnie da się bez problemu
o do dalszych punktów, nie spodziewasz się chyba, że wszyscy wlasciciciele szkól zaraz tu poskanują swoje dokumenty Wink
nie będę się licytowal ani TYM ani ..stazem posiadania licencji PZMot i NW Wink
no cóż jak już na wstępie napisałem czytaj uważnie były to pytania retoryczne a co za tym idzie nie wymagające odpowiedzi bo MI osobiście do niczego one nie są potrzebne
reasumując: jeszcze raz to napiszę: jak pływa się samemu odpowiada się za siebie, jeżeli ktoś bierze się za naukę innych zwłaszcza dzieci wskakuje w obowiązujące w Polsce prawo i nie ważne czy jest ono madre czy durne musi się do niego stosować a wszelki dewagacje są czysto akademickie
Witamy w realnym świecie

pzdr 4@ll
JW