CZy nie widzicie zagrożenia ?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Deska: aDECHAde.com
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 12:08

Ziomek. pisze:z ciekawosci: SKĄD wziąleś info o min. 4ro metrowej lodzi jako wymogu?

nie wiem dlaczego rozmowa z tobą przypomina kopanie sie z koniem ??
wyluzuj i nie atakuj każdego wychodząc z założenia kto nie z nami ten przeciw nam. czytaj uważnie posty, wrzuć na luz, uśmiechnij się :) i dopuść myśl że nie każdy jest twoim wrogiem a co za tym idzie nie każdy akurat ciebie atakuje :)
ale skoro wywołałeś mnie do tablicy sprawdziłem dokładnie w Kapitanacie Portu w Helu

I pokolei:
http://www.umgdy.gov.pl/pium/dokumenty/ ... timjx23211
tutaj znajduje się: Zarządzenie porządkowe Nr 2 Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni z dnia 24 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków uprawiania żeglugi na wodach morskich w celach rekreacyjno-sportowych przez jednostki pływające o długości do 5 m oraz niezatapialne jednostki pływające o długości od 5-8 m.

Które jest obowiązującym również dla prowadzących szkółki
faktycznie nie ma dokładnego określenia długości łodzi ale jak ponformowała mnie miła Pani w kapitanacie NIE może to być ponton zwłaszcza z miękkim dnem ponieważ łódź musi mieć twarde dno i miesce na pokładzie do przeprowadzenia ew. akcji reanimacyjnej przez wykwalifikowaną załogę.....
hmmm..... ciekawe jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie takiej akcji w czymś co ma mniej niż 4 metry .....

żeby nie być gołosłownym ( link działa dziwnie) przytoczę wyrywek Obwieszczenia dot. tylko szkółek:

par.4 pkt. 1
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie wynajmowania jednostek pływających, prowadzenia szkółeklub przewożenia osób tymi jjednostkami obowiązane są:
1) posiadać regulamin korzystania ze sprzętu pływającego, zatwierdzony przez właściwego terytorialnie kapitana portu (wytyczne do regulaminu stanowią zał. nr 1).
2)Wyzanczyć kierownika przystani,
3)oznakować pas ruchu łączący plażę ze strefą pływania,
4) posiadać system zabezpieczeniaratowniczego, składający się z co najmniej motorowej jednostki ratowniczej z kwalifikowaną załogąi odpowiedniej ilości ratowników,
5) zapewnić na przystani i akweniewarunki do udzielenia pomocy osobom potrzebującym ( w tym pierwszej pomocy medycznej w nagłychprzypadkach),
6)posiadać dokumentpotwierdzający zawarcie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej związany z prowadzoną działalnością.

2. Osoby prowadzące działalność o których mowa w ust 1., powinny zapewnić aby osoby obsługujące wypożyczalniesprzętu pływającego były pełnoletnie i posiadały kwalifikacje do obsługi tych jednostek:
1) w przypadkujednostek z napędem mechanicznym - sternik motorowodny,
2) w przypadku jednostek wyposażonych w żagiel - sternik jachtowy,
3) w przypadku skuterów wodnych- patentu instruktora wydanego przez PZMiNW,

3. Przed rozpoczęciemdziłalności, o której mowa w ust.1 należy zawiadomić najbliższy terytorialnie kapitanat portu z jednoczesnym okazaniem właściwych dokumentów upoważniających do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie określonymw przepisach niniejszegozarządzenia w celu wydania przez kapitana portu zezwolenia ( wzór zezwlenia stanowi załącznik Nr 2)

to tyle jeżeli chodzi o prawo

wiesz jakie zanurzenie ma taka lódź?
jak dlugą kolumnę silnika?
odp: znasz glebokość Zatoki? TU gdzie uczą się kursanci?
tyle..

zanużenie łodzi motorowej to jest średnio 30-40 cm + ew 10cm dla śruby
i pływać można bez problemu ponieważ w każdej chwili można podnieść srubę - kwestia ew. echosondy itd. - ogólnie da się bez problemu

o do dalszych punktów, nie spodziewasz się chyba, że wszyscy wlasciciciele szkól zaraz tu poskanują swoje dokumenty Wink
nie będę się licytowal ani TYM ani ..stazem posiadania licencji PZMot i NW Wink

no cóż jak już na wstępie napisałem czytaj uważnie były to pytania retoryczne a co za tym idzie nie wymagające odpowiedzi bo MI osobiście do niczego one nie są potrzebne

reasumując: jeszcze raz to napiszę: jak pływa się samemu odpowiada się za siebie, jeżeli ktoś bierze się za naukę innych zwłaszcza dzieci wskakuje w obowiązujące w Polsce prawo i nie ważne czy jest ono madre czy durne musi się do niego stosować a wszelki dewagacje są czysto akademickie

Witamy w realnym świecie ;) walki o przetrwanie hehe :)

pzdr 4@ll

JW

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 12:25

no to życzę powodzenia w plywaniu 4 i więcej metrowa motorówką po Zatoce w okolicach brzegu :wink:
mi takie plywanie wlasnie przypomina KOPANIE SIĘ Z KONIEM :wink:

uśmiech ?? nie schodz :wink: i mi z twarzy
podobnie jak innemu motorowodniakowi który obok mnie siedzi

pozwól MNIE dcydowac CZYM najszybciej i najbezpiecznej dotrę od kursanta :idea:
ba: w ogole dotre

papa

-KOŃ-

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 13:06

Ziomek. pisze:no to życzę powodzenia w plywaniu 4 i więcej metrowa motorówką po Zatoce w okolicach brzegu :wink:
mi takie plywanie wlasnie przypomina KOPANIE SIĘ Z KONIEM :wink:

no cóż mój skuter ma 3,20 i nie ma żadnego problemu, z tego co mi się przypomina to na VI maja cos koło tego jezeli chodzi o długość i dają rade...

uśmiech ?? nie schodz Wink i mi z twarzy
podobnie jak innemu motorowodniakowi który obok mnie siedzi

troszeczkę inny mieli chyba panowie z mariny Plichta w Gdyni z którymi rozmawiałem o problemach z pływaniem po zatoce długimi łodziami, dobijaniem i takie tam....... Polecają swoje usługi :D

nooo ale jak sam napisałeś to jest twoja sprawa czym bedziesz pływał możesz jak dla mnie może to być nawet rower wodny :)

a swoją drogą tożyczę żeby nie było takiej potrzeby, bo nie o to przecież chodzi :)

pzdr

JW

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 15:58

Jancio Wodnik pisze:
Ziomek. pisze:z ciekawosci: SKĄD wziąleś info o min. 4ro metrowej lodzi jako wymogu?

ale skoro wywołałeś mnie do tablicy sprawdziłem dokładnie w Kapitanacie Portu w Helu

Które jest obowiązującym również dla prowadzących szkółki
faktycznie nie ma dokładnego określenia długości łodzi ale jak ponformowała mnie miła Pani w kapitanacie NIE może to być ponton zwłaszcza z miękkim dnem ponieważ łódź musi mieć twarde dno i miesce na pokładzie do przeprowadzenia ew. akcji reanimacyjnej przez wykwalifikowaną załogę.....
hmmm..... ciekawe jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie takiej akcji w czymś co ma mniej niż 4 metry .....

hm..... jakis czas temu zalatwiajac formalnosci zwiazane z impreza trafilam do Kapitanatu Portu we Władysławowie... i mily Pan Kapitan wlasnie jako najlepsze zabezpieczenie imprezy sugerowal MIEKKI ponton zamiast twardej lodzi czy innej jednostki plywajacej, argumentujac w nastepujacy sposob: "jak wam sie ktos faktycznie rozmasli to chyba latwiej wciagnac go na miekki mokry ponton niz szarpac po zelastwie, a poza tym to on juz nawet nie pamieta ile srub jego ludzie ukrecili na zatokowych plyciznach i zeby nie bylo takiej sytuacji, ze w sytuacji kiedy ta pomoc bedzie na prawde potrzebna ekipa lodki or sth zajmie sie reanimacja lodki zamiast poszkodowanego"

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 17:53

dzięki za życzenia
dla mnie ŁÓDŹ MOTOROWA (a o takiej byla mowa powyzej) powyżej 4m różni się nieco od SKUTERA, nawet 320..
choś z linijką nie biegalem
przedwczoraj rozmawialem z innym prowadzącym szkolę
skuter to najlepsze i najszybsze zabezpiezcenie/asekuracja
na luzie wchodzi 3 osoby, 90km/h itd
sam wiesz..
a i na WAKEboardzie mozna się popalowac
Motorówce ustępuję jednak w celach transportowych, szzcególnie większej ilości ludzi i przede wszystkim sprzetu
ale mowa byla o ASEKURACJI :idea:

faktycznie na naszym "rowerze wodnym" radzimy sobie z kursantami OK
foto z wczoraj
bo dziś flauta, ale jak wiesz wlasnie w takich warunkach rowery wodne plywają najfajniej :wink:
bylimy na pizzy na ch3, a reszcie dowieżliśmy
a ze nam nie poszlo , to z 4rech smaków wyszla FruttiDiMare :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ps: po flagach i kajtach wyraźnie widać ze nie dość ze tu nie wieje, to slońca nie uraczysz :wink:
[na foto nr 1 dopatrzec się można linki naciągającej flagę, a na foto 3 zarówno windserfer jak i kite to photoshop, slonce - dodatkowy retusz, ale nie takie rzeczy sie robi/PISZE by tu ludzi zciągnąć :wink: ]
więc warto przyjechać dopiero w lipcu, wtedy SLOŃCE JEST :wink:
do tego czasu polecam Egipt :wink:

papa

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 19:29

he he ale fajny zólty grat :)
tak tak kapitanek mówił o pontonku aczkolwiek zgodze sie z tym ze najszybciej doplynie sie na skuteraku i nawet sam czif wspominal ze RIB nie wszedzie dojdzie. wszak miejsca w nim sporo na reanimacje, ale na nic zda sie reanimacja jak ktos sie za dlugo pomoczy ( bo mu sie rozmoczy ).....

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 22:37

hehe :) faktycznie fajny kolor :)

co do kapitana itd. to jak widać urząd to urząd
tak na marginesie zabawna scenka z dnia dzisiejszeg:
dzwonie do Urzedu Morskiego w gdyni i proszę o podanie adresu internetowego:
Pani łączy z Panem który się na tym zna:
UM: słucham...
JW: dzien dobry, nazywam sie rk i chciałem się dowiedzieć jaka jest wasza domena internetowa...
UM: a kto pyta ??
JW: RK ..... jak już wspomniałem...
UM: a kim Pan jest ??
JW: <zdziwienie> a czy to ważne ?? jestem zainteresowany...
UM: a w jakim celu Panu to jest potrzebne ?
JW: <leży juz pod biurkiem> czy Pan wogoole ma pojęcie o czym rozmawiamy ??
UM: noo.... maila Pan chce wysłac ??
JW: nie, gołebia pocztowego...
UM: yyyyyy...........
JW: <tracąc cierpliwość> boże !! jaki macie adres internetowy !!
UM: co ??
JW: chcę wejść na waszą stronę.... piszę WWW..... i co dalej ???
UM: aaaaaa........... MARYŚKA !!! jaki mamy no... ten www !! ??

tak więc nie mogą dziwić delikatne rozbieżności w wiedzy poszczególnych urzędników :)

Co do skuterów jako zabezpieczenia to uważam to za NAJLEPSZY z możliwych pomysłów :) i jestem za !!
W ub sezonie przecwiczyłem ściąganie ludzi z zatoki i bez problemu można płynąć ze złożonym latawcem jak i napompowanym
to akurat czym plywam daje rade grubo ponad setke a do tego na skuterze czas reakcji jest niemalże błyskawiczny
Co do transportu większej ilości ludziów to jaki problem podpiąć ponton ?? :)

Standardowo spędzę te wakacje również na zatoce więc jak zobaczycie biało-czarnego Willy a macie problem to walcie jak w dym :)

pzdr

JW :)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 22:46

Jancio Wodnik pisze:dzwonie do Urzedu Morskiego w gdyni i proszę o podanie adresu internetowego

Na przyszłość żeby nie przerywać herbaty pani Marysi, just google it http://www.google.com/search?q=Urzedu+Morski+w+Gdyni

;]

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 23:00

mógl być czarny, tyle że się taki "nieco" nagrzewa..
www :D :D
to co wyjezdzasz z lodziami czterometrowymi, skoro jednak skuter git :?:
tyle ze przy 100 kmh z napompowanym kite to biceps warto mieć 55cm :wink:

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post16 cze 2005, 12:32

Ziomek. pisze:mógl być czarny, tyle że się taki "nieco" nagrzewa..
www :D :D
to co wyjezdzasz z lodziami czterometrowymi, skoro jednak skuter git :?:
tyle ze przy 100 kmh z napompowanym kite to biceps warto mieć 55cm :wink:

Bo nie pisałem o tym, co kocham ( pływasz na skuterze wiec wiesz, o czym pisze :) ) tylko o tym, co "teorytycznie" być powinno i nie jako kajciarz, czy wejkborder tylko jako ojciec osmioletnigo smarka ktoory mi suszy głowę, że on też tak chce ! ....... . Ale osobiście NIGDY nie podjąłbym się uczyć go sam...
I jako ojciec wiem, że gdyby na takim kursie przez zaniedbanie instr. Lub właściciela coś by się stało Kaspiemu to wyprułbym im flaki.... a zaraz potem żona zrobiłaby to samo ze mną :D

Jak tak patrze na to forum to doceniam swoją pracę :)

pzdr

4@ll

JW

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post16 cze 2005, 14:55

gdybym mial takiego "smarka" zrobilbym dokladnie to samo
a treraz jako instruktor/wlasciciel "dbając o niego" pozdrawiam go i
..do zobaczenia za minimum 5 lat i 45kg wagi :idea:

co do tego co teoretycznie powinno być zabezpieczeniem:
mam to w glębokim poważaniu i pozdrawiam również siedzących w fotelach przed tiwi urzędasów stanowiących prawo
a jako że ponad 5 miesięcy w roku ja siedzę 10 metrów od zatoki
zadecyduję SOBIE wyplywac po kursantów na skuterze

ja też doceniam Twoją pracę, patrząc na.. :wink:

Awatar użytkownika
Ludek

Post07 mar 2009, 21:54

A jak już to dla mnie jest koszmarem jechać z chałup no ja z polarisa do władka autem :x Bo na pieszo się szybciej dojdzie niż dojedzie chyba przez to rondo takie koszmarne korki:P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post08 mar 2009, 00:01

łoooooo matko..........aleś wykopał dinozaura..... :D

z wrazenia przelecialem jeszcze raz watek bo po 4 latach nie wiedzialem o co kaman :D

i dalej nie wiem Ludek co miales na mysli :D

pzdr

JW

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post08 mar 2009, 01:45

Ludek pojechał :lol:

Awatar użytkownika
Ludek

Post08 mar 2009, 20:51

Sorka nie spojrzałem na datę :shock: A chodziło o to że w weekendy na trasie z Chałup do Władka jedzie się prawie 50 minut :wink: to jest tragiczne :( Jak się do sklepu jedzie.
Pozdrawiam Sorka Za odnowienie :P

Wróć do „Forum Główne”