Ustawienia dla Ozone 2013 contact bar

Forum dla początkujących
SundanceKid418
Postawił piwka: 1 raz

Post13 mar 2015, 12:36

Witam wszystkich,
niedawno kupiłem używany zestaw catalyst + bar i jak to z używkami bywa trzeba linki sprawdzić., wewnętrzne były wyciągnięte więc wymieniłem wszystkie na nowe.
Pytanie brzmi:
czy w tym konkretnym modelu przy w pełni wypuszczonym depower-rze bar ma dotykać chicken loop-a, czy ma być od niego w konkretnej odległości ?
Pytam ponieważ latałem już na dotykającym i latawiec wydawał się mało responsywny, a przy zaciągniętym depower-rze to już linki sterujące powiewały całkiem luźno i nie dało się dynamicznie sterować.
Jak go kupiłem bar po naciągnięciu znajdował się w połowie liny chicken-a i nie wiem czy to były preferencje poprzednika, czy tak powinno być.

Awatar użytkownika
Bax
Deska: SU-2 ProSeries 2013
Latawiec: Ozone Enduro 12 i 8m
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post13 mar 2015, 22:51

Nie powinno tak być. Wszystkie linki równe i bar ma dotykać chickena.

SundanceKid418

Post14 mar 2015, 15:32

Dzięki za odp. wiem że pytanie banalne ale jestem początkujący i wolałem się upewnić.
Dzisiaj pokombinowałem trochę z ustawieniami linek sterujących na latawcu i wydaję mi się że będą z tego jakieś efekty, ( kiedyś tam, jak się nauczę tym latać :)).

pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2015, 16:42

SundanceKid418 pisze:Witam wszystkich,
niedawno kupiłem używany zestaw catalyst + bar i jak to z używkami bywa..

..w przypadku Ozone niewielkie ma znaczenie, że był używany
spotykaliśmy się z NOWYMI :doh: barami (przy nas zciągane tasiemki "odnowościowe" ) w których różnice długości linek (np obie sterówki) sięgały ..kilkunastu centymetrów :shock: :think:

jak dla mnie różnica 1 cm na nośnych DYSKWALIFIKUJE sesję jako udaną..

peace

Awatar użytkownika
Bax
Deska: SU-2 ProSeries 2013
Latawiec: Ozone Enduro 12 i 8m
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post14 mar 2015, 16:51

Pływałem na Catalystach od rocznika 2012 do 2014 więc pytaj o co chcesz. Swoją drogą ktoś to ładnie musiał katować żeby doprowadzić do takiego stanu. Miejmy nadzieję że uzda przy latawcu jest ok.
Catalyst to świetny latawiec na początek i trochę dalej.
Powodzenia.

SundanceKid418

Post15 mar 2015, 19:03

Uzdy są spoko, liny na barze wymieniłem już wszystkie a latawiec był katowany po prostu niemiłosiernie ! i szczerze powiem że widząc ile jest w stanie znieść i jak się wciąż trzyma jestem pewien że następny też będzie ze stajni Ozone (tylko tym razem już nówka :D )

Ps. poregulowałem linki i teraz lata bardzo dobrze.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2015, 14:53

Pamiętajcie że niewielkie różnice w długości linek możecie zawsze naciągnąć, nie musicie wymieniać od razu linek. Zwłaszcza dotyczy to różnic na linkach nośnych które pojawiają się w miarę uzytkowania i są rzeczą naturalną. Wystarczy poprosić kolegę o przytrzymanie baru i, przekładając np śrubokręt przez pigtailsa mechanicznie ( ręcznie ) dociągnąć krótsza linkę do wyrównania długości. W ten sposób obie nośne wydłużą się, różnicę tą mozna w najprostszych przypadkach zlikwidować depowerem, lub zapiąć nośne ciut krócej po prostu. Do 10 cm różnicy powinno dać radę ;)

peace

Wróć do „Pierwsze Kroki”