Ustawienie baru w cabrinha XBow 2010

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
DARQ
Dostał piwko: 1 raz

Post09 mar 2015, 23:15

Mam pytanie do osób które używały lub nadal używają latawca jak w tytule. Latawiec dopiero co kupiłem i pojawiły się pierwsze pytania. Chodzi mi o prawidłowe zachowanie latawca po puszczeniu baru. Na filmikach prezentujący system IDS https://www.youtube.com/watch?v=g1PnNvxSFVo w pierwszym etapie po puszczeniu baru latawiec opada na wodę. U mnie jest wręcz przeciwnie jak puszczę bar to latawiec grzeje w górę i wisi nade mną. Co jest nie tak z moim barem czy ustawienie według tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ez4IKpD-p8k spowoduje prawidłowe działanie, a może takie ustawienie linek jak mam też jest ok?

borex
Deska: naish haze homemade
Latawiec: rebel crossbow cult
Dostał piwko: 2 razy

Post10 mar 2015, 07:00

prawdopodobnie masz bar z za krótkim depower jak odpuścisz bar musiał bym zmierzyć jaki mam w crossbow. masz orginalny bar ?

DARQ

Post10 mar 2015, 10:39

Bar jest oryginalny, tylko cos w nim było przestawiane. Jak mam na równo końcówki linek to mam jakieś 20cm pomiedzy barem a zrywką chickenloopa. Po południu zrobię fotkę

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post10 mar 2015, 11:01

DARQ pisze:czy ustawienie według tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ez4IKpD-p8k spowoduje prawidłowe działanie, a może takie ustawienie linek jak mam też jest ok?

Filmik pokazuje jak prawidłowo wytrymować bar IDS z 2011 roku (łatwo go odróżnić od baru 2010, bo wprowadzono do niego sprężynę). W barze IDS 2010 trym jest niemal identyczny, tzn. możesz go zrobić na końcówkach linek sterujących lub nad depowerem (to co widzisz na filmiku z barem 2011 od 4:45 min.). Najlepiej wbij sobie gdzieś nie za gruby gwóźdź i do niego przyczep końcówki linek, albo przymocuj je do płotu :wink: No i najważniejsza sprawa - po zaciągnięciu baru (z odpuszczonym depowerem) drążek powinien dojść Ci do czerwonego grzybka ,a wszystkie 4 linki powinny być napięte. Jeśli czujesz opór drążka kilka cm przed grzybkiem, to masz za długie linki mocy w stosunku do sterówek, a jeśli drążek swobodnie dotyka grzybka i linki sterówki opadają, nie są na maxa napięte, to znaczy że one są za długie i trzeba je skrócić (na końcówkach - tak jak pisałem wcześniej).
Druga sprawa, to prawidłowe ustawienie podpięcia przy latawcu - na każdym z tipów przy pętelkach masz opis "light, lighter" - ważne, aby linki sterówki i nośne były podpięte do nich symetrycznie, czyli na jednym tipie np. "light, light" i na drugim to samo.
Pozdr
Edit:
DARQ pisze:Bar jest oryginalny, tylko cos w nim było przestawiane. Jak mam na równo końcówki linek to mam jakieś 20cm pomiedzy barem a zrywką chickenloopa. Po południu zrobię fotkę

- masz za długie linki mocy i to w dodatku spoooro - musisz je skrócić tak jak pisałem powyżej, albo wydłużyć sterówki, to bez różnicy. Jak byś miał z 1-2 cm różnicy między barem a grzybkiem (zrywką przy chickenie) to to jest jeszcze dopuszczalne :wink:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, 11:04 przez boldek, łącznie zmieniany 1 raz.

DARQ

Post10 mar 2015, 15:36

Linki są podpięte na lighter po obu stronach. Wygląda że to wina tych linek mocy, ustawie je wg opisu i sprawdzę przy najbliższej okazji

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post10 mar 2015, 16:14

DARQ pisze:Bar jest oryginalny, tylko cos w nim było przestawiane. Jak mam na równo końcówki linek to mam jakieś 20cm pomiedzy barem a zrywką chickenloopa. Po południu zrobię fotkę

I wszystjo jasne - ma byc na zero jak w kazdym latawcu Cabrinha
czyli kolejny raz trzy kroki:
1. Tasma depower full power
2. Bar max do chickena
3. Wszystkie linki maja byc rowne

DARQ

Post17 mar 2015, 22:04

Zrobiłem tak jak pisaliście. I dziś odbył się test - Po puszczeniu baru latawiec opada na wodę. Czyli to chyba ok, ale .. Zawsze jest jakieś ale. Na spocie dziś ładnie wiało (ok 15kt +) i moja cabrinha reagowała jak by coś ją w dupę ugryzło. Porównywaliśmy ją z rebelem 13m co prawda o trzy lata nowszy i generował on mniejsza moc albo była ona bardziej przewidywalna. Czy te latawce mają tak różną charakterystykę, czy też jeszcze coś muszę poprawić?

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”