Slingshot RPM (2012) jakie cisnienie?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Budzyn
Deska: Flexifoil Hadlow
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 1 raz

Post26 cze 2014, 20:35

Witam!
Czy ktos z posiadaczy tego latawca sprawdzal kiedys, do jakiego cisnienia pompuje swoja zabawke? Nigdzie nie potrafie znalezc informacji, poza tym ze ma byc napompowany mocno... Mam ten latawiec dosc krotko, zwykle pompowalem na czuja, ale od niedawna mam pompke z manometrem i jestem ciekawy, jak ma byc ;)
Ktos z doswiadczonych uzytkownikow sie wypowie?

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post26 cze 2014, 22:07

Obrazek

Nie masz mniej więcej takiego wskaźnika?

Awatar użytkownika
Sonix
Deska: SU-2
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 32 razy

Post27 cze 2014, 00:09

Ja nie jestem doświadczonym użytkownikiem, ale pozwolę sobie napisać w ich imieniu.
"My doświadczeni pompujemy na czuja"
I ja mniej doświadczony też. Szkoda mi czasu zastanawiać się i bawić czy aby jeszcze dopompować 10psi czy też już przesadziłem.

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post27 cze 2014, 01:15

z manometrami jest taki problem że potrafią nie pokazywać za precyzyjnie (czytaj: każdy swoje), zawsze lepiej/bezpieczniej pompować na czuja - a jak się używa jednej pompki zawsze zobaczyć sobie ile jest na zegarku po optymalnym napompowaniu

uniwersalna zasada dla każdego latawca: zawsze na kamień :hand:

Awatar użytkownika
maliniak
Deska: CLASH 134
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post27 cze 2014, 08:11

Ja stosunkowo niedawno porównywałem ciśnienie na dwóch niezależnych manometrach (wskazywały identyczne odczyty) i dla RPM-a (10m) było ok. przy 8Psi. Jak jest bardzo ciepło i słonecznie to można do 7Psi. Małego 6m pomowałem jeszcze mocniej tak do 9-10Psi. Przy 8Psi idzie już ciężko więc łatwo wyczuć ten moment jak się nie ma ciśnieniomierza.

Awatar użytkownika
Budzyn
Deska: Flexifoil Hadlow
Postawił piwka: 1 raz

Post27 cze 2014, 15:43

@Kiteigor - mam bardzo podobny.

Ja wiem, ze pompujac na czuja tez da sie zyc, bo juz piec lat tak robie i nigdy wiekszych problemow nie mialem. Tylko chcialem sobie sprawdzic moje odczucia ze wskazaniami przyrzadu, skoro juz takowy posisdam i skofrontowac to np z zaleceniami producenta :)

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy

Post27 cze 2014, 20:47

E tam, jak miałem manometr, to wskazywał ZUPEŁNIE co innego niż wyczucie na tzw. czuja :)

Niby 12 mkw powinna mieć 6 psi, a tak w moim odczuciu to pic na wodę i trzymam się w/w zasady, którzy chyba już długo pływający wyznają

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2014, 09:41

Pompuj na maksa. Oczywiście nie z kompresora tylko pompka, jak będziesz czuł że naprawdę już ciężko idzie to wystarczy. Pewnie w latawcu będzie właśnie koło 8 PSi. Prosty test wystarczy zgiąć tipa do siebie i jeśli w miare mocno sprężyście odbija a nie jak flaczek to znaczy że jest ok. W miare nabierania doświadczenia wystarczy złapać za jedną z poprzecznych tub i jeśli nie jest flaczkiem to znaczy że jest ok.

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post03 lip 2014, 10:18

Z instrukcji do 2009 RPM:

Q: What pressure should I pump my RPM to?
A: Anywhere between 8-10 psi. In hot climates pressure should be around 8 so it has room to expand. In
cold climates pump up 10 psi. The firmer the LE the better performance you will get out of your RPM.

Moze komus sie przyda link na przyszlosc. Niestety ze strony slinga usuneli kilka lat temu instrukcje.
http://alo.online.fr/kite/2012-08-14%20Slingshot%20RPM%208M%202009/manuals/rpm-2009-e-manual-final.pdf

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2014, 14:22

Sugeruje wyrzucić ciśnienimoerz do śmietnika, bo, jak później będziesz "na końcu świata" pompował czyjąś pompką, to co nie napompujez kajta :doh:
Ludzie, my jesteśmy Polakami chyba, a nie niemcami, któzy piszą jakie ma być ciśnienie i dają "zegarek" do pompki.
Powinieneś potrafić dotknąć dłonią jak kobietę i już wiedzieć " o co kaman", nie za lekko, nie za mocno, bo strzeli 8)

W życiu żadnego kajta nie pompowałem z zegarkiem i "jakoś latam' i żyje i nikt mnie z wody nie łowił z powodu złęgo ciśnienia, no może z raz w życiu, jak balon poszedł za czasó katowania freestyle, co już mi mocno przeszło :D

Wróć do „Recenzje & Opinie”