Airush Varial X--Best TS recenzja/opinia

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Pesmerga
Postawił piwka: 1 raz

Post01 kwie 2014, 18:30

Witam wszystkich szanownych forumowiczów.
Proszę o pomoc, potrzebuję opini,a nawet recenzji jak ktoś sie pokusi :D
Interesują mnie dwie maszynki ze stajni Airusha (varial x) i Besta (TS)
Wiem tyle ze są do siebie dość podobne jeśli chodzi o wszechstronność.
Jestem początkującym riderem nastawianym na progres, na razie freeride ,z zacięciem na wave i trochę freestyle.
Mam dylemat co łyknąć, słyszałem ze Airush to w ostatnich latach jedna z najlepszych brandów, choć Besta też za bardzo nie trzeba przedstawiać.
I tu mam prozbę do szanownych kolegów , co i jak z tymi maszynkami.
A może ktoś poleci coś bardzo zbliżonego konstrukcyjnie do Variala X i TSa.
Jak ktoś coś naskrobie będę wdzięczny, z góry dzięki.
Pozdrawiam.

dasnsad
Deska: Clash 138
Latawiec: Razor
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post01 kwie 2014, 19:12

Na początku chciałbym zacząć od tego, że nie piszę jakiejś recenzji nie poprzedzonej opływaniem obu tych latawców. Miałem je naprawdę długo w rękach (szczególnie Variala, jednak TS też często u mnie gościł) :thumbsup:
Szczerze powiedziawszy na Twoim miejscu nie brałbym tych latawców bez testów bo różnią się od siebie dość mocno :lol: pomimo że oba są Open-C, skupię się na napisaniu moich odczuć na obu, jednak nie sugeruj się opiniami innych bez trzymania latawca w rękach bo możesz się nie miło naciąć na coś co sprzedasz po pierwszym pływaniu. :naughty: Porównam ze sobą latawce w rozmiarze 12 z roczników 2013.

Varial ze stajni Airusha, JAK DLA MNIE był fajniejszym latawcem. Dawał mi dość dużą frajdę z pływania we wszystkich dziedzinach (skoki w haku, fs na wypięciu czy wave). Jest on jednak mocno specyficznym latawcem, ze względu na swoją dużą szybkość może się na początku nie podobać bo wydaje się po prostu nadreaktywny.
Skoki w haku są kolosalne, bardzo miękkie i łatwe do wylądowania dodatkowo latawiec ciągnie w górę a nie wyszarpuje jak niektóre latawce. Kopnięcie z krawędzi jest mocne i daje dużo czasu jednak ten latawiec nie luzuje linek więc często się zdarza, że po wyladowaniu musisz spłynąć bo inaczej rączki będziesz miał jak kulturysta :)
Dolny zakres naprawdę ponadprzeciętny, przy mojej słusznej wadze i dużej desce wysokość można było utrzymać od 12knts równych, generalnie jak był w powietrzu to już mogłeś pływać. Wytrzymałość latawca po całym sezonie intensywnego katowania i szkolenia (kolejna cecha można na nim nawet szkolić) była genialna, niestety ze względu na jakieś kwaśne akcje poszycie się rozdarło ale żeby się mocno zużyło to nie powiem. Wstawanie z wody przeciętne Ts w tej dziedzinie lepiej, dodatkowo latawiec przy nierównym wietrze przepada sam z siebie :doh: i to było jak dla mnie najdziwniejsze i zaliczam to do wad Variala, może teraz już jest lepiej. Ogólnie bar Airusha pod względem linek stoi lepiej (mniejsza rozciągliwość i sekcje które można wymienić wychodzi taniej) niestety owijka Besta jest dużo dużo lepsza, wygodniejsza i milsza dla rąk.

TS czyli średnio-zaawansowany model Besta to kompletnie inny latawiec, pierwsze co mogę o nim powiedzieć to kontrola w każdych warunkach i dobre prowadzenie. Skoki w haku bardzo wysokie na tym samym poziomie co Varial jednak lądowania są trochę bardziej techniczne, na pewno nie ciągnie jak lokomotywa przez co łatwiej ostrzyć, na TS-ie, wstawanie z wody też lepsze i pewniejsze, dodatkowo bardzo stabilny w powietrzu i długi depower pozwala nam zaoszczędzić miejsce w Quiverze. Kopnięcie z krawędzi to kwestia indywidualna jednak ja nie mogłem wyczuć TS-a przez co często jak byłem tyłem do latawca nie widziałem gdzie jest. Jakoś wykonania latawca :thumbsup: jednak jak dla mnie Airush lepszy pod tym względem, Sam drążek najwygodniejszy jaki miałem w ręku idealnie leży i jest mięciutki, nie spodziewałbym się odcisków. Jednak nie brałbym latawca ze zrywką 2013 bo była z plastikowego szajsu który się łamał i zrywka się sama odpalała 2014 to kompletnie inna sprawa. Pętla dla Best na + ze względzu na brak badziewnego krętlika który utrudnia wpięcie się. Dół bardzo dobry, góra zresztą też mocno zbalansowany w przeciwieństwie do Variala który ma super dół marną górę.

Podsumowując TS sprawdzi się w rękach osoby początkującej jak i takiej która już umie przysadzić coś grubszego, jednak latawiec musi Ci leżeć bo inaczej może nie podpasować Ci lekkość i zwrotność :naughty: kopie miło i przyjemnie na zadowalającym poziomie łatwiej sie wpiąć po tricku, dodatkowo poskakać przez zenit też można a na surfie da radę. Varial ma gorszy zakres jednak jak dla mnie lepiej czuć go pływając często jednak ciężko się wpiąć po tricku ze względu na obrotową pętle. NIE RADZIŁBYM BRAĆ SUGERUJĄC SIĘ OPINIAMI TYLKO PRZEJECHAĆ SIĘ NA PÓŁWYSEP I POPŁYWAĆ.

Szmalu za to co pisze nie dostaje także jak coś to ewentualne pociski o jakiejś komercji proszę o zachowanie dla siebie.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post02 kwie 2014, 07:45

Pesmerga pisze:Witam wszystkich szanownych forumowiczów.
Proszę o pomoc, potrzebuję opini,a nawet recenzji jak ktoś sie pokusi :D
Interesują mnie dwie maszynki ze stajni Airusha (varial x) i Besta (TS)
Wiem tyle ze są do siebie dość podobne jeśli chodzi o wszechstronność.
Jestem początkującym riderem nastawianym na progres, na razie freeride ,z zacięciem na wave i trochę freestyle.
Mam dylemat co łyknąć, słyszałem ze Airush to w ostatnich latach jedna z najlepszych brandów, choć Besta też za bardzo nie trzeba przedstawiać.
I tu mam prozbę do szanownych kolegów , co i jak z tymi maszynkami.
A może ktoś poleci coś bardzo zbliżonego konstrukcyjnie do Variala X i TSa.
Pozdrawiam.

Po pierwsze o jakim roczniku mowa ?
Varial 2014 to zupelnie nowa konstrukcja w porownaniu do lat poprzednich...
Nie mniej jednak jezeli jestes POCZATKUJACYM z nastawieniem na WAVE i odrobina fs,
to nie widze powodu po co Tobie taki latawiec,
odrazu bierz Wave airusha i bedziesz wiecej niz zadowolony,
co do Besta niech wypowiadaja sie inni,
plywalem na Cabo i moge tylko stwierdzic ze daje rade,
choc to nie moja bajka.

Pozdro...

Awatar użytkownika
maliniak
Deska: CLASH 134
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post02 kwie 2014, 08:50

Pesmerga pisze:A może ktoś poleci coś bardzo zbliżonego konstrukcyjnie do Variala X i TSa.
Pozdrawiam.

To może jeszcze pomyśl o Slingshot RPM 2014. W majówke na pewno będziesz mógł go sobie przetestować gdzieś na półwyspie i wyrobić opinie :thumbsup:

Pesmerga

Post02 kwie 2014, 17:18

Witam.
Jeśli chodzi o rocznik Variala to miałem na myśli rocznik 2012-2013, (podejrzewam ze miedzy tymi rocznikami nie ma jakiś szczególnych różnic)
Co do Variala 2014 to gołym okiem widać ze zmienili konstrukcje np. głęboko schodzą uszy, na pewno jest szybszy od poprzednika.
Mary jak testowałes to możesz sprecyzować odczuwalne różnice?? Wave jest na pewno świetnym latawcem na fale, ale jak pisałem powyżej potrzebuje coś bardziej wszechstronnego.
Jak na razie moje pływanie to 70% FR, na pewno jak pójdę w kierunku surf to pomyślę o Wave :thumb: Tu nasuwa sie pytanie czy Varial na dobry początek się sprawdzi na fali, tz czy mnie nie zniechęci??
Pozdro.
Ps.Dasnsad dzięki za konstruktywną Odpowiedz.

Awatar użytkownika
mary.dk

Post02 kwie 2014, 17:55

Pesmerga pisze:Witam.
Jeśli chodzi o rocznik Variala to miałem na myśli rocznik 2012-2013, (podejrzewam ze miedzy tymi rocznikami nie ma jakiś szczególnych różnic)
Co do Variala 2014 to gołym okiem widać ze zmienili konstrukcje np. głęboko schodzą uszy, na pewno jest szybszy od poprzednika.
Mary jak testowałes to możesz sprecyzować odczuwalne różnice?? Wave jest na pewno świetnym latawcem na fale, ale jak pisałem powyżej potrzebuje coś bardziej wszechstronnego.
Jak na razie moje pływanie to 70% FR, na pewno jak pójdę w kierunku surf to pomyślę o Wave :thumb: Tu nasuwa sie pytanie czy Varial na dobry początek się sprawdzi na fali, tz czy mnie nie zniechęci??
Pozdro.
Ps.Dasnsad dzięki za konstruktywną Odpowiedz.

Varial 2012 niebyl najleprzym modelem,
miał tendencje do beksztalowania i tak jakos w ogole im nie poszlo,
średnio się zachowywal przy nierownym wietrze.
Varial 2013 był bardzo udany, możesz kupować w ciemno,
nada się na początek i wystarczy na dluzej,
na fale tez się nada choć nie jest to jego przeznaczenie.
Nie wiem czemu nie np Lithium ? skoro się tak bronisz od tego Wave'a ?
Jedyna sluszna opcja jest przetestowanie tych wszystkich modeli.
Jak cos to ja zapraszam do mnie na testy :thumb:

Pozdro...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2014, 10:46

Pesmerga pisze:Mam dylemat co łyknąć, słyszałem ze Airush to w ostatnich latach jedna z najlepszych brandów, choć Besta też za bardzo nie trzeba przedstawiać.
.

Airush zrobił dobry ruch z Razorem - czyli modelem zawodniczym, który jest bezdyskusyjnie jednym z najlepszych od kilku lat C
najczęściej wybieranym przez niezależnych , co najistotniejsze , riderów z wyższego poziomu
i choć na tym latawcu i tej grupie zarabiać się za bardzo nie da - to robi on świetny marketing reszcie modeli z palety - która póki co takiego szału jak Razor nie robi :hand:

mamy cały przekrój modeli Airusha 2013 , czekamy na 2014
mamy też, nie da się ukryć całą paletę BESTa 2013, i 2014

dla mnie w zestawieniu allround, wszechstronność, uniwersalność, zakres , wytrzymałość, dopracowanie - TS w zestawieniu z Varialem wygrywa
sam bym go bez zastanowienia wybrał, w ogóle nawet dla siebie z całej palety BESTa - olewając GP jak i Extract .."niestety"..
wtopą w 2013 był CL - który potrafił się podobno wypiąć - mi się to nigdy nie zdarzyło, ale słyszałem o wielu takich przypadkach..
wprowadzony w połowie sezonu 2013 nowy CL 2014 - aktualny do dziś nie ma tej cechy..

popróbuj najlepiej obu - masz taką możliwość np. u nas , a WAKE.PL :idea:

peace

Pesmerga

Post03 kwie 2014, 19:01

Jeśli chodzi o razora, to zgadzam się w 100% ze jest motorem napędowym dla reszty modeli :thumb:
Ale jestem daleki od stwierdzenia ze airsh na razorze nie zarabia, daleko przykładów nie muszę szukać
wystarczy spojrzeć na wątek, prawie każdy pływa na razorze :) (mary jesli pamieć mnie nie myli też pływałes na razorze )
Myślę ze nie tylko "raiderzy z wyższego poziomu" pływaja na tym latawcu,z resztą jak zapewne wiesz raider, raiderowi nie równy.(mówię o tych co ogarniają razora).
W czerwcu będę we Władku,jeśli pozwolisz to wpadnę na ekolagune potestować TSa.
A kiedy będziesz miał paletę Airusha 2014?
Pozdrawiam.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2014, 09:47

Pesmerga pisze:Ale jestem daleki od stwierdzenia ze airsh na razorze nie zarabia,.

..no to mamy odmienne zdania, bo ja jestem bliski :wink:
na Razorach pływają głównie riderzy z dłuuuższym stażem, a więc mający "znajomości"
tzw: opiniotwórcy właśnie i takie zadanie ma ten kite, tym bardziej, że skierowany jest do wąskiego grona - a że chcą na nim pływać wszyscy, to już inna sprawa
tak jak kiedyś pokutowały najtwradsze buty i narty z Pucharu Świata, bo to dobrze z kolejce na Gubałówkę wygląda wraz z gumą, szczęką i wygiętymi kijami :thumb:

taki nie kupi kajta za 100 a nawet 80% detalu :idea:
a Ci najlepsi "pro" często dostaną free
choć akurat Razora free rozdawać zbytnio nie trzeba, bo znam przypadki, że w drodze wyboru free inna marka - a dobry rabat na Razory - zawodnik decyduje się zapłacić za to , na czym chce pływać, a nie to co ma za darmo.. POPIERAM :thumb:

idąc dalej: tak tanio kupione latawce, są po sezonie do odkupienia dla szerszego grona ..również tanio..
dalej: znasz KOGOŚ - kto kupił Razora , bez rzucania procentami - "drogo"?

peace

ss7pro@gmail.com
Dostał piwko: 8 razy

Post06 kwie 2014, 01:20

Hej mam Varial X 2014,i jest to bardzo fajny latawiec. Wczesniej plywalem na Ozone Edge i Catalyst 2013. Na pewno Varial X ma dużo dużo słabszy dol ale za to pięknie nosi do gory i dobrze kopie z krawędzi. Ma większe siły na barze od ozonow ale i jest dużo szybszy od catalysta :) Jego niesamowitym plusem jest to ze jest bardzo grzeczny przy skokach i ładnie czuć na barze gdzie idzie. Nie wiem jak w porównaniu do Best-a ale jest duuuzo tańszy od ozona (zamiast dwóch kitow z jednym barem można mieć trzy z 1,5 baru ;)).

Awatar użytkownika
mary.dk

Post06 kwie 2014, 07:12

ss7pro@gmail.com pisze:Hej mam Varial X 2014,i jest to bardzo fajny latawiec. Wczesniej plywalem na Ozone Edge i Catalyst 2013. Na pewno Varial X ma dużo dużo słabszy dol ale za to pięknie nosi do gory i dobrze kopie z krawędzi. Ma większe siły na barze od ozonow ale i jest dużo szybszy od catalysta :) Jego niesamowitym plusem jest to ze jest bardzo grzeczny przy skokach i ładnie czuć na barze gdzie idzie. Nie wiem jak w porównaniu do Best-a ale jest duuuzo tańszy od ozona (zamiast dwóch kitow z jednym barem można mieć trzy z 1,5 baru ;)).

To niestety bardziej skomplikowane,
w tym roku wiele firm podniosło ceny, w tym i Airush,
problemem jest dystrybucja która nie potrafi się dogadać :hand:
dlatego można kupic stosunkowo tanio,
a dystrybutor ma z tego tyle ze jest jeden więcej latawiec w powietrzu,
Ozone od zawsze trzyma cene i ludki się przyzwyczaily :clap:
Mysle ze rok 2014 to jeden z ostatnich gdzie można kupic nowy sprzet tanio
bo powoli to przestaje mieć jaki kolwiek sens - staje się to tylko problemem :hand:

Pozdro...

ss7pro@gmail.com

Post14 kwie 2014, 11:22

Mialem okazje przetestowac gorny zakres Varial X 2014 12m :-) I moge powiedziec ze dla osoby wazacej 70kg da sie na tym jeszcze rozasdnie plywac przy 22 knts :P

ss7pro@gmail.com

Post26 kwie 2014, 22:47

Jedna rzecz która zaczyna mnie niepokoić. Latawiec ma dziwną tendencje do łapania wody i wywracania go gory nogami jednego z tipow. Dzieje sie zazwyczaj na granicy dolnego zakresu po wpadnięciu latawca do wody. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
mary.dk

Post27 kwie 2014, 12:03

Jak dla mnie to więcej powietrza,
ewentulnie jakas wada konstrukcyjna,
co się konkretniej dzieje ?
Krawedz spływu lezy w wodzie i się zalewa czy jak ?

Pozdro...

ss7pro@gmail.com

Post28 kwie 2014, 10:24

Czesc Mariusz,

Wyglada to tak, ze woda zbiera sie w okolicach tuby glownej na wysokosci popmiedzy ostatnia tuba poprzeczna a tipem. Powoduje to ze tip odwraca sie jak by do gory nogami (tuba poprzeczna lamie sie jak by do tylu). W takiej pozycji tylko przy duzo mocniejszym wietrze od dolnego zakresu jest szansa na podniesienie latawca z wody :((

Sprobuje nabic mocniej powitrzem, ale mam obawy aby to mi nie wybuchlo wszystko bo przy nauce UH latawiec czesto konczy w wodzie :((

Wróć do „Recenzje & Opinie”