Hejka moje doświadczenie w robieniu desek to cztery sztuki zrobione na własny użytek.Niestety bardziej dla pozornej oszczędności brak kasy (wydawało mi się to takie proste

)niż dla chęci pływania na czymś niepowtarzalnym.Materiałów jaskich używałem to żywice epoxydowe ,poliuretanowe,rdzenie piana poliuretanowa,tkaniny rowningowe od 120g do 600g na deskę race i jeszcze sporo dodatkowych pierdół.W brew pozorom żeby dobrą deskę zrobić trzeba zgrać ze sobą wiele czynników i mając nawet najlepsze materiały efekt końcowy może być mizerny

.Ja uczyłem się na swoich błędach i po czwartej zrobionej desce,piąta kupiłem, taką jaka mi najbardziej pasowała pod każdym względem(testowałem)Co nie znaczy że na moich nie dało się pływać,ale po przetestowaniu iluś ?? fabrycznych trafiłem na ta która mi pasowała pod kazdym względem

.Czynniki na które musisz uwzględnić to twardość jaką chcesz osiągnąć ,wytrzymałość,ustawienia insertów,mocowanie ich,ilość warstw tkaniny szklanej i jej gramatura,jaki rocker i jeszcze parę rzeczy mający wpływ na efekt końcowy.Podstawowe pytanie jakie wymiary ma mieć twoja deska i jaki kształt.Od tego będzie zależne jakiego rdzenia powinieneś użyć,jakiej będzie on szerokości w stosunku do laminatu,grubości i gęstości,czy z jednej warstwy się będzie składał czy więcej?Jakich użyjesz tkanin,jak kładzionych i ile warstw.Rozmieszczenie insertów (jakie przesunięcie względem osi) pod jakim kątem mają być pady, ich mocowanie (z pierwszych dwóch desek wyrwałem inserty

)Jeszcze parę czynników zapewne jest,które decydują o efekcie końcowym i żeby wszystkie je zgrać trzeba poświęcić mnóstwo czasu i materiałów.Mi pomogła ta stronka
http://ebb.home.xs4all.nl/kiteboard/htm ... l?page=aaa Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na Pw o ile będę w stanie pomogę