Było sobie na Chorwacji

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Gość

Post22 sie 2005, 17:58

W oczekiwaniu na Bora..........
Obrazek
No i zawiało, a wiało od 3do 7B
Obrazek
Obrazek
Potem przez dwa dni wiało 3-4
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A wieczorki były ładne.............
Obrazek

Awatar użytkownika
Pedro
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2005, 18:08

tak tak to sobie pisałem ja........

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2005, 21:03

nio nio... wiaterek Bora jest zajebista w Chorwacji.. przy brzegu napieprza 6-7 B a juz kilometr, dwa od brzegu wrecz flauta... pamietam to jeszcze z czasow yachtowania po tamtejszych wysepkach.
A skad te foty?? Gdzie tam najblizej mozna polatac?

Awatar użytkownika
Pedro
Kontaktowanie:

Post23 sie 2005, 20:38

Pływanie było na Pag, jest tam pare fajnych miejscówek, co dziwne dla Chorwacji znalazłem 2 paszczyste plaże które prawie każdy kierunek fajnie wydają. Bora jest fajny, ale strasznie kopał....... lepiej by było troche mniej ale równiejszy.

Awatar użytkownika
Jeżyk
Kontaktowanie:

Post24 sie 2005, 09:26

podobniesz jest niezle (piaszczysty brzeg) na kempingu Bi-Village niedaleko Puli (półwysep Istria). Może to ktoś potwierdzic?

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sie 2005, 10:00

A ja mam informacje, że całkiem całkiem jestna wyspie Murter:

MURTER to turystyczne miasteczko środkowej Dalmacji, położone na wyspie o tej samej nazwie, połączone mostem z lądem stałym, oddalone ok. 30 km od Śibeniku. Czyste morze, częściowo PIASZCZYSTE PLAŻE, 100-letnie drzewa oliwne, przystanie pełne łodzi rybackich i jachtów a także bliskość parków narodowych “Kornati” i “Krka” czynią pobyt w Murterze niezwykle atrakcyjnym.

Gość

Post24 sie 2005, 10:27

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post25 sie 2005, 16:57

mapka jest strasznie ogolna, i opisy marne, zadnych fot.
Ja akurat znam trzy z opisanych tam miejsc, Premanture na Istrii, Bol i Orebic, dwa ostatnie w lecie sie nadaja, a Istria to tylko na zapowiedziany wiatr.
Mam pytanie gdzie byles dokladnie na Pag, bo to spora wyspa. I czy powaznie miales piaszczysta plaze??? Juz pare razy slyszalem o piaszczystych plazach i okazywaly sie drobnymi kamieniami.
Jak w ogole wyglada sprawa bezpieczenstwa na Pag? Choc ze zdjec wyglada, ze dookola brzegi, czy to byla jakas zatoka, a moze troche laguna ;-) ?

Na tej stronce ze spotami jest Premantura, ale tak szczerze powiedziawszy jest to raczej miejsce dla conajmniej sredniozaawansowanych, caly brzeg to kamienie i skaly i zejscie do wody przy mocnym wietrze moze byc ciekawe ;-) Ja sie akurat tam surfowalem tez przy borze, ale jesiennej, i na surfa bylo ok.

Gość

Post25 sie 2005, 18:12

Faktycznie znalazłem plaże z piaskiem.
Na pierwszym zdjęciu na górze widać kamienistą przy campingu św. Duch.
Ta poniżej jest w zatoce przy miejscowości Ljubać pomiędzy wyspą Pag a Zadarem
Obrazek
Jest tam świetne miejsce nawet dla początkujących gdyż około 500m od brzegu jest delikatny spadek piaszczystej plaże do wysokości pasa, a dalej coraz głębiej. Nie jest to taki obszar jak na zatoce ale jest bespiecznie, trzeba jedynie brać poprawke na auta jak ktoś lubi loopy w okolicy brzegu........... co widać na zdjęciu.
Idealne miejsce na wiatry północny zachód
Obrazek
Obrazek
Ta natomiast jest przy miejscowości Povljana, dojazd jest dosyć trudny do znalezienia ale zato jest pusta, płytka woda około 200-300m od brzegu.
Najlepsze wiatry to południowy wschód i Bora.
Dokładnie z drugiej strony tej plaży jest druga, też piaszczysta z piękną łączką na której można sie napompować :lol: Dość szybko robi się głęboko. Niesterty nie zrobiłem fotek.
Obrazek
Na tej widać przeciwległy brzeg zatoki.

Awatar użytkownika
Pedro
Kontaktowanie:

Post25 sie 2005, 18:15

Oczywiście mnie z nowu nie zalogowało..........
Najlepszy wiatr dla ostatniej plaży to północny zachód.
Tak więc można na dwóch sąsiadujęcych ze sobą plażach popływać na dwóch przeciwnych kierunkach wiatru.
To może tyle opowieści :)

Gość

Post25 sie 2005, 18:58

No tos Panie wywalil relacje z dokumentacja ;-)
Super, dzieki.
No to juz sie szykuje na jakis 'borowy' lykend, kiedy bedzie fajna prognoza, a tutaj juz bedzie zimno. Mam jeszcze tylko jedno pytanie ktoredy jechales, bo podobno jest juz autostrada w kierunku Zadaru i godzina zaoszczedzona, prawda to?
Jezeli tak, to z Wiednia bym sie moze nawet w 5-6 godzin wyrobil.

Planujesz jeszcze wypady? Bo ten to jak pamietam z twoich postow byl lykendowy, czy tez przedluzony lykend?

Awatar użytkownika
Pedro
Kontaktowanie:

Post25 sie 2005, 21:25

Byłem tydzień z czego 3 dni pływania........ ale dobre i to bo nie jechałem na żadną prognoze.
Ja jechałem przez Czechy całkiem dobra droga, do Wiednia lipa dalej wypas autostrada, Słowenie lipa ale około 100 km Chorwacja jest już bardzo fajna atostrada, z jedną miną, są jeszcze dwa tunele z ruchem dwukierunkowym na pasie, co oznacza przy wzmożonym ruchu jak u mnie strate na jednym godzine na drugim dwie :twisted:
Z autostrady zjechałem przed Zadarem, koszt około 60 pln.
W najbliższych latach już tam nie pojade, zarzekałem sie rok temu ale teraz chyba wytrzymam.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”