LIQUID FORCE

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 14:32

Witajcie,
Z przyjemnością chcieliśmy ogłosić nawiązanie współpracy z polskim dystrybutorem oraz firmą Liquid Force.

W zasadzie firma była od dawna obecna w Polsce, mimo wszystko jednak mało u nas wciąż znana...A szkoda bo kajty są naprawdę OK, zarówno jakościowo jak i cenowo ;)

Liquid Force oferuje w tym roku 4 modele latawców:

- Freeride/Allround - ENVY ( hybryda )

- Race/Wave - NRG oraz słabowiatrowa wersja tego latawca - NRG Light Breeze ( bow )

- Freestyle - Nirvana

Przez majówkę organizowaliśmy równoległe testy ;) w Somie i w Chałupach 6 - kilka zdjęć Kasi z nowymi Liquidami :

Kajćilupi na Envy 9m jak widać OK :wink:

Obrazek

do backmobe też chyba niedaleko? :shock: 8) :thumb:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie miałem jeszcze okazji niestety z powodu kontuzji pływać na nowych liquidach, natomiast pływałem na sprzęcie 2011 i zarówno Envy jak i Hi-Fi bardzo mi się podobały za fajne siły na barze, zdecydowaną moc przy wybiciu, zwłaszcza C. Wygląda na to, że latawce zostały poprawione jeśli chodzi o Nirvanę, bo w Envy w niewielkim stopniu zmieniony został układ bridli w stosunku do 2011, natomiast wciąż pozostaje to podstawowy, allround latawiec kolekcji, nadający się idealnie dla wszechstronnych riderów. Jak dotąd jest to również ulubiony latawiec naszych instruktorów - Kasia i Lukips byli naprawdę pozytywnie zaskoczeni po pierwszych sesjach.

Nirvana jest zdecydowanie bardziej C shapem niż Hi-Fi, z mocną sztywną konstrukcją wspartą środkową tubą, przy zmniejszeniu grubości tuby głównej. Latawiec jest bardzo OK, ma fajny zamknięty kształt C. 5ta linka wspiera konstrukcję SLE, bez niej latawiec nie lata. Teoretycznie jest też pomocna przy restarcie.

NRG i NRG Light Breeze mają budowę zbliżoną do typowych latawców typu bow, charakteryzują się też dzięki temu dużą mocą w dolnym zakresie, łatwością restartu z wody oraz dużym zakresem depower.

Wszystkie Liquidy wyposażone są w :

- system pompowania Max Flow. Jak wszystko ma swoje plusy i minusy - na pewno szybsze pompowanie i spuszczanie jest OK, trzeba jednak uważać na wlatujące "drobiazgi". Do wyboru jest jednak standardowy inflate, więc tu nie ma problemu. Problem właściwej pompki/końcówki też na szczęście został wyeliminowany przez zastosowanie standardowego inflate.
- wszystkie tuby główne zabezpieczone są dodatkową warstwą materiału w okolicach inflate/deflate oraz wejść one-pump co jest super sygnałem jeśli chodzi o ich wytrzymałość
- Latawce dodatkowo są przeszyte poprzecznie na brytach, również w celu wzmocnienia konstrukcji.
- Wszystkie kajty wyposażone są w materiał Teijin Ripstop T9600, stosowany w latawcach od dawna, niestety dużo rzadziej od czasów kryzysu ;) w ramach cięcia kosztów...

Chciałbym żebyśmy jako riderzy czy też potencjalni użytkownicy wymieniali w tym temacie recenzje i spostrzeżenia na temat tych latawców - mam nadzieję że dzięki temu więcej osób będzie miało okazję się z nimi zapoznać. Ja również jak tylko dam radę się na nich przepłynąć, postaram się napisać coś więcej - liczę że odkryję moją Nirvanę ... ;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 05:40 przez przemass, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2012, 00:54

Miałem kiedyś LIQUID FORCE, przezywałem go LIQUID JORHE. (czyt. horhe)
Dobrze wykonany był ten Horhe. Miał trupia czachę namalowaną i zgodnie z tym ostrzeżeniem
zachowywał się ten Horhe. Dobry był ten Horhe. Trochę mi go brak.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2012, 10:52

Obstawiam ze Envy jest 5 razy lepszy na fale niz to NRG :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 10:37

przemass pisze:Chciałbym żebyśmy jako riderzy czy też potencjalni użytkownicy wymieniali w tym temacie recenzje i spostrzeżenia na temat tych latawców..

..pływałem dość długą sesję na Nirvanie 9m 2012 w optymalnych dla tego latawca warunkach

moje "spostrzeżenia" u Ciebie przy kawie w przedsionku :hand:

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 02:42

Smokie pisze:Obstawiam ze Envy jest 5 razy lepszy na fale niz to NRG :wink:

Masz absolutną rację - dla TWOJEGO stylu pływania ;) nie zapominaj jednak że są ludzie zupełnie inaczej rozumiejący taką jazdę, którzy potrzebują "muła pociągowego" :wink: . Tak czy siak - ja również jestem zdecydowanym zwolennikiem Envy w porównaniu do NRG...również na fale i do wszystkiego generalnie.

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 02:52

Ziomek. pisze:..pływałem dość długą sesję na Nirvanie 9m 2012 w optymalnych dla tego latawca warunkach

moje "spostrzeżenia" u Ciebie przy kawie w przedsionku :hand:

pzdr

Ależ Ziomku, na kawie w przedsionku ;) to jedno, a tu możesz przecież napisać wszystko, ani ja, ani Liquid Force tym bardziej nie poczujemy się dotknięci Twoją, najbardziej nawet krytyczną opinią :) Kajciarze nie gęsi i swój język mają - opinie słyszałem bardzo różne, w większości pozytywne do superlatywnych :wink: :idea: Twoja będzie na pewno cennym dodatkiem.

To, że X osobom nie przypasuje latawiec jest bardziej niż pewne, zwłaszcza że zazwyczaj mają swoje modele w które są po prostu wpływani ( np mi się RPM do 2011 po prostu nie podobał, choć czuję że to świetny kite i mógłbym się przestawić - tylko po co :wink: :?: ).

Największe dla mnie znaczenie przy wyborze latawców miało stestowanie modeli 2011, więc nie sądzę żeby aż tak diametralnie się wszystko pozmieniało, choćby patrząc na bar czy shape latawców. Po drugie, kierowałem się opinią riderów których znam, lubię i szanuję z Brazylii, np Neto ;) - poniżej najnowszy filmik jaki mi podesłał na Nirvanie...

phpBB [video]

Na koniec, nie bez znaczenia jest opinia Kasi o Liquidach z ostatniego Forda, dla mnie akurat tym bardziej istotna że pływając razem na co dzień dość dobrze rozumiemy czym dla nas jest pojęcie "dobry latawiec" ;)

Warunki były świetne, cały dzień wiało dla mnie na 9m Nirvanę, której
prawdę mówiąc nie miałam jeszcze okazji wypróbować, ale z każdym hitem
podobała mi się jeszcze bardziej, miałam najmniejszy latawiec wśród
dziewczyn, ale mocy było odpowiednio dużo : D Nirvana jest świetna przy
wybiciu z krawędzi, dobrze trzyma kształt i zostawia luz przy przekładaniu
baru.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 306&type=1

:D
Nie powiem żebym się nie cieszył, dla nas akurat decyzja o sprzęcie na którym będziemy pływać przez następny rok jest mega ważna.

Dawaj Ziomek :wink: :idea:

Obrazek

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 09:37

przemass pisze:
Ależ Ziomku, na kawie w przedsionku ;) to jedno, a tu możesz przecież napisać wszystko, ani ja, ani Liquid Force tym bardziej nie poczujemy się dotknięci Twoją, najbardziej nawet krytyczną opinią :)

nie - naprawdę nie mam nic do napisania TU :hand:

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:24

Ziomek. pisze:nie - naprawdę nie mam nic do napisania TU :hand:

Eeee...bez sensu :wink: :arrow:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 11:31

przemass pisze:
Eeee...bez sensu :wink: :arrow:

..wiem, ale "forum" tak woli ..

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 19:36

No sądzę, że MY tak nigdy nie robiliśmy ;) ale - JAK WOLISZ ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 00:32

przemass pisze:- JAK WOLISZ ;)

w tym konkretnym przypadku naprawdę wolę LIVE ..

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 19:54

Zatem niech MOC będzie z Tobą :pray: :pray: :pray:

:wink: :D

przemass
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 03:33

Pamiętacie filmik ;) ?

phpBB [video]

wiwo
Deska: Clash Reincarnation 138
Latawiec: Naish Torch
Postawił piwka: 1 raz

Post30 maja 2012, 22:45

Czyli rozumiem że nie będzie problemy żeby przetestować na chałupach 6? Macie całą rozmiarówkę Nirvany? Powoli mi się torcze rozpadają więc powoli muszę szukać czegoś nowego ;)
Jak te kajty wyglądają cenowo? Możesz tutaj zamieścić ceny kompletów?

przemass
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 23:06

Cześć,

w tej chwili z rozmiarów mamy 7,9,11 Nirvany, 16m NRG oraz kilka Envy 9 i 12m. Wszystko można testować oczywiście 8)

Może nie będziemy tu giełdy robili ;) ale podam dla przykładu i porównania:

9m Nirvany w detalu kosztuje w komplecie 4750 ( bar, plecak, zestaw naprawczy ). Envy jest droższe - 4950 pln za komplet 9m.

jak na bardzo dobry latawiec freestyle jakim jest Nirvana czy też freeride jak Envy, nie jest to wygórowana cena - są droższe latawce na rynku ;)

Wpadnij do nas jutro, albo znajdź na wodzie, daleko nie jest ;)

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”