RRD Obsession vs Passion

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post25 mar 2011, 12:20

Jak wcześniej obiecałem wstawiam kilka fotek latawców RRD Obsession i Passion. Oba latawce są z 2011 roku i mają rozmiar 9 metrów. Na początku chcę żebyście zwrócili uwagę na to, co widać o właściwościach obu konstrukcji napiszę na końcu.

Obrazek
Na zdjęciach widać czym latawce się różnią i co w nich jest podobne. Ci z Was którzy mieli do czynienia z modelami tych latawców z roku 2009 i 2010 powinni dostrzec co zmieniono.
Obsession to latawiec o konstrukcji SLE, Passion Delta na pierwszy rzut oka widać różnicę kształtów.

Obrazek
Obsession

Obrazek
Passion

Obrazek
Żeby Passion samodzielnie leżał jak na zdjęciu wyżej musiałem go przytrzymać w Obsession nie było to konieczne.

Dalej tipy :arrow:

Obrazek
Obsession ma większe niż w poprzednich latach przez co latawiec zyskuje na stabilności.

Obrazek
Passion z możliwością regulacji co czyni latawiec bardziej wszechstronnym.

Nowy Bridle /uzda/ w obu latawcach przeprojektowane :arrow:

Obrazek
Obsession - dodatkowy bloczek mający na celu zwiększenie krawędzi natarcia przy zachowaniu niezmienionych sił na barze.

Obrazek
Passion - tu została przeprojektowana cała uzda przez co latawiec zyskał na stabilności i łatwości prowadzenia.

Obrazek
Uzda która widać na zdjęciu wyżej działa bardzo dobrze i naprawdę wielki plus dla projektanta.

Wzmocnienia z metalizowanego materiału na końcach tub o obu latawcach identyczne :arrow:
Obrazek

Obrazek

Wzmocnienia krawędzi spływu również takie same :arrow:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zastosowanie w 2011 roku rozwiązanie zastąpienia taśmy wzmacniającej grubszym materiałem na krawędzi spływu to bardzo dobry pomysł.

Szczegóły wykończeni takie same
Obrazek

Obrazek

Miejsce na nasze dane również
Obrazek

I to by było mniej więcej to co widać na zdjęciach a co do samych właściwości.

Obsession latawiec przeznaczony do FREESTYLE
Pływa nim Seb Garat /2x Freestyle KPWT World Champion/ i idzie mu to całkiem nieźle.
Jak dla mnie latawiec dla Tych którzy maja zacięcie freestyle, chcą robić troki na wypięciu i potrzeba im takiego narzędzia. Kajt dobrze znany w środowisku kajtsurfingu. Wiele osób wybrało wcześniejsze wersje tego latawca i jego popularność z roku na rok rośnie. W 2011 roku zmieniono w konstrukcyjnie tipy, dodano bloczek do uzdy i wzmocniona krawędź spływu. Zmiany wg mnie poprawiły szybkość latawca w dużych rozmiarach. Sam używam 13,5 m i wydaje mi się, że kajt szybciej reaguje na ruchy barem. Siły na barze średnie, przez co bardzo dobrze czuć latawiec. Winda dobra nie zabija, ale można poszybować jak się chce. Niektórzy się pytają czy latawiec ma lepszy dół porównując go do tych z poprzednich lat? W dużych tak. Przez zwiększoną szybkość można osiągnąć lepszy dół. W małych rozmiarach jest porównywalnie. Górny zakres wiatrowy też wydaje mi się zwiększony w większych rozmiarach. Czasem jak startowałem 13,5m to ludzie zwracali mi uwagę, że mam za duży latawiec jakoś ja tego nie odczuwałem. Latawiec na pewno warty uwagi i chociażby przetestowania. Dla osoby, która ma zapał do robienia fikołków na wodzie powinien stanowić dobrze dobrane narzędzie umożliwiające szybkie postępy. Warto wspomnieć, że w tym modelu RRD stosują dodatkowy rozmiar 10,5m co na pewno ułatwia wybór osobom o wadzę zbliżonej do 60kg /chodzi o latawiec podstawowy/.

Passion latawiec przeznaczony do FREERIDE
To już trzecia wersja tego popularnego latawca. Na początku jak był w fazie projektowania dużo się nasłuchałem o tym, że latawiec zostanie całkowicie zmieniony. Taaaa myślałem jasne. No i
No i źle myślałem :mrgreen:
Zetknąłem się pierwszy raz z tym latawcem jakoś na jesieni byłem świeżo po zakupie Obsession 2011 i średnio mnie interesowało, co tam zmienili w Passion. Ale ABCSURF zorganizowało na MM niedzielne testy daleko nie mam więc... Zjechało się trochę osób można było popływać na Obsession, Passion i Religion. To, co Passion 11m leżał pierwszy z brzegu podłączenie i jedziemy. I ……. I musieli do mnie przypłynąć pod oczyszczalnie w Swarzewie, bo tak mi się spodobało, że uciekłem tam żeby cieszyć się jak najdłuższym pływaniem. Kajcik dla mnie idealny. Fikołków w życiu już dosyć się narobiłem. Chcę mieć coś, na czym pływa się przyjemnie, co jest stabilne, szybkie, ma dobry dół, bardzo dobrze ciągnie do góry i nie spada na łeb jak coś nie wyjdzie. Ten latawiec mi to umożliwia w 100%.
Zmiany, które zrobili działają i po 2 godzinach pływania zacząłem żałować, że w 2011 wybrałem Obsession :wink:
Sumując naprawdę udana konstrukcja dla mnie lepsza niż poprzednio roczne z dużym potencjałem.
Jak to powiedział jeden z uczestników testów : „Ten latawiec jest po prostu zaje… przyjemny”.

Pewnie myślicie teraz, co wybrać. Odpowiedź jest naprawdę prosta i warto sobie odpowiedzieć na jedno pytanie, co chcę robić na wodzie freestyle czy freeride. Pamiętajcie przy tym, że jedno nie wyklucza drugiego kajt jest tylko narzędziem, które wam to ułatwia.
Starałem się tu nie za bardzo nie słodzić na niektóre pytania sami musicie sobie odpowiedzieć. Jeden woli blondynki :thumb: drugi brunetów :wink: Przed zakupem pytajcie znajomych, ludzi którzy już próbowali testowali. KF to dobre źródło informacji ale najlepsza jest wiedza zdobyta samodzielnie. W abcsurf udostępniają latawce do testowania i myślę, że jak będzie cieplej na pewno zorganizują jakieś testy.
Moja mała opinia może skieruje was w odpowiednim kierunku. A marka RRD jest tak wszechstronna, że każdy znajdzie coś co mu odpowiada.

Ps. Młodzież na ww. testach nawet nie chciała słyszeć o Passion tylko freestyle i Obsession no, ale jak się ma 20 lat to jak się zrobi ałłłaa tak długo nie boli :)
Aloha :wink:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post25 mar 2011, 18:52

Pinio, 10,5 sie swietnie sprawdza jako podstawowy dla tych nie z 60 masy a tych co maja 70 (+ kilka kg). Jak sie uczylem plywac to na 2009 i bambusie 130 od 11-12 kts rownego wiatru startowalem. Ten latawiec ma naprawdę bardzo dobry dół.

Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post25 mar 2011, 19:01

Ja ubiegły sezon przy wadzę 60 kg latałem na passion 7m 2009r jako podstawowy z deską 129x39 od 14 knota, ale żeby to był latawiec FREERIDE to nie powiem :lol:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2011, 19:15

Wrogu pisze:Pinio, 10,5 sie swietnie sprawdza jako podstawowy dla tych nie z 60 masy a tych co maja 70 (+ kilka kg). Jak sie uczylem plywac to na 2009 i bambusie 130 od 11-12 kts rownego wiatru startowalem. Ten latawiec ma naprawdę bardzo dobry dół.

Potwierdzam. Przy 71 kg na Obsesji 10,5 2011 i neutron 135-41 pływanie odstałych 11-12 knt :thumbsup:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2011, 19:32

konop pisze:Ja ubiegły sezon przy wadzę 60 kg latałem na passion 7m 2009r jako podstawowy z deską 129x39 od 14 knota, ale żeby to był latawiec FREERIDE to nie powiem :lol:

A jakbyś go nazwał :?: :wink:

Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post25 mar 2011, 20:20

jedi1 pisze:
konop pisze:Ja ubiegły sezon przy wadzę 60 kg latałem na passion 7m 2009r jako podstawowy z deską 129x39 od 14 knota, ale żeby to był latawiec FREERIDE to nie powiem :lol:

A jakbyś go nazwał :?: :wink:

Jednym słowem? WYMAGAJĄCY przynajmniej w tym rozmiarze. Ale "kopyto" to ma :D

...a i żeby nie było, że na niego pisoczę.

Awatar użytkownika
Pinio

Post26 mar 2011, 02:41

To bardzo sie cieszę, że Wam się RRD podoba :)

Chyba macie rację bo 60 kg to miałem :think: ...... jak byłem w V klasie :wink:
Powiedzmy 65-75kg tak lepiej :thumb:
Moj młodszy Kolega z Pecka waga ok 65kg podstawowy 10,5 i 7m
Choć woli 7m na 12m linkach bo mu lepiej się nim kręci :twisted:
A wracając do Passion :arrow: 2011 jest latawcem FREERIDE bo to inny latawiec niż te z rocznika 2009 i 2010 :idea:

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 13:06

Na razie miałem okazję pływać na obsesji 2011 w rozmiarach 7 i 9m. Moc jest dużo większa :!:
Trzeba też zauważyć że RRD z każdym nowym modelem coraz bardziej rozgranicza specjalizuje swoje kity. Obsesion to czysty freestyle z agresywnym kopytem z krawędzi i takim sobie w haku :thumbsup:
W passion 2011 moc jest zbliżona do poprzednika. Latawiec pięknie nosi w haku i nie lata tak kwadratowo jak model 2010.
Podniósł się standard wykończenia tych kitów.

aloha

Abc Surf
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 05:40

Zapraszamy Was na testy RRD Sami ocenicie, co z czy i jak :arrow:

Wielka Majówka z RRD 30.04-03.05.2011 Małe Morze

Obrazek

Miejsce :arrow: Kamping Małe Morze /30.04-03.05/

Sprzęt do testów :arrow: firmy RRD

Latawce :arrow: Obsession, Passion, Vision, Religion

Deski :arrow: Placebo, Poison, Pescado, Fatal Wave i po raz pierwszy do testów deska rejsowa KRACE 65

Jeśli będziecie mieli pytania dotyczące Rejsu Tomek Janiak pierwszy Polak, który
wygrał wyścig PKRA :idea: chętnie podzieli się z Wami swoimi doświadczeniami.

Tel :arrow: 507 118 745
Aloha

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 maja 2011, 22:47

Który lżejszy na barze?

Awatar użytkownika
Pinio

Post10 maja 2011, 12:45

luzszymon pisze:Który lżejszy na barze?

Wydaje mi się, że nie dużo ale Passion jest lżejszy na barze :idea:

cadizz

Post15 maja 2011, 13:33

witam, mam pytanie do Was

Mam latawiec rrd obsessia 10,5 z 2010r., moja waga 73kg.

mozecie mi powiedzieć ile węzłów jest takie minimum aby można iść sobie nad wode i poćwiczyć na tym latawcu, na razie jeszcze bez startów tylko tak na sucho potrzymać latawiec u góry, jestem po kursie i ostatnio na plazy przy 15knts myśałem ze mnie zwieje. dlatego też zamierzam kupić mniejszy latawiec 7m niebawem :)

pozdrawiam

Wrogu

Post15 maja 2011, 13:40

Przy tej wadze i z deska ze spoko dołem powinienes od 12 kts spokojnie plywac lewo prawo i trzymac wysokosc. przynajmniej na 2009 dawalo rade.

cadizz

Post15 maja 2011, 14:08

a zeby w ogole postawić latawiec to np przy 10kts juz nie da rady ? nie zależy mi na razie wchodzić do wody z dechą, póki co chce postać z latawcem na plaży i go dobrze opanować :)
np jak rano patrze w prognoze i przy 8-9 kts nie ma sensu pakować sprzętu i jechać nad wode bo to za mały wiatr ?

Wrogu

Post15 maja 2011, 14:20

W 8-9 kts powinien wisiec w powietrzu, ale nie poplywasz. Do plywania w takich warunkach to masz deski race i latawce do tego zrobione.

Wróć do „Recenzje & Opinie”