Ozon Zephyr 17 vs FS Speed 3 19 vs Spleene X-19

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 00:51

Witam,

planuje zakupic jeden z kitow w tytule. Nie wiem tylko na ktory sie zdecydowac. Moze ktos z was mial okazje porownywac ze soba te kite'y?

Chcialbym poplywac na tym na mazurach, a wiadomo jak jest z wiatrem na naszych akwenach.

We wszystkich z kite'ow podawany zakres wiatru zaczyna sie od 6 wezlow. Zalozmy, ze producent troche przesadza to jednak takie latawce powinny spokojnie dac sobie rade juz od 7-8 wezlow?

Waze tak lekko jakos 92kg i mam big foota. Pytanie, czy BF wystarczy, zeby poplywac na 7 wezlach? Czy trzeba moze siegnac po jakas inna deske? Np. flydoor lub spleene door w najwiekszych wymiarach?

Bede wdzieczny za kazda wskazowke.

waldace1904

Post08 cze 2010, 06:27

Zephyr 17 z miejsca odpada, a co do porównania S3 i X to musisz poczytać na zagranicznych forach bo podejrzewam ze w Polsce możne 1-2 osoby na nim tylko plwały

czareka
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 07:23

Hi, dzieki za szybka odp. Na zagranicznych forach rozgladam sie rowniez od wielu dni ale tam rozpetala sie jakas wojna miedzy zwolennikami speed 3, zephyra jak rowniez kaimana 15 i trudno juz o jakas objektywna odpowiedz.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post08 cze 2010, 07:45

Tylko przypadkiem nie mysl o advance kites - kaiman.
Najwieksza kupa jaka w zyciu widzialem, dziwie sie ze ludzie w ogole to kupuja,
a ze plywaja to juz jakis szok ;-)
Co do Zephyr'a to troche ich w danii plywa, jednak przy twojej wadze to poplywasz tak od 9 - 10 knot'sow.
Ludzie sobie chwala, ja probowalem raz, ale plywanie przy takim wietrze moim zdaniem jest mega nudne,
wiec ciezko mi sie wypowiedziec...

Pozdro...

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post08 cze 2010, 08:05

Ja bym rozwazyl jeszcze notusa 14mkw.Najlzejszy kite w swojej klasie ma zaskakujaco dobry dolny zakres .Do tego era na mazurach zima jak znalazl
viewtopic.php?f=4&t=25791&start=30
Nie bardzo wogole widze sens takich wielkich latawcow skoro to samo uzyska sie mniejszym .Plywanie przy 7 wezlach jest mozliwe ?
Przy rownych 9 to dobry wynik !!!!!!!!!

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 08:18

Pomysl takze o wieksze desce. Prawidlowa deska zawsze duzo daje.

Awatar użytkownika
christopher

Post08 cze 2010, 09:43

My testowaliśmy sprzęt spleena: x19 + door '60 (160x44), ważę 89kg, pływałem przy 8 węzłach.

ed: jest jeszcze większy door, więc wynik można myślę poprawić. najlepiej byłoby, gdybyś sam spróbował - to rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości.

czareka
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 10:24

@christopher wiesz moze, gdzie mozna tego spleene x-19 kupic? Lub moze wie ktos inny?

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post08 cze 2010, 11:08

nie plywalem, nie testowalem, ale u mnie na spocie jest trzech gosci z tymi wielkimi FS i to oni sa tymi
ktorzy przy slabym wietrze plywaja - pompowancow wtedy nie ma na wodzie.

goscie tez beda mieli troche wiecej niz 70-80kg i plywaja jednak na wiekszych dechach niz bigfoot.

a co do tego czy ma sens, czy nie, to moze nie przy 6-7 wezlach, ale jeden z nich nadal przy granicznym wietrze gdzie na pompowanych nikt jeszcze nie fristajluje, to koles robi niezle wygibasy rownierz bez haka.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 11:48

...tu Świstakowe wrażenia z jazdy na Zephyr 17m, może będzie Ci to pomocne.http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=28898 , a równcześnie jeśli masz ochotę przetestować Zephyra, daj *znaka*, to coś zorganizujemy

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 15:25

Flysurfer od zawsze w swojej ofercie miał latawce nastawione na pobijanie minimum wiatrowego i tak obecnie jest to Speed3 19. Występuje on w dwóch wersjach - standard i deluxe - która charakteryzuje się super lekkim materiałem.
Ja osobiście od czasu Speed2 polubiłem na nowo warunki "idealnie płaskiej wody", czyli warunki poniżej 10 węzłów.
Ważę 75 kg, i zaczynam zabawę na dużej desce przy 5 węzłach, przy 7-8 biorę małą deskę i zaczynam ćwiczyć freestyle, a od 10 węzłów oldschool i bigair :D
W ten sposób znacząco zwiększyłem liczbę dni spędzonych na wodzie i to w warunkach bez tłoku na wodzie :thumbsup:
Także jeżeli chodzi o Flysurfera (testy, ew. zakup) to służę wszelaką pomocą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 17:00

Przyznaje się bez bicia, że w Egipcie przy granicznie słabym wietrze kite komorowe o powierzchni ok 20 m lepiej ostrzył pod wiatr ( fakt, faktem ze niemieccy riderzy używali drzwi od stodoły, a ja miałem deseczkę Nobile do freestylu). Wtedy mieli więcej zabawy niż ja, natomiast w momencie kiedy przywiało z 2-3 węzły więcej ja na Zephyrku robiłem praktycznie cały program freestylowy, łącznie z kiteloopami hp ( wiem że do eleganckich im dużo brakowało, ale jak trochę mocniej przywiało to oklaski z plaży były - duża moc i kopnięcie, ale nie jest to rozmiar stworzony do kl hehe :)

Jeśli chodzi o dolne osiągi to tak jak pisali poprzednicy bardzo dużo zależy od deski. Teraz wiem, że gdybym miał w Egipcie deskę do race to spokojnie mógłbym ścigać się z ogromnymi komórkami. W Polsce ( w Egipcie do uzyskanie tej samej siły nośnej potrzebna jest większa prędkość wiatru) potrzebuję ok 5-7 węzłów, żeby spokojnie ostrzyć używając deski race. Podejrzewam, iż nie jest to ostateczna granica i będę starał się to pobić :).

Reasumując nie pływałem na wspomnianych przez ciebie komorowcach, ale ostatnie low windowe zawody w race uświadomiły mi, że Zephyr to bardzo uniwersalny latawiec. Przy słabym wietrze ( 5-10 węzłów) biorę deskę race i ćwiczę wyścigi, a powyżej 10 węzłów zabieram moją deskę NHP Nobile i katuję freestyle. Depower w nowych latawcach to nie nowości, a tym samy na Zephyrze spokojnie utrzymuję się przy wietrze do 15-17 węzłów( zapewne to również nie jest górna granica, ale nie chcę tutaj "rzucać słów na wiatr") Oczywiście wiele osób zada bardzo słuszne pytanie po co? w takich warunkach idealne jest 10-12m, ale nie każdy ma całą rozmiarówkę, a Zephyr "otwiera" całkiem ładny przedział prędkości wiatru, używając jednego kite.

Jeśli masz taki dylemat to powinieneś przepłynąć się na wszystkich kite'ach, najlepiej jeden po drugim. Takie testy mogą być trudne i nie wiem jak wygląda możliwość popływania na komorówkach ( na pewno taka istnieje), ale jeśli chodzi o Zephyra to nie ma najmniejszego problemu. Sprawdzić jego właściwości można w szkółce Kite.pl na campingu chałupy 6 ( półwysep helski). Latawce Ozone "nie boją się również podróżować", więc jeśli będą takie chęci, aby popływać w innym miejscu ( np tam gdzie są komórki) to podejrzewam, że będzie to również wykonalne.

Jeśli masz jakieś konkretne pytania to śmiało pytaj, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć

Pozdrawiam

czareka
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 17:15

@Swistak, dzieki za odpowiedz - Mialbym kilka pytan. Pierwsze to ile wazysz? :-). Drugie to czy miales okazje porownac Zephyra moze z jakims innym duzym kitem np. Switchblade 16m2? Lub jakims innym? Ja sam uzywam chyba najczesciej przynajmniej na srodladziu Naish Shckwave SLE 16m2. Czy da sie to jakos porownac? Czy roznica miedzy taka 16m2 z 2007 a zephyrem jest az tak duza? Ze mozna na nim przy duzym boardzie plywac juz od zalozmy 7 wezlow?

Bede wdzieczny za porownanie.

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 17:33

Hej no niestety odpowiem Tobie tylko na jedno pytanie - ważę 75kg
Jeśli chodzi o porównania, to nie miałem takiej możliwości, dlatego nie będę się wypowiadał na ten temat, gdyż ostatnim tak dużym latawcem był 16m C-shape, a jeszcze wcześniej 20m c- shapy. Dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być to, że nie ma porównania :). Jeśli chodzi o nowsze konstrukcje to niestety się nie wypowiem.
Jeśli chodzi o 7 węzłów i dużą deskę - nie tylko o rozmiar chodzi, pamiętaj że pisałem o desce typu Race, czyli o budowie zupełnie innej niż twin tipy obecne w dzisiejszych czasach na akwenach.

Pozdrawiam i sam jestem ciekawy wypowiedzi osoby, która testowała również inne kity o podobnych rozmiarach

waldace1904

Post08 cze 2010, 17:41

na kf.com toczyła się jakoś niedawno dyskusja, ja jako słabo wiatrówki używam speed 1 17m z deską 160cm, moja waga 83kg i nie wychodzę poniżej 8 węzłów. Tu zapewne duże znaczenie ma doświadczenie którego mi brak. Ja na twoim miejscu dał bym sobie spokój z pompkami chyba że rhino 20m :], bo nie wierze Zephyr ma taki sam dół jak fs, a to ze względu na powierzchnie projekcji do wiatru, jasne że będzie latał ale nie będzie miał tyle mocy.Ale innym zagadnieniem jest restart w przypadku pływania w granicznych wiatrach, może przez dłuższą chwile utrzymywać się cisza i wtedy komórka zamieni się w łódź podwodną.

Wróć do „Recenzje & Opinie”