Przyznaje się bez bicia, że w Egipcie przy granicznie słabym wietrze kite komorowe o powierzchni ok 20 m lepiej ostrzył pod wiatr ( fakt, faktem ze niemieccy riderzy używali drzwi od stodoły, a ja miałem deseczkę Nobile do freestylu). Wtedy mieli więcej zabawy niż ja, natomiast w momencie kiedy przywiało z 2-3 węzły więcej ja na Zephyrku robiłem praktycznie cały program freestylowy, łącznie z kiteloopami hp ( wiem że do eleganckich im dużo brakowało, ale jak trochę mocniej przywiało to oklaski z plaży były - duża moc i kopnięcie, ale nie jest to rozmiar stworzony do kl hehe

Jeśli chodzi o dolne osiągi to tak jak pisali poprzednicy bardzo dużo zależy od deski. Teraz wiem, że gdybym miał w Egipcie deskę do race to spokojnie mógłbym ścigać się z ogromnymi komórkami. W Polsce ( w Egipcie do uzyskanie tej samej siły nośnej potrzebna jest większa prędkość wiatru) potrzebuję ok 5-7 węzłów, żeby spokojnie ostrzyć używając deski race. Podejrzewam, iż nie jest to ostateczna granica i będę starał się to pobić

.
Reasumując nie pływałem na wspomnianych przez ciebie komorowcach, ale ostatnie low windowe zawody w race uświadomiły mi, że Zephyr to bardzo uniwersalny latawiec. Przy słabym wietrze ( 5-10 węzłów) biorę deskę race i ćwiczę wyścigi, a powyżej 10 węzłów zabieram moją deskę NHP Nobile i katuję freestyle. Depower w nowych latawcach to nie nowości, a tym samy na Zephyrze spokojnie utrzymuję się przy wietrze do 15-17 węzłów( zapewne to również nie jest górna granica, ale nie chcę tutaj "rzucać słów na wiatr") Oczywiście wiele osób zada bardzo słuszne pytanie po co? w takich warunkach idealne jest 10-12m, ale nie każdy ma całą rozmiarówkę, a Zephyr "otwiera" całkiem ładny przedział prędkości wiatru, używając jednego kite.
Jeśli masz taki dylemat to powinieneś przepłynąć się na wszystkich kite'ach, najlepiej jeden po drugim. Takie testy mogą być trudne i nie wiem jak wygląda możliwość popływania na komorówkach ( na pewno taka istnieje), ale jeśli chodzi o Zephyra to nie ma najmniejszego problemu. Sprawdzić jego właściwości można w szkółce Kite.pl na campingu chałupy 6 ( półwysep helski). Latawce Ozone "nie boją się również podróżować", więc jeśli będą takie chęci, aby popływać w innym miejscu ( np tam gdzie są komórki) to podejrzewam, że będzie to również wykonalne.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania to śmiało pytaj, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć
Pozdrawiam