Twardość deski, o co dokladnie w tym chodzi?? (Budowa deski)

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 paź 2007, 16:09

No to wypas Zgredziku :lol: rozumiem, ze to nasza rodzima produkcja :wink: :?:

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post30 paź 2007, 16:24

zgred pisze:jakby ktos chciał zakupić honeycomb - to znalazłem fabrykę - ale czynna tylko w sezonie wiosna-lato-wczesna jesień i produkcja ograniczona :)

Obrazek

Pies to zezarl i wyhawtowal? :shock:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post30 paź 2007, 19:48

Archie pisze:No to wypas Zgredziku :lol: rozumiem, ze to nasza rodzima produkcja :wink: :?:

Tak jest - z pasieki położonej w środku lasu - także czyściutkie bez domieszek spalinowych :)

co do wyglądu - akurat ten płat był z demobilu - znaczy się taki jakiś po przejściach i tylko ten był na wierzchu - nie wyjmowałem ze środka "fabryki" bo nie było czym zadymy zrobić :)

Awatar użytkownika
g!uchy

Post31 paź 2007, 00:20

jak tam deseczka ? na jakim etapie jestes ?

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post31 paź 2007, 02:08

Decha na etapie skończonej formy (góra i spód) Na jakies czas przerywamy robote, ze wzgledu na wyjazd i kosztami związanymi z nim... Do pierwszego wodowania jeszcze troche czasu, w końcu zima idzie. Tak wiec spieszyc sie nie ma co, i szczedzic na jakosci materialów tez nie mamy zamiaru :!:
Przyznac jednak musze - spodziewalem sie, ze pierwsza decha szybciej powstanie :(

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post06 lis 2007, 20:41

Rysiopysio pisze:Dobra Zak - inserty nie powinny kosztowac wiecej jak 2,50, przekladka od pszczoly wiecej jak 50 Euro . Wiec "powinna" czy "kosztuje" daj namiar prosze , sprawdze kupie. DZIEKI

Pozdr.

Dla porównania ceny insertów to wpadłem przypadkowo na ich stronke. Cena jest dosć dobra 0.40$ za szt. Więc "nie powinny kosztowac mniej niż"
http://boardcrafter.com/component/page,shop.browse/category_id,7/option,com_virtuemart/Itemid,1/index.php?page=shop.browse&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1 A jeśli chodzi o plaster miodu to moim skromnym zdaniem szkoda kasy. Skupiłbym sie bardziej na zastosowaniu drewna lub jakiejś kombinacji z pcv.

pozdrówki

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post21 lis 2007, 00:09

ZAK pisze:
Rysiopysio pisze:Dobra Zak - inserty nie powinny kosztowac wiecej jak 2,50, przekladka od pszczoly wiecej jak 50 Euro . Wiec "powinna" czy "kosztuje" daj namiar prosze , sprawdze kupie. DZIEKI

Pozdr.

Dla porównania ceny insertów to wpadłem przypadkowo na ich stronke. Cena jest dosć dobra 0.40$ za szt. Więc "nie powinny kosztowac mniej niż"
http://boardcrafter.com/component/page,shop.browse/category_id,7/option,com_virtuemart/Itemid,1/index.php?page=shop.browse&category_id=7&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1 A jeśli chodzi o plaster miodu to moim skromnym zdaniem szkoda kasy. Skupiłbym sie bardziej na zastosowaniu drewna lub jakiejś kombinacji z pcv.

pozdrówki

dzieki za link - pytanka poszly.
Co do miodu wewnatrz to masz racje - oczywiscie ze za drogi , miliony desek plywaja bez niego i plywaja dobrze , jak luz pisalem wczesniej to napchamy w nia cos innego . Jako przekladke chce zastosowac ABS , moze ktos wie jakiego kleju uzyc , by polaczyc ABS i laminat. Niestety proby wykazaly , ze 105 TB nie klei ABSu , za to rozpuszcza wszystko inne.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post21 lis 2007, 15:35

Rysiopysio pisze:dzieki za link - pytanka poszly.
Co do miodu wewnatrz to masz racje - oczywiscie ze za drogi , miliony desek plywaja bez niego i plywaja dobrze , jak luz pisalem wczesniej to napchamy w nia cos innego . Jako przekladke chce zastosowac ABS , moze ktos wie jakiego kleju uzyc , by polaczyc ABS i laminat. Niestety proby wykazaly , ze 105 TB nie klei ABSu , za to rozpuszcza wszystko inne.

Hej
Pisząc PCV miałem na myśli np.Herex bo to też PCV. Połączyć to np z drewnem w najbardziej dynamicznych miejscach na desce i rdzeń będzie oki.
Co do żywicy to tylko! epoksydowa(dużo wytrzymalszy laminat) niż poliesrtowa. Jest teraz spory wybór epoksydów.
Co do abs to ja nie wiem czym to klieć. Jak się tym bawiłem to nie dostałem tego materiału w ilości i cenie którą warto byłoby za to zapłacić. ABS jeśli wogóle to tylko na krawędzie( waga). Wiem natomiast, że super się klei pcv spienione. Niestety nie jest tak wytrzymałe jak abs. Skywalker dodaje pcv spienione na krawędzie w połączeniu z ABS. Z doświadczenia wiem jedno. Przy większym uderzeniu o krawędż deski z ABS to poprostu pęknie i rozwarstwi się deska.Przy zastosowaniu na krawedż spienionego Pcv pochłonie on uderzenia i ryzyko rozwarstwienia laminatu jest mniejsze. A naprawa krawędzi jest możliwa a rozwarstwionej deski raczej nie.
Pozdro i powodzenia w dalszych działaniach

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post24 lis 2007, 10:47

Przesylka kosztuje 37 usd nie jest zle, to co powyzej Arczi wrzucil kosztowalo majatek i nie jest zbyt genialne, wiec warto to sprowadzic za wielkiej wody no chyba ze clo i Vat dorzuca .
Jesli ktos znajdzie cos tanszego i blizej , bede zobowiazany. Dzieki ZAK

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post08 maja 2008, 23:53

Wydawałoby sie, ze tamat ucichł i deski nie bedzie...

A tu prosze... pierwszy protoryp :roll: 8 miesięcy pracy, i sa pierwsze efekty :lol:

Garfika poki co przypadkowa, ale moze w przyszlym tyg. bedzie gotowa druga z lepsza grafa :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niedługo pierwsze testy na wodzie... Już doczekać sie nie moge :twisted:
Ostatnio zmieniony 09 maja 2008, 00:17 przez Archie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Kontaktowanie:

Post09 maja 2008, 00:12

jestem pod wrazeniem :shock: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2008, 07:42

eee! bajer!
restekpa! :notworthy: :notworthy: :notworthy:
Czekamy na więcej ;)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2008, 08:05

co ty chcesz od tej grafy fajna jest xD 8) 8)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2008, 08:07

nie jest zła grafika ;)

a szejp masz taki nobilopodobny czy mi się tylko wydaje? ;)

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post09 maja 2008, 09:03

Zainteresowanym powiem że fabryka w której powstają te deski jest chyba jedną z najwyższych w tej branży :)

deseczka boska :) Sam czekam na pierwsze testy

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”