Kadynki?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
zackbuster
Deska: mix
Latawiec: mix
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2015, 21:52

Sciskaja za serce oferty edków z tych lat ale obawiam sie troche zmeczenia materialu po tylu latach, a co do rozmiaru to duza roznica miedzy 11 a 13 jest? bo mi 13 idealnie pasowala mimo ze waze niewiele

Awatar użytkownika
felo82
Deska: SU-2 Prorider 3D i Yeti
Latawiec: Edge 13m/Apollo 10m
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post02 lip 2015, 22:09

A co to za niemilosierna awaria :?: Fakt, chlopaki kusza tymi Ozonami. Ja sie ostatnio zastanawialem nad sensem zakupu jakiejs starszej 17m do kompletu, na wiatry 8-12 knotsow, bo ostatnio taki
latawiec + duza deska pewnie uratowalyby zabawe... a i wiatrow takich bylo troche i pewnie bedzie podczas lata (oczywiscie jestem zwolennikiem wiatrow na dziewiatke :mrgreen: )

Awatar użytkownika
zackbuster
Kontaktowanie:

Post02 lip 2015, 22:25

A juz pokolei się sypał, zaczęło się od słynnych zaślepek do wentli, szczególnie defleate juz był na patentach, poszycie łatane szyte klejone w koncu zabawna sytuacja bo przy lądowaniu spruło się znów, odwracam latawiec żeby spuścić powietrze i bum główna tuba poszła, pierwsza myśl, nowy balon tym bardziej że pompowany osobno. nowe wentle i zszyć tubę główną ale materiał juz jak serwetka :D czas na coś świeższego dlatego latawki z 2008-2010 ewentualnie po przetestowaniu tylko i wyłącznie :) co do krówek na warunki słabowiatrowe to sam na własnej skórze testowałem i tak jak specjal mówił wyżej, STAŁE 10-12kts to absolutne mininum do pływania i to jeszcze downwind, mam maszyne 17m lightwind, owszem była róznica między 13m a 17m ale tak nieznaczna że 13m zdążysz zapracować tyle żeby nadgonić tą 17m która tapla się po niebie jak mucha w smole chyba że waszysz 100kg lub więcej :)

Awatar użytkownika
felo82

Post02 lip 2015, 22:40

Wlasnie, najlepiej jakbym sie przeplynal na jakiejs 17. Z drugiej strony, ciekawe ile by daly przedluzki linek 5m do mojej trzynastki, ( na barze linki 25m). w sumie cos sie zyska za ulamek ceny latawki., chyba :D Znalazlem kiedys post Andrzeja, w ktorym pisal o linkach ok. 50m, ktore zamontowal w swoim Edge 11m i od 8 wezlow, jak dobrze pamietam cos sie dalo poslizgac...

Jacek olsztyn
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 20 razy

Post02 lip 2015, 22:58

jak popływacie trochę dłużej to przekonacie się do latawców max 11-12m Wełniacz jest tu najleprzym przykładem.
A 10 węzłów i 17 metrowy latawiec, szyko na to przechodzi ochota.

Awatar użytkownika
zackbuster
Kontaktowanie:

Post02 lip 2015, 23:08

popieram, edek 13m był jedynym czego używałem w ostatnim sezonie, dlatego zapytuję czy jest jakas mega roznica miedzy 11 a 13, smigałem kiedys na peter lynnie 10m i mało dla mnie to było, dlatego obawiam się ze takiej 11 bedzie blizej do 10 niz do 13

Jacek olsztyn

Post02 lip 2015, 23:12

:D kkiedyś zmontowaliśmy z Andrzejem do Edga 11m 50m linki nie pamiętam ile wtedy wiało może 8-10 węzłów ale czas reakcji latawca do baru to kilka sekund

Awatar użytkownika
zackbuster
Kontaktowanie:

Post02 lip 2015, 23:16

haha myślę że mozna by było jeszcze urwać 1kts robiąc kaskadę z dwóch, trzech latawców i jakiegoś kajaka zamiast deski, wracając na właściwe tory nie ma to jak wbić deche w wode i jeszcze polatac ponad nią troche, w kazdym badz razie latawke chetnie obejrze przy najblizszych warunkach ;)

Jacek olsztyn

Post02 lip 2015, 23:26

zackbuster pisze:popieram, edek 13m był jedynym czego używałem w ostatnim sezonie, dlatego zapytuję czy jest jakas mega roznica miedzy 11 a 13, smigałem kiedys na peter lynnie 10m i mało dla mnie to było, dlatego obawiam się ze takiej 11 bedzie blizej do 10 niz do 13

Andrzej waży jakieś 90 zapytaj go czy 11m jest wystarczającym latawcem i czy chciałby 13m.
Nie wiem ile waży Wełniacz jak jest graniczny wiatr wyciąga 11m + drzwi i śmiga a 13m sporta+ sprzedał

Awatar użytkownika
Mincek
Deska: Duotone Jaime
Latawiec: DT Rebel 8/13 Orbit 10
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 76 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2015, 08:11

Nie no muszę, chciałem nic nie pisać ale muszę.

Co wyście się zesrali na latawce 17m ?? pływanie od 8kts. LITOŚCI !!!! Kitesurfing ZACZYNA się od dobrych 15kts. Wszystko inne jest pomyłką. Latawce wielkością przypominające namioty barów na plaży to jakaś pomyłka i całkowicie nie mogę tego zrozumieć, tak samo jak desek wielkości drzwi od stodoły.

Ludzie, opamiętajcie się. Jeśli chcecie pływać z wiatrem przy 8kts. kupcie sobie windsurfing, motorówkę na wake albo jakąś żaglóweczke, na pewno popływacie przy takim wietrze

A jeśli chcecie uprawiać kitesurfing przy 8kts, to najlepszym wyborem by było kupienie foila. Tyle mojego zdania w tym temacie...

Awatar użytkownika
felo82

Post03 lip 2015, 09:13

Mincek racja, to przez brak wiatru mi mysli o 17m naszly. I za duzo na YouTubie tez tego sie naogladalem. Kupowac nie bede, ale moze kiedys sie przeplyne na takim, zeby chociaz zobaczyc jak jest.

Awatar użytkownika
MWILCZ
Deska: Foil Moses Onda, CORE Choice
Latawiec: Core XR-6,9,12, Core GTS, SOUL
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 38 razy

Post03 lip 2015, 09:52

felo82 pisze:Mincek racja, to przez brak wiatru mi mysli o 17m naszly. I za duzo na YouTubie tez tego sie naogladalem. Kupowac nie bede, ale moze kiedys sie przeplyne na takim, zeby chociaz zobaczyc jak jest.

Będąc na Pro Campie z Łukaszem "Księciem" Ceranem w El Gunie, jednego popołudnia przestało wiać, siedzieliśmy w Red Sea Zone i nuda, Książe mówi że wyciągnie Slingshota Zephyra 17m i trochę polata, może na foilu, może na dużej desce. Wiatr 7-8 knot????
Wszyscy popatrzyliśmy po sobie :disgusted:

Jakie było nasze zdziwienie, latawiec jak się utrzymywał w górze to można było pływać na dużej desce, a utrzymywał się wtedy gdy był w ruchu, jak stanął to spadał, .
Sam spróbowałem ( mam filmik), i nie wierzyłem że można, . Na brzegu , myślę porażka, latawiec nie chce się wznieść, ale jakoś tam dał radę, machnąłem a on pojechał.
Woda flat, 32 metrowe linki i 7-8 knotów.Jedyny latawiec na wodzie.

Ale wale nie było to fajne, raczej jako ciekawostka, ale bez szału....
Ostatnio zmieniony 03 lip 2015, 09:56 przez MWILCZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MWILCZ

Post03 lip 2015, 09:56

Mincek pisze:Nie no muszę, chciałem nic nie pisać ale muszę.

Co wyście się zesrali na latawce 17m ?? pływanie od 8kts. LITOŚCI !!!! Kitesurfing ZACZYNA się od dobrych 15kts. Wszystko inne jest pomyłką. Latawce wielkością przypominające namioty barów na plaży to jakaś pomyłka i całkowicie nie mogę tego zrozumieć, tak samo jak desek wielkości drzwi od stodoły.

Ludzie, opamiętajcie się. Jeśli chcecie pływać z wiatrem przy 8kts. kupcie sobie windsurfing, motorówkę na wake albo jakąś żaglóweczke, na pewno popływacie przy takim wietrze

A jeśli chcecie uprawiać kitesurfing przy 8kts, to najlepszym wyborem by było kupienie foila. Tyle mojego zdania w tym temacie...

Święta Racja

Spróbowałem, nie jest to fajne,

Rzeźba w g--nie....

Awatar użytkownika
MWILCZ

Post03 lip 2015, 09:59

Panie i Panowie

widać po wpisach że nie wieje od kilkunastu dni, i jeszcze słoneczko nieźle przypiekło w dekielki, bo tematy coraz bardziej abstrakcyjne....
cyt"
"Jak się dzieci nudzą to ..........."

pempo21

Post03 lip 2015, 23:53

MWILCZ pisze:Panie i Panowie

widać po wpisach że nie wieje od kilkunastu dni, i jeszcze słoneczko nieźle przypiekło w dekielki, bo tematy coraz bardziej abstrakcyjne....
cyt"
"Jak się dzieci nudzą to ..........."

A w ostrodzie wake codziennie po poludniu :D woda goraca plywanko piekne a i nowe przeszkody są :D dawajcie jutro i w niedziele 8)

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”