Ziomek. pisze:boy10 pisze:A ja nabyłem model 2012 i powiem wam że jak mnie bolą plecy w odcinku lędźwiowym (też niestety mam problemy z kręgosłupem) to zakładam ten trapez i zaciągam mocno pokrętełkiem i ból znika. Dobrze zaciągnięty trapez uniemożliwia takie ruchy i wygięcie pleców w których pojawia się ból i przenosi obciążenia na inne partie kręgosłupa. Znajomy ortopeda powiedział, że jako środek doraźny trapez jest ok, ale generalnie zaleca ćwieczenia na mięśnie pleców i brzucha - oczywiście zależnie od możliwości danego pacjenta
..śmiem wysunąć nieśmiałąhipotezę
że ból pleców JEDNAK najczęściej wynika NIE z trapezu - a z ..LATAWCA
nieodpowiednio strymowanego
jeśli pływacie zbyt mocno zgięci w biodrach (tzw "pozycja kiblowa" ) co wynika z tego, że latawiec zbyt mocno wisi na tylnych linkach
najczęściej gdy jesteście mocno przepałowani
plecy są przez cały czas pływania narażone na spore, nienaturalne obciążenia - dokładnie takie, jakbyście dźwigali coś z bioder - nie z kolan
jeśli strymujecie latawiec tak - by moc była optymalna dopiero przy zaciagniętym barze - czyli w pozycji WYPROSTOWANYCH plecówgwarantuję Wam że bółl zniknie
![]()
niezależnie czy macie trapez 2013 czy też 2007..
pzdr
boy10 pisze: W moim przypadku strymowanie latawca nie miało nic do rzeczy bo jeszcze leżał w torbie nófffka sztuka nienapompowany ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości